|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
amor vincit omnia
|
Dot.: Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy cz.2
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#843 |
amor vincit omnia
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#846 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny.Przepraszam że tutaj wtrącam ten temat ale nie mogę znaleśc wątku na którym mi zalezy;/ Jestescie doswiadczone w tych sprawach może pomożecie mi.
Mianowicie 24.04 (niedziela) powinnam wziasc ostatnia tabletke.JEdnak nie wziełam jej 26.04 dostałam okres.W dniu 2 i 5 okresu kochałam sie z chłopakiem.)2.05 czyli wczoraj (poniedzialek) powinnam wziasc pierwsza tabletke po 7 dnowej przerwie.Rowniez jej nie wzielam a kochalam sie z chlopakiem.Oczywiscie bez zabezpieczenia i za kazdym razem doszedł we mnie.Czy jest duza szansa na ciąże? ogolnie to zalezy mi na tym, chce byc w ciąży.Czy tylko dni płodne mam brac pod uwage? |
![]() ![]() |
![]() |
#847 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#848 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Raczkowanie
|
Z tego co czytam i z tego co dowiedziałam się wczoraj od Pani ginekolog to cykle do pół roku po odstawieniu mogą być bardzo nieregularne. Mnie się spóźnia okres 3 dni. Dostałam krwawienia z odstawienia i czekam. Miałam niebezpieczną sytuację, bo nie byłam świadoma tego, że dni niepłodne wcale nie są niepłodne, bo w zasadzie nie wiadomo kiedy była owulacja... więc dostałam tabletkę 72 po. Pewnie wyczekiwać na okres będę w ciągłym napięciu...
|
![]() ![]() |
![]() |
#850 |
Raczkowanie
|
Mi okres spoznia sie prawie 3 tygodnie robiłam test ciazowy i nic. Przez pierwsze 2 miesiace po odstawieniu okres jak w zegarku a teraz cisza.
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Rozeznanie
|
Odstawiłam 2 miesiące temu NuvaRing i kurcze moja cera teraz wygląda jak po wojnie
![]() Nie wiem co z moim okresem się dzieje. Po krwawieniu z odstawienia następny okres dostałam po ponad 30 dniach, a teraz po 20 i to jest plamienie, które trwa już ponad tydzień. Mam trochę stracha czy to może być ciąża, ale zawsze się zabezpieczaliśmy prezerwatywą ;/. Czy to normalne? Muszę iść do ginekologa ale nie wiem kiedy, bo bywa u mnie w ośrodku 2 razy w tygodniu i to tak, że mi nie pasuje przez zajęcia... |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#852 |
Raczkowanie
|
czy normalne?- tak, typowe też, ale niekoniecznie jest objawem zdrowym.
Ja pierwszą miesiączkę też miałam stosunkowo normalnie- tylko parę dni spóźniona była, a teraz....już nawet nie liczę- przestałam po 2 miesiącach ![]() Wizytę u endokrynologa mam dopiero w lipcu, może się coś pojawi do tego czasu ![]() w ciąży nie jestem, chyba, ze po odstawieniu stałam się dzieworodna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#853 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Raczkowanie
|
nie wiedziałam ze to kiedys powiem , ale.... ja chcę okres!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#855 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Raczkowanie
|
Mam podobnie. Już nawet dziś próbowałam pogodzić się z myślą, że będę mamusią... ale jakoś to nie podoba się mojemu partnerowi i mnie w gruncie rzeczy też nie... Też tęsknię za okresem...już 5 dni czekam
|
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Rozeznanie
|
Wahania cyklów po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych są bardzo częste. Może minąć nawet ponad pół roku zanim się unormują. Pamiętajcie, że tabletki antykoncepcyjne to nic naturalnego. Nasz organizm był bardzo długo oszukiwany, więc nie możemy się spodziewać, że po odstawieniu zacznie śmigać jak w zegarku.
Jeżeli okres się długo nie pojawia, a my "świrujemy" to po prostu radzę zrobić dla własnego spokoju test. Przy zabezpieczaniu się prezerwatywą powinien być negatywny i nie ma co sobie wmawiać objawów ciąży, bo to bez sensu. Każda z nas prawdopodobnie mogła by sobie w danym cyklu przypisać choć jeden z objawów. Tak czy inaczej jeśli test mamy negatywny, a okresu jak nie było tak nie ma, wybieramy się do ginekologa. Być może okres będzie trzeba wywołać za pomocą luteiny.
#858 |
Zakorzenienie
|
witajcie dziewczyny , ja sie wtreszcie wczoraj doczekalam mojego 4 okresu po odstaiweniu. po laskawie 43 dniach. ciazy nie odejrzewalam bo tz nie konczyl we mnie a poza tym preerwatywa byla wiec..porazkowo z tymi okresami
![]()
#859 |
Przyczajenie
|
Hey, ja też chciałabym odstawić tabletki - szczerze mówiąc z postanowieniem, że już do nich nie wrócę. Biorę od 3,5 roku około. Strasznie się boje skutków ubocznych szczególnie ewentualnego wzrostu wagi i trądziku. Dodam, że trądzik wyleczyłam przed rozpoczęciem zażywania tabletek a w pierwszych miesiącach brania przytyłam parę kg.
Teraz jestem na diecie i jestem super zadowolona z wyników. Nigdy nie miałam problemu aby schudnąć także podczas tych 3,5 roku. Boję się, że cały mój wysiłek pójdzie na marne ![]() Wiem, że to zależy od organizmu, ale zbliżają się wakacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Zakorzenienie
|
a u mnie jutro ostatnia piguła
![]() zobaczymy jak to będzie... ![]()
#861 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#862 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#863 |
Raczkowanie
|
ja nie przytyłam po odstawieniu, ale dostałam więcej pryszczy niż zazwyczaj chociaż miałam ich zawsze bardzo mało raz po raz to teraz mam ich dość dużo :/
![]() |
#864 |
Raczkowanie
|
Po tygodniu dostałam okresu, tylko jakiś skąpy mi się wydaje
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Raczkowanie
|
Ja pierwszy normalny okres miałam taki jak zawsze tylko spóźniony a kolejny cykl trwał 35 dni i potem miałam 2-dniową powódź i teraz czekam na kolejny...ciekawe jaki będzie i kiedy...
|
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Raczkowanie
|
Ja od razu wziełam tabletkę antykoncepcyjną, więc mam nadzieję, że będzie wszystko ok
|
![]() ![]() |
![]() |
#867 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A teraz plamię ciągle :/, kurcze jak to nie minie to będę musiała się do gina wybrać, zrobiłabym to w przerwie świątecznej, ale myślałam, że z tego plamienia zrobi się okres, ale się nie zrobił. Będę musiała jakimś cudem wykrzesać torchę czaasu na wizytę. Swoją drogą ostatnie takie długie plamienia miała przez ponad miesiąc tuż po rozpoczęciu stosowania antykoncepcji. Trochę żałuję, że przerwałam stosowanie, teraz nie musiałabym się denerwować i w ogóle, ale myślałam o tym jakiś czas, bo NR był dość dużym wydatkiem (u mnie w aptece kosztował ponad 50 zł) i sposobność przyszła sama, bo zapomniałam wykupić następne opakowanie. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#868 |
Raczkowanie
|
Oj ja też jak nigdy potrzebowałam tabletek przeciwbólowych bo tak @ bolała
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny! Już jakiś czas temu pisałam w tym wątku, bo niestety dotknął mnie problem braku miesiączki po odstawieniu tabletek. Ten problem niestety trwa już od września 2010. Odwiedziłam w tym czasie kilku lekarzy, ale żaden nie potraktował mnie poważnie, dostawałam tylko luteinę na wywołanie.
Ostatnio wybrałam się więc do endokrynologa, zrobiłam badania hormonalne. Wyszły ok. Facet zlecił kolejne i usg transwaginalne z podejrzeniem PCOS chociaż hormony są ok i nie mam żadnych objawów typu nadmierne owłosienie, otyłość itd. Co o tym myślicie? Zaczynam się bardzo poważnie stresować, bo nie chciałabym mieć PCOS, wiem, że są wtedy problemy z zajściem w ciążę... Ale jakie inne mogą być przyczyny braku tej miesiączki? Lekarz wykluczył wszelkie choroby przysadki, podwzgórza, nadnerczy, wygaśnięcia pracy jajników itp. itd. ![]()
#870 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2011-08-28 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.