Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-10-25, 10:28   #841
Vivienne
... choć nie Westwood

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez hhera Pokaż wiadomość
mam pytanie . Czy sa osoby ktore maja soczewki i chodza na solarium ?
Sciagacie czy opalacie sie w ?
Ktoś tu pytał, podobno można...
Ale ja bym chyba nie ryzykowała

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 11:25   #842
oleszka88
Raczkowanie

ja pytalam dziewczyny mowily ze sie opalaja w soczewkach, ale ja mimo wszystko je zdejmuje bo nie moge powstrzymac sie wrazeniu ze mi sie po prostu "przykleja, przypalą" do oka moze to glupie ale z drugiej strony zdjecie soczewek albo pojscie do solarium w okularach to zaden wysilek wiec ja zdejmuje
oleszka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 11:32   #843
oleszka88
Raczkowanie

a teraz z innej beczki. bylam u okulistki z miesiac temu po soczewki. na takiej karteczce "uwaga wazne: nosze soczewki kontaktowe" jest napisane
soczewki: acuvue advance
prawa: -2,5
lewa: -2,5
BC 8,3

czy w takim razie to sa te soczewki: http://www.allegro.pl/item254846643_..._8_3_2_50.html
pierwszy raz bede kupowac na allegro i nie wiem czy dobrze robie...
tak w ogole to powinnam pojsc DZIS na druga wizyte kontrolna, ale wtedy lekarka bedzie mi kazala kupic u nich soczewki za 100zl, a tu mam za 49,90zl i chyba nie pojde. uwazacie ze glupio robie? w sumie to chyba tak, bo to w koncu wizyta kontrolna. ale nosze te soczewki od miesiaca (pierwszy raz w zyciu) i nic mi sie z oczami nie dzieje...
Stary 2007-10-25, 12:19   #844
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleszka88 Pokaż wiadomość
a teraz z innej beczki. bylam u okulistki z miesiac temu po soczewki. na takiej karteczce "uwaga wazne: nosze soczewki kontaktowe" jest napisane
soczewki: acuvue advance
prawa: -2,5
lewa: -2,5
BC 8,3

czy w takim razie to sa te soczewki: http://www.allegro.pl/item254846643_..._8_3_2_50.html
pierwszy raz bede kupowac na allegro i nie wiem czy dobrze robie...
tak w ogole to powinnam pojsc DZIS na druga wizyte kontrolna, ale wtedy lekarka bedzie mi kazala kupic u nich soczewki za 100zl, a tu mam za 49,90zl i chyba nie pojde. uwazacie ze glupio robie? w sumie to chyba tak, bo to w koncu wizyta kontrolna. ale nosze te soczewki od miesiaca (pierwszy raz w zyciu) i nic mi sie z oczami nie dzieje...
Hmm...też noszę Acuvue Adcance. Są to soczewki 2 tygodniowe a nie miesięczne, które podobno (tak twierdzą optycy(?)) można nosić do 4 tyg. To tak pisze na wszelki wypadek gdyby okulistka Ci tego nie powiedziała
Ja bym zrobiła tak. Po 1 poszłabym na tą wizytę kontrolną i dopytała się czy na 100% miesiąc temu p. dr dała Ci J&J Acuvue Advance dwutygodniowe (albo najlepiej wydrukuj tę aukcję - zamaż cenę i pokaż jej). Po 2: 100zł? Za 2 sztuki? No przepraszam...Grzecznie bym podziękowała, poprosiła o sprawdzenie czy wszystko jest ok i wyszła A KAZAĆ to Ci może mama iść wyrzucić śmieci Nie daj się wrobić ale na wizytę KONIECZNIE idź!
Aaś jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 12:24   #845
super_karo
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

witam dziewczyny tez nosze soczewki, znalazlam ten watek i stad mam pytanie

czym sie roznia
J&J ACUVUE i
J&J OASYS?
super_karo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 12:35   #846
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez super_karo Pokaż wiadomość
witam dziewczyny tez nosze soczewki, znalazlam ten watek i stad mam pytanie

czym sie roznia
J&J ACUVUE i
J&J OASYS?
Krótka historia soczewek J&J: najpierw wyprodukowali Acuvue2, jakoś pół roku temu zaczęli je wycofywać i wprowadzać nowy super ekstra produkt Acuvue Advance - soczewki 2 tygodniowe nowej generacji, których prawie wogóle nie czuć na oku No i znowu jakoś niedawno wprowadzili jeszcze lepsze, już wogóle nie wyczuwalne, idealne soczewki Acuvue Oaysys

A na serio Oaysysy to po prostu kolejny produkt z cyklu soczewki 2 tygodniowe, tylko troszkę (podobno) ulepszone (np. większa przepuszczalność powietrza). Nie używałam ale podobno jest większy komfort noszenia . No i mają nową średnicę - 8,4 (dla porównania w Advancach masz do wyboru 8,3 i 8,7)

Stary 2007-10-25, 17:20   #847
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aaś Pokaż wiadomość
Hmm...też noszę Acuvue Adcance. Są to soczewki 2 tygodniowe a nie miesięczne, które podobno (tak twierdzą optycy(?)) można nosić do 4 tyg. To tak pisze na wszelki wypadek gdyby okulistka Ci tego nie powiedziała
Ja bym zrobiła tak. Po 1 poszłabym na tą wizytę kontrolną i dopytała się czy na 100% miesiąc temu p. dr dała Ci J&J Acuvue Advance dwutygodniowe (albo najlepiej wydrukuj tę aukcję - zamaż cenę i pokaż jej). Po 2: 100zł? Za 2 sztuki? No przepraszam...Grzecznie bym podziękowała, poprosiła o sprawdzenie czy wszystko jest ok i wyszła A KAZAĆ to Ci może mama iść wyrzucić śmieci Nie daj się wrobić ale na wizytę KONIECZNIE idź!
nie, 100 zl za 6 sztuk, a na allegro 50 zl za 6 sztuk. chyba pojde jutro i powiem zeby mi wzrok sprawdzila ale ze nie chce juz soczewek, a jak wroce to kupie je na allegro. mam nadzieje, ze nie bedzie mi kazala placic :/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-25, 17:30   #848
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hhera Pokaż wiadomość
mam pytanie . Czy sa osoby ktore maja soczewki i chodza na solarium ?
Sciagacie czy opalacie sie w ?
Nigdy nie mialam takiego dylematu. Rzadko ale jesli juz ide na solarium nie sciagam soczewek

Cytat:
Napisane przez CaTe18 Pokaż wiadomość
Jak myślicie jeśli jestem chora na alergie i latem nie mogę nosić soczewek,bo osiadają na nich pyłki to jesienią moge sobie na nie pozwolić?Może chociaż na takie jednorazowe?
Najlepiej pogadac z okulista. Ale jesli sie uprzesz to z jednodniowymi mozesz sprobowac. a nuz beda ci odpowiadaly i nic sie nie bedzie dziac

Cytat:
nie, 100 zl za 6 sztuk, a na allegro 50 zl za 6 sztuk. chyba pojde jutro i powiem zeby mi wzrok sprawdzila ale ze nie chce juz soczewek, a jak wroce to kupie je na allegro. mam nadzieje, ze nie bedzie mi kazala placic :/
co najwyzej moze wziac kase "za wizyte".
U mnie u optyka soczewki: 1szt - 25zl
dla porownania na allegro ta sama soczewka (z wliczona przesylka) od 10-14zl.
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 18:46   #849
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Cytat:
Ale za co pałacić? Bo jeżli nie kupisz soczewek to będziesz musiała zapłacić za badanie.
Stary 2007-10-25, 18:47   #850
sylwiaa18
Rozeznanie

a czemu nie wolno spac w soczewkach? bo mnie okulista strasznie przed tym przestrzegal.. raz mi sie zdarzylo zapomniec sciagnac i cala noc w nich spalam ale nie zepsuly sie ani nic mi sie nei dzialo z oczami, nawet nie wyschly za bardzo, nie mialam uczucia ze sa takie sztywne, spoko wszystko bylo..
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-25, 18:50   #851
Vibeska
Zakorzenienie

GG do Vibeska

Sylwiaa, a jakie ty soczewki nosisz?
Bo ja mam takie do noszenia w trybie dziennym więc zawsze zdejmuję na noc, do pojemniczka, rano zakładam takie zdezynfekowane.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-25, 18:58   #852
oleszka88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Vibeska Pokaż wiadomość
Sylwiaa, a jakie ty soczewki nosisz?
Bo ja mam takie do noszenia w trybie dziennym więc zawsze zdejmuję na noc, do pojemniczka, rano zakładam takie zdezynfekowane.
ta lekarka mi powiedziala (bo akurat promocja byla), ze: za pierwsze badanie + parę soczewk 2 tyg. płacę 40 zł i po tych 2 tyg. mam przyjsc na kontrole (ktora powinna byla sie odbyc z 2 tyg temu ale nie poszlam) i wtedy mam jej powiedziec jak sie czuje w tych soczewkach, czy mi moc odpowiada i jesli tak to ona mi "przepisze" 3 pary 2 tygodniowych za ok 90 zł. a ja te soczewki chce na allegro kupic tylko sie boje ze ona mi bedzie kazala za badanie placic skoro nie biore soczewek :/
Stary 2007-10-25, 19:42   #853
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez sylwiaa18 Pokaż wiadomość
a czemu nie wolno spac w soczewkach? bo mnie okulista strasznie przed tym przestrzegal.. raz mi sie zdarzylo zapomniec sciagnac i cala noc w nich spalam ale nie zepsuly sie ani nic mi sie nei dzialo z oczami, nawet nie wyschly za bardzo, nie mialam uczucia ze sa takie sztywne, spoko wszystko bylo..
Przez, a raczej dzięki mruganiu oko automatycznie się nawilża, kiedy śpisz ta czynność jest automatycznie zahamowana.

Są jakieś tam soczewki w których można spać, ale ja wolę nie ryzykować, bo w nocy jest mniejsza przepuszczalność tlenu.

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 07:56   #854
lalaith
Zakorzenienie

Zgadzam się z Vivienne. Ja przez 2 lata co tydzień w soboty ostro imprezowałam. Wtedy soczewek w piątek i sobote prawie w ogóle nie nosiłam, bo zwykle błogo sobie leniuchowałam w domu jak to studentka ), zakładałam wieczorem w sobote, a zdejmowałam rano w niedziele po powrocie z imprezy. A po jakimś czasie oczy i tak zaczęły mi się przesuszać, bo w nocy oczy są po prostu mniej nawilżone same z siebie.
Poza tym ja zawsze w domu jeśli już nigdzie nie zamierzałam wychodzić, czy też do komputera soczewki zdejmowałam..
A jak mi jeszcze do tego "Pani Doktor" z Vission Expressu powiedziała, że 3 miesieczne soczewki które noszę, są do noszenia 8 godz dziennie to całkiem wymiękłam. Przecież zapisano mi je kiedyś jako NORMALNE soczewki do noszenia w trybie dziennym, a nie z jakimiś chorymi ograniczeniami do 8 godzin!!! I nikt z moich znajomych ich tak nie nosi!
Co o tym myslicie?

A jak jest u Was z drzemką w ciągu dnia czy w pociągu tak z godzinkę, wyjmujecie czy nie?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 08:25   #855
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
To i tak drogo A ja bym jednak poszła. Najwyżej zapłacisz za samą wizytę.
Stary 2007-10-26, 09:47   #856
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Jeśli chodzi o soczewki J&J to z własnego doświadczenia nie polecam. Mi po 2 dniach noszenia zwyczajnie się przerwały. Mimo, żę były to soczewki miesięczne. Nawet w dodtyku były takie dosyć miękkie i delikatne. Nie wiem czym to było spowodowane, bo używałam je tak jak każde inne. Od 4 lat jestem wierna soczewkom hydrona. Uważam że są rewelacyjne. Mam tylko straszny problem z ich kupnem, bo są to soczewki toryczne i po każdym zamówieniu długo muszę czekać na dostawę.
Stary 2007-10-26, 11:20   #857
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
A jak jest u Was z drzemką w ciągu dnia czy w pociągu tak z godzinkę, wyjmujecie czy nie?
uwieliam drzemac w ciagu dnia dlatego nosze soczewki na dzien i noc. i czesto zdarza sie ze po prostu ich nbie zdejmuje na noc nie mam wiec problemu

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o soczewki J&J to z własnego doświadczenia nie polecam. Mi po 2 dniach noszenia zwyczajnie się przerwały. Mimo, żę były to soczewki miesięczne. Nawet w dodtyku były takie dosyć miękkie i delikatne. Nie wiem czym to było spowodowane, bo używałam je tak jak każde inne. Od 4 lat jestem wierna soczewkom hydrona. Uważam że są rewelacyjne. Mam tylko straszny problem z ich kupnem, bo są to soczewki toryczne i po każdym zamówieniu długo muszę czekać na dostawę.
Olenko a gdzie je kupujesz i za ile jesli mozna wiedziec? Tez bym musiala sie przezucic na toryczne ale moje obecne sa dla mnie takie komfortowe...
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-10-26, 12:25   #858
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
uwieliam drzemac w ciagu dnia dlatego nosze soczewki na dzien i noc. i czesto zdarza sie ze po prostu ich nbie zdejmuje na noc nie mam wiec problemu

To oczywiste że soczewek na dzień i noc się nie wyjmuje. Naturalnie pytanie było skierowane do osób które noszą soczewki do używania w trybie dziennym.
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 12:29   #859
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Staram się nie spać w soczewkach bo potem mam dziwne uczucie suchości w oku, kłuje mnie i czasami boli. No ale wiadomo jak jest Pociąg, imprezka, drzemka w ciągu dnia...a potem cierpię

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-26, 15:17   #860
olenkaa
Rozeznanie

GG do olenkaa

Olenko a gdzie je kupujesz i za ile jesli mozna wiedziec? Tez bym musiala sie przezucic na toryczne ale moje obecne sa dla mnie takie komfortowe...[/quote]

A jakich teraz używasz? Moje najczęściej zamawiam w sklepach optycznych. Z tym, że nie we wszystkich jest taka możliwość. Sprowadzane są z UK i na odbiór trzeba czekać około 4 tygodni. Cena myślę że nie jest zbyt wysoka. 111 zł kosztuje opakowanie 3 soczewek na jedno oko + drugie oko to wychodzi ok 220 zł. Z tym że są to soczewki toryczne więc cena zawsze jest wyższa od normalnych. Soczewki są miesięczne ale dozwolone jest noszenie do 1,5 miesiąca. Czyli opakowanie takich soczewk starcza mi na ok 4/5 miesięcy. Dziś dowiedziałam się że firma ta oferuje też soczewki roczne. Muszę dokładnie rozeznać się w temacie. Pozdrawiam
Stary 2007-10-26, 18:17   #861
iwona***
Raczkowanie

a ja chcialam zadac jeszcze jedno pytanie... bo soczewki juz zakladac umiem ale czy jest mozliwe, ze jak mam je nie po tej stronie po ktorej miec powinnam to czy da sie je zalozyc czy nie jest to realne? bo nie wiem czy nie zakladam ich na odwrot... prosze o odp
iwona*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 18:18   #862
iwona***
Raczkowanie

widze wszystko wiec chyba nie.... ech, choc czasem jakby "przez mgle"
Stary 2007-10-26, 18:40   #863
Aaś
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iwona*** Pokaż wiadomość
a ja chcialam zadac jeszcze jedno pytanie... bo soczewki juz zakladac umiem ale czy jest mozliwe, ze jak mam je nie po tej stronie po ktorej miec powinnam to czy da sie je zalozyc czy nie jest to realne? bo nie wiem czy nie zakladam ich na odwrot... prosze o odp
W "widzeniu" podobno nie powinno być różnicy. Tylko w komforcie. Nie kłuje Cię nic? Bo ja jak na początku zakładałam na odwrót to takmnie kłuło że wytrzymać nie mogłam
Stary 2007-10-26, 18:47   #864
iwona***
Raczkowanie

no wlasnie troszke mnie kłuje praktycznie przez caly czas, ale nie na tyle zebym wytrzymac nie moga. poza tym w takiej ksiazeczce ktora dostalam od okulistki pisze ze soczewke mozna "zlapac" miedzy palcem wskazujacym a kciukiem i nie moze sie wywijac na zewnatrz. mi sie nie wiwija... ale mnie mimo wszystko kluje...
Stary 2007-10-26, 19:27   #865
sylwiaa18
Rozeznanie

da sie sprawdzic czy masz zalozone "na lewa strone" bo tam sa cyferki 123 na krawedzi napisane takim drobnym maczkiem i widac czy soczewka jest na dobra str wywinieta.
vibeska- ja mam soczewki do noszenia w trybie dziennym.
mozna sobie tak wymieniac firme soczewek bez konsultacji z okulista? mi lekarz powiedzial ze wybiera mi najlepiej dostosowane dla moich oczu.. i chyba bym sama nie kombinowala..a co do j&j to nie narzekam chociaz nie mam porownania wiec nie wiem czy sa najlepsze.
sylwiaa18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-26, 21:21   #866
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olenkaa Pokaż wiadomość
A jakich teraz używasz?
dziekuje za informacje a aktualnie uzywam B&L pure vision.
Ale koty to potęga.
Odpowiedź:
Farmaceutka
Stary 2007-10-27, 23:27   #867
Tarro
Raczkowanie

Możesz czuć dyskomfort bo masz jakiś niespłukany pyłek na soczewce. Szczególnie na początu o to łatwo... Trzeba wyjąć z oka i wypłukać w płynie, tylko wcześniej wypłucz łapki i wytrzyj albo w papierowy ręcznik taki co nie zostawia takich niteczek albo w zwykły ale też taki co nie zostawia kłaczków. Kłaczki na soczewce widać pod światło jako takie milimetrowe niteczki... A to potem boli. Ewentualnie założone soczewki można na oku delikatnie poprzesuwać to czasem kłaczek sam zmieni miejsce i wypłynie...

Co do rodzaju soczewek to przed J&J2 były jeszcze J&J 1 mające nie cyfry jako znaczniki a literki AV od skrótu nazwy. Były jak dla mnie mniej komfortowe ale w tej chwili najbardziej lubię 2 pomimo advance itd., które jak dla mnie po prostu się nie sprawdziły. Od lat (9) noszę tej samej firmy choć próbowałam inne... Co do darcia soczewki, trzeba uważać, żeby nie zahaczyć paznokciem, szczególnie przy tipsach.... Dobrze też sprawdzić czy soczewka ma równy brzeg tzn. czy nie ma ząbka - nierówności na brzegu.

Acha, tak, założenie soczewki na niewłaściwą stronę jest możliwe. Jest jednak b. niewygodne lub wręcz bolesne. To czy soczewka się wywija niektórzy widzą od razu a innym trzeba trochę praktyki bo naprawdę różnica w ułożeniu soczewki jest minimalna. Dlatego nadali znacznik 123.

Ja nie lubię spać w soczewkach bo przyklejają mi się do rogówki i rano ałłłaaa..... Jeśli muszę bo np jadę gdzieś to rano po obudzeniu nalewam sobie płynu do oka, żeby "naoliwić" soczewkę i ją sobie delikatnie odkleić. Ale chyba nie wszystkim to uczucie przeszkadza.

Soczewki to najgenialniejszy wynalazek....
Tarro jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-28, 13:24   #868
kasiennka
Przyczajenie

Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

nosze okulary ale chcialabym zaczac nosic soczewki tylko nie wiem jak sie do tego zabrac.jestem krotkowidzem (-1,5).czy najpierw musze isc do okulisty po skierowanie czy cos takiego???ile mniej wiecej wynosi koszt soczewek i co ile trzeba je wymieniac???a czy moge zakladac np jednorazowe soczewki???czy to w jakis sposob mi nie zaszkodzi i czy przy takiej wadzie wogole mi pomoze???
kasiennka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-10-28, 13:41   #869
iwona***
Raczkowanie

ja na moich soczewkach nie widze zadnego napisu typu "123", mama tez nie widzi... moze obydwie jestesmy slepe.... nie wiem, mam wrazenie, ze sa cale gladkie bez zadnych znaczkow. a oczy ciagle mnie bola... jutro ide do okulistki, bo nie mam pojecia co to moze byc... moze alergia na ktorys ze skladnikow albo cos??
Stary 2007-10-28, 13:54   #870
sammira
Zadomowienie

GG do sammira
Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
witam
mam pytankoczy to prawda ze osoby, ktore maja jednoczesnie krotkowzrocznosc i astygmatyzm nie mogą nosic soczewek kontaktowych?? przed chwila wrocilam od lekarza zalamana bo ponoc na rynku nie ma soczewek dla osob z astygmatyzmem?? a wolalabym nosic soczewki bo okularow mam juz serdecznie dosc!! chyba pojde do innego lekarza a co..
prosze o odpowiedz

Jak nie ma, jak są?
Sama takie noszę!
Mam soczewki miesięczne Johnson&Johnson, Acuvue Avance for Astigmatism (na lewe oko), a na prawe takie same tylko bez cylindra. Te soczewki na astygmatyzm są droższe niż zwykłe i ciut większe od normalnej soczewki. W noszeniu nie ma żadnej różnicy.
Idź do innego lekarza, powinien Ci pomóc

sammira jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości