|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 | |
... choć nie Westwood
|
Dot.: soczewki kontaktowe
Cytat:
Ale ja bym chyba nie ryzykowała ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#842 |
Raczkowanie
|
ja pytalam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#843 |
Raczkowanie
|
a teraz z innej beczki. bylam u okulistki z miesiac temu po soczewki. na takiej karteczce "uwaga wazne: nosze soczewki kontaktowe" jest napisane
soczewki: acuvue advance prawa: -2,5 lewa: -2,5 BC 8,3 czy w takim razie to sa te soczewki: http://www.allegro.pl/item254846643_..._8_3_2_50.html pierwszy raz bede kupowac na allegro i nie wiem czy dobrze robie... tak w ogole to powinnam pojsc DZIS na druga wizyte kontrolna, ale wtedy lekarka bedzie mi kazala kupic u nich soczewki za 100zl, a tu mam za 49,90zl i chyba nie pojde. uwazacie ze glupio robie? w sumie to chyba tak, bo to w koncu wizyta kontrolna. ale nosze te soczewki od miesiaca (pierwszy raz w zyciu) i nic mi sie z oczami nie dzieje... |
![]() ![]() |
![]() |
#844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja bym zrobiła tak. Po 1 poszłabym na tą wizytę kontrolną i dopytała się czy na 100% miesiąc temu p. dr dała Ci J&J Acuvue Advance dwutygodniowe (albo najlepiej wydrukuj tę aukcję - zamaż cenę ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
witam dziewczyny
![]() czym sie roznia J&J ACUVUE i J&J OASYS? |
![]() ![]() |
![]() |
#846 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A na serio Oaysysy to po prostu kolejny produkt z cyklu soczewki 2 tygodniowe, tylko troszkę (podobno) ulepszone (np. większa przepuszczalność powietrza). Nie używałam ale podobno jest większy komfort noszenia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#847 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#848 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
U mnie u optyka soczewki: 1szt - 25zl dla porownania na allegro ta sama soczewka (z wliczona przesylka) od 10-14zl. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#849 |
Zakorzenienie
|
Ale za co pałacić? Bo jeżli nie kupisz soczewek to będziesz musiała zapłacić za badanie.
#850 |
Rozeznanie
|
a czemu nie wolno spac w soczewkach? bo mnie okulista strasznie przed tym przestrzegal.. raz mi sie zdarzylo zapomniec sciagnac i cala noc w nich spalam ale nie zepsuly sie ani nic mi sie nei dzialo z oczami, nawet nie wyschly za bardzo, nie mialam uczucia ze sa takie sztywne, spoko wszystko bylo..
|
![]() ![]() |
![]() |
#851 |
Zakorzenienie
|
Sylwiaa, a jakie ty soczewki nosisz?
Bo ja mam takie do noszenia w trybie dziennym więc zawsze zdejmuję na noc, do pojemniczka, rano zakładam takie zdezynfekowane.
![]() |
#852 |
Raczkowanie
|
ta lekarka mi powiedziala (bo akurat promocja byla), ze: za pierwsze badanie + parę soczewk 2 tyg. płacę 40 zł i po tych 2 tyg. mam przyjsc na kontrole (ktora powinna byla sie odbyc z 2 tyg temu ale nie poszlam) i wtedy mam jej powiedziec jak sie czuje w tych soczewkach, czy mi moc odpowiada i jesli tak to ona mi "przepisze" 3 pary 2 tygodniowych za ok 90 zł. a ja te soczewki chce na allegro kupic tylko sie boje ze ona mi bedzie kazala za badanie placic skoro nie biore soczewek :/
|
![]() ![]() |
![]() |
#853 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
Są jakieś tam soczewki w których można spać, ale ja wolę nie ryzykować, bo w nocy jest mniejsza przepuszczalność tlenu.
![]() ![]() |
![]() |
#854 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Vivienne. Ja przez 2 lata co tydzień w soboty ostro imprezowałam. Wtedy soczewek w piątek i sobote prawie w ogóle nie nosiłam, bo zwykle błogo sobie leniuchowałam w domu jak to studentka
![]() Poza tym ja zawsze w domu jeśli już nigdzie nie zamierzałam wychodzić, czy też do komputera soczewki zdejmowałam.. A jak mi jeszcze do tego "Pani Doktor" z Vission Expressu powiedziała, że 3 miesieczne soczewki które noszę, są do noszenia 8 godz dziennie to całkiem wymiękłam. Przecież zapisano mi je kiedyś jako NORMALNE soczewki do noszenia w trybie dziennym, a nie z jakimiś chorymi ograniczeniami do 8 godzin!!! I nikt z moich znajomych ich tak nie nosi! Co o tym myslicie? A jak jest u Was z drzemką w ciągu dnia czy w pociągu tak z godzinkę, wyjmujecie czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#855 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#856 |
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o soczewki J&J to z własnego doświadczenia nie polecam. Mi po 2 dniach noszenia zwyczajnie się przerwały. Mimo, żę były to soczewki miesięczne. Nawet w dodtyku były takie dosyć miękkie i delikatne. Nie wiem czym to było spowodowane, bo używałam je tak jak każde inne. Od 4 lat jestem wierna soczewkom hydrona. Uważam że są rewelacyjne. Mam tylko straszny problem z ich kupnem, bo są to soczewki toryczne i po każdym zamówieniu długo muszę czekać na dostawę.
#857 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#858 |
Zakorzenienie
|
To oczywiste że soczewek na dzień i noc się nie wyjmuje. Naturalnie pytanie było skierowane do osób które noszą soczewki do używania w trybie dziennym.
|
![]() ![]() |
![]() |
#859 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#860 |
Rozeznanie
|
Olenko a gdzie je kupujesz i za ile jesli mozna wiedziec? Tez bym musiala sie przezucic na toryczne
![]() A jakich teraz używasz? Moje najczęściej zamawiam w sklepach optycznych. Z tym, że nie we wszystkich jest taka możliwość. Sprowadzane są z UK i na odbiór trzeba czekać około 4 tygodni. Cena myślę że nie jest zbyt wysoka. 111 zł kosztuje opakowanie 3 soczewek na jedno oko + drugie oko to wychodzi ok 220 zł. Z tym że są to soczewki toryczne więc cena zawsze jest wyższa od normalnych. Soczewki są miesięczne ale dozwolone jest noszenie do 1,5 miesiąca. Czyli opakowanie takich soczewk starcza mi na ok 4/5 miesięcy. Dziś dowiedziałam się że firma ta oferuje też soczewki roczne. Muszę dokładnie rozeznać się w temacie. Pozdrawiam ![]()
#861 |
Raczkowanie
|
a ja chcialam zadac jeszcze jedno pytanie... bo soczewki juz zakladac umiem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#862 |
Raczkowanie
|
widze wszystko wiec chyba nie.... ech, choc czasem jakby "przez mgle"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#864 |
Raczkowanie
|
no wlasnie troszke mnie kłuje praktycznie przez caly czas, ale nie na tyle zebym wytrzymac nie moga. poza tym w takiej ksiazeczce ktora dostalam od okulistki pisze ze soczewke mozna "zlapac" miedzy palcem wskazujacym a kciukiem i nie moze sie wywijac na zewnatrz. mi sie nie wiwija... ale mnie mimo wszystko kluje...
|
![]() ![]() |
![]() |
#865 |
Rozeznanie
|
da sie sprawdzic czy masz zalozone "na lewa strone" bo tam sa cyferki 123 na krawedzi napisane takim drobnym maczkiem i widac czy soczewka jest na dobra str wywinieta.
vibeska- ja mam soczewki do noszenia w trybie dziennym. mozna sobie tak wymieniac firme soczewek bez konsultacji z okulista? mi lekarz powiedzial ze wybiera mi najlepiej dostosowane dla moich oczu.. i chyba bym sama nie kombinowala..a co do j&j to nie narzekam chociaz nie mam porownania wiec nie wiem czy sa najlepsze. |
![]() ![]() |
![]() |
#866 |
Wtajemniczenie
|
dziekuje za informacje
![]()
![]() |
#867 |
Raczkowanie
|
Możesz czuć dyskomfort bo masz jakiś niespłukany pyłek na soczewce. Szczególnie na początu o to łatwo... Trzeba wyjąć z oka i wypłukać w płynie, tylko wcześniej wypłucz łapki
![]() Co do rodzaju soczewek to przed J&J2 były jeszcze J&J 1 mające nie cyfry jako znaczniki a literki AV od skrótu nazwy. Były jak dla mnie mniej komfortowe ale w tej chwili najbardziej lubię 2 pomimo advance itd., które jak dla mnie po prostu się nie sprawdziły. Od lat (9) noszę tej samej firmy choć próbowałam inne... Co do darcia soczewki, trzeba uważać, żeby nie zahaczyć paznokciem, szczególnie przy tipsach.... Dobrze też sprawdzić czy soczewka ma równy brzeg tzn. czy nie ma ząbka - nierówności na brzegu. Acha, tak, założenie soczewki na niewłaściwą stronę jest możliwe. Jest jednak b. niewygodne lub wręcz bolesne. To czy soczewka się wywija niektórzy widzą od razu a innym trzeba trochę praktyki bo naprawdę różnica w ułożeniu soczewki jest minimalna. Dlatego nadali znacznik 123. Ja nie lubię spać w soczewkach bo przyklejają mi się do rogówki i rano ałłłaaa..... Jeśli muszę bo np jadę gdzieś to rano po obudzeniu nalewam sobie płynu do oka, żeby "naoliwić" soczewkę i ją sobie delikatnie odkleić. Ale chyba nie wszystkim to uczucie przeszkadza. Soczewki to najgenialniejszy wynalazek.... ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Przyczajenie
|
Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe
nosze okulary ale chcialabym zaczac nosic soczewki tylko nie wiem jak sie do tego zabrac.jestem krotkowidzem (-1,5).czy najpierw musze isc do okulisty po skierowanie czy cos takiego???ile mniej wiecej wynosi koszt soczewek i co ile trzeba je wymieniac???a czy moge zakladac np jednorazowe soczewki???czy to w jakis sposob mi nie zaszkodzi i czy przy takiej wadzie wogole mi pomoze???
|
![]() ![]() |
![]() |
#869 |
Raczkowanie
|
ja na moich soczewkach nie widze zadnego napisu typu "123", mama tez nie widzi... moze obydwie jestesmy slepe.... nie wiem, mam wrazenie, ze sa cale gladkie bez zadnych znaczkow. a oczy ciagle mnie bola... jutro ide do okulistki, bo nie mam pojecia co to moze byc... moze alergia na ktorys ze skladnikow albo cos??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#870 | |
Zadomowienie
|
Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe
Cytat:
Jak nie ma, jak są? ![]() Sama takie noszę! Mam soczewki miesięczne Johnson&Johnson, Acuvue Avance for Astigmatism (na lewe oko), a na prawe takie same tylko bez cylindra. Te soczewki na astygmatyzm są droższe niż zwykłe i ciut większe od normalnej soczewki. W noszeniu nie ma żadnej różnicy. Idź do innego lekarza, powinien Ci pomóc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:21.