|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
Nie wiem czy ogarnę chem i biol... Wychodzę z założenia, że lepiej przygotować się do jednego, a dobrze niż do dwóch byle jak....
Ale czas pokaże jak to z moją nauką będzie... Na razie nie stać mnie na więcej niż 2h wieczorem, chyba mało, co? |
|
|
|
|
#842 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Przygotowania do matury biologia i chemia ( cel ---> medycyna lub kierunki pokr
No mało trochę, zwłaszcza, jak zaczynasz od zera tak naprawdę. Studiujesz jakiś inny kierunek?
|
|
|
|
|
#843 |
|
Przyczajenie
|
Nadis, studiuję Ochronę środowiska na drugim roku. Planuję zrobić licencjat i zdać maturkę z bio, potem rok do pracy i maturka z chemii. Kurczę
Cieżko będzie.A ile proponujecie nauki dziennie? Jeśli chodzi o samą biologię? Jeszcze nie mam żadnych zbiorów zadań... w sumie tylko te podręczniki z Operonu. |
|
|
|
|
#844 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#845 | |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za odpowiedzi dziewczyny
Pytałam o legitymację, bo jeśli będę brała kredyt studencki będę musiała co semestr latać do banku i pokazywać legitymację, że jestem dalej studentką, bo inaczej wstrzymają wypłacanie.Cytat:
Najważniejsze to przerobić jak największą ilość zadań, by się "wyćwiczyć", sama sucha wiedza nie wystarczy.
|
|
|
#846 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() moim zdaniem jak sobie ogarniesz porządnie biologię to możesz z chemią trochę spróbować A co do ilości nauki to masz jeszcze dużo czasu, w wakacje trzeba wypocząć więc 2h dziennie to nie jest wcale tak źle. To co przeczytasz przypominaj sobie po 2-3 dniach, poczytaj jeszcze raz wszystko czy przeglądaj vademecum. Metoda czasochłonna ale dużo zostanie w głowie jak będziesz często to powtarzać, a jesli przerobisz jakiś dział teraz, opanujesz porobisz zadania i wrócisz za kilka miesięcy to może się okazać, że nie wiesz prawie nic ![]() Cytat:
![]() ja zaczynam właśnie chemię, dostałam podręczniki Rożaka i zaczynam naukę, mam nadzieję że mi jakoś pójdzie
|
|
|
#847 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za rady dziewczyny
Dobrze mieć świadomość, że nie tylko ja resztę wakacji spędzę nad książkami ![]() kinguska01, jak Ty wyrabiasz z tymi godzinami? Podziwiam Cię! agus1315, dziękuję za rady, ale jak pisałam wcześniej mam tylko podręczniki z Operonu. Może wpadnę na all na zakupy małe.... Z tego, co czytałam ze zbiorów zadań najlepszy jest Witowski i Omega z biologii? I z chemii Witowski i Pazdro? Dobrze piszę? Potrzebuję od Was, kochane, dobrego podręcznika do chemii? ![]() I gdybyście miały wybrać po dwa podręczniki i zbiory zadań z biologii i chemii co byście wybrały? I może jedno vademecum z każdego przedmiotu? Chcę się obkupić, ale nie chcę mieć tego za dużo, bo mijałoby się to z celem (i tak nie zrobiłabym wszystkiego) i mam 'studencki' budżet
|
|
|
|
|
#848 |
|
Zakorzenienie
|
hannis, mi podręczniki z operonu do biologii wystarczają w zupełności
dobrze mi się uczy i to najważniejsze. Co do vademecum to mozesz ściągnąc sobie też operonu, pozytywne opinie ma też repetytorium PWNu ze zbiorów zadań to ja kupuję 'maturalnie, że zdasz' i z biologii i chemii. Z biologii zadania z omegi mi osobiście nie podeszły tak samo jak pazdro z chemii. Witowski - do chemii ok, aczkolwiek na obecną maturę zadania zbyt schematyczne dlatego warto przerobić coś jeszcze bardziej na myślenie - właśnie 'maturalnie, że zdasz', testy Persony z wyd. Medyk też są polecane ![]() Aaa, jeszcze podręczniki z chemii miałam swoje stare szkolne WSiP i mi się z nich uczyło koszmarnie... kupiłam starego Rożaka i Danikiewicza do organicznej póki co wrażenia pozytywne. Mam też właśnie maturalnie, że zdasz z chemii i też wygląda ciekawie ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- aaa, jeszcze vademecum do chemii - ja mam klimaszewskiej i jeszcze 2 tomy z Medyka (A. Persona, J. Dymara) i to ostatnie polecam, z teorii wszystko co potrzebne, kilka zadań do każdego działu razem z wyjaśnieniem krok po kroku co i jak liczyć
|
|
#849 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki agus1315! Czekam na jeszcze jakieś porady. Przejrzę jeszcze biolog.pl i na początku tygodnia zamawiam!
|
|
|
|
|
#850 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
też rocznik '91, matury z bio i chemii nie pisałam w ogóle, miałam jednak te przedmioty na rozszerzeniu w liceum. jestem na drugim roku studiów typowo humanistycznych, żałuję najbardziej na świecie, że w klasie maturalnej zrezygnowałam ze zdawania ww. przedmiotów, wymyśliłam, że i tak sobie nie poradzę na studiach medycznych i zdawałam wos-y i inne pierdoły. medycyna chodzi za mną od wielu miesięcy, ale ciągle się waham, czy porywać się na ponowne pisanie matury i uczenie się wszystkiego praktycznie od zera. musiałabym dać z siebie 120proc, w innym przypadku nie ma co podchodzić. następna kwestia to taka, że gdybym się jednak zdecydowała i dostała ( ), płaciłabym za ostatni semestr studiów, bo mam już naliczane ECTSy z obecnego kierunku a jest to całkiem sporawy wydatek. ciągle się zastanawiam, nie wiem czy jest jeszcze sens. w każdym razie trzymam kciuki za Ciebie
|
|
|
|
|
|
#851 |
|
Przyczajenie
|
iamcookie Poddałaś się
Dawaj z nami! Ja też dopiero zaczynam, jestem w gorszej sytuacji, bo ja nie miałam biol i chem na rozszerzeniu. Na pewno dasz radę! Ja póki co nie przejmuję się pieniędzmi... Jeśli dotrę do ostatniego semestru wtedy pomartwię się o kasę, a kasa zawsze się znajdzie Nie chcę potem żałować, że nie próbowałam.. to chyba najgorsze, co może być
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#852 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale nawet głupio mi wychodzić z tym pomysłem do rodziców, bo pewnie będą się pukać w głowę. W liceum miałam świetne warunki do tego, żeby przygotować się z tych przedmiotów, fakultety, darmowe konsultacje, wszystko na b.dobrym poziomie, a ja po 2 latach wyskakuje z pomysłem pisania matury i napisać ją muszę nie byle jak, tylko bardzo dobrze a że na swoich studiach mam naprawdę sporo nauki, to mogę nie być przygotowana dość dobrze i wtedy cała praca pójdzie na marne.
Edytowane przez iamcookie Czas edycji: 2012-07-23 o 10:41 |
|
|
|
|
|
#853 |
|
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o biologię, to dla mnie niezastąpiony jest operon + Jedność i różnorodność. Książka do tanich nie należy, ale jest świetna i mnie się z niej b. dobrze uczyło. Zbiory - omega. I arkusze, arkusze, arkusze (jest ich ponad 40, więc jest co rozwiązywać).
Chemia - podręczniki Pazdry. Zbiory: witowski, pazdro. I również arkusze, z tym, że dla osoby umiejącej chemię R rozwiązywanie arkuszy z podstaw jest stratą czasu, zadania z poziomu P to ogarnięty gimnazjalista da radę zrobić, z biologią jest inaczej, bo arkusze P i R różnią się zakresem materiału, ale nie poziomem trudności pytań. Taka moja subiektywna lista ,,niezbędników", bo nie uważam, żeby wystarczały w 100%. |
|
|
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
Nie zgadzam się co do arkuszów z chemii, niektóre zadania były na podstawie by potem kilka lat później niemail identyczne pojawiły się na rozszerzeniu. I odwrotnie. Czasem na największych banałach najłatwiej się wyłożyć
|
|
|
|
|
#855 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale teraz sytuacja się unormowała, za rok kończę staż i to dobry czas na rozpoczęcie czegoś nowego. O mamo! Ktoś tutaj jest z rocznika 90? Czy tylko ja jestem taka stara ![]() Ja mam zamiar uczyć się ze 3 godziny dziennie w dni pracujące, a w dni wolne dłużej. Moje typy zbiorów: Chemia: Witkowski, Operon, Pazdro brązowy. Biologia - na razie mam tylko Witkowskiego, ale jeszcze zastanawiam się na Bukałą trening przed maturą lub zbiorem z Medyka Persony. Same dobre opinię o nich słyszałam
|
|
|
|
|
|
#856 |
|
Konto usunięte
|
No nie wiem, z nudów pod koniec robiłam arkusze z podstaw, nie uważam, żeby cokolwiek wniosły... Jak ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z chemią, to jasne, że jest sens, żeby je robić. Ale jak ktoś ogarnia chemię R, to dla mnie jest to bezsens, zwłaszcza, że niektóre - dość trudne, przyznajmy - działy czy zagadnienia np. elektrochemia w ogóle nie występuje na podstawie, przynajmniej ja się z nią nie spotkałam, koleżanki zdające chemię P także mówiły, że elektrochemii, nawet takiej banalnej, w ogóle nie ma.
|
|
|
|
|
#857 | |
|
Raczkowanie
|
Wiesz, korzystam póki jeszcze mam werwę i chęć do nauki
Te godziny to tylko z tego powodu, że nie potrafię odpoczywać i oglądając tv albo normalnie leżąc mam wyrzuty sumienia, że nic nie robię, że tracę czas, który mogłabym pożytkować na naukę.. nie wiem czy to normalne? ![]() Cytat:
) i Pyłki-Gutowskiej (lepsze - bez zbędnych informacji, brak neonowych obrazków, które mogą wywołać atak padaczki ).Z chemii kupiłam kiedyś 4 tomy Pazdro, i właśnie skończyłam pierwszy tom. Całkiem dobrze mi się z nich uczy (szczególnie, że nie miałam poziomu R w szkole). Ale ponoć Wsipu są polecane bardziej. A ze zbiorów to Witowski, Pazdro i chciałabym jeszcze dokupić Personę. Z vademecum mam Operonu, ale takie średnie moim zdaniem.. Mam jeszcze "ABC maturalne" i "Tydzień po tygodniu.." Czy w Personie są tylko zadania zamknięte? A co do płacenia za ostatni semestr studiów medycznych: nie byłoby dobrym pomysłem zwrócić się o kredyt studencki (na pierwszym roku studiów medycznych) i odkładać go na jakimś koncie i uzbierać tą kwotę na ostatni semestr?
Językowelove: English, Deutsch, Norsk Razem 8.08.17 Narzeczeni 8.08.18 Mąż i żona 10.08.2019 ![]() Czekamy na nasze grudniowe maleństwo ![]() Edytowane przez kinguska01 Czas edycji: 2012-07-23 o 16:21 |
|
|
|
|
|
#858 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I tak zrobię Nie chcę się zadłużać.
|
|
|
|
|
|
#859 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#860 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Właściwie to nie wiem ile kosztuje zapłata za ten ostatni rok medycyny, bo nie składam na medycynę, ale chyba mniej niż 30 tys. więc można odłożyć na konto tą resztę z kredytu, by mieć potem na spłatę chociaż na początku.Oczywiście twój plan też jest dobry Podałam tylko przykład ![]() Nadis, czy z Persony był jeszcze inny zbiór? Taki z zadaniami mieszanymi (otwarte i zamknięte)? Obiło mi się o uszy i nie mogę nic znaleźć.
|
|
|
#861 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
W 2013r. będę po raz pierwszy zdawała maturę z chemii i biologii na rozszerzeniu. Planuję się dostać na farmację. Miałam założenia, że na wakacje dużo powtórzę, szczególnie 1 klasę... Mamy 23 lipca i ja nie ruszyłam niczego... Mam głupie wymówki, zdaję sobie sprawę. Wstaję około 8,9, potem śniadanie, godzinne lub półtora godzinne ćwiczenia, czas na dojście do siebie, drugie śniadanie, przeglądniecie Internetu, obiad, spotkanie z chłopakiem lub znajomymi i tak prawie codziennie... Martwi mnie to, jednak potrzebuję silnego kopa i motywatora. Posiadam zbiory Witowskiego i podręczniki Operonu, jednak przyznam, że nie przepadam za nimi. Chemia jest bardzo chaotycznie ułożona moim zdaniem... |
|
|
|
|
#862 |
|
Zakorzenienie
|
kinguska01 teraz na stażu się już nie zarabia
bo jest jako 6rok studiówremont w domu skończony, od jutra biorę się za chemie
|
|
#863 |
|
Raczkowanie
|
To i ja dorzuce swoje 3 grosze
![]() Wg mnie Witowski jest dobry do przerobienia, jesli ktoś materiał dopiero opanowuje. Zadania są schematyczne(tak jak ktos wyzej pisal) i odbiegają od tego, co się teraz wymaga na maturze. Ale z drugiej strony można dobrze zapamietac informacje czy zadania, bo jest wiele zadań "pytajacych o to samo".Na moje oko matura z chemi bedzie za rok taka sama jak w tym roku - mam na mysli, ze zadania beda typowo na logiczne myslenie, a nie schematyczne. Wg mnie vademecum z operonu z chemii i bio jest bezsensu kupować, bo to jest to samo wydawnictwo do podreczniki i praktycznie w 90 % mozna sobie te informacje przeczytać w ksiazce. Ja polecam tablice biologiczne i chemiczne z wyd. podkowa(szczegolnie z biologi je polecam). Ja w tym roku bede czytac ksiazki ze studiów- chemie Bielańskiego itp. Patrząc na poziom matury wykracza on zakresem poza liceum(ale to moje subiektywne zdanie). Mam w planie zaopatrzyć się w zbiory zadań"Maturalnie, że zdasz" ![]() W tym roku idę na chemie na Politechnike Gdańską. Mam nadzieje, że uda mi się poprawić mature ![]() Z tego co widze po znajomych z klasy tylko jednej dziewczynie udalo sie dostac na medycyne wojskową, a reszta, ktora tez miala ambicje i zacięcie aby isc na medycyne czy stomatologie niestety idzie na inne kierunki. |
|
|
|
|
#864 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Kinguska, nie wiem, nigdy się z takim nie spotkałam mówiąc prawdę. Co do tej płatność za ostatni rok medycyny, 1 pkt ECTS = 300 zł, wystarczy przejrzeć, ile punktów idzie na ostatnim roku. Plus, nie ma już czegoś takiego jak staż podyplomowy od rocznika 2012/2013 - a raczej sam staż został, ale jest bezpłatny, tak jakby kontynuacja studiów. Z mojej klasy się już dostało: 1 os. na stomatologię, 9 na lekarski dwie osoby na CMUJ, reszta na SUM.
Edytowane przez 201605300922 Czas edycji: 2012-07-24 o 10:56 |
|
|
|
|
|
#865 |
|
Raczkowanie
|
Nadis, dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, zrobiło mi się naprawdę lżej
![]() W klasie maturalnej będę miała okazję uczyć się pewnie po godzinach z chłopakiem, ponieważ on planuje neurobiologię, ale też odpuścił sobie naukę w wakacje. Do liceum pewnie chodziłaś do jakiejś bardzo dobrej szkoły, co? W moim jedynym w mieście liceum poziom jest naprawdę słaby, choć nauczyciele uważają zupełnie co innego... |
|
|
|
|
#866 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zresztą, w większości tych ,,ęlitarnych" liceów tak jest z tego, co obserwuję. Ale miałam wyścig szczurów w klasie, napędzaliśmy się nawzajem, w negatywny sposób. Mam nadzieję, że uniknę tych samych osób na studiach, bo ledwo wytrzymałam w liceum. Swoją drogą, niech sobie chłopak tę neurobiologię przemyśli. Studia są bardzo ciekawe (mój były to studiuje), niestety - na uczelni nie ma miejsc dla wszystkich, teoretycznie osoby po tym kierunku powinny pracować np. w domach opieki dla osób starszych, oddziałach geriatrycznych i tak dalej, w praktyce różnie to wygląda. Ten mój były miał stypendium (na UJ studiował), ogólnie wymiatał, ale z tego co wiem, w tym roku idzie na medycynę, bo nie widzi dla siebie perspektyw za ciekawych. Najlepiej, jak na stronach dyskusyjnych o biologii, naukach przyrodniczych sobie na ten temat poczyta. |
|
|
|
|
|
#867 |
|
Raczkowanie
|
Ja niby chodzilam do szkoły w pierwszej 10 w Trojmiescie. Ale teraz to jest tak,że nie ma co liczyc na szkołe, nauczycieli( z chemii dostawaliśmy kserówki z Witowskiego, którego prawie każdy miał i robil sam i z Omegi, gdzie arkusze rozszerzone sa łatwe niemal jak podstawa).
Jedwabna, Ja rok temu w wakacje tez sobie zalozylam ze bede sie uczyc ale srednio mi to wychodzilo i ciagle sie zamartwiałam i tym dolowalam. I w sumie malo zrobilam, a duzo czasu spedzilam na denerwowaniu sie na samą siebie. A to był bład. Trudno o motywacje i zacięcie bo czlowiek sie rozleniwia. Wiec tak jak mowi Nadis chill out
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#868 |
|
Przyczajenie
|
Laski,Maturalnie, że zdasz z biologii z roku 2004 byłoby dobre? Rok wydania ma duże znaczenie?
|
|
|
|
|
#869 |
|
Raczkowanie
|
Sama wiem, że najgorzej jest po prostu siąść i zacząć się uczyć. Nie mówić sobie "zacznę od jutra", bo trudno jest wtedy zacząć, bo myśli się "a może jeszcze dziś odpocznę, i zacznę jutro". Zacznij dziś, teraz, natychmiast. Nie odkładaj tego na później. Bo okaże się, że już jest październik
![]() Rozplanować sobie materiał (albo druknąć kalendarz operonu) i według niego iść, bo najgorzej jest gdy jest chaos (i wtedy się myśli: o Boże, ale tego jest, nie wyrobię się z tym) i nie wiadomo od czego zacząć. I znów się wszystko odkłada na potem ![]() Gdy już się siądzie ten pierwszy czy drugi raz to wyrabia się taki mechanizm siadania każdego dnia I z każdym dniem już jest łatwiej siąść i coś powtarzać, bo nie jest to pierwszy raz. I lepiej jest zacząć wcześniej i mieć czas na ewentualne powtórki później, niż ledwo się wyrobić z materiałem i już nie mieć czasu powrócić do nieopanowanego w 100% materiału.
Językowelove: English, Deutsch, Norsk Razem 8.08.17 Narzeczeni 8.08.18 Mąż i żona 10.08.2019 ![]() Czekamy na nasze grudniowe maleństwo ![]() Edytowane przez kinguska01 Czas edycji: 2012-07-24 o 22:07 |
|
|
|
|
#870 |
|
Raczkowanie
|
Dołączam się do wątku, w 2013 pierwszy raz (i mam nadzieję że ostatni
![]() ![]() ) zdaję maturę z chemii i bioli na rozszerzeniu, cel - medycyna
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:10.

Cieżko będzie.
Pytałam o legitymację, bo jeśli będę brała kredyt studencki będę musiała co semestr latać do banku i pokazywać legitymację, że jestem dalej studentką, bo inaczej wstrzymają wypłacanie.

), płaciłabym za ostatni semestr studiów, bo mam już naliczane ECTSy z obecnego kierunku
a jest to całkiem sporawy wydatek. ciągle się zastanawiam, nie wiem czy jest jeszcze sens. w każdym razie trzymam kciuki za Ciebie