![]() |
#841 | ||
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty część IV
Nie dziwię się odpowiedzi Siejusi, bo trochę to zabrzmiało, jakbyś brała łowcę, a potem jakoś będzie. Ale ja nie wierzę, że osoba mająca kiedyś psy nie lubi zwierząt. Chciałam psa, ale ze względu na warunki mogłam sobie pozwolić tylko na kota. Brałam go ze strachem, bo nie miałam doświadczenia z tym gatunkiem. I teraz jest moim najweselszym kompanem
![]() Na początek musisz się zastanowić nad paroma kwestiami: - Czy kot będzie chodził tylko po domu, czy też po ulicy? - Jak jest zabezpieczony dom przed ucieczką, czy w lecie drzwi na podwórko są ciągle otwarte? - Jak zamierzasz zabezpieczyć kryjówki, do których kot może wleźć i utknąć? - Ile możesz mu obecnie w ciągu dnia poświęcić czasu na wychowanie, pracujesz? - Jakimi środkami dysponujesz? Jakie są koszty weterynarza w UK? Chcesz znajdę ze schroniska czy rasowego kociaka? - Czy wiesz, że whiskas to syf nad syfy? ![]() - Czy w Twojej rodzinie ktoś ma alergię? - Na jakie zniszczenia możesz sobie pozwolić w domu? - Jak się zachowuje dziecko w stosunku do chomika? - Czy chomik będzie dostatecznie zabezpieczony przed kotem? - Kto się zajmie kotem, gdy Was nie będzie? - Ile macie myszy, czy sąsiedzi też narzekają? - Jakie hodujesz rośliny? - Co zrobisz, gdy kot będzie dziki, sikający po kątach i drapiący dziecko? - Czy jesteś świadoma, że kot może nagle zachorować i wymagać częstych wizyt u weta i zastrzyków? Płeć jest w zasadzie obojętna, kota i tak trzeba koniecznie wysterylizować (to może kosztować), ale wybrałabym podrośniętego kota wychowanego w domu, bo dotychczasowy opiekun powinien już mieć pewne informacje na jego temat - czy jest leniwy, co drapie, czy lubi dzieci, czy jest wiecznie głodny, czy otwiera drzwi, czy lubi spacery itp. Tylko nie wiem, jak to wygląda w UK... Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-04-18 o 09:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#842 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałam w którymś miejscu że będziesz nim rzucać o ścianę? Ogarnij się dziewczyno. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#843 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dorosly kot juz ma jakies tam nawyki juz jest bardziej ulozony i spokojniejszy niz maly kociak i moze byc lepszym rozwiazaniem dla dziciaczka 2 letniego , i chyba nie musze pisac ze jezeli masz mozliwosc to szukaj lownego to i myszki znikna ![]() ![]()
![]() |
#844 |
Zadomowienie
|
Pomyślałam raczej o tym, że jeśli bierzesz kota PO COŚ, a on nie spełni powierzonego mu zadania to co zrobisz? Wyrzucisz czy będziesz brała do skutku? Nie wszystkie koty łapią myszy. Stąd bulwers z mojej strony.
Dobra,idę już bo się zdenerwuję. Pa pa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#845 |
Nie depcze krokusów
|
Czyżbyś wchłonęła testosteron od swojego jajecznego?
![]() Czekamy na wieści!
![]() |
#846 |
Zakorzenienie
|
i trzymamy
![]()
#847 |
Rozeznanie
|
my też
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#848 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Umknęło mi skąd jesteś, ale któraś z dziewczyn pisała coś o UK. Jeżeli masz myszki w szafie to zobacz czy nie masz gdzieś po boku, albo na dole dziur na zewnątrz. Swego czasu jak mieszkałam w Londynie mieliśmy "szczura!" Przychodziło coś z podwórka, było duże, robiło dużo hałasu w kuchni w szafce. Doszło do tego, że siedziałam na blacie z patelnią, a TŻ otwierał szafkę i..... wiewiórka ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#849 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#850 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Szarik czasem się zawiesza, spoglądając na swoje...
![]() ![]() |
![]() |
#851 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#852 |
Nie depcze krokusów
|
Ale przecież jak mieszkasz w domu wolno stojącym, to zawsze jest takie ryzyko. Nie wspominając o kotach wychodzących.
![]() |
#853 |
Wtajemniczenie
|
O matko- rozwaliło mnie to
![]() Ja już ostatnio Siejusi pisałam, żeby powiedziała Ancjo, żeby sobie popatrzył, polizał, poczyścił, pobawił..... póki jeszcze ma... Tzn miał..
#854 |
Zadomowienie
|
dobrze zgadzam się ale tu sama ryzykuje zdrowie kota bo chce sie pozbyć myszy a jakby kot złapał gdzieś przypadkową myszkę na polu i sie zaraził to co innego bo wtedy nie masz na to wpływu
#855 |
Wtajemniczenie
|
Dlatego ja nie pozwalałam Kitty nic łapać. Miała dzwoneczek i było " dzyń,dzyń, dzyń" haha;P
#856 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Cytat:
W domu jednorodzinnym trudno o odseparowanie kota od skrytek, z których może coś wyjść. Bardziej groźne wydają mi się pszczoły. I tu pojawia się kolejna kwestia - zabezpieczenie okien. Ależ musiała być sfrustrowana :P
![]() ![]() |
![]() |
#857 |
Wtajemniczenie
|
z tym miał- miau przypomniał mi się kawał
![]()
#858 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#859 |
Zakorzenienie
|
U mnie lenistwo
![]()
#860 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Moje ulubione leniuchy i moja ulubiona kanapa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#861 |
Zakorzenienie
|
No nietstety jestesmy w wynajetym i musielismy prawie wszystkie meble kupic , wiec tak bez zbednych
![]() Ale maja jeszcze krzesla, fotel i lozko do wyboru , one jednak uwielbiaja ta wlasnie kanape ![]() ![]()
#862 |
Zadomowienie
|
#863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#864 |
Wtajemniczenie
|
Jak zwykle u Ciebie lenistwo
![]() ![]() ![]()
#865 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
kazda z nas jak tu zaczynała pisała coś w stylu "ale macie piękne koty" itp... jakby chciała kota jako "domownika" zapytałaby chociaż jaką rasę polecamy czy moze dachowca jakie badania szczepienia zrobić kotu chociażby co kupić jako wyprawkę kotu ![]()
![]() |
#866 |
Wtajemniczenie
|
Byłam dokarmić bezdomniaki. Żadnego nie było- a szkoda, bo chciałam pogłaskać jakieś futro i trochę posłodzić... Sypnęłam karmy i tyle.
Nikt mnie nie rozumie... Tata mówi "Dona- Boże daj już spokój z tymi kotami! Ześwirowałaś!" koleżanka "o matko- dona nie rób siary i nie lataj tak za tymi kotami!" a TŻ często nic nie mówi, tylko patrzy z politowaniem...
#867 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#868 |
Nie depcze krokusów
|
Donka - a dzwoniłaś na te numery, co wczoraj dostałaś?
![]() |
#869 |
Zakorzenienie
|
Źle mnie odczytałyście... zawsze lubiłam koty, chociaż fakt faktem - bardziej psy mi odpowiadały... i je miałam (do kotów za bardzo przekonania nie miałam ze względu, że drapią nagminnie, a ja jako dziecko bardzo się bałam) . Wiem jaka to jest odpowiedzialność...
Jestem opiekunką osób starszych ![]() Zdaję sobie sprawę, że pieniądze u weterynarza też będę zostawiać za szczepienia i inne rzeczy... nawet jak kot zachoruje... Przecież psy też chorują prawda? ![]() Źle mnie odebrałyście, to że mam mysz w domu to bardziej drugorzędna sprawa, chociaż nie powiem- chciałabym ,żeby ta mysz co sie uczepiła "wyszła" z tego domu. Myślę, że jest jedna, ale bardzo uparta... bo raz ja widziałam ją, no i znajomy, który z Nami mieszka też widział i identycznie ją opisywał, ale myszy wiadomo - często są podobne do siebie, więc też nie jestem na 100% pewna. Jeśli chodzi o gryzienie myszy itp. i że np. kotek by zachorował jakby "zajął się" myszką, to skąd macie pewność jakbym (daję przykład) miała psa i bym go wypuściła na ogródek czy poszła na spacer do parku, spuściła go ze smyczy i też by coś złapał nie wiem wiewiórkę czy inne stworzenie i też by zachorowała... zawsze jest ryzyko... nawet bez gryzienia zwierzątka załapują różne choróbska. Niestety ![]() Podobają mi się bardzo perskie koty, ale po 1wsze są drogie, bo rasowe... po 2gie gubią chyba więcej sierści niż kotki "dachowe"? Dodam Wam zdjęcie kotka ![]() Kotka nazywa się "Lucy" ![]()
*** ❤ Kornelka 11.03.2010 Never ignore someone who cares for you because someday you will realize you have lost a diamond while you were busy collecting stones... Edytowane przez Kinqaa Czas edycji: 2012-04-18 o 13:48 |
![]() ![]() |
![]() |
#870 |
Zadomowienie
|
Jesteście kochane dziewczyny, bardzo dziękujemy Wam za miłe słowa i pozytywną energię.
![]() ![]() Już po... W sumie wet nie gadał mi za dużo. Dostałam tylko zalecenia na kartce. Moja biedna dzidziunia nie mogła znaleźć sobie dobrego miejsca, pogardził przygotowanym legowiskiem i taki ledwie żywy potykał się po domu. Wskoczył na łóżko, ale spadł, więc pomyślałam że jak chce na łóżko to go tam przyniosę, a sama usiadłam na fotelu przy łóżku. Trzęsą mi się ręce ze wzruszenia, bo przemierzył całe łóżko, i usiadł i paczy. Zebrał w sobie siły, wszedł mi na kolana, zwinął się w kłębuszek i śpi. Jak jago bardzo kocham... ![]() ![]() Było tam trzech weterynarzy i powiedzieli że to wspaniały kotek. Grzeczny i przytulaśny. I że nie mogą dalej się nadziwić że podróżuje w torbie ![]() ---------- Dopisano o 14:52 ---------- Poprzedni post napisano o 14:50 ---------- Chyba tak. Jakaś dziś nerwowa jestem ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Słodkie te Twoje puchatki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:33.