|
|
#61 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pasja
Cytat:
cel uswieca srodki- wszystkie chwyty dozwolone... w koncu szatanowi mocno zalezalo, zeby Jezus zwatpil w sens swojego cierpienia, dal sobie spokoj z tym ratowaniem dusz, wykląl Boga i cos tam jeszcze..
|
|
|
#62 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#63 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ukazanie krwi dla samego ukazania krwi jest moim zdaniem beznadziejne. nie dla ''pasji", osobiście wolę filmy, które coś wnoszą.
|
|
|
|
|
|
#65 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#66 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#67 |
|
Rozeznanie
|
wiedziałam, co przeżył Jezus już wcześniej- nie musiałam oglądać tak brutalnych scen w kinie. Gibson chciał zrobić film kontrowersyjny, film, o którym będzie się mówić- i to mu się udało. Ale czy udało mu się dotknąć sensu cierpienia Jezusa?- to staje już pod wielkim znakiem zapytania. Samo pokazanie tego, co przeżył, nie wnosi do naszego życia czy do naszej wiary nic nowego. O wiele bardziej porusza mnie coś, co nie do końca jest jasne, jakaś tajemnica, metafora, której sens trzeba znaleźć samemu. Nie potrafię ocenić tego filmu, nie wiem, na jakiej płaszczyźnie rozpatrywać jego wartość. Po prostu- obejrzałam, zapłakałam i to chyba wszystko.
|
|
#68 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dosadny owszem
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przecież śmierć na krzyżu była w tamtych czasach dość powszechna, a Jezus był dla swoich katów tylko jakimś tam prorokiem, nie jestem więc pewna czy akurat dla niego robiliby taką krwawą jatkę. Nie zmienia to oczywiście faktu, że cierpiał i nie chcę tu tego umniejszać. Na mnie ten film nie zrobił większego wrażenia, ani mnie nie nawrócił. Ale też po Gibsonie się nie spodziewałam cudów |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
"Pasję" obejrzałam tak mniej więcej od połowy i też z przerwami-po prostu przełączałam w najbardziej brutalnych momentach. Mnie aż tak naturalistyczne ukazanie Męki Pańskiej nie było potrzebne. Bardzo lubię film "Jezus z Nazaretu", dawno nakręcony, bardziej tradycyjny i bardziej dla mnie wymowny.
W "Pasji" natomiast najbardziej podobała mi się postać Szatana- świetnie zagrana, może być i kobietą i mężczyzną, przemykał pośród tłumu, będąc rzeczywiście takim sybolem zła, sam zła nie czyniący (dosłownie i widocznie). A scenę, gdzie Szatan krzyczy (jedna z ostanich,ktoś napisał na pustyni- mnie się wydaje,że to było na Golgocie, tuż po śmierci Jezusa) odczytuję jako zwycięstwo zła nad dobrem, umęczyli Tego, któremu niedawno bili pokłony i śpiewali Hosanna, krzyk Szatana jest dla mnie wyrazem triumfu.Tak ja to rozumiem. I ostatnia scena-Zmartwychwstanie-nie wiem, jakie było zamierzenie reżysera, być może ukazanie, że ostatecznie zwycięża Bóg,Zycie, Miłość. Do mnie jednak nie przemawia, za szybkie było chyba przejście pomiędzy scenami, mało czasu na jakąś refleksję. |
|
|
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) ani rzadnych refleksji. A zresztą w tamtych czasach nie było żadną rewelacją takie męczenie. Zresztą normalny człowiek po takich "ciosach" już dawno by nie żył. A z tego co się uczyłam Jezus był człowiekiem.
|
|
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
zwyciestwo zla nad dobrem? szatan nie wygladal na uradowanego w tej scenie- raczej na pokonanego... to byl krzyk rozpaczy i zlosci a nie triumfu... ale zgodze sie z Toba, ze "Jezus z Nazaretu" to ciekawszy film niz "pasja"
|
|
|
#74 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Kiedyś tv emitowała film pt. "Jezus" w dwóch częściach, to chyba dość nowa produkcja. I tam Szatan był po prostu zły, marszczył brwi, dużo "gadał". W ogóle nie zrobił na mnie wrażenia. Ten z "Pasji" wprost przeciwnie, jest tak bardzo niejednoznaczny. Tak jak zło, którego jest symbolem. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pozdr
|
|
|
#76 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą myślę, że każda z interpretacji filmu jest dobra, Ty rozumiesz go w taki, a ja w inny sposób. A tu przedstawiamy po prostu swój punkt widzenia
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#78 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nie oglądałam i oglądać nie będę. Nie mogę sie przemóc do tego rodzaju kina
Zbyt patetyczne, zbyt wzniosłe, zbyt kosztowne i jeszcze parę zbyt pewnie by sie znalazło...Poza tym wystarczy, że na "Karolu..." beczałam jak dziecko
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
bylam na tym w kinie.
zadna rewelacja. zadnej duchowosci (tak tak, to trzeba poczuc i zrozumiec ).rzeznia i tyle, i chociaz takie krwawe filmy mnie nie ruszaja i zdaje sobie sprawe, ze czasem mozna trafic na bardziej rzezniacki - to wg mnie ten powinien leciec w tv po 22 z czerwonym koleczkiem. smieszy mnie fala nawrotow, ktora pojawila sie, gdy film wszedl do kin. smiesza mnie omdlenia w kinach i inne tego typu motywy. gibsonowi nie poszlo. poza tym nie lubie go - fanatyk religijny ![]() ten film nic soba nie reprezentuje. kicha i tyle.
|
|
#80 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#81 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#83 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#84 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
Obejrzałam w te święta.
Byłam przybita, dobita, miałam wielką gulę w gardle i jakoś tak "tępo" się przez resztę dnia czułam... Smutek dopiero przegnał kumpel stwierdzeniem "nie badz zdołowana film sie dobrze skończył" To mnie trochę rozbawiło, ale naprawdę taka dawka krwi i szoku źle na mnie podziałała.Film typu "Pasja" zaliczam do tych jednorazowych, po których ciężko psychicznie choruję... Jak "Requiem dla snu". Brrr.
|
|
#86 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodam jeszcze ze a raczej zwroce sie pytaniem (retorycznym) czy film ,taki film pelen okrucienstwa moze byc rowniez piekny ? Zaserwowano nam cierpienie Jezusa,Matki,Magdaleny ... Pokazono nam ludzka strone Jezusa - Jego strach ... Bronilam sie przed tym filmem jak moglam Mysle ze wiem dlaczego . Bo nie chcialam sobie psuc humoru ... I jeszcze Wrazenia (przynajmniej na mnie) robi takze droga krzyzowa na Jasnej Gorze namalowana przez Dude-Gracza ... Uzmyslawia ze kazdy z nas ma w niej udzial . Ps.Elly masz fajny opis Bardzo mi sie podoba
ana gabi show fan Edytowane przez ana_gabi Czas edycji: 2006-04-19 o 15:34 |
|
|
|
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Też go oglądałam w sobotę, był poruszający, ale ja np. (bez obrazy) stwierdziłam, że jest mocno przesadzony i nienaturalny
Przepraszam, jeśli kogos uraziło moje zdanie. Jestem bardzo religijną osobą. Wiem też, że Pan Jezus cierpiał ogromnie, co trudno sobie wręcz wyobrazić. Zawsze jak chodziłam do kościoła na drogę krzyżową to płakałam, bo jakby w sercu wiedziałam, co czuł wtedy Chrystus. Ale uważam tak jak mój ksiądz z katechezy, że jeżeli kogoś porusza do łez ten film, a to co dzieje się przed Wielkanocą w Kościele nie, to to nie ejst "to coś" w naszej wierze. Katolik powinien to sobie wyobrazić. Przepraszam jeśli kogoś uraziłam, ale poprostu uważam, ze film jest kontrowersyjny i wykonany tak, aby przyciagnąć uwagę widza.CO do zdań niektórych dziewczyn, to sądzę, że gdyby ktoś choc raz się starał głębiej i dłuzej zastanaiwać nad męką Chrystusa, to napewno by to sobie mógł wyobrazić. Ale to tylko moje zdanie. |
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gadałam niedawno z Shem o tym filmie, i słusznie powiedziała (kochana, mam nadzieję, że się nie obrazisz ) że dziwiło ją to, jak sie ludzie nawracali po tym filmie; "trzeba było pokazać okrucieństwo zeby sobie uświadomili że Jezus cierpiał". Coś w tym jest.Jeżeli ktoś zaczyna w coś wierzyć dopiero po takim brutalnym przedstawieniu sprawy, to coś z tą wiarą jest nie tak...
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:49.

klik
ukazanie krwi dla samego ukazania krwi jest moim zdaniem beznadziejne. nie dla ''pasji", osobiście wolę filmy, które coś wnoszą.

) ani rzadnych refleksji.
Zbyt patetyczne, zbyt wzniosłe, zbyt kosztowne i jeszcze parę zbyt pewnie by sie znalazło...

To mnie trochę rozbawiło, ale naprawdę taka dawka krwi i szoku źle na mnie podziałała.