![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: 4 lata związku, brak nowych zaręczyn
Cytat:
W moim odczuciu tak -można się dobrze poznać .4 letni związek za to jest już konkubinatem .Mówisz o dopasowaniu seksualnym ? Dla mnie nie ma czegoś takiego i dla wielu osób wierzących również . |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Konto usunięte
|
Dot.: 4 lata związku, brak zaręczyn
Cytat:
Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 12:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
po drugiej stronie szafy
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822046]Jeśli dzielisz z kimś życie pod jednym dachem -są wspólne obowiązki ,rachunki i codzienne życie ..dajesz coś z Siebie drugiemu człowiekowi ,temu określonemu .Nie mówię że kobieta jako jedyna ma wszystko na głowie i jest służącą ..ale jest jakaś wspólnota .A dla mnie bez sensu jest żyć jak małżeństwo nie będąc z nim .[/QUOTE]
No wiadomo że tak i jest i wiadomo że masz prawo nie chcieć mieszkać z lubym przed ślubem, natomiast nieprawdą jest to, że wspólne życie przed ślubem = czekanie nie wiadomo ile aż on się łaskawie oświadczy. Kwestia charakterów i komunikacji w związku. Cytat:
![]() Mnie autentycznie przeraża ten strach przed porozmawianiem o swoich uczuciach, obawach, planach, marzeniach z partnerem. Z kim jak nie z człowiekiem, z którym się chce spędzić następnych ileśdziesiąt lat życia?
![]() |
![]() |
#64 | |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822046]Jeśli dzielisz z kimś życie pod jednym dachem -są wspólne obowiązki ,rachunki i codzienne życie ..dajesz coś z Siebie drugiemu człowiekowi ,temu określonemu .Nie mówię że kobieta jako jedyna ma wszystko na głowie i jest służącą ..ale jest jakaś wspólnota .A dla mnie bez sensu jest żyć jak małżeństwo nie będąc z nim .Nie chce nikomu narzucać swojego punktu widzenia ale takie mam zdanie na ten temat.[/QUOTE]A miej sobie zdanie jakie chcesz. Autorki wątku to najwyraźniej nie dotyczy, bo postępuje w swoim życiu zupełnie inaczej.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75821676]Nie chce robić gówno burzy -ale w związkach osób wierzących śluby występują max w przeciągu 2 lat - a zwykle jest to gdzieś pomiędzy jednym rokiem -a półtorej ,mężczyźni szybciej się decyzją i są bardziej pewni i konkretni w swoich deklaracjach .Powodem tego jest pewnie również fakt iż po ślubie życia takich ludzi diametralnie się zmienia .
Ja bym nigdy nie czekała 4 lata na oświadczyny- odeszłabym dużo wcześniej ale to jest o wiele łatwiejsze wtedy gdy nie dzielisz z kimś jednej sypialni ,dachu nad głową i nie oddajesz całej Siebie drugiemu człowiekowi.[/QUOTE] tak jest to wrecz nie możliwe zwlasza gdy kogos kochasz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Naprawdę? I nie trzeba być wróżka? No to gratuluję takich umiejętności. Ja niestety tak nie potrafię.
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75821851]Skąd Ty masz takie info?
![]() Bo obracam się w takim środowisku i większość ludzi znam z oazy albo kościoła. Pewnie są jakieś wyjątki ..ale osobiście nie słyszałam żeby ludzie wierzący czekali z sakramentem małżeństwa do 5 lat. Chyba że to nastolatkowie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822226]W moim odczuciu tak -można się dobrze poznać .4 letni związek za to jest już konkubinatem .Mówisz o dopasowaniu seksualnym ? Dla mnie nie ma czegoś takiego i dla wielu osób wierzących również .[/QUOTE]Definicja konkubinatu nie odnosi się do długości trwania związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75822411]Definicja konkubinatu nie odnosi się do długości trwania związku.[/QUOTE]
Konkubinat (łac. concubinatus od com- 'współ-' i cubare 'leżeć') [1], kohabitacja – nieformalny związek dwóch osób, pozostających w pożyciu, bez usankcjonowania w świetle prawa jako małżeństwa Ale do wspólnego życia na kocią łapę bez formalność już tak. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
U mnie np. nie ma żadnego strachu przed rozmową. Próbowałam wiele razy. Nie o samych zaręczynach, ale o jego dalszych planach wobec mnie, bo to mnie interesuje. Tylko to nic nie daje. U mnie problem tkwi raczej w tym, że ja cały czas wierzyłam, że coś się w jego podejściu zmieni. Dopiero teraz do mnie dociera, że szanse na to są już prawie żadne.
![]() |
#71 |
po drugiej stronie szafy
|
Nie trzeba, za to podstawą jest obserwowanie partnera, słuchanie go, wyciąganie wniosków z tego co, jak i o czym mówi, z tego jak jego słowa się odnoszą do czynów, rozmawianie o swoich oczekiwaniach itd itp. Jak się wie czego się chce (i czego się nie chce ) od partnera, związku, to zwraca się na to uwagę i dość szybko można takie rzeczy wyłapać.
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822341]Bo obracam się w takim środowisku i większość ludzi znam z oazy albo kościoła. Pewnie są jakieś wyjątki ..ale osobiście nie słyszałam żeby ludzie wierzący czekali z sakramentem małżeństwa do 5 lat. Chyba że to nastolatkowie.[/QUOTE]
A ja znam takich ludzi, którzy są wierzący i czekali nawet więcej niż 5 lat. I to, że obracasz się w takim środowisku daje Ci prawo wciskania wszystkich do jednego wora? Edytowane przez ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 Czas edycji: 2017-07-27 o 12:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
[1=20e6ad78eac783f5bf2c2aa a836e9e1e07b2d6f9_61d4dfb 026b9e;75822511]Konkubinat (łac. concubinatus od com- 'współ-' i cubare 'leżeć') [1], kohabitacja – nieformalny związek dwóch osób, pozostających w pożyciu, bez usankcjonowania w świetle prawa jako małżeństwa
Ale do wspólnego życia na kocią łapę bez formalność już tak.[/QUOTE] No i co z tego? Ja ci piszę, że długość związku nie ma znaczenia przy nazywaniu go konkubinatem, a nie że masz mi wkleić definicję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
[1=ad661336dba67467d5566b7 c0c939a9c82ec46ac_5f7e487 29cea2;75822291]Ja jestem wierząca i dla mnie to jest ryzyko. Po co takie generalizowanie?[/QUOTE]
jakie generalizowanie? jakie ryzyko masz na myśli jeśli masz pewność, że tylko z tą osobą chcesz spędzić resztę życia i druga strona myśli tak samo? jeśli wiesz, że ten związek będzie ostatnim (no chyba, że mąż umrze)? naprawdę, nie trzeba być wróżką, wystarczą setki przegadanych godzin na setki tematów
![]() |
#75 |
po drugiej stronie szafy
|
Za to jest brak stanowczości. Brak konkretów.
![]() |
#76 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może to moja interpretacja, ale tak to odbieram. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. I moja głupota.
![]()
![]() |
#78 |
po drugiej stronie szafy
|
I co, spróbujesz pogadać z nim w końcu konkretnie, czy jednak skupisz się na pogłębianiu frustracji i na rozstaniu?
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Zmieszana piszesz ze rozmawialiscie. A wez ty sprobuj konkretow. Proste pytanie zadaj dzisiaj przy kolacji kochanie czy kochasz mnie i chcesz wziac slub?
Nie daj sie zbyc. Prosta pilka. Jezeli odpowie tak to zapytaj kiedy sie oswiadczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:16 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
-kochanie kiedy mi się oświadczysz? - 2 sierpnia o 15:35 - ok, będę czekać, tylko powiedz gdzie, żebyśmy się na pewno spotkali ![]() ![]() ![]() oczywiście jestem za rozmowami ogólnie na tematy ślubu, dzieci itp., ale takie pytania wprost to jak stawianie pod murem i wielką desperacją zalatuje
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kochanie daj mi 4 miesiace . Dac mu czas. Nie chodzi o czas i godzine ale o znak. Jak po 4 miechach nie bedzie od niego decyzji ani pierscionka to znaczy ze on tego nie chce. Jak bym sie ewakuowala wtedy. Poza tym iwazam ze o slubie decyduja dwie osoby a nie tylko mezczyna. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Jak to nie ma wyjścia? Zawsze ma wyjście - np. rozstać się z tobą. Jeśli uzna, że jednak woli być nadal w związku nawet odbębniając obrzęd, którego nie potrzebuje, to co w tym złego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
po drugiej stronie szafy
|
Serio takie jest Twoje wyobrażenie o rozmowie partnerów o planach okołoślubnych?
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;75823676]Jak to nie ma wyjścia? Zawsze ma wyjście - np. rozstać się z tobą. Jeśli uzna, że jednak woli być nadal w związku nawet odbębniając obrzęd, którego nie potrzebuje, to co w tym złego?[/QUOTE]
czułabyś się fajnie, gdybyś chciała ślubu, a druga osoba odbębniała obrzęd?
![]() |
#87 |
Konto usunięte
|
Nie wiem jak bym się czuła, bo już na etapie chęci ślubu jest to dla mnie kompletna abstrakcja. Natomiast potrafię wyobrazić sobie sytuację, w której ja lub mój parter robimy coś, co nam nie jest do niczego potrzebne, tylko dlatego, że drugiej stronie na tym z jakiegoś dobrego powodu zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jestem 8 lat po ślubie, więc wiele rozmów na tematy okołoślubne mam za sobą i nie muszę sobie nic wyobrażać w tym temacie
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ---------- Czy postawiłaś go pod murem, to się bardzo szybko przekonasz. To zawsze wychodzi w tzw. praniu, tylko niektórzy nie chcą tego widzieć. Jeżeli zgodzi się na ślub tylko "no dobra, miejmy to z głowy", to przecież to w czasie kolejnych rozmów, przygotowań, widząc całe jego nastawienie wyłapiesz. Przecież to nie jest obcy Ci człowiek. Zaczniecie rozmawiać o zamieszkaniu itd. Wszystko wyjdzie. Dlatego czajenie się z daniem jakiegoś deadline, czy ultimatum "chcę od Ciebie konkretów" nie jest złe. Szanuj swój czas, albo przestań jęczeć i pogódź się z sytuacją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
Przedziału czasowego/stwierdzenia że nigdy. Tak, oczekiwanie konkretów, na których można oprzeć dalsze plany związkowe uważam za rzecz oczywistą.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:00.