![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dzieciaczki lipiec-sierpień-wrzesień 2005
Natikow witaj
![]() Jak fajnie, ze Macius juz chodzi, tez mam wrazenie jakby zaraz mial sie przewrocic, dzielny chlopak; mojej Mani jeszcze zejdzie zanim zacznie sama chodzic; ida nam kolejne zeby ![]() ![]() u nas pogoda ladna, chyba sie za mocno opalilam bo robie sie lekko czerwona ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Hej mamusie co u was? Moje słońce ostatnio probuje nowych rzeczy, jadł już czereśnie a teraz zaczęły nam sie truskawki i bardzo mu smakuja z cukrem i smietanką. No najważniejsze ze nie jest na nic uczulony, bo co wieczór oglądam go dokładnie przy kapaniu i narazie nic nie widac, wiec z czystym sercem podaje mu te pyszności. A czy wy też podajecie dzieciom truskawki czy czeresnie???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam mamy!
Dokładam kolejnego małego zbója. Kajetan urodził się 12 września. Jest bardzo pogodny, ostatnio pokazuje paluszkiem gdzie miś ma oko a gdzie nos ![]() ![]() ![]() A ja już od dwóch miesięcy chodzę do pracy i widuję Kaja rano i późnym popołudniem... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Witaj alicjanie!!! Super ze do nas dolaczylas z kolejnym kawalerem. Masz ślicznego synka!!! U nas dzis byly pierwsze pokazy buntu Mikolaja, kurcze nie lubie byc stanowcza ale dzis z mezem musielismy pokazac kto tu rzadzi, nie bylo latwo, a ile bylo placzu i krzyku, bo nie pozwolilismy sie bawic zapalniczka, no ale udalo sie, 1:0 dla nas, oby tak dalej. A czy wy tez tak macie? czy wasze dzieci tez juz pokazuja swoje racje??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
Witamy
![]() Dziekujemy za miłe przyjęcie i pozdrawiamy nowych kawalerów ![]() Mać "chodzi" - hm, dużo powiedziane ![]() ![]() ![]() Dinga - Maciek WRZESZCZY jak coś jest nie po jego myśli - jak mu siostra zabawkę zabierze, jak tata wychodzi, jak ja go zabieram z wiatrołapu (to "zakazane" miejsce, drzwi wahadłowe, on przez nie wychodzi, ale potem wrócić nie umie, bo trudniej chodzą) Truskawki - dałam Maćkowi, ale... pluł z początku ![]() ![]() Do posiadanych czterech zebów chyba ida nastepne, bo zaczęło się jeczenie i plucie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
alicjanie witaj
![]() ![]() My nie jemy surowych owocow, bo Mania nie lubi, wypluwa albo nie wezmie nic od budzi, bo jej w dotyku nie pasuje; wiec jeszcze jemy te ze sloiczka, ale sa tak rozne mieszanki, jagody, maliny, brzoskwienie, morele, banany itp, ze wszyskto ma co trzeba. Mania czasami protestuje przy zmianie pieluchy, nie raz to prawdziwa wojna ![]() ![]() ![]() Mania tez pokazuje oczko u pieska; dzis konczy 11 miesiecy a za miesiac ROK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
janebw u nas tez jest problem ze zmiana pieluszki, myslalam ze to tylko tak ja sie mecze ale widac nie tylko!!! Czasami tak sie buntuje, ze najlepiej dac mu cos do raczki i wtedy jest moment na zalozenie, az strach pomyslec co bedzie potem!!!
Wszystkiego najlepszego dla Mani, bedzie miala pierwsza roczek wiec pierwsza bedziesz nam relacjonowac jak poszlo!!!! WIlekie buziaki od Mikolaja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
To ja tez do Was dziewczyny dolaczam. Od niedawna trzeba walczyc z Weronika, zeby zalozyc jej pieluche. Szczegolnie rano albo wieczorem jak jest spiaca. Od razu zaczyna krzyczec, hop na brzuch i "w nogi". Czasem razem z mezem nie dajemy jej rady... Ja musze dac jej cyca, a maz zaklada wtedy pieluche. Ale ostatnio zaczynam sobie radzic z nia sama.
No i oczywiscie jak jest cos nie po jej mysli, to zaczyna glosno protestowac. Gdy byla mlodsza, to nie wstydzila sie nikogo, wrecz uwielbiala byc w centrum zainteresowania. Od jakiegos czasu zdarza sie, ze na poczatku jest zawstydzona, ale mija jej szybko tak jak Mani. ![]() Ostatnio zauwazylismy, ze Weronika uwielbia dzieci. Jechalismy z nia trolejbusem i byla tam roczna dziewczynka. Nasza bardzo sie rozgadala. Pomyslalam, ze fajnie miec dzieci z mala roznica wieku. ![]() Pozdrawiam mamuski i dzieciaczki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Dziekuje dinga, napewno powiem jak bylo; Mania tez caluje
Edytowane przez janebw Czas edycji: 2006-06-11 o 06:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
I doczekalam sie slowa "mama" mmmmmmm cudnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Ale super tak naprawde to troche ci zazdroszcze, to musi byc przezycie, u nas tylko tata i baba a mama to takie nie wyrazne i nie swiadome
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Czesć Dziewczyny!!! Dinga nic się nie martw! Tośka najpierw zaczęła mówić baba, później tata, co to, kaka, daj i w końcu.... MAMA!!! Które mówi najczęściej jak jest nieszczęśliwa i zaczyna płakać!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
dinga - jak dotad powiedziala raz wyraznie mama, wczoraj bylo ma, i niewyraznie mama, wiec mysle, ze jeszcze nie swiadomie, ale najwaznijesze, ze juz pierwsza proba byla i to calkiem udana
![]() gdzie zabieracie swoje dzieci, zeby zapewnic im rozrywke? procz placow zabaw itp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Janebw zadalas bardzo dobre pytanie, mi juz czasami brak pomyslów. U nas najlepiej sprawdza sie wizyta u znajomych, rodziny ale koniecznie zeby mieli dzieci no i supermarket to jest raj, siedzi sobie grzecznie w spacerowce i oglada uginajace sie polki. Ostatnio basen i festyny z okazji dnia dziecka, mieszkam teraz na wsi wiec tu zawsze w niedziele jest jakis festyn. No i plac zabaw i pole z truskawkami, u nas sezon w pelni wiec dla malego raj. Teraz przez to slonce to wychodzi z nim kolo 17 na dwor i w domu troche sie nudzi, wiec moze podrzucicie jakies pomysly na domowe zabawy?!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Ja zabieram Manie na plac zabaw, jak jest goroca to na basen albo do biblioteki, tutaj sa specjane sekcje wyznaczone dla malych dzieci, sa rozne zabawki, ksiazeczki, komputery z grami, jak Mania sie dorwala to nie szlo jej odciagnac, tutaj od wrzesnia beda tez story time itp, popatrz moze u was tez cos robia; poza tym sa duze sklepy handlowe gdzie sa specjalne miejsca do zabaw dla maluchow; sa tez specjalne klasy dla dzieci w Mani wieku, gdzie przychodza mamy z dziecmi, spiewa sie piosenki itp; Moja corka nie lubi zakupow wiec odpada supermarket, musze ja wtedy nosic na rekach, a jest ciezka, czasem pojde do kolezanki i to chyba tyle.
pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Maciek to typowo podwórkowe dziecko - więc piaskownica, basen (od 2 dni dopiero), nasza suka Figa, piłki, autka na trawie, zjeżdżalnia (od tygodnia - dostał od dziadków). Spacery uwielbia - i jest mu obojętne gdzie - supermarket, czy las, czy rundka po wsi.
Ogólnie jest dzieckiem "niekłopotliwym" ![]() ![]() ![]() Gadane ma - mama, tata, tete, tate, babu, dadia, brum brum, bam... no sporo tego - łączy jak mu się podoba. Zaczynam wierzyć, że jego mama i tata jest już świadome. Na siostrę Magdę "woła" dada ![]() ![]() Jedno jest pewne: bam, to ... bam - za każdym razem jak klapnie na pupe to woła: bam, bam ![]() Zapomniał, jak się robi papa, ale za to co chwilę bije sobie/nam brawo ![]() ![]() I chodzi - jednak już normalnie, raczkuje tylko jak klapnie i musi podejść do podpórki - bo bez podpórki wstać jeszcze nie umie ![]() Pozdrawiamy i życzymy, żeby słonko się utrzymało jak najdłużej i żeby szkraby nam nie chorowały ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny!
Jestem ciekawa jak u Was jest z witaminami. A mianowicie, jakie i ile dajecie swoim pociechom? Pediatra mojej corki przepisala jej Vigantol 1 kropla i Cebionmulti 6 kropli. Tak sie zastanawiam jak jest u Was. Czy tez dajecie te drugie krople, bo Vigantol to raczej kazde dziecko musi brac. Drugie pytanko: czy przemywacie zabki/dziasla swoim maluchom? A jesli tak, to czym? Woda, rumiankiem, a moze taka specjalna pasta bez fluoru dla niemowlat - Nenedent Baby lub inna? I trzecie pytanie: od ktorego miesiaca daje sie cale zoltko? Jak dziecko skonczy 9 miesiac czy 10? Z gory dzieki za odzew! ![]() Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
No hej Zielona Mysza! U nas jesli chodzi o witaminy narazie przerwa, Vigantol podaje tylko wtedy jak nie ma slonce, ale ostatnio bardzo ladnie jest wiec za rada moje pediatry nie podaje, a co do Cebionmulti to tez bralismy go ale tylko do wiosny bo teraz nie ma takiej potrzeby, jest tyle warzyw i owoców, soków wiec podiatra kazala odstawic az do jesieni.
Jesli chodzi o drugie pytanie to tu jestem zielona, bo nie mam pojecia i sama jestem ciekawa co robia inne dziewczyny, ale mysle ze cos by sie przydalo, moj Mikolaj ma narzie 3 zabki, no ale i onie warto dbac! A jesli chodzi o jajko to ja podaje juz cale, razem z bialkiem ugotowane lub robie jajecznice, raz w tygodniu w piatek najczesciej, wiem ze bialko nalezy wprowadzic od 11 miesiaca a Mikolaj juz ma skonczone 10 wiec powoli dajemy i narazie nic sie nie dzieje. Pozdrawiam i rowniez czekam na inne opinie!!! buzka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Ja daje Marysi cale jajko, lubi tylko na miekko, nie je jajecznicy ani na twardo; nie mieszkam w Polsce to w sprawie witamin nie moge nic Wam powiedziec; w 9 miesiacu miala robione testy krwi i nie wykazaly niebodoru; a jesli chodzi o zeby, to oswajam ja ze szczoteczka, bo czytalam, ze nalezy juz zaczac dbac o zeby, ale nie uzywac pasty dopoki dziecko nie nauczy sie wypluwac, mozna tez wycierac np mokra gaza; mysle, ze dla takiego maluszka wystraszy sama woda, ale musze zobaczyc w sklepie, bo chyba cos widzialam do czyszczenia zabkow, ale nie jestem pewna od jakiego wieku mozna to uzywac; to bylo firmy Gerber wiec chyba dla maluszkow.
a jak Wasze pociechy i basen? moja Marysie ciezko wyjac z wody, odrazu chce wracac i nie rozumie, ze trzeba sie troche ogrzac ![]() pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny! Dzieki za odpowiedzi.
No wlasnie tak sobie myslalam, ze chyba za duzo tych witamin jak na lato i co za tym idzie duzo owocow. Dlatego Was spytalam, bo nie lubie tej pediatry, do ktorej zapisana jest moja corka. Chcialam juz wczesniej ja zmienic, ale mozna bylo po pol roku, wiec juz nareszcie moge. Janebw, powiedz jak jest z witaminami tam, gdzie mieszkasz. Warto wiedziec. Dinga, jesli chodzi o zeby, to ja mam taka specjalna silikonowa szczoteczke na palec i po jedzeniu (nie zawsze) szczegolnie obiadu i wieczorem przecieram zeby woda za pomoca tej szczoteczki. Janebw, jesli chodzi o basen, to jeszcze nie wybralismy sie z nasza Mala... ![]() ![]() Ps. Wlasnie kilka minut temu moja Weronika przytargala pod moje nogi wielka pake pampersow. Nie wiem czy jest taka bystra czy to zbieg okolicznosci, bo okazalo sie, ze zrobila kupe, he, he, he. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Rzabbocop
|
Cytat:
Zimą na własną rękę podawałam czasem vigantol a w dni kiedy słabiej jadła cebion multi. Ząbki czyścimy samą szczoteczką z wodą ale jeszcze nieregularnie. Co do jajek, to nie wiem, bo jeszcze nie podaję ale zastanawiam się nad wprowadzeniem niewielkiej ilości żółtka (u nas bardzo duże ryzyko alergii i wszystko wprowadzam powolutku i ostrożnie) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
a jak z sadzaniem na nocnik? ja sadzam Manie po spaniu to zawsze cos zrobi ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
jeszcze tylko dodam, do mam w polsce, kupcie kasety z angielskim, albo jakies bajki i puszczajcie dzieciom, takie maluszki szybko sie ucza, tutaj 3, 4 letnie dzieci mowia dwoma jezykami, ja znam chlopca co mowi trzema, bo jego rodzicie mowia innymi jezykami , no i angielski;
mozecie puscic kasete, jak sie dziekco bawi i bedzie sie osluchiwalo, nawet jak wam sie wydaje, ze nie jest tym zainteresowane, w koncu jestesmy w uni, ponoc juz angielski wprowadzaja w 1 klasie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Ja piersia przestalam karmic ze wzgledu na moja chorobe ale misiu mial juz 8 miesiecy i jadl tylko w nocy, wiec zastapilismy to heratka owocowa a potem woda. Co do mleka to misiu rano i wieczorem je kaszke z Hippa taka gotowa po dodaniu wody sprawdzalam na opakowaniu ma tam tyle witamin co mleko modyfikowane wiec mysle ze jest ok, moja pediatra mowi ze jest ok i zeby jak najdluzej jadl ta kaszke(dodam ze je lyzeczka bo z butelki nic nie chce).
A co do kupy to u nas pelen wypas. Od stycznia sadzalam misia na nocnik a od kwietnia czy marca juz nie pamietam dokladnie kazda kupa tam laduje, wiec nie ma z tym zadnego problemu. Moja tesciowa mi tak poradzila i teraz Mikolaj jest przyzwyczajony do nocnika i jak chce kupke to widac po nim, trzeba mu dac nocnik i wtedy sie zalatwi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
Moje dziecię witamin już nie dostaje - witD odstawił lekarz, jak mu ciemiaczko zarosło (szyyyybko, koło 5-6 m-ca), wit C dostaje "w naturze" - lubi warzywa i owoce, nawet soki polubil i pije. Karmie go jeszcze piersia, ale w zasadzie tylko rano i wieczorem - no + awaryjnie w nocy (co kilka dni sie budzi) oraz jak jestesmy dluzej poza domem i "wypada" nam jakis posiłek bezmleczny
![]() Co do jajek - je juz cale, ale on uczulony nie jest na nic, wiec nie mam strasu takiego. Truskawki i pomarancze wcina namietnie ![]() Poza tym chodzi, wspina sie, wstaje sam, o raczkowaiu prawie zapomnial ![]() Nocnik - nie sadzam. Jest - moim zdaniem - zdecydowanie za mlody - nie popieram tego, zebym miala "wytrenowac siebie", bo nie jego w tym wieku - a doswiadczenie - skromne, bo skromne, ale mam - Mloda wysadzila sie sama - mialam kilka prob, wiec wiedziala, do czego nocnik, ale nic na sile. Nauczyla sie majac jakies 19 m-cy, a nocna pieluche porzucila ze 2 miesiace przed 3 ur. Uwazam, ze "w normie" i bez stresow zarowno dla niej i dla mnie ![]() Oczywiscie nie potepiam wysadzajacych - wasze dzieci, wasz czas, wasze nerwy ![]() ![]() ![]() Pozdrawiamy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ps. Dzis bylismy w ZOO. Super sprawa! Mala piala z zachwytu. Najbardziej polubila lamy, a na drugim miejscu kolorowe papugi. Malpy nas zawiodly, bo byly dzis baaardzo leniwe. Pewnie przez pogode. Straszny u nas upal. Jeszcze musimy zaliczyc plaze i basen. ![]() Pozdrawiamy! |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
Hehe - ja na chwilkę - znalazłam trochę czasu na uaktualnienie podpisu - już nie będę taka anonimowa :-P
I 3 linki do filmików mojego zbója w akcji dorzucam tu ![]() Nieskromna matka-wariatka zakochana we własnych dzieciach ![]() idę sobie w swiat szeroki ...teraz płynę, płynę... nie drażnić psa ![]() "Wrzućcie" swoje pocieszki - choć po fotce - "łatwiej" tak przyswoić dzieciaczki - nie sa wtedy "jednymi z wielu", a nasz wątek widać, że żyje, choć wierzę, że przy takich szkrabach jest dośc roboty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Musze sie wam pochwalic moj Mikolaj od niedzieli chodzi za jedna raczke!!! A jak u was sprawa chodzeniA poza Maciusiem bo on wyprzedzil nasze pociechy, spryciaz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:24.