![]() |
#61 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: nie żałujecie dziewictwa?:)
Cytat:
Jak to skąd - z życia. Swojego i koleżanek głównie. Pisałam, że kult dziewictwa nie podoba mi się i tyle. Właśnie to "poczucie winy" albo jego brak mi się nie podoba. I szczycenie się tym. Dla mnie to śmieszne - poczucie winy, że cnoty nie zachowało się dla męża. A śmieszne dlatego, że naiwne - w wieku - no właśnie ilu lat - mamy zdecydować się na mężczyznę na całe życie nie znając własnej i jego seksualności. Fakt - nie jedyny aspekt wspólnego życia, ale jednak bardzo ważny, fundamentalny. I dorabainie całej ideologi do pierwszego razu: rozumiem - może być w pięknych okolicznościach, z mężczyzną na całe życie, ale - czy musi? Jak dla mnie nie musi. Ważniejsze jest dla mnie - aby tego właśnie nie żałować, robić to odpowiedzialnie, mieć świadomość, że uczucia w naszym życiu pojawiają się i znikają, i że nie można mówić, że nastoletnie uczucie "to nie była" miłość bo się skończyła np. po 2 latach. I w związku z tym szkoda nam naszego dziewictwa dla tej osoby, z która już nie jesteśmy. Moim zdaniem pierwszy raz powienin być wtedy, kiedy czujemy, że powinien być - kiedy jesteśmy na niego gotowi. I tyle. Plus odpowiedzialność za to, co się robi. Nie warto w tak ważnej materii jak życie seksulane kierować się nienaturalnymi pobudkami, strachem, wstydem .... Edytowane przez marcelina73 Czas edycji: 2006-06-09 o 23:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
nie jest mi obce pójście do łóżka z kimś kogo nie kochałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Nie zrozuniałas mnie agabil1. Chodziło mi o wykorzystywanie "przyjaciól" do sexu -dla mnei to wykorzystywanie i nei ma nic wspólnego z prawdziwa przyajźnią... Staram sie od takiech "przyjazni" trzymac z daleka - o to chodziło mi z tym całym hedonizmem- nie chodziło mi o miłość
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proponuję przeczytać mojego posta jeszcze raz - tym razem ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałam, że na każdym kroku oddaję się uciechom cielesnym. Napisałam, że nie wyobrażam sobie seksu bez uczucia, jednak nie potępiam osób, które czerpią z tego przyjemność. Twoją decyzję jak najbardziej szanuje i nie mam zamiaru jej oceniać. Dlatego proszę Cię o to, żebyś nie oceniała ludzi, którzy decydują się na taką, a nie inną formę zaspokajania swoich potrzeb seksualnych. Poza tym, z jednej strony piszesz, że nie interesuje Cię co inni będą robić, a z drugiej strony bardzo emocjonalnie reagujesz jak na osobę, której to w ogóle nie interesuje...
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Aha teraz znowu doczytałam to krótkie przemyślenie agabil1 a wiec nazwę to hedonizmem- to jest łagodniejsza wersja
![]() a tak poza tym to po co płakac nad rozlanym mlekeimcały czas jak sie juz cos zrobiło to sie nie odzyska - ewentualnie ktoś może zacząć żyć w dłuższej wstrzemięźliwości i osiągnie podobny rezultat i byc możżal będzie mniejszy..ale po co ciągle żałować żyjcie tak żeby było dobrze nie tylko Wam ale także bliskim - a przynajmniej sie starjcieżyc w zgodzie z soba
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Różnie w zyciu bywa - życie to jedno wielkie ryzyko
![]() |
#71 |
Przyczajenie
|
Żałuję i to bardzo
![]() Chłopak postapił najgorzej jak tylko mógł, już nie jesteśmy ze sobą. Czuję żal i smutek, a zarazem jestem wściekła na swoja glupotę i naiwność. Ale z drugiej strony nic nie zapowiadało takiego końca. Mam tylko nadzieję że kiedyś szczęście się do mnie uśmiechnie i znowu zaufam.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Ja nie żałuję....co prawda już nie jestesmy razem ale i tak zawsze będe milo to wspominała.
Do autorki wątku:Musisz sama podjąc decyzje, sama dobrze wiesz co dla Ciebie najlepsze. Co do tego czy uważam, że pierwszy seks powinien być z przyszlym mężem to wcale tak nie myśle, ale jednocześnie nie uważam też że powinien być z byle kim. Myśle, że zarówno pierwszy jak i kazdy kolejny raz powinien byc z odpowiednią osobą - i to powinno się czuć to nie zależy tez wcale od długości znajomości, nie wazne czy zna się tego kogoś od dziecka czy też od miesiąca...ja zrobiłam to po 8 dniach bycia razem, a ogolnie po 2 miesiącach przyjaźni z nim... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie czuję się na siłach wyjaśniać swojego punktu widzenia w tej kwestii. w pracy nie bardzo mogę się w pełni skupić i boję się, że moja elokwencja mnie zawiedzie. ![]() rozumiem twój sposób patrzenia i generalnie jest w tym dużo racji. nie zgadzam się tylko w kilku drobnych punktach, ale to drobiażdżki ![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Jeśli mówimy o dziewictwie to trzeba uściślić o jakim. Bo rzeczywiscie dziewictwo jest fizyczne (błona) i psychiczne. Jeśli mowa jest o dziewictwie fizycznym, to dla mnie to jest trochę śmieszne, że kobiety żałują kawałka błony. Co mnie już wogóle dobija to fakt, że nektóre kobiety, chcąc sie przypodobać mężczyźnie, lub przyszłemu mężowi, czasami decydują sie na chirurgiczne odtworzenie błony. To juz jest przesada. Zreszta tak mnie zastanawia po co wogóle jest ta błona? Tak z fizjologicznego punktu widzenia... No bo przecież matka natura nas tak stworzyła nie ze względu na czystość przedmałżeńską tylko z innych powodów. Byc może chodzi o to by sie młode dziewczęta nie zarazały czymś etc. No nie wiem...
Psychiczne dziewictwo zależy od danej osoby, od tego jakie ma ona poglądy, jakie podejmuje decyzje w swoim życiu. To taka sama decyzja jak to kiedy sie pierwszy raz pocałuje, czy kiedy pierwszy raz się wsiądzie za kierownicę. Trzeba być na to gotowym a to zależy już od indywidualnych predyspozycji, wychowania i otoczenia. Nie mozna komuś kazać czekać, ani przyspieszać takich decyzji. Idiotyzmem jest mówienie, że dziewictwo jest dla męża, albo że dla niego nie jest. Dziewictwo jest dla kobiety. Ja uwazam, że kult dziewictwa tak naprawdę nie powinien odnosic sie do mężczyzny, w rozumieniu, że jest ono dla niego, tylko powinien chronić kobietę. Mi moja babcia przekazała cała wiedzę o życiu seksualnym, w tym również, że dziewictwo to cos bardzo pięknego i powinnam dbac o to by w przyszłości przeżyć ten pierwszy raz w sposób mi nie uwłaczający. Nie mówiła z kim mam je stracić, nie mówiła, że mam wytrzymać z seksem do ślubu. Powiedziała tylko, że sfera seksualna jest dla kobiety bardzo ważna, polega na zaufaniu, na oddaniu nie tylko ciała ale i duszy. Dlatego właśnie uważam, że powinno sie dziewczynkom tłumaczyć, że dziewictwo jest ważne, bo to moze je uchronić przed pochopnymi decyzjami, przed naciskiem ze strony chłopaka, ze strony otoczenia (bo inne straciły) itp. Moim zdaniem dziewictwo psychiczne to po prostu szacunek do własnej cielesności i intymności.
![]() |
#75 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ps. miałaś/masz bardzo mądrą babcię pozdrów ją ode mnie. ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
miałam prawie 20 lat (brakowało 4 mies.), jestem z tym samym chłopakiem od 9 lat.
nie żałuję, bo nie zrobiłam tego pochopnie, a 1-szy raz nie był dla mnie jakimś szczególnym przeżyciem. tak naturalnie po wielu miesiącach przyjemnostek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
A ja troche z innej beczki - długo czekaliśmy na siebie, ponad 5 lat, teraz nie jestem w stanie powiedziec po co tak długo.... i z jednej strony się cieszę, z drugiej żałuję. Cieszę się, bo teraz jako małżeństwo odkrywamy siebie na nowo, zupełnie z innej strony, z której nie znaliśmy siebie dawniej. Żałuję, bo brakuje mi doświadczenia, czasami jest nieudolnie, coś nie wychodzi, a można by te braki nadrobić już dawno. Ważne że nie żałuję, że to właśnie z nim
![]()
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I na pewno ja pozdrowie ![]()
![]() |
![]() |
#81 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() błona mogła się w ogóle nie pojawić, być bardzo cieniutka albo po prostu szczątkowa - gdy jest taka delikatna, a krwawienie miesiączkowe silne, kawałki błony same mogą odpaść. jejjj... ale fizjologicznie ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
ja sie kochałam pierwszy raz majac 16 lat do tej pory jestem z tym moim pierwszym mezczyzna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
a poza tym przecież nie musicie sie od razu kochać - może jakieś pieszczoty na początek...??
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
... nie chcę wyjść na jakąś dewotkę
![]()
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Ja kochałam się po raz pierwszy mając 17 lat i była to moja świadoma decyzja. Kiedy to w końcu zrobiłam, żałowałam ze nie zdecydowałam sie na to wcześniej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
jesli kochasz to nie bedziesz zalowala nawet jesli sie nie uda
jesli uda to tylko sie cieszyc to nie sa czasy ze jak bedziesz sie kochala z facetem to bedzie twoim mezem a te bajki o czekaniu sa smieszne wazne jest to co teraz czujesz ludzie zaluja wielu rzeczy wiec nie ma co o tym myslec chyba ze cie rzuci zaraz po ale to....
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
w ogóle nie uznaje czegoś co się określa mianem "dziewictwa"
dla mnie jego strata znaczyła wejście w nową sferę życia i utożsamiałam ją tylko ze stroną psychiczną miałam wtedy trochę ponad 18 lat i zrobiłam to z człowiekiem,którego bardzo kochałam po 3,5 roku związku rozstaliśmy się po 5 latach dziś z perspektywy czasu wydaje mi się,że mogłam jeszcze poczekać co nie znaczy,że żałuję jestem zdania,że im człowiek straszy tym ma to w sobie więcej bardzo potrzebnej dojrzałości warunkującej fantastyczne przeżywanie fizycznego zbliżenia.
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Ja mam 17 lat,a dziewictwo straciłam miesiąc przed 17 urodzinami. Nie żałkuję absolutnie niczego. Było to z chłopakiem ,którego kocham ponad wszystko. Jestem szczęśliwa
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.