![]() |
#61 | |
Killing me softly
|
Dot.: przebijanie uszu małym dzieciom?
Cytat:
![]() A papierosy to inna sprawa- bo chodzi o szkodzenie własnemu zdrowiu, a w szerszej perspektywie życiu. EDIT: uciekam spać, dalsze burzliwe komentarze przeczytam jutro ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Ja miałam uszy przekuwane w trochę starszym wieku ok.4 latka i nie uważałam, ze to coś złego. Nie uważam również teraz.
W przekuwaniu uszu 9 miesięcznemu dziecku również nie wiedze nic złego. Dzieci w tym wieku dużo nie rozumieją i wbrew niemu dużo robimy...więc nie przesadzajmy. Zaraz zaczną się kłótnie o chrzest itp.
Catch me If jou can... ![]() ![]() --------------------------------------------------- 21 czerwiec 2014 r., godz: 15:00!! ![]() ![]() ![]() Nasz dzień!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
obcinanie wlosow ,paznokci to dbalosc o wyglad i to powinno byc dla dziecko najwazniejsze i od tego nalezy rozpoczac edukacje dbania o siebie a potem upiększanie ,pozatym to sluzy zdrowiu ,klczykowanie tylko ozdabianiu lub okaleczaniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do pozwalania na papierosa i piwko ,prosze owszem ale w domu ,chcesz sprobowac prosze bardzo -mam taki plan ![]() na szczescie kazdy ma swoje dziecko i moze mu zakolczykowac co chce i kiedy chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Killing me softly
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() P.S.Niezły podpis ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
hmmmm nie wiedziałam że można tak polemizowac na taki temat
![]() Nie wiem może się mylę, ale uważam że to zalezy od rodziców ...poprstu. Moja ciocia przekuła u kosmetyczki uszy swojej córce, która miała ponad dwa lata wtedy, dziecku szybko wszystko sie zagioło i nie było żadnego stresu... mała nawet nie płakała przed, w trakcie czy po... Wszystko było zrobione w sterylnych warunkach, profesjonalnie i szybko ![]() Ja jestem ZA Inga (tak ma na imię mała) wygląda ślicznie w sukieneczce i w złotych kolczykach gwiazdkach z biała cykronią ![]() ![]() A z kolczykami nie ma zadnych problemów ![]() Pozdrawiam zwolenniczki tego zabiegu ![]() Ja sądze że nie ma w tym nic złego, wystarczy tylko zrobić to w profesjonalnych warunkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Ja, jako dziecko, strasznie chcialam miec kolczyki, bo kolezanki mialy i kuzynki... I wtedy nie rozumialam nawet tego, jak jedna z kuzynek miala infekcje z tych kolczykow i musiala miec kilka razy dziennie przemywane uszy...
![]() Moja mama nie wyrazala na to zgody, a moja babcia to juz wogole, bo jako 2-letniej dziewczynce jej przebito uszy i bardzo cierpiala i plakala. To bylo dawno temu i wtedy nie bylo takich urzadzen, materialow i techniki, ale jak nie chciala, to powinni byli jej rodzice nie kazac przekuwac. Do tej pory babcia ma widoczne "dołki" w uszach, choc ma 76 lat, wiec takie cos niegdy nie goi sie do konca... ![]() Ja przebilam sobie dopiero na 15te urodziny i nie zaluje, ze tak pozno ![]() ![]()
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tatuaz owszem jest slad do konca zycia, a dziurka zarasta wiec slad jest praktycznie niewidoczny, poza tym jest w takim miejscu, ze czesto wlosy moga go zaslonic, no i na dodatek tatuaze zazwyczaj maja chyba wieksze rozmiary ![]() Kurcze szkoda, ze w watku tym nie ma sondy, na temat ile osob zaluje decyzji rodzicow w sprawie przeklucia im uszu. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Muszę przyznać, że dziurki w uszach traktuję, zgroza
![]() Nie pomyslałabym o kimś, kto je ma - że 'go 'szpecą'' - bo to normalne (dla mnie), gdy są - dużo osób uszy przekłuwa uszy (a propos zmartwień po latach). Tatuaż to jednak dla mnie nieco inna bajka. Więc, moim zdaniem, niektórzy tu dramatyzują ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Ja również jestem zdecydowanie przeciwna. przecież takie dzieci wyglądają co najmniej śmiesznie! Poza tym dzieci rosną.. Każda dziurka, blizna itp rośnie z człowiekiem.. A takie duże dziurki nie wyglądają wg mnie estetycznie. Ja przekułam uszy dopiero w gimnazjum i jestem z tego zadowlona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tak naprawde dziecko moze miec pretensje do rodzica o wszystko, doslownie, o to, ze jak mialo 2 latka to mama go sciela na lyso, ze jak mial 5 latek to ubierala go w rozowe skarpety, a co gorsza i co pozostaje na trwale moze miec pretensje o imie, jakie rodzice mu wybrali. I co w takim razie? Mysle, ze rozsadnie byloby poczekac z imieniem, az dziecko dorosnie i swiadomie wybierze ![]() Jak tami maly Józio czy Zdzisiu pojawi sie w szkole, to dzieci moga go wysmiewac...no i dziecko bedzie mialo jakis tam uraz psychiczny, a to chyba gorsze od takiej dziurki ![]()
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
No cóż.. a co jak dziecko sobie poradzi tych parę lat bez imienia? A bez kolczyków? bardzo dobrze..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja miałam przebite uszy dopiero w wieku 9 - 10 lat. Cieszę się, że wcześniej mama nie wyrażała zgody. Sama w przyszłości, kiedy moje dziecko będzie chciało kolczyki będę z tym zwlekała jak długo tylko się da. Jestem przeciwna takim upiększeniom malutkich dzieci. nie wyobrażam sobie mojej np czteroletniej córeczki biegającej w przedszkolu z kolczykami w uszach, to jest zbyt niebezpieczne.
Skoro już teraz rodzice przebijają kilkumiesięcznym dzieciom uszy, to co będzie za kilka lat?
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No, ale ile osob tyle 'zdan' ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Moja córka ma 7 lat i nie nosi kolczyków. Jakos nie czułam potrzeby przebijania jej uszu. Jakis rok temu corka chciała miec kolczyki, bo jej 11letnia wtedy kuzynka na swoje urodziny przebiła sobie uszy i była bardzo zadowolona. Moja mała tez chciała i powiedziałam, ze nie ma sprawy, ale wolałabym, żeby to nie była decyzja podjęta w ciągu 5 minut, tylko dlatego, że kuzynka ma kolczyki. Umówiłysmy sie, ze za tydzień wrócimy do rozmowy i jeśli nadal bedzie chciała miec przebite uszy, to dobra. W ciągu całego tygodnia przychodziła do mnie z pytaniami (bo ja mam przebite uszy), czy to nie boli, co sie stanie jak nie bedzie chciała nosic kolczyków (czy dziurki zostaną), sama od siebie powiedziałam, ze na poczatku będzie trzeba uważać, bo w końcu to w pewnym sensie jest rana. Porozmawiała jeszcze z kuzynka i w koncu po tygodniu przyszła i powiedziała, że jeszcze nie chce, ale kiedyś sie zdecyduje.
Nie jestem zwolenniczka przekłuwania uszu malutkim dzieciom ze wzgledów bezpieczeństwa. Bałabym się, że taki kilkumiesieczny bobas sam sobie zrobi krzywdę. A starsze dziecko niech sobie decyduje samo. Tyle tylko, że wg mnie ma to być decyzja podjeta po namysle i rozmowach z rodzicami a nie pod wpływem chwili. Trzeba przedstawić dziecku wady i zalety jakiegos kroku z których nie zawsze zdaje sobie sprawę chcąc np. przekłuć sobie uszy.
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie i jeszcze raz nie!!!
![]() Nic mnie nie przekona do tego głupiego pomysłu - nie ma żadnego racjonalnego argumentu "za". Pominąwszy wszelkie próby argumentowania typu: bo się szybciej zagoi, bo dziecko nie będzie pamiętało bólu, jak małe kolczyki to niebezpieczeństwo jest znikome, bo inni mają ... Miom zdaniem po pierwsze nalezy zadać sobie pytanie: PO CO? Po co kilkumiesięcznemu lub kilkuletniemu dziecku kolczyki? Mnie nasuwa się jedna odpowiedź - dla zaspokojenia własnej próżności. Dziwne pojmowanie rodzicielstwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
a jeszxcze jedna rzecz mi sie przypomniala dot. bolu .
przy szczepieniach mamy żałuja dziecko ,biedna dzidzia, biegna po skojarzone szczepionki zeby bylo mnie ukłuc ,smaruja mascia znieczulajac ale kolczyki a prosze bardzo ,przeciez sie szybko zagoi i dziecko nie bedzie pamietac. Momo -dzięki ![]() Marcelina -absolutnie sie zgadzam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
rany! ja zawsze myślałam, że tylko na wsi przekłuwa się uszy małym dzieciom
![]() wszystkie dziewczynki (które znałam jako dziecko), mieszkające w małych wioskach miały złote kolczyki kwiatki. u mnie ochota na kolczyki zrodziła się jak miałam 13-14 lat, dostałam w prezencie od kogoś wkręty i tak bardzo mi się podobały, że postanowiłam się dla nich okaleczyć ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Chciałam zwrócić uwagę, że małe dzieci nie tak dokońca boję się kolczyków itp. Zazwyczaj są bardzo ciekawe co tam się świeci u mamy w uszkach i często przykuwa to ich uwagę...gdy są już ciut starsze same chcą mieć takie świecidełka w uszkach...
Catch me If jou can... ![]() ![]() --------------------------------------------------- 21 czerwiec 2014 r., godz: 15:00!! ![]() ![]() ![]() Nasz dzień!!! ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dzieci chca miec wszytsko ,niekoniecznie sa to marzenia stale ,zdanie zmieniaja co 5 minut. przeczytalas caly watek bo mam wrazenei ze nie nadązasz. i nie chodzi o to czy teraz te dorosle dziewczyny żaluja ze rodzice przekuli im uszy ,jasne ze nikt nei napisze ze zaluje bo po pierwsze nie miay na to wplywu a po drugie nie chodzi o żałowanie tylko o odpowiedz racjonalna :"po co dziecku kolczyki ?" i rodzicielski rozsądek. moja tesciowa uczyla w SP wf i dosyc mi naopowiadala o urywanych uszach i kolczykach wiszacych u dziewczynki z brudnymi paznokciami i tlustymi wlosami ,czy na tym polega dbanie o siebie? czy rodzice nie powinni najpierw nauczyc higieny a potem ozdabiac? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Za moich czasów uszy przebijało się przed komunią, bo pierwsze kolczyki były zazwyczaj prezentem na komunię od chrzestnej-taka tradycja i bardzo mi się to podobało. Przebijanie uszu maluszkom to dla mnie głupi pomysł z kilku względów. Po pierwsze- bezpieczeństwo-maluchy nie będą uważać, wystarczy, że zahaczy o coś, nie mówiąc o tym, że uszy kiedy się goją, to swędzą i dziecko może się za nie ciągnąć i nieszczęście murowane. Po drugie- dzieci do roku są często łyse, albo mają mało włosów i wtedy jak dla mnie łysa dziewczynka z kolczykami wygląda idiotycznie. Wiem, że matki czasem przebijają takim łysym córeczkom uszy z kompleksów, żeby nikt nie myślał, że to chłopiec, a to jest dla mnie wielki egoizm (a znam osobiście kilka takich mam)...
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Wiekszosc z Was tu wypowiadajacych sie nosi kolczyki...uszy mialyscie przeklute albo bedac dzieckiem albo bedac juz doroslym czlowiekiem. W zwiazku z czym nasuwa sie jedna rzecz, a mianowicie taka, ze i tak wczesniej czy pozniej wiekszosc z nas przebije sobie te uszy...wiec dlaczego nie zrobic tego gdy ma sie np. tak jak je te 3 latka? Argument, ze dziecku moze sie cos stac tez nie jest mocnym argumentem bo sposrod dziewczyn, ktore tu sie wypowiadaly i, ktore mialy przebite uszy w dzicinstwie zadna raczej takich problemow nie miala.
Przypadki chodza po ludziach....dziecko tez moze udlawic sie maskotka itp. wiec co nalezy dziecku nie dawac maskotek i zabawek? Co ma sie stac to sie stanie i obojetnie czy przez kolczyki czy przez inna zlosliwa rzecz martwa. marcelina i nie wiem jakim prawem na podstawie przebicia uszu dzieciom oceniasz ich rodzicow...sorry ale dla mnie wlasnie takie oceniannie swiadczy o proznosci.
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
elly ,maskotki i zabawki a dla dzieic bo takie jest ich przeznaczenia i maja atesty
kolczyk wdg badan ,itp nie powinnien byc dopuszczony do dziecka ponizej 3 roku zycia bo to maly element ktorym dziecko moze sie zadlawic,wlozyc do nosa ,ucha ,gdziekolwiek. urodzisz swoje dziecko to mu przekujesz wszytsko co bedziesz chciala . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poza tym- większość z nas ma farbowane włosy, większość małych dziewczynek kiedyś, za parę lat je zafarbuje... więc czemu nie zacząć rozjaśniać włosów rocznej brunetce? Będzie ładniej wyglądać, bedzie bardziej podobna do farbowanej mamusi- blondynki... jak jej sie spodoba, to bedzie farbować się dalej jak będzie starsza, a jak nie, to poczeka na odrosty...dokładnie takie samo rozumowanie... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozmowa toczy sie o kolczykach w uszach a nie w innnych czesciach ciala, wiec nie rozumiem Twojej uszczypliwosci ![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
hmmm ja to zauwazam w ten sposob
![]() ![]() pod wplywem watku mialam bardzo inetersujaca rozmowe z moja corka ( skonczone ma 12 lat) sama przeczytala to co piszecie dziewczyny i zaczelysmy rozmawiac (zreszta jak zawsze jak wyjdzie taki temat rodzic-dziecko) po pierwsze dziewczynka lat 12 zaczela sie smiac jak zaczela czytac ![]() ![]() poza tym stwierdzilam wczoraj ze mam bardzo madra corke ![]() ![]()
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jakim prawem Ty mnie oceniasz na podstawie mojego oceniania rodziców przebijających dzieciom uszy? Podejrzewam, że takim samym. Jak wyraźnie napisałm powyżej zasatnawiam się PO CO dzieciom kolczyki? Na to pytanie jakoś nikt nie odpowiada. A z wypowiedzi tutaj i z życia taki właśnie powód kolczykowania maluchów przychodzi mi na myśl. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
jeśli mam być szczera, to nie lubie kolczyków u małych dziewczynek. Wydaje mi się to trochę tandetne, ale to tylko moja opinia, don't worry
![]() no a dziewięciomiesięcznemu dziecku, to MOCNA przesada :| może w ogóle przy porodzie mogli odrazu przekłuwać? :| |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:25.