Projekt "Czerwona szminka" - pomoc dla Ukrainek - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-03-11, 14:00   #61
Nimfa20Melman
Rozeznanie

Dot.: Projekt "Czerwona szminka" - pomoc dla Ukrainek

Cytat:
Napisane przez milka_70 Pokaż wiadomość
Ale masz na myśli oddawanie używanych kosmetyków? O majtkach nie wspomnę. To chyba raczej kiepski pomysł... kobiety nie mające gdzie sie podziać chyba nie myślą o malowaniu.

Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka
O malowaniu może nie, ale tak sobie myślałam, że u mnie bez balsamu do ciała, kremu do twarzy i rąk byłoby ciężko. Mam suchą skórę i jak nie posmaruję nóg to się zadrapię, podobnie z twarzą. Ja byłabym wdzięczna.
Nimfa20Melman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 14:38   #62
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ollxxxxa Pokaż wiadomość
no tak, ale dzięki tym stereotypom mamy w szafach niepotrzebne, prawie nieużywane flanele i szlafroki,

- tylko przypominam

teściowa też kupiła koszulę do sanatorium,

a nawet jej, ciepłolubnej było za gorąco
jesli ktoś lubi trzymać niepotrzebne rzeczy w szafach, to ok. Ja wolę trzymać to, co mi potrzebne.
1f523025fec1a137a503b9538176c8d184ddfe4a_6265d6840ddc6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-11, 19:26   #63
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez abiblabla Pokaż wiadomość
To prawda, ale z jakiegos powodu mowi sie o zbieraniu slodyczy dla dzieci/rozdawaniu slodyczy dzieciom na peronach itd. Tak jakby to mialo zaspokajac jakis inne ich potrzeby niz sam glod, bo glodne sa nie tylko dzieci, dorosli rowniez. Slodyczy nie zbiera sie z mysla "bo dzieci gloduja".

I do tego tylko pije, dorosli tez maja "inne potrzeby". Tymi innymi potrzebami moze byc wlasnie na przyklad kosmetyk inny niz mydlo. A moze byc nim tez ksiazka (zeby zajac czyms umysl) lub zajecia/warsztaty, a moze i szkicownik dla kogos kto na codzien rysuje i to go uspokaja. To wszystko zaspokaja potrzeby psychiczne, a nie fizyczne. I widze same pozytywy w tym, ze ktos o tym pomysli i zorganizuje.
Przypomina mi się jak gdzieś kiedyś rozdawali wyżywienie z okazji jakiegoś eventu. Była założona liczba kalorii i organizatorzy dorzucili do paczki specjalnie słodkie rzeczy, by ją podbić. Bo tak taniej, łatwiej, szybciej. Wydaje mi się, że wciąż często się patrzy w ten sposób.
Ale ogólnie rozumiem co masz na myśli i fakt, że lepiej brzmi czekolada dla dziecka niż dla dorosłego. Choć ten drugi tez się często ucieszy.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-12, 00:44   #64
skara
Zakorzenienie

Szminki i kolorówka to ewentualnie na małą skalę, zanieść swoje nowe to może, ale robić dużą zbiórkę raczej nie. Opcja bonów fajna, ale raczej niewykonalna przy tak dużej liczbie uchodźców.

skara jest teraz online Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-12, 08:32   #65
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ale te szminki są dezynfekowane u wizażystki.
Jak inaczej sobie wyobrażasz taki makijaz? Nowa szminka, róż, puder do każdej klientki?
Jak już pisałam - nie byłam nigdy, więc nie wiem jak to wygląda w praktyce, ani na ile te założenia o dezynfekcji są faktycznie realizowane w realu. Ale jakbym miała taki makijaż wykonywać, to logiczne dla mnie byłoby, że po prostu używałabym bardziej higienicznych opcji, tj. róż w kremie w tubce zamiast prasowanego, szminka czy błyszczyk też w tubce, to samo podkład, a nie jakiś w pisaku. Jakby nie bardzo wiem jak można zdezynfekowć prasowany róż albo szminkę w sztyfcie. Jeśli chodzi o tusz to nie widzę innej opcji niż używanie jednorazowych szczoteczek i niewkładanie ich po nałożeniu ponownie do tubki. Nie wiem czy ktokolwiek przyjął takie założenia, ale nie chodzę, więc nie mój problem.

Cytat:
Napisane przez kasiunia788742 Pokaż wiadomość
Ogólnie to nie wiesz jakiej rzeczy Ci będzie brakować i co by sprawiło że poczulabys się choć trochę lepiej, ładniej, jako bardziej zadbana w Twojej opinii. Nie wiesz bo nie doświadczyłaś.
Bardzo się zgadzam

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
A w Rossmanie nie ma? Dla mnie ich kolorówka to jeden wielki bałagan, wszystko zawsze ociapane i nie zdziwiłabym się gdyby szminki, które nie są testerami, były używane jako testery.
M.in. z tego powodu od czasów gimbazy nie zdarzyło mi się kupić żadnej kolorówki stacjonarnie. Raz to wątpliwa higiena i zabezpieczenie opakowań, a dwa to cena

Cytat:
Ale słodycze to wciąż pożywienie i może zaspokajać te najbardziej podstawowe potrzeby. Jeśli nie ma żadnego jedzenia i ktoś jest głodny to na pewno lepiej zjeść czekoladę niż nic.
Nie wiem na ile takie założenie się sprawdzi długoterminowo, słodycze jednak nie zastąpią odżywczego jedzenia, mimo nabicia kalorii. Jasne, że lepiej zjeść cokolwiek niż nic, ale za te pieniądze przeznaczone na czekoladę można byłoby kupić 2 puszki fasoli albo opakowanie makaronu. Poza tym ten sam problem co w przypadku dawania słodyczy dzieciom w krajach trzeciego świata

Cytat:
Napisane przez skara Pokaż wiadomość
Szminki i kolorówka to ewentualnie na małą skalę, zanieść swoje nowe to może, ale robić dużą zbiórkę raczej nie. Opcja bonów fajna, ale raczej niewykonalna przy tak dużej liczbie uchodźców.

Tym bardziej, że wiele kosmetyków ma krótką datę przydatności po otwarciu. Dużo zależy od formuły, ale akurat te bardziej higieniczne opcje, tj. płynne kosmetyki w dozowniku raczej krócej się trzymają, więc nie do końca nadają się na zbiórki na wielką skalę, nawet gdyby ktoś po otwarciu sobie zapisał datę, to i tak ciężko to regulować

Edytowane przez d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75
Czas edycji: 2022-03-12 o 08:34
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-12, 08:57   #66
MiamiGlow
Zakorzenienie

Co do kosmetyków u kosmetyczek to mi się wydaje, że są takie jednorazowe aplikatory do szminek itd. Nabiera się produkt na aplikator, nakłada na usta i potem wyrzuca, ewentualnie bierze kolejny jak trzeba. Ale nie wiem, bo nigdy nie byłam u makijażystki, kiedyś tylko w pracy zetknęłam się z hurtownią z produktami dla kosmetyczek.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-03-12, 09:25   #67
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75
Konto usunięte

Cytat:
Co do kosmetyków u kosmetyczek to mi się wydaje, że są takie jednorazowe aplikatory do szminek itd. Nabiera się produkt na aplikator, nakłada na usta i potem wyrzuca, ewentualnie bierze kolejny jak trzeba. Ale nie wiem, bo nigdy nie byłam u makijażystki, kiedyś tylko w pracy zetknęłam się z hurtownią z produktami dla kosmetyczek.

Ja widziałam jakąś ąę makijażystkę na YT z wielkimi zasięgami i ona stosowała pędzelek, ale raz dotykała ust, a potem znowu tym samym po szmince i tak naprzemiennie XD

Ale może prawdziwi profesjonaliści robią to z głową, jak mówisz. Wtedy spoko, ale jakby jak to się ma do zwykłych kobiet, które mają szminkę użytą kilka razy i ją będą chciały oddać?
d1f8ef2008dea6bb47d7416400721be959008b42_63b3700256c75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2022-03-12, 10:18   #68
nicRu
maszyna, nie człowiek

Czytam i też nie za bardzo widzę sens (w kontekscie higienicznym) oddawania testowanych/otwieranych kosmetyków. To inna sytuacja niż oddanie czegoś mamie/siostrze. Ale fakt jest taki że nawet drobny prezent w stylu balsam do ciała, krem do rąk czy idąc dalej korektor + tusz, pomadka - to są małe rzeczy, ktore mogą pomóc zadbać o skórę czy poczuć się pewniej w sytuacji chociażby rozmowy o pracę.
Stary 2022-03-14, 18:21   #69
7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0
Konto usunięte

Wydaje mi się, że jak kobieta czuje się na tyle dobrze, żeby myśleć o szminkach i perfumach, to jej sytuacja jest na tyle dobra, że może sobie takie rzeczy sama zapewnić albo zabrała takie rzeczy że sobą. Nie każda uciekła bez majtek na zmianę z dzieckiem pod pachą. Ta co nie ma nawet tych majtek na zmianę, nie będzie myśleć o tuszu do rzęs. Pomysł z bonami do drogerii wydaje mi się dużo bardziej sensowny. Można sobie za to kupić bardziej zindywidualizowane kosmetyki. Super w przypadku np. alergii, gdzie losowy żel pod prysznic może dać sporo nieprzyjemności. No i bon jako taki "starter", gdy już kobieta dostanie mieszkanie, pracę itp. Wiadomo, że wtedy trzeba jakoś wyjść do ludzi i fajnie mieć jakiś lekki makijaż.

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89146900]
Co do testerów w drogerii - nie widziałam nigdy szminki, raczej tylko perfumy w dozowniku, ewentualnie jakieś kremy, podkłady w pompce. Jeśli jakaś drogeria coś takiego oferuje, to jak dla mnie antyreklama. I nie oznacza to, ze jest to dobre.
[/QUOTE]
Dlaczego antyreklama? Dla mnie testery są super, żeby sobie wziąć trochę na palec i sprawdzić jak dany kolor faktycznie wygląda (naklejka na opakowaniu a kolor czasami mocno się różni), konsystencję kosmetyku itp. Wg mnie te testery po to są. A że niektóre maziają się tym po twarzy, no to jakby nie mój problem. Ja umyję ręce i nie złapię opryszczki czy innego paskudztwa.

[1=d1f8ef2008dea6bb47d7416 400721be959008b42_63b3700 256c75;89148167]

M.in. z tego powodu od czasów gimbazy nie zdarzyło mi się kupić żadnej kolorówki stacjonarnie. Raz to wątpliwa higiena i zabezpieczenie opakowań, a dwa to cena

[/QUOTE]

Ja kupuję tylko takie, które są w jakiś sposób zabezpieczone, najlepiej całe ofoliowane.

7ae4e73d4b096fedcc3cca3dacf09e293fa96405_68a3b071c8cd0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości