![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Bliższe relacje z panią psycholog, czy jest to możliwe?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie też się dziwię - bo to albo troll, albo ktoś nieco zaburzony (nie akceptuje innych opinii, ma problem z granicami, przekręca wypowiedzi, atakuje komentujących). I rzeczywiście bardzo podobny do tamtego autora, który miał ogromny problem z odmową tej dziewczyny. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak się nie stało dlatego wylewa teraz swoje frustracje. Może to i troll, który od początku miał taki zamysł by wzbudzić emocje, ale też różnych ludzi z innym postrzeganiem rzeczywistości nie brakuje (a on dodatkowo jest w terapii więc..) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Nie wydaje mi się żeby to był troll, też obstawiałabym faceta który myślał że wpadł na wspaniały pomysł, ale jednoczesnie zapaliła mu się jakaś czerwona lampka i teraz jest bardzo sfrustrowany, że czerwona lampka okazała się faktycznym problemem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
Nie ma takiej opcji. Jest co najwyżej możliwość, że zaczniesz z nią ten temat podczas sesji i otwarcie to omówicie. Najpewniej jednak sprowadzi Cię na ziemię, gdyż nie wolno jej wchodzić w takie relacje. Nawet przyjacielskie kobieta z kobietą. Terapeutka nie mówi (nie powinna) niczego osobistego na swój temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Rozmawialiśmy z Panią psycholog (jeśli kogoś interesuje ten wątek jeszcze)
Wbrew temu co mówiliście nie była zaskoczona, ani też nastawiona negatywnie - "absolutnie" czy coś itd, tylko że na kawę by chętnie poszła ale nie w takich okolicznościach, że z klientami nie może itp. Pytanie było czy ja chce w ogóle jeszcze do niej chodzić itd. Ogólnie to rozpatruje zmianę psychologa na faceta, bo wydaje mi się że i nie będzie jakiś seksualnych pociągów itd, ale i spojrzenie na moją sytuację może i lepsze. Tak czy inaczej temat jasny i klarowny i tyle. Natomiast mówi ta pani sporo o sobie, wrzuca swoje jakieś tam byłe relacje z facetami, tzn coś wspomina itd, więc tak jak wspominałem już chyba wcześniej, trochę inaczej to u mnie z nią wygląda. Edytowane przez WilkyWay Czas edycji: 2025-06-02 o 12:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Wtajemniczenie
|
Zależy w jakim kontekście opowiada tyle o sobie i z jaką częstotliwością. Może dzielić się czymś osobistym, jeśli to służy Tobie jako pacjentowi, np. objaśnia Ci jakiś mechanizm i robi to w sposób świadomy, kontrolowany.
Natomiast nie powinna robić nieterapeutycznych "pogadanek", często odnosić się do własnych relacji romantycznych i prywatyzować rozmowy w sposób, który nie służy terapii. To Ty masz być w centrum i masz prawo oczekiwać, że Twoje doświadczenia oraz problemy będą głównym tematem terapii, nie jej subiektywne doświadczenia. Rozumiem też, że skoro tak mówiła może to prowadzić do rozmycia ról i zatarcia się granic. Faktycznie rozważ poważnie zmianę terapeuty, bo zabujałeś się w niej a wiesz, że nic z tego nie będzie, pisałeś już że słabo pomaga Ci ta terapia u niej, a z tego co piszesz może być taką Julką po psychologii z mało profesjonalnym podejściem, która sama nie umie Ci pomóc. Edytowane przez Aelora Czas edycji: 2025-06-02 o 13:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Tylko ciekawe kto ma profesjonalne podejście po jakieś tam psychologii?
To nie psychiatria, ani jakieś inne poważne nauki medyczne. Bardziej chodzi mi o to że gość, będzie widział mój punkt widzenia, a kobieta patrzy na siebie. Mówimy tu o relacjach damsko-męskich bo może w innych tematach tak nie jest, wtedy no kobieta patrzy tak jak ona jest traktowana/podrywana/ma doświadczenia związkowe itd, nieważne czy to psycholog czy nauczyciel czy koleżanka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez rose97 Czas edycji: 2025-06-03 o 12:36 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No dokładnie xd A co miała się obrazić, zszokować itp? Psycholodzy są przygotowani na takie sytuacje i wiedzą jak reagować tak, by też nie urazić czy nie pogorszyć stanu pacjenta. Więc stało się dokładnie tak, jak wszystkie tutaj napisałyśmy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Rozmawialiśmy, że nie jestem w jej typie, że mnie zgasi jak peta albo że będzie mi coś wyjaśniać, po prostu powiedziała jak to wygląda ale nie ma tak wrednego i chamskiego nastawienia jak Wy, więc nie zachowuje się tak i nie oczernia kogoś bo ktoś dał jej jakąś propozycję, powiem więcej, odczuwam że gdybyśmy byli na innej stopie to by się umówiła. To tyle.
Chciałem sprawdzić, może zmieni się nastawienie jak pójdę do innego psychologa np faceta Edytowane przez WilkyWay Czas edycji: 2025-06-03 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Psychoterapeuta to niekoniecznie albo nie tylko psycholog. Żeby zostać psychoterapeutą trzeba m. in. skończyć 4-letnią szkołę psychoterapii. Można ją skończyć będąc po: psychologii, pedagogice albo medycynie ze spec. psychiatrii. Czyli żadna Julka prosto po studiach nie jest psychoterapeutą. Czyli jak najbardziej możesz poszukać psychoterapeuty-psychiatry płci męskiej, tylko takie combo pewnie będzie swoje kosztować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Wystarczy psycholog płci męskiej żeby zobaczyć czy będzie różnica czy też nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ostatecznie jak widzisz nie ma miejsca na relacje prywatne z własnym psychologiem. Psycholog nie powinien być porównywany z psychiatrą. Psycholog jest osobnym zawodem i pełni zupełnie inną rolę w leczeniu schorzeń psychologicznych. To nie jest tak, że psycholog jest gorszy, a psychiatra lepszy bo po szkole medycznej. Psychiatra zajmuje się głównie leczeniem farmaceutycznym, nie prowadzi terapii tak jak psycholog no chyba, że jest po szkole psychoterapii. I rzeczywiście być może lepiej będzie dla twojej terapii żeby mieć jednak psychologa płci męskiej. Edytowane przez Franciskaa Czas edycji: 2025-06-04 o 17:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Ale to nie ja pisałem o jakimś psychiatrze tylko zawistne, zazdrosne panie, które gdyby nie hejtowały na każdym kroku to by nie zasnęły, hejt dla ludzi z pokolenia Gen-Z to jest jak tlen.
No dla mnie nie, z resztą jestem z innego pokolenia. I też nie żartujmy bo ludzie którzy są kierowani do psychiatry czy do szpitala to mają konkretne diagnozy, a nie że ktoś tak na forum sobie na pisze bo ma ból tylnej cześci ciała, bo ktoś inny czuję potrzebne poznania płci przeciwnej jak normalny, zdrowy człowiek heteroseksualny itd, ale.... Natomiast co do pana psychologa, nie chodzi tutaj o to że go nie będę podrywać, ale o inne spojrzenie na relacje damsko-męskie, bo pani psycholog, jaka by nie była to jest kobietą i jak to się mówi nic co kobiece nie jest jej obce, ma inne spojrzenie bo patrzy z prespektywy kobiety, a gość będzie bardziej spoglądał na stronę męską. U mnie chodzi o relacje damsko-męskie i wszystko co się z tym wiąże, ale też patrzenie na kobiety itd, dlatego od początku tak się zastanawiałem czy pani psycholog będzie odpowiednia, w sensie jako kobieta czy nie lepiej facet, tylko facetów psychologów za wielu nie ma wydaje mi się ogólnie, w tej "branży" raczej panie dominują |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Powiedz jej po prostu co tutaj piszesz. Powiedz jej, że no słuchaj, każdego tak tutaj traktujesz jak mnie? No bo wiesz, ciekawi mnie to i nie wiem czy odbieram sprzeczne sygnały. Tak jej powiedz
---------- Dopisano o 08:07 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Chcesz iść do faceta bo poczułeś miętę do Pani psycholog? Może i dobrze, chociaż masz odskocznię jak ją widzisz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() To musi byc troll
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
No ja z Panią psycholog, "na Ty" nie jestem, więc raczej w ten sposób jej tego nie powiem, raczej bardziej grzecznościowe i oficjalne zwroty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
To ciekawe, bo to żadne wielkie halo że podczas spotkań jest sie na "ty" ze swoim psychologiem. Może jednak te wasze spotkania są o wiele bardziej formalne, niz ci sie wydaje?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Nie zalecane i jednak rzadko spotykane, aby być na "ty". W zaleceniach jest, aby zachowywać dystans, a "pan / pani" to część tego bezpiecznego dystansu.
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Takie spotkania i kontakty to nie szybkie randki czy spotkania z Tindera że z zasady jest się na Ty. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Każdy psycholog u którego byłam zadawał na początku pytanie czy nie będę miała problemu z byciem na ty, mówie ci po prostu jak jest. A skoro twoja nadal jest z tobą na tak formalnej stopie to tym bardziej może mówić duzo o jej stosunku do ciebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Żegnaj Wizaż Forum. Tyle lat za nami. ![]() ![]() Edytowane przez Ellen_Ripley Czas edycji: 2025-06-18 o 09:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziwne. Jak ja chodziłem na terapię terapeuta mówił per Pan
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Mi się też to nie klei, od lat jestem w terapii i nigdy się z czymś takim nie spotkałam - wręcz jak byłam dużo młodsza i sama wypaliłam, że terapeutka może mówić do mnie na Ty, to mi odmówiła i wytłumaczyła ten aspekt ich etyki zawodowej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Terapeuta jest obcą osobą, nie może mieć bliskich relacji z pacjentem bo to zaburza terapię,.
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Jakiemuś mało doświadczonemu psychologowi mogło się zdarzyć, ale jak ktoś pisze, że KAŻDY psycholog (psycholog!) o to pytał - o przejście na "ty", to brzmi dziwnie.
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Dla mnie to sygnał że pora uciekać i nic z tego nie będzie. Mi się to kojarzy z psedotrenerami motywacji, związków, oraz życia.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:01.