|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
| Pokaż wyniki sondy: Jaki ślub zawarłaś/eś bądź zawrzesz w przyszłości? | |||
| Kościelny |
|
149 | 41,85% |
| Cywilny |
|
127 | 35,67% |
| Najpierw cywilny, może kiedyś kościelny |
|
61 | 17,13% |
| Jest mi to obojętne, zależy od partnera |
|
19 | 5,34% |
| Głosujący: 356. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#61 | ||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub kościelny czy cywilny?
Marcelino po pierwsze pozwól mi samej decydować o tym kto i w jaki sposób mnie krzywdzi .Okej ?
A jeśli już przy tej całej krzywdzie jesteśmy to wybacz ale zbyt dalekie wnioski wyciągnęłaś.Raczej z mojej strony było to oslupienie/zdziwienie/a moze i rozbawienie Ale i owszem rozumiem ,że słowo pisane to tylko słowo pisane ,więcej nim wyrazić czasami nie można niż by się chciało. Specjalnie dla Ciebie pofatygowałam się i powklejałam fragmenty do których się odnosiłam.Nie przeczę ,że w realu znam osoby ,które w żywe oczy kpią z wiary co nie przeszkadza im brać z tejże wiary to co im pasuje i ..w czym im do twarzy Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
I podkreślam bardzo mocno ! nie tyczy to wiary ale cokolwiek innego .Co-ko-lwiek. Uważam ,ze najwazniejsze to żyć w zgodzie ze sobą A to mi sie przekłada na myśli=słowa=czyny Bo nie mam i nigdy nie będę miała pretensji ,ze ktoś kogo nie lubi/nienawidzi/ ..poniża/obraża/ ignoruje/ i milion innych negatywnych/obojetnych synonimów ale będę miała o to żal (?),że mu sie do domu pcha Wybacz I proszę Cię bardzo Marcelino nie wyjeżdzaj mi z rzekomą żarliwością wiary.a pozwoleniem na ceremonię kościelną Nikomu w głowie nie siedzę a też żadnego pomiarnika wiary dotąd nie wynaleziono.I powiem więcej obawiam się ,żę pewnie i mi by się biała/a raczej ecri/ suknia w tym kontekście nie należała.Oj nie. Lecz jak mialabym to tylko i wyłacznie traktować jako przedstawienie a la dożynki ze sobą w roli głownej to bym wyjechala na wyspę Gula - hula I tam w bikini albo kiecce z bananów przysiegę bym złozyła I może w rodzinie ''.. narodziła by sie nowa Tradycja..'' Słowa-szopka w moich ustach też opacznie zrozumiałaś Jest malusieńka róznica między osobami traktującymi ślub koscielny i cała jego oprawę jako tylko szopkę a szopkę plus coś więcej I o tym pisałam |
||||
|
|
|
|
#62 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.To,że Iksińska bierze ślub kościelny tylko dla parady -w czymś Tobie szkodzi? To tylko i wyłąćznie jej sprawa. Po co zaglądać komuś przez ramię,gdzie będzie ślubował? Bo naprawdę nie rozumiem .No właśnie. Ciekawa sprawa. Że jak przychodzi co do czego (czyt. kolęda,chrzciny,pogrzeb) to 99% po tego księdza idzie. Cytat:
Sorki,ale nie ma żadnego przymusu w Polsce,żeby przynależeć do kościoła katolickiego . Tylko trzeba mieć odwagę,żebyp owiedzieć "moje dziecko nie będzie chodziło na religię,bo jesteśmy niewierzący"-a nie zasłaniać się przymusem. Cytat:
.Cytat:
.
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Freso - napisalam spoleczny przymus. Zawsze wszystko tak doslownie odbierasz a teraz niby jedno slowko przeoczylas?
Spoleczny przymus na to by dziecko ochrzcic, komunie urzadzic i na religie wyslac, slub koscielny i pogrzeb rowniez w Polsce istnieje. Jak tego nie widzisz to masz klapki na oczach
|
|
#64 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co zostało też zauwazone przez inne dziewczyny a najlepszym przykładem jest ta poniższa odpowiedź na mój tekst ----- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie to słówko "spoleczny" nie ma znaczenia. Jest tylko wymówką . W końcu o sobie ,tylko i wyłącznie ja decyduję-a nie "społeczeństwo".
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
oj to sie ciesz Freso, ze o sobie tylko Ty i wylacznie decydujesz i srodowisko ani spoleczenstwo nie ma na Ciebie zadnego wplywu. Ale daruj, ten watek nie jest o tego rodzaju fenomenach jaki nie watpliwie stanowisz tylko raczej o zwyklych szarych ludziach
|
|
#67 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Każdy interpretuje na swój sposób. To nie matematyke,że pewniakiem jest 2x2=4. Cytat:
Zresztą Twojej też nie rozumiem. Czyli co-zwykli szarzy ludzie nie mają swojego zdania?Robią to,czego "spoleczeństwo" od nich oczekuje ?
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
To Ty teraz czegos nie rozumiesz. To ze Ty nie czujesz na sobie spolecznego nacisku to tylko chwala dla Ciebie. Ale ten nacisk istnieje w tym kraju i wielu ludzi to odczuwa. Co z tym zrobia to inna sprawa. Ale spoleczny przymus istnieje.
Swiat nie konczy sie i nie zaczyna na Tobie. Moze aby Ci latwiej zrozumiec bylo zacytuje Ci Ciebie: "Tylko trzeba mieć odwagę,żebyp owiedzieć "moje dziecko nie będzie chodziło na religię,bo jesteśmy niewierzący" Gdyby tego przymusu o ktorym ja mowie nie bylo to nie bylaby potrzebna ta odwaga. "przymus spoleczny" oznacza, ze istnieje nacisk spoleczenstwa aby cos odbywalo sie tak albo tak. Albo sie dostosujesz do spoleczenstwa i jestes cacy albo Cie spoleczenstwo odrzuci. Teraz rozumiesz? Alez oczywiscie decydujesz sama o sobie. Na zwyklych szarych ludzi spoleczenstwo/srodowistko oddzialywuje. Na Ciebie najwyrazniej w ogole bo jak sama napisalas "slowo spoleczny nie ma znaczenia"
|
|
#69 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę, że jednak kiedyś trzeba przestać być hipokrytami. Tylko jak, skoro prawie całe nasze społeczeństwo jest "katolikami"? Cytat:
Zastanawiające jest to, że do komunii też każda chciała z nas przystąpić- w końcu zegarek, rower i masa innych prezentów
|
|
|
#70 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Iksińska jest tylko malutką częścią wielkiej maszyny, która to przez takie właśnie części się nakręca. Dlatego też żyjemy gdzie żyjemy ![]() Cytat:
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
W przyszłości chcę wziąść ślub kościelny
Zasadniczym powodem jest to, ze choć jestem może kiepską katoliczką, to chcę złożyć przysięgę przed Bogiem w którego wierze, w jego świątyni. Poza tym nie chce życ w grzechu cięzkim do końca życia i to by było na tyle
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz tylko zmienił się ten który nakazuje- z rodziców na całą rodzinę, ale teraz możemy tupnąć nóżką co nie zawsze się dzieje. Ciekawe są wyniki sondy. Sądziłam, że tylko pierwsza opcja będzie oblężona, a tu proszę.
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Koscielny. Bez białej sukienki ale za to z weselem. Bardzo skromnym, tylko dla najblizszych i przyjaciól.
Oczywiście, że nie mogę słowka nie dorzucic ![]() Germini, ma rację. Jak długo ludzie bedą się zasłaniali "społeczenstwem", cz "tradycja" czy jeszcze czyms innym, to nic z tego nie bedzie. Nic sie nie zmieni. A wystarczy powiedzieć: nie, nie wierze i nie bede w tym uczestniczyc. Mieszkam w najbardziej katolickim landzie. Krzyze w szkołach, dzieci modla sie przed lekcjami, kiedy wypełniasz kwestionariusz przed przyjeciem do pracy musisz wpisać jakiej jestes wiary... Ale jednoczesnie wielu, naprawde wielu ludzi nie chodzi do koscioła, nie posyła dzieci na religię i w kwestionariuszu wpisuje "ateista". I nikt na nich krzywo nie patrzy. Tylko trzeba to przełamać, pokazc, że nie wszyscy sa katolikami. W końcu trzeba zacząć cos zmieniac a nie kryc sie za tym czy owym "wymogiem społecznym". Fajnie ponarzekać na kosciól ale czy nie czas zrobic cos, żeby nie trzeby było narzekać ?
|
|
#74 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
kazde pokolenie jest inne; to co bylo nie do pomyslenia za czasow naszych rodzicow dzis jest na porzadku dziennym; w mej klasie na lekcje religii uczeszcza mniej niz 1/3; w tej chwili mlodziezy (i nie tylko) religia - a raczej kosciol kojarzy sie z zacofaniem, hipokryzja i moherowymi beretami; nie zakladajmy wiec, ze za 10 lat dziecko, ktore nie pojdzie do komunii bedzie narazone na publiczny lincz - byc moze do tego czasu wiele sie zmieni; poza tym jesli dziecko bedzie chcialo - moze przeciez chodzic na lekcje
|
|
|
#75 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nati, osobiście nie spotkałam się z linczowaniem dzieci nieochrzczonych. W szkole podstawowej miałam kolegę świadka Jehowy, w gimnazjum koleżankę buddystkę, poza tym w szkole było jeszcze kilka osób nieochrzczonych, ale jakoś nikt ich nie szykanował z tego powodu. Jedna z moich bliskich koleżanek nie przystąpiła do bierzmowania-NIC SIĘ NIE STAŁO. Nie rozumiem tej presji społecznej i chyba już nie pojmę.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to się z niczego nie wzięło. Coż to niby Niemcy się rodza tolerancyjni a Polacy nie? To zależy od ludzi. Od Was. Od tego wielce tu przywoływanego "społeczeństwa". I od odwagi. Odwagi do przyznania się: nie wierzę i nie jestem katolikiem. Jesli tych odważnych bedzie wiecej to i poglad społeczeństwa się zmieni. I tolerancji bedzie więcej dla niewierzacych. Powtórzę: fajnie ponarzekac. Na nietolerancje, na katolików i na cóz tam jeszcze się znajdzie...
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Proponuje nie dyskutowac na zaden temat, bo kazda dyskusja to tak: ponarzekac sobie chcesz co sie tak oburzasz? a co Ty tak przezywasz? co Cie obchodzi co robi X ? wenedka - zalezy od srodowiska do jakiego trafisz, to chyba nie jest nowosc? Rowniez nie chodzilam na religie nigdy i reakcje ludzi z mojego otoczenia nie byly zbyt przychylne i stanowilam wyjatek w moim srodowisku.
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z chrztem chodzi mi o to, że jeśli go nie będzie to do komunii nie przystąpi- zatem człowiek bez przynależności do wiary wiodącej prym. Kiedyś jedna dziewczyna chciałaa by stworzoną etykę w szkole. Oczywiście ksiądz patrzył na nią jak na wielkiego grzesznika i etyki nie było. Rzecz jasna epitety poleciały jak ona może, co z niej za katoliczka. Mam nadzieję, że ludzie przestaną oceniać innych po wyznaniu. Syntagma bardzo ładne zdanie z tym ślubem po polsku. I do tego takie prawdziwe patrząc na wypowiedzi typu dla białej sukienki, dla tradycji.
|
|
|
#80 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mogę jednak uznać, że przedstawiłaś swoje stanowisko względem danego zjawiska - w oderwaniu od wypowiedzi w tym wątku. Piszesz, że najważniejsze, to żyć w zgodzie z sobą. Zgadzam się. Z sobą. Nie ze mną czy z Tobą. Jasne, że wielu młodych nie ma jeszcze sprecyzowanych poglądów w wielu kwestiach. Przemyślanych, swoich własnych. Np. jasnego stanowiska (w sumie to nawet niezależnie od wieku) dotyczącego wiary czy Kościoła i ślubu. I wtedy dla takiego człowieka - w zgodzie z samym sobą to będzie oznaczać zgodnie z wyznawanymi przez niego zasadami np. nazwijmy to ogólnie tradycją. Właśnie nie wiem co oznacza dla Ciebie i innych wypowiadających się w podobnym tonie, słowo szopka w odniesieniu do śłubu kościelnego. Ja pisałam o "szopce" podchwyciwszy wcześniejsze wypowiedzi, a mając na myśli całą właśnie oprawę ślubu kościelnego. Przecież to jak najbardziej naturalne, że ślubowi czy inej nadzwyczajnej okoliczności, innemu świętu chce się nadać ładną oprawę. No właśnie - i nie siedzisz w niczyjej głowie i nie wiesz, czy nawet osoby, które jak piszesz "kpią sobie w żywe oczy z wiary" tak naprawdę robią tą cała szopkę tylko dla szopki. Bo wiara to tak intymna sprawa, że niewielu się z nią obnosi. Oprócz rzeczonych słuchaczy. ![]() Co do krzywdzenia Ciebie przez takie osoby - jasne, że Ty o tym decydujesz, ale może mi wyjaśnisz, na czym owo polega? Edytowane przez marcelina73 Czas edycji: 2007-03-29 o 21:29 |
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
ja tylko wezme ślub cywilny,kościelnego nie chcę,bo dla mnie śluby kościelne to jakaś tradycja,a z tradycią nie będę zamąż wychodzić,po 2 kościół odbiega od większości moich przekonań i także od Boga,i dla mnie ślub kościelny to przysięga przed księdzem a nie przed Bogiem,takie jest moje zdanie i nigdy kościelnego nie wezmę,,,moja rodzina uważa że cywilny to jak żyć na kocią łapę ale moje zdanie jest odmienne,tak wychowałam się w rodzinie katolickiej i od urodzenia miałam wpojone zasady,ale zmieniłam je czytająć Biblie,i dla mnie cywilny to też ślub,a w białej sukni mi na cywilke nikt nie zabroni,pójde w białej sukience i tak
|
|
#82 |
|
Wtajemniczenie
|
Ło matko, ale dyskusja. Nie wcinam się w nią i tylko dodam coś na temat.
Jestem po cywilnym, marzy nam się kościelny. Chcemy połączyć przyjemne z pożytecznym, dlatego nie bierzemy go teraz. Chcemy mieć na to więcej pieniędzy. Dlatego że chcę mieć taki właśnie ślub NA POKAZ - chcę zaprosić 300 gości do najbardziej ekskluzywnego lokalu w mieście, mieć cudną białą suknię z 20-sto metrowym trenem, pojacheć limuzyną, żeby huczało i wrzało przez miesiąc w mieście o tym jak się wydawałam za mąż A co!Ale w kościele będę płakać, tak jak popłakałam się przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego(!). Bo zapamiętam nie tylko tą wielką fetę, ale i tę wzniosłą chwilę przysięgi małżeńskiej. Niech się gawiedź ze mną cieszy, a to że przyjdą tylko popatrzeć, popić i się obeżreć - a co mi tam! Wynajmę najlepszego kamerzystę, by omijał te spite mordki, obrażające moje wesele, a filmował kuzynostwo, świetnie się bawiące
|
|
|
|
|
#83 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Po pierwsze - to, ze coś Cię np. razi czy Ci się nie podoba nie oznacza, ze Cię krzywdzi. Jakaż to szkoda jest Ci wyrządzona? Po drugie - to, że mamy w kraju tak wiele ślubów kościelnych, nie oznacza jednocześnie, że 99% społeczeństwa to żarliwi katolicy - o czym pisałam wcześniej. Jeżeli żądasz dla siebie tolerancji własnych poglądów, postaw - toleruj też poglądy innych. A oskarżanie innych o powyższe krzywdzenie Ciebie nie ma wiele wspólnego z tolerancją. Cytat:
Ale faktycznie spotkałam się tu często z takimi zarzutami w znaczeniu, o jakim piszesz. Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Ja myślę że ten przymus społeczny aż taki już nie jest jak iles tam lat temu... Sama mam koleżankę która otwarcie mówi że jest ateistką i nie ma z tego powodu żadnych problemów,przyznaje że chciałaby ślub kościelny ze względu na tą wyjątkową atmosferę ale go nie weźmie bo nie chce przyrzekać na coś w co nie wierzy i do czego nie będzie się odnosić.
Poza tym już nie raz spotkałam się z tym,że po "wpadce" para chciała się pobierać, a sąsiedzi zamiast obgadywać odradzali im ślub bo przez to tracili zasiłek dla samotnej matki czy coś tam jeszcze. A czego by się nie robiło to zawsze znajdą się ludzie co będą gadać,więc po co się nimi przejmować?? ja mam swoje zdanie (to do komentarza do mojej poprzedniej wypowiedzi na którą nie zdążyłam odpowiedzieć),dla mnie osobiście ślub cywilny nic nie znaczy,ale każdy ma swoje zasady i rozumiem że dla innej osoby może być tak ważny jak dla mnie kościelny. I to szanuję
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
marcelino - mowisz zacznijmy od siebie. Wszystko ladnie pieknie, ale to co ja mam niby zrobic? sakramentow nie mam, na religie nie chodzilam, sluby i pogrzeby w mojej rodzinie sa swieckie i ja nie udaje katoliczki. I spotkalam sie niejednokrotnie z brakiem tolerancji, oburzeniem ludzi: "pochowek bez ksiedza?" itd. Jak mam ta zmiane od siebie zaczac niby?
Ladnie brzmi "zmiany trzeba zaczac od siebie" tyle, ze nie kazde haslo chocby najpiekniejsze pasowalo na kazda okazje. Coz pozostaje mi tylko pomarudzic Ale ogolnie ja sie zgadzam, to co pisala Germini: "Iksińska jest tylko malutką częścią wielkiej maszyny, która to przez takie właśnie części się nakręca. Dlatego też żyjemy gdzie żyjemy"
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Przebrnąwszy przez wątek widzę że zostałam "okrzyknięta" hipokrytką, która boi się (z powodu presji społeczeństwa) przyznać do tego, że jest ateistką. Poza tym chce krzywo przysięgać przed czymś w co nie wierzy, urządzać "szopki" dla swiętego spokoju i dziewczęcego kaprysu ... o matko!!
Nie chcę plątać się tu w zawiłych tłumaczeniach i tworzyć teorii na własny uzytek, więc pokrótce tylko : Nie wierzę w Boga, nie chodzę do kościoła. Obchodzę Boże Narodzenie, dzielę się opłatkiem, świętuję Wielkanoc, jeśli będę brała slub, najprawdopodobniej będzie to slub kościelny. Dlaczego? Bo dla mnie drugim (a moze właściwie pierwszym, tym bardziej płytkim, tym z wierzchu - ale to akurat nie jest dla mnie istotne w tej kwestii) dnem tych dni świątecznych jest właśnie bardzo silne ich zakorzenienie w tradycji. Po prostu. Uważam, że tradycja (obśmiana, zbanalizowana, ale jednak istniejąca i determinująca wiele postaw) jest tak zrośnieta z niektórymi świętami kościelnymi, że może być argumentem dlaczego zachowuję i przepędzam swoje życie właśnie tak.Odpowiada mi to i nie czuję, że swoją postawą wyrażam brak szacunku do czegoś, co dla kogoś innego jest święte. Ja się do świętości nie mieszam. A jak będę przysięgała, to tej drugiej osobie. To jasne.
|
|
#87 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W tym również katolików - również tych "mało żarliwych", również tych, którzy idą do kościoła od święta czy biorą ślub kościelny z powodu ogólnie pojmowanej tradycji. I w tym znaczeniu zmiany trzeba zacząć od siebie. Wiadomo, że utopią jest myśleć, że każda nasza postawa, każdy wybór, będzie absolutnie akceptowany przez wszystkich. Ale najważniejsze to życie w zgodzie z samym sobą, tak? Tak, jak razi mnie katolicyzm w wydaniu radia maryja, tak samo razi mnie "wojujący" ateizm. |
|
|
|
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego nie ma opcji :"żaden " ?
|
|
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 |
|
Wtajemniczenie
|
Ślub kościelny nie jest mi potrzebny do szczęścia.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:12.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)