![]() |
#61 |
BAN stały
|
Dot.: Paradontoza
Zmniejszyłem nieco dawkę Ajony i różnicy nie odczuwam, pytanie jednak czy powinienem odczuwać jakąkolwiek różnicę? ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Raczej nie - myję już tą pastą od kilku miesięcy i zmniejszam dawkę. Cały czas pasta spisuje się jednakowo dobrze. Początkowo dostałam ją na krwawienie dziąseł, ale spisuje się dobrze, więc przy niej pozostałam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
BAN stały
|
Ja też stosuję Ajonę już parę miesięcy i w tym czasie zauważyłam taką poprawę, jak: świeży oddech na dłużej (wcześniej często miałam kapcia, o czym pisałam już tutaj), skończyło się krwawienie dziąseł, zęby są gładsze i trochę bielsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
Ajone zamawiasz w sieci czy kupujesz w aptece? Ciekawi mnie różnica w cenach pasty w poszczególnych miejscach. Byłem na stronie pasty, ale nie ma tam możliwości zamówienia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
Wiem, że nie ma możliwości kupna na stronie Ajony, ale można także skorzystać z innych źródeł. Poszukaj na innych stronach, na przykład w internetowej aptece. Ja właśnie tam kupuje pastę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
BAN stały
|
No ok, ale ile wtedy Ajona kosztuje wraz z przesyłką?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
Tutaj np można kupić Ajonę http://www.aptekaslonik.pl/prod_info...oducts_id=1961 Myślę, że więcej jest takich aptek w sieci, a co do aptek stacjonarnych, to niestety się nie orientuję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
BAN stały
|
To jest jakaś mniejsza tubka, zobacz tutaj http://***********/produkt/AJONA-PAS...-#lista_opinii Bardzo duże różnice, ale tubka 4x większa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
Frodo, ten link do Ajony nie działa
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
hmmm... dziwne, wstawiło mi gwiazdki ;/
jeszcze raz, ale inne źródło nokaut.pl/pasty-do-zebow/ajona-aminomed-kamillen-pasta-do-zebow-bez-fluoru-15-ml.html ale cóż - to po prostu mniejsza tubka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
Frodo75, zacząłeś już stosować Ajonę? Jestem ciekawa, jakie efekty zauważasz u siebie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
BAN stały
|
Nie, ale Ajona już zamówiona ;-)
Sam jestem ciekaw jak podziała, ale na efekty raczej kilka tygodni trzeba poczekać, prawda? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Noooo nie od razu Rzym zbudowano. Trzeba troszkę poczekać, ale warto
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Witajcie
straszne zamieszanie jest w wiedzy o paradontozie. Paradontoza w skrucie to przewlekla infekcja bakteryjna. Powoduja ja bakterie ktore znajduja sie w plytce nazebnej kamieniu, martwym cemencie korzeniowym. Leczenie jej polega na usunieciu przyczyny czyli oczyszczeniu zebow i korzeni z osadow i kamienia. Aby utrzymac taki stan konieczne jest wlasciwe szczotkowanie i nitkowanie zebow. Utracona kosc mozna odbudowac poprzez zabiegi niechirurgiczne i chirurgiczne. Nie zawsze krwawienie dziasel jest objawem paradontozy tylko zapalenia dziasel, ktore znika po oczyszczeniu zebow i wlasciwej higienie. Ubytek dziasla przy jednym lub wielu zebach czasem jest recesja-obnazeniem sie korzenia. to mozna leczyc jedynie chirurgicznie np przeszczepami dziasla. Stosowanie specjalnych past, plukanek, koenzymu q10 najczesciej maskuje efekty choroby likwidujac krwawienie ale nie usuwa przyczyny. Jezeli chcecie juz wydawac fortune na te preparaty to prosze stosujcie je lacznie z terapia profesjonalna w gabinecie. W innym przypadku za kilka lat mozesie okazac ze jest tragedia. Paradontoza jest choroba ktora mozna zatrzymac! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
Cos w tym musi byc bo zgryz urazowy został dodany do ostatniej klasyfikacji perio jako czynnik modulujący(przyspieszając y) chroby przyzebia. A tak naprawde nie kazdy ubytek kości, dziąsła, ruszający ząb musi miec cos wspolnego z paradontoza moze to byc po prostu przewlekly uraz. Tak jak nie kazdy ubytek w zebie(np pourazowy) jest od razu próchnica. Mam nadzieje ze masz ustawione ładnie zeby w relacji centralnej i Twoje miesnie sa zrelaksowane i juz teraz nie zgrzytasz zebami.pozdr
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
witam,
jestem nowa na forum, przyznam ze czytając ten wątek troszkę się wystraszyłam i obawiam się, że mogę mieć ten sam problem. Otóż krwawienie dziąseł było u mnie normą, nie przywiązywałam do tego uwagi, wkońcu samo przeszło, jednak problem pojawił się niecały rok temu: zaczełam leczyc zęby (wczesniej starałam sie unikac dentystów) i po czasie okazało sie że bolą mnie wszystkie leczone zęby(tak mysle ze to te)!!! dentystka tłumaczyła ze to nadwrazliwość i samo przejdzie, jednak ból znika na pare dni, tygodni by po jakimś czasie znów się pojawić bez żadnych konkretnych przyczyn ![]() chciałam się dowiedzieć czy wy jako osoby cierpiące na paradontozę zauważyłyście u siebie takie samoistne bóle zębów? zaznaczę ze dotyczy to zwłaszcza gónej szczęki. bardzo prosze o odpowiedz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Polecam klinikę Elektoralna Dental Clinic w Warszawie. Mam paradontozę, załamana wizją jakiegos przeszczepu który zaproponowała mi dentystka z mojego miasta pojechałam do Wawy i owy przeszczep został głośno wyśmiany. Na początku miałam serię 5 zastrzyków (koszt 500 zł), codziennie jeden. Znacznie mi pomogły bo dziąsła nie są już takie czerwone, obolałe i nabrzmiałe. Obecnie mam załozony aparat ortodontyczny (niedługo juz zdejmują, miałam go niecały rok) gdyż podobno przyczyna jest krzywy zgryz którego ja w życiu nie zauważyłam, myślałam, że mam cudne, prościutkie i bialutkie zęby - wszyscy się zachwycali. Dopiero jak zrobiono mi odlew, uwierzyłam w słowa dentystów. A piszę ,,dentystów" bo nie badała mnie jedna dentystka tylko nad moją otwarta buzia stało ich co najmniej 5-6. Zajęto się mną bardzo profesjonalnie.
Aparat ma za zadanie poprawę zgryzu, z jednej strony zęby stykają się inaczej, co jest niezauważalne dla zwykłego ,,oglądacza", jednak profesjonalny paradontolog to widzi. Podkreślam ,,profesjonalny" bo takich osiedlowych ciemniaków, którzy są niby specjalistami jest pełno. Oczywiście powiedziano mi, że nie są wstanie cofnąć tego co choroba już zrobiła (ale w moim przypadku nie jest tragicznie, tylko dziąsła lekko podniesione) ale aparat powinien zatrzymać ją na tym etapie. Za miesiac, dwa powinnam miec juz zdjęty aparat, planuje potem wybielanie. No i bede czekać, moja mama juz przed 30tka zaczęła tracić zęby także modle sie aby dzieki temu apartowi przedłużyć zywoytność moich ząbków chociaż o 5 lat. Zastrzyki - 500 zł Aparat - 3 000 zł Każda wizyta (co miesiąc) ok 200 zł Edytowane przez Blondcukiereczek Czas edycji: 2010-10-17 o 19:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich, jestem nowa na forum, ale niestety paradontoza nie jest dla mnie nowym tematem - borykam sie z nia juz od 6 lat i niestety sa pogorszenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Witam
Wszystkie dociekliwe osoby cierpiace na recesje lub paradontoze zapraszam do lektury strony amerykanskiej akademii periodontologii http://www.perio.org/consumer/procedures.htm . Jest opisany przewidywalny sposob leczenia wszystkich schorzen i kazda procedura. Żadnych eksperymentów czy pudrowania syfa. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Myślę, że można tak powiedzieć. Ja dosyć często miałam uczucie bólu nie tylko dziąsła ale i samego zęba. Kilka dni temu zdjęto mi aparat, teraz noszę nakładkę, którą mogę zdejmować kiedy chcę.
Mam nadzieję, że moja cierpliwość i kupa kasy jaką władowałam w leczenie przyniosą pozytywny efekt (wieleeee wyrzeczeń, zero nowych ciuchów, kupowanie tylko tego co niezbędne do przeżycia na rzecz leczenia). Wizja tracenia zębów mnie przeraża ![]() ![]() Za kilka lat się okażę na ile mi ten aparat pomógł. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Ja też od wielu lat zmagam się z dziąsłami, mam częste infekcje. Płukałam i przemywałam różnymi środkami. Czasami pomagał mi rumianek, czasami szałwia, czasami musiał być to jakiś mocniejszy środek z apteki. Jakiś miesiąc temu w aptece pani poleciała mi płyn do płukania jamy ustnej Alfa z szałwią i innymi ziołami. Stosuję go teraz codziennie i muszę przyznać, że ładnie mi łagodzi moją obolałą buźkę, a do tego jest smaczny, w porównaniu do wszystkich specyfików, które próbowałam do tej pory
![]() ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Słyszałam ostatnio od lekarza stomatologa (tak sobie żartował, chociaż mi nie było do śmiechu), że czasami przy pobieraniu wycisku wychodzą zęby - nazywają to ekstrakcją wyciskowa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ta Ajona, o której piszecie w tym wątku jest rzeczywiście skuteczna? Czy warto ją kupić? Paradontoza męczy mnie od dłuższego czasu. Żaden lekarz nie proponuje mi dobrego rozwiązania problemu ;/
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
cześć dziewczyny
może wyda się wam to obrzydliwe co napisze ale paradontozę leczą skutecznie piciem własnego moczu poczytajcie sobie o urynoterapii na paradontozę na internecie można znaleźć informacje na ten temat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Hehe... to już chyba wolę wypróbować tą pastę Ajona - jakoś bardziej komfortowy wydaje mi się być ten sposób ;-)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
nie wiem czy to juz parodontoza, ale od paru miesięcy, gdzies 2-3 mam uczucie, ze moje zeby - zwłąszcza górne jedynki i dwójki a takze czwórka z jednej strony.. pstrykają. Mam 30 lat. Zeby były leczone ortodontycznie do 18 roku zycia. Od 2 lat obswerwuje znacznie zmiany w połozeniu zebów- głownie rtacyjne, ściesniły sie tak od chwili, gdy do konca wyrosły mi 8. Nie mam cofniętcyh dziaseł ani krwawien. Jednak to pstrykanie poprzedził jakby rozpierajacy lekki bol w zebach. Nie było to jakies bolesne, raczje uczcuie rozpychania. A teraz dotkniete jezykiem jakby przeskakuja. Wybieram sie dzis do dentysty, lae chce zasiegnac Waszej porady. Po umyciu pasta Lacalut do parodontozy, czuje duza ulge- zeby jakos lepiej 'siedza' an miejscach. czy to parodontoza czy tylko wynik krzywych zebow, ktore zbyt mocno pracują? Wiem, ze to drugie moze wywołac pierwsze, wiec jestem z lekka przerazona. Moja babcia zaczeła tracic zeby w wieku 35 lat.
---- wróciłam włąsnie od dentystki i dostałam skierowanie na pantomogram oraz konsultację ortodontyczną i do periodonty. dziąsła wyglądają w porządku, ale lekkie chwianie sie zebów to niepokojący obajw rozwijajacej sie paradontozy a w kazdym razie jakiejs choroby przyzębia. pocieszam się, ze w dzisiejszyhc czasach wsyztsko się leczy.. ale trzeba miec kasy jak lodu. --- pantomograf wykazał niewielki ubytek kości przyzebia i 2 głebsze kieszonki przyzębowe. Płukam zęby Corsodylem i wcieram Mucosovit. Dziąsła jak na złosc na dzien po wizycie u dentyski, zaczyły byc zaczerwienione i czuję je. Jestem zapisana do specjalisty periodontologa za kilka dni.
Włosy ![]() Edytowane przez mysia m Czas edycji: 2011-03-28 o 12:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
mysia m, daj znać, co dalej u Ciebie?
co do klinik... myślę, że warto na konsultacje wybrac sie do jakiegos instytutu stomatologii działającego przy szkolach medycznych. Proferowie, którzy tam prowadzą zajęcia, często mają ogromną wiedzę , w końcu przekazują ją dalej i naprawdę sporo wiedzą. Ja tak zrobiłam, za wizyte zapłaciłam kilkadziesiąt złotych, nie pamiętam dokladnie ile, ale cos ok. 30 zł. I dostalam profesjonalną poradę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Hej. używałyście tej Ajony? Polecacie? I jaki ma smak, bo jak straszny to nawet nie kupuje. Ja od roku używam Lacalut Activ, raz kupiłam Meridol, ale wróciłam do LA, ale już czuję, że nie domywa mi zębów i chciałabym zmienić....
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:11.