![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ropiejące oczy u kociaków
Cytat:
na razie rodzice wracaja pod koniec sierpnia... wiec mamy ponad poltora miesiaca... a jak pozwolili nam zatrzymac go do tej pory to juz jakis postep jest... ostatnio nawet mama tż-ta pomagała im szukac go bo gdzies wszedl i nie mogli go znalezc w domu... stan kotka bardzo sie poprawil...uszy ma juz czyste choc jeszcze troszku wychodzi mu po tym jak krople sie da... oczka juz tylko czasami ropieja... siersc zrobila sie mieciutka i przybral na wadze... teraz szaleje caly dzien i czasami w nocy... ostatnio przez niego poszlam spac dopiero po 3:00 w nocy...tak szalal :d hehehehe kochany jest i juz wszyscy sie do niego przywiazalismy
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
Trzymam kciuki !!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
3maj mocno
![]() kurde a ja cala reke mam podrapana...rozbójnik lubi sie ze mną bawić ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
BAN stały
|
moja kotka ma straszna rujke - az mi jej szkoda !! chodzi lamentuje , pozy takie wymysla że mamy z niej nie lada ubaw !!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a nasz wariat atakuje kwiaty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
bo to tłumaczy fakt, że jest niewysterylizowana
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
Nawet jakby nie była do chodowli to i tak bym jej nie sterylizowała bo to dla mnie jakieś nie takie.... !! No chyba ze to będzie konieczne np. jakies schorzenie !!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
nie rozumiem cię - co masz na myśli, mówiąc 'nie takie'? sterylizacja to najlepsza rzecz, jaką można zrobić kotce, jeżeli nie zakłada się hodowli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Cieszę się że kotek, jest leczony. Naprawde apeluję do wszystkich o nielekceważenie ropienia oczu u kociąt, trzeba wybrać się do weta, bo jeśli to koci katar to tylko antybiotyki i odpowiednio wcześnie podjęta kuracja uratują kota, inaczej moze on stracić wzrok, nawet oczy a często i życie.
Samo przemywanie czy to herbatą czy rumiankiem, na koci katar nie pomoże, a rumianku nie poleca się bo podrażnia spojówki. Monika: ja polecam Ci jednak rozważenie sterylizacji kotki (o ile nie planujesz jej rozmnażać w celach hodowlanych), nawet jeśli nie ma ryzyka ciąży bo nie ma ona możliwości kontaktu z kocurami - ja miałam kotkę u której rujki pojawiały się coraz częściej, kotka była przez to ciągle na to nastawiona, była wychudzona, sierść miała w coraz gorszej kondycji i sterylizacja na to wszystko pomogła, kotka stała się spokojniejsza i wróciła do dobrej kondycji ale naprawdę nic nie straciła ze swojego charakteru. Ja absolutnie nie polecam dla kotek czy suk hormonalnych środków (zastrzyków, czy innych leków antykoncepcyjnych), mam doświadczenia że powodowały one choroby typu nowotwór macicy, ropomacicze itp. Sterylizacja to zdecydowanie lepsze wyjście, rozumiem Cię że trudno podjąć decyzję o narażaniu swojej ukochanej kotki na taką jednak dość poważną operację, stres i cierpienie ale to naprawdę tylko kilka dni "przecierpienia" i już spokój do końca życia kotki, i zero ryzyka chorób związanych z tymi narządami, których już nie będzie. Znajdź weta, który robi sterylizację metoda małego nacięcia - to znacznie skraca czas dojścia zwierzęcia do formy, to tylko cięcie dł. ok. 3cm w dolnej części brzucha. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
BAN stały
|
Koteczki narazie nie sterylizuję z wielu powodów !! Oczywiscie jeśli coś sie wydaży i wet stwierdzi ze to koniecznosć tak się stanie !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
czy mogłabym zapytać, z jakich powodów nie chcesz poddać swojej kici sterylizacji?
![]() ![]() Po lu - ja jestem za otwartą metodą sterylizacji bo wg mnie tylko to pozwala na całkowite usunięcie narządu rodnego, wadą jest oczywiście większe cięcie i związana z tym dłuższa rekonwalescencja kotki, ale np nie ma póżniej problemu z czymś takim jak - co zdarza się przy sterylizacji zamknietej - pozostawienie fragmentu jajnika i wznowienie produkcji hormonów. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
Np. koteczka jest hodowlana i na takich warunkach została mi oddana !!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
wiem wiem, byłam z kotkiem u weta.
![]() W sumie to nie można nikogo zmusić do sterylizacji. Rozumiem Twoje obawy i w ogóle, ale kotka się męczy. Sama wiem po swojej kotki. Niestety w porę rodzice nie zrobili tego i kotka teraz nie dawno urodziła 4 małe. Głupota i tyle. Na pewno kicia zostanie wysterylizowana. Uważam, że to jest lepsze dla niej. Wiesz kotka poprzez to może uniknąć chorób. ![]()
![]() |
#77 |
BAN stały
|
wyjasnie co to znaczy miec zwieżę na "warunkach hodowlanych" (od tego powinnam zacząć) :
takiego np. kotka dostajesz za "darmo' ale zobowiazujesz się postarać o potomstwo aby oddać jego równowartośc albo małe kociątko. (tz; zwrot kosztów, czy jak kto woli puzniejsza zapłata). Dopiero tak naprawde kotka bedzie moja i wtedy mogę sie decydowac na jakies zabiegi !! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
BAN stały
|
Powiedziano mi że nie ma rodowodu - ale ta pani od której ja wziełam jest dziwna osoba bo nawet nie wie kiedy kotka sie urodzila. Na szczęście udało mi sie nawiązać kontakt z posiadaczka matki naszej kotki i od niej zamierzam wszystkiego sie dowiedzieć , bo mam rózne pytania i podejzenia !!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Sulfacetamidum 10% H-E-C nie jestem pewna czy tym środkiem też można zakraplać oczy kotom ale psom pomaga!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Właścicielka mamy mojej kotki jest zarejstrowaną hodowczynią i z nią chcę rozmawiać na temat mojej kici !! A co do tej pani od której wziełam kotkę to szkoda słów - nawet nie założyła jej książeczki zdrowia , musiałam ja zaszczepić na wszystko bo nie wiadomo czy u niej była szczepiona !!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kotek wazy juz 2,80 ![]() jest slodki i kochany a reke to mam cala podrapana
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
BAN stały
|
Kicia to Brytyjka długowłosa !!
A o zakładaniu hodowli trudno tu mowić skoro nie ma ona rodowodu (i tu też mi się coś nie zgadza ) . Kicia kupiona jest od kobiety posiadajacej rodowodowe kociaki, wiec gdzie jest rodowód Pollyany ?? Jestem umowiona na za 2 tygodnie z tą pania to wszystkiego sie dowiem !! ![]() Rozmawiajac z tą pania odniosłam wrażenie ze się ciieszy że kicia trafiła do nas. Zgodziła sie na udzielanie rad i każe dzwonić !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() dawno nie pisalam chce napisac ze kotek pozostal u nas ..i czuje sie wspaniale wyzdrowial calkowicie i jest swietny urosl tez i swietny z niego kocurek
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Bardzo się cieszę z Waszej radości !!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() a najlepsze jest to jak czasami kotkowi szajba odbija i lata po całym domu...ale się wtedy śmiejemy :d haha
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
No tak : "kocia godzina" !! Zdaża się nie raz w nocy i to dopiero nieznośne !!
ale cóz kochamy te nasze koteczki !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
czy wyjaśniła się sprawa rodowodu kotki?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:43.