![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: cavalier king charles spaniel
to moze wątek sie rozkręci
![]()
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Uważam, że cavalier king charles spaniel( zwłaszcza blenheim) jest naprawdę uroczy! Ale najgorsze w tym wszystkim są choroby: cavalierki są jedną z najbardziej chorobliwych ras psów na świecie. Chorują między innymi na MDV (niedomykalność zastawki mitralnej serca), syringomielię, zwichnięcie rzepki, dysplazję stawów biodrowych, KCS, małopłytkowość i makrotrombocytpenia.
"Ja poproszę na inny przystanek Tam gdzie merda stado ogonów Zrezygnuję z anielskich chórów Tudzież innych nagród nieboskłonu W moim niebie będą miękkie sierści Nosy, łapy, ogony i kły W moim niebie będę znowu głaskać Moje wszystkie pożegnane psy." B. Borzymowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
tak, wiem, jakie są typowe choroby tej rasy, dlatego wybrałam rodziców przebadanych i wolnych od wad, plus w pokoleniach wstecz chorob tez nie bylo
![]()
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
z tymi chorobami to jest tak,że każda rasa coś ma, a wszystko zależy od szczęścia, więc nie ma co generalizować, bo różnie dobrze jamniki mają problemy z kręgosłupem, shih tzu z oddychaniem i oczami, duże rasy z dysplazją i tak można wymieniać,a jednak są ludzie,którzy mają psy danej rasy i nic im nie jest
![]() a motylku już wiesz skąd będzie szczeniak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
większość schorzeń cavalierów spowodowana jest zbyt małą pulą genetyczną wynikającą z prób odtworzenia rasy( bo w latach 20 XX wieku rasa prawie wymarła), jak również ujawnienia się genów recesywnych.
"Ja poproszę na inny przystanek Tam gdzie merda stado ogonów Zrezygnuję z anielskich chórów Tudzież innych nagród nieboskłonu W moim niebie będą miękkie sierści Nosy, łapy, ogony i kły W moim niebie będę znowu głaskać Moje wszystkie pożegnane psy." B. Borzymowska Edytowane przez kittypuma Czas edycji: 2010-03-01 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
dokładnie, teraz czytam stare numery Przyjaciela Psa i Mojego Psa. Co numer inna rasa i prawie kazda ma pewne wady
![]() mam jedną hodowle na której mi zależy i jedną "rezerwową", ale jak bedzie to nie wiem, bo suczki nie są jeszcze w ciązy.....a niestety nie zawsze sie udaje to - juz mialam jedna hodowle, gdzie wszystko bylo dogadane a na USG wyszlo ze suczka nie jest w ciazy.... mam nadzieje, ze tym razem mi sie uda wszystko ![]() kittypuma bardzo fajne zdjęcia ![]()
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
ale jednak ta o której pisałyśmy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
tak (chyba ze mnie pamięc myli) i mam jako "rezerwową" tą co mi wyszukałas
![]() przypadkiem poszukalam jeszcze jedna z bardzo bliskich moich okolic, ale nie umiem nic o tej hodowli poszukac - chodzi mi o opinie ![]() w przyszłym tygodniu chyba bede dzwonila co tam wyszlo z suczką, czy ma cieczke, czy juz po randce itp ![]()
![]() |
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
dziękuje motylku.
![]() ![]() ![]()
"Ja poproszę na inny przystanek Tam gdzie merda stado ogonów Zrezygnuję z anielskich chórów Tudzież innych nagród nieboskłonu W moim niebie będą miękkie sierści Nosy, łapy, ogony i kły W moim niebie będę znowu głaskać Moje wszystkie pożegnane psy." B. Borzymowska |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
no tak,ale jednak różnie w życiu bywa,nieraz i z dobrych hodowli psy są chore, nieraz nie, a u cavalierów to jednak nie ma co liczyć na badania na sm, bo jednak takich psów jest bardzo mało, bo to kosztuje,a na dodatek jedyne badania z tego co słyszałam to są za granią,
co jedyne możemy szukać dobrych hodowli, które mają jakąś wiedzę i zdrowe szczeniaki za sobą,ale itak to jest loteria, bo tak jak u ludzi tak i psów nie możemy mieć stuprocentowej pewności |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
To, że nie wiesz jakie pies ma geny to nie jest loteria tylko nie wiedza. Chodzi mi o to, że nie jest kwestią szczęścia lub pecha jakie pies może mieć choroby, tylko genetyki. A ta w dużej mierze jest przewidywalna. Że psów nie bada się pod tym kątem to inna sprawa, ale szczęście ma tu mało do powiedzenia. Twoja wypowiedź wprowadzała w błąd sugerując, że dane rasy są bardzo podatne na wystąpienie niektórych chorób i nie robi się nic, żeby temu zapobiec, a to nie prawda. Chciałam to skorygować, bo my wiemy, jak jest, ale ktoś może nie wiedzieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
Zanim kupiłam Sally, kilka razy upewniałam się, czy jej rodzice i przodkowie nie mają żadnych wad i chorób, czytałam opinie dotyczące hodowli. Wszystko było w porządku: rodzice i przodkowie bez zarzutów, opinie bardzo dobre. Jednak z biegiem czasu okazało się, że jednak piesek jest chory na SM. Byłam zawiedziona, zrozpaczona. Bardzo przywiązałam się do Sally i musiałam ją stracić, bo operacja była droga i nie było gwarancji, że psiak będzie czuł się lepiej. SM to okropna choroba i nie życzę jej żadnemu psu.
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
mam dwa pytania, moze to głupie, moze nie, ale nie smiejcie sie
![]() 1) dlaczego niektóre cavisie mają długie uszy a inne nie? to zalezy od płci, wieku? 2) skąd bierzecie opinie o hodowli?
![]() |
#75 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nie mam zielonego pojęcia ![]() ![]() Ad.2 Na wystawach psów można spotkać właścicieli psiaczków z danej hodowli, z internetu..itp;-) Można też spotkać się z hodowcą i obejrzeć pieski, warunki w jakich przebywają, zapytać się o poprzednie mioty, problemy, ewentualne dolegliwości, rodowody, pzrodków ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
ale widzisz tą róznice w długosci uszy?
![]() Cytat:
![]() z internetu to nie wiem jak zasięgnąc opinii o hodowli ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
da się zbadać,ale nikt nam nie zagwarantuje,że pies będzie zdrowy, bo to nie jest takie łatwe,
a co do podanych ras, skomentowałam to,że cavisie mają tyle chorób, owszem mają swoje,ale tak samo jak inne rasy, więc te wypowiedzi trzeba przeczytać w całości ![]() kittypuma czyli miałaś cavisia chorego na sm? szkoda,że tak się to skończyło i to duża tragedia,gdy widzi się cierpiącego zwierzaka i nie wiadomo jak mu pomóc, pierwszy raz spotkałam osobe,która to przeszła,dlatego jakbyś mogła napisać,jak to zauważyłaś i co się działo z pieskiem to byłabym wdzięczna, bo jednak jak i dużo znajomych, mimo,że mojemu psiakowi nic nie jest (odpukać),ale gdy nie ma jak zbadać psa to jednak się boje i zwykłe drapanie itp mnie martwi, a co do uszu,to tak samo jak i włos itp, to zależy od genów, rodziców itp, u cavisi długie uszy są pożądane, w sumie to nie chodzi do końca o ucho jak o sierść na nim, moja ma długie, bo na nich ma dużo kłaczków, tyle,że po mamusi odziedziczyła krutszą sierść na grzbiecie i wygląda jak trymowana ;p najlepiej motylku jakbyś podeszła na jakąś wystawę i pogadała z hodowcami, zazwyczaj są sympatyczni i pomocni, no i na forach dużo znajdziesz, no albo poszukaj gdzie w pobliżu cavisiowy spacerek się szykuje, szkoda,że masz daleko, bo u nas jest dużo cavisiów i na spacerkach troche ich bywa,mamy też dwie hodowczynie, które mają już dość dobrą wiedzę o tych psach, więc troche nas jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fora przeczesuje na prawo i lewo, malo moze tam sie odzywam ale duzo czytam ![]() wiecie z tymi opiniami to jest róznie, bo widzialam gdzies wątek z pytaniem wprost o pewną hodowle, ale ze tak powiem, nie zostal on przyjęty z entuzjazmem ![]() aaaaa czyli te uszy to jest sam włos a nie uszy w sensie długosci?
[*] 11.09.2012 jeszcze się kiedyś spotkamy... Edytowane przez motylek1007 Czas edycji: 2010-03-02 o 20:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
znaczy uszy, to mogą być minimalnie,ale najbardziej chodzi o "opierzenie" , gęstość i długość włosa, jeśli ci chodzi o dany przypadek, to po prostu piesek ma może nie drobne uszy,ale bardzo mało sierści, bardzo krótką no i ogólnie niezbyt gęsty włos, jej siostra dla tego została wycofana z hodowli,
ciężko niestety na forum się dowiedzieć,ale jak coś jest nie tak z hodowlą to zazwyczaj osoby, które to zauważyły napiszą, można ewentualnie popatrzeć kto ma psa z danym przydomkiem i poprosić o informacje na priv, albo podejść do związku, popytać, w sumie na forach jak hodowla jest bardzo dobra, to ludzie piszą,jak zła,to też zazwyczaj ktoś się odezwie, ale jak jest normalna to informacji brak,albo jest mało |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ale objawy każdego psa są inne, dlatego ciężko zdiagnozować chorobę bez odpowiedniego sprzętu, a pierwsze objawy choroby pojawiają się ok. 4,5 roku życia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
aha,no to było straszne
![]() moja ma 2 lata,jej mama chyba 5, szkoda,że w Polsce nie ma tych badań, to by dużo ułatwiło, bo tak to jednak człowiek się martwi na zapas i każde drapnięcie jest zastanawiające ![]() a ja jeszcze taka panikara jestem, bo to mój pierwszy psiak i pierwszy, którego wyszkoliłam i na którego odkładałam kasę, więc uważam na łobuza, a ona na dodatek szalona jest i wszędzie jej pełno |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
to musialo byc straszne
![]() Mysle ze dobrze postąpilas
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
żeby wykryć SM, trzeba wykonać obrazowanie rezonansu magnetycznego(MRI). Na całym świecie te badania są dość kosztowne i mało jest specjalistów, którzy umieją je dobrze odczytać. To bardzo smutne, bo wiele psów mogłoby przejść operację dużo wcześniej, co daje większą szanse na wyleczenie, no ale niestety
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Kittypuma współczuję
![]() ![]() Ja dopiero będę zaczynać swoją przygodę z tą wspaniałą rasą ale muszę się pochwalić.... kupiliśmy ślicznego małego chłopczyka nazywa się Aslan ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
dalabym sobie obciąc rece ze znam te fotki z innego miejsca
![]()
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
widzialam je albo na jakimś forum, ale jak piszesz, ze dostałas je od hodowczyni, to juz chyba wszystko jasne
![]() ![]() Przepraszam, ze pytam, ale hodowca zgodził sie przetrzymac szczeniaka dluzej u siebie?
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
bernadeta85, śliczny ten piesio
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Tak hodowca poszedł nam na rękę, za co jestem baaardzo wdzięczna... a interesoawałaś sie Apollem czy Aslanem??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie interesowalam sie konkretnie tym szczeniakiem, ale szukam nadal, bo ja moge dopiero w lipcu brac szczeniaka... mozliwe wiec bardzo, ze gadalam z tym hodowcą (juz mi sie mylą, bo za duzo ich bylo) a on napisal ze ma szczeniaka i podeslal mi fotki, ja niestety musialam odmówic, bo jak pisalam najwczesniej lipiec....
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:45.