![]() |
#61 |
Zadomowienie
|
Dot.: O ilości perfum i związane z tym przemyślenia. "Czy istnieje życie pozaperfumow
No wlasnie-z ta kolekcja tej Pani,to do tej pory nie doszlam do tego,o co w tym wszystkim chodzi.Wiem-jest fanka Gaultiera.Tak jak zauwazylyscie-to nie mieszkanie,tylko perfumeria.A nawet nie tyle perfumeria,tylko wystawa poswiecona kultowi pachnidel Gaultiera-przede wszystkim.nawet z pomyslem zrobiona.jednak wydaje mi sie to jakies strasznie przekalkulowane,przekombi nowane.Moze to moj blad,bo ja do zapachow odnosze sie bardzo emocjonalnie,delektuje sie nimi,dobieram do sukienki,makijazu,nastroj u...To jednak wymyslono 100% na pokaz,nic w tym zlego,kazdemu jego dzialka,tylko jak ja to wezme swoja miarka,to podoba mi sie(jako wystawa) i nie podoba(jako zbior).Z moimi zapachami lacze wspomnienia,jakies obrazki mam w glowie,moze muzyke,pogode,jakas przyjaciolka mi mignie,ale to jest...po prostu za-beznamietne.Ladne,ale jak muzeum.Moze gdybym znala ta osobe,wiedzialabym,jakie miala zamiary,tesknoty,ale tak?Ot wystawa,i tyle.po prostu jak to mawiaja pieknie francuzi-embarrasse de richesse-czy tego sie uzywa?Co wybrac?Sztuka dla sztuki?
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: O ilości perfum i związane z tym przemyślenia. "Czy istnieje życie pozaperfumow
Mnie się wątek podoba.
Przyznam się, że czasem przychodzily mi do głowy podobne myśli jak Sabbath. Ale wtedy sobie myślałam tak: jedni lubią książki i je kolekcjonują, inni kolekcjonują znaczki a inni perfumy. Dla mnie to jest proste ![]() Ja sama nie jestem perfumoholiczką z prostej przyczyny - mój nos jest wybredny, nie lubię testowania nowych zapachów, bo jest znikoma szansa, że coś mi się spodoba. Tak, nie lubię ryzyka ![]() ![]() Ale w związku z tym mogę spokojnie kolekcjonować kolorówkę ![]() Aha, no i mogę kolekcjonować moje ulubione zapachy, całe linie zapachowe, balsamy, dezodoranty... To lubię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#64 | |||
Wiedźma
|
Taka Taka - wiem, że mnie rozumiesz. W wielu kwestiach.
![]() ![]() Babygia - Ty już sama wiesz co, Tygrysico! ![]() A kolekcja, którą pokazałaś... Neonka miała rację: nie widziałam naprawdę dużej. Teraz, kiedy widziałam... Nie wiem, czy mi z tym lepiej. ![]() Oliku - Dziękuję. ![]() Cytat:
![]() Moje przywołanie Elama Harnisha wzbudziło raczej negatywny oddźwięk, a to postać, która zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Wielka rzecz. I tak, jak nie można spać w dwóch łóżkach na raz, nie można też jeździć dwoma samochodami jednocześnie. Posiadanie kolekcji 50 samochodów, czy 150 butelek perfum to jest chyba kwestia posiadania, nie używania. Czy można tu mówić o miłości? O miłości do perfum czy samochodów? Czyż można kochać perfumy w ogóle? Nie wiem, ja przywiązuję się do konkretnych zapachów, tak, jak do konkretnych ludzi. !!! !!! !!! Pasję perfumeryjną porównałabym w tym kontekście do szeroko pojętego humanizmu. Można kochać ludzi, jako gatunek w sensie mocno ogólnym, ale to nie znaczy przecież, że muszę "zaliczać" ich kilkuset rocznie. A dla mnie użycie perfum, tak na gołą skórę (nie o teście nadgarstkowym mówię) jest bardzo intymne. !!! !!! !!! Ja zaniepokoiłam się, kiedy zaczęłam rozważać zakupy perfumeryjne kosztem innych. Nawet jedzenia. Źle. Dla kogoś, kto musi się odchudzać to może być jakaś metoda. ![]() Cytat:
![]() Jeszcze tylko dodam, że to, co budzi moje wątpliwości, to fakt, czy takie kupowanie (czyli krótkotrwałe posiadanie) i upłynnianie daje szczęście i zadowolenie. Nie potrafię pozbyć się intymno - perfumeryjnych skojarzeń i dla mnie to jak wchodzenie w kontakt z przypadkowymi osobami po to, by zaraz potem szukać nowych podniet. Zważcie proszę, że takie zachowania w sferze kontaktów międzyludzkich (nie tylko seksualnych) uznawane są za niezdrowe, świadczące o problemach emocjonalnych. Ja, dla mnie, z mojego punktu widzenia (podkreślam) zapach, jaki mnie otacza, jaki wtapia się w moją skórę, jest czymś bardzo intymnym. Jestem zbyt ograniczona, by tak eksperymentować ze swoją intymnością. Cytat:
![]()
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
To przecież oficjalne. Na pudełeczku od perfum znajduje się symbol słoiczka z oznaczeniem 36M - oznacza to, że (właściwie przechowywane) perfumy są ważne 36miesięcy od dnia rozpoczęcia użytkowania.
Perfumy to bardzo wrązliwe i kapryśne bestie - każda z nas na pewno o tym wie ![]() Wielkorotnie wizażnki wspominały, że swoje perfumy mają znacznie dłużej niż przepisowe 3 lata i wdg nich wszystko jest ok. Nie wiem. Nie sprawdzałam i nie planuję sprawdzać ![]()
![]() |
#66 | ||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ehem,cos mi sie pokickalo,moje odpowiedzi sa tez w zoltym okienku!!!!!
![]() NASZA KLASA http://nasza-klasa.pl/card/11402382/e1546266ad FACEBOOK http://www.facebook.com/Feline.Gia?ref=profile Edytowane przez tulipanka Czas edycji: 2007-07-10 o 16:19 Powód: poprawiłam cytaty, teraz powinno być dobrze :) |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zgadzam się z Tobą w 100 % . Najbardziej mnie zaskoczyło, że te wszystkie flakoniki były pełne. Czyli nie były kupowane by je używać ale zeby zrobić z nich wystawe, muzeum. Wiem wiem każdy ze swoimi pieniędzmi ma prawo robić co mu się podoba ale szkoda trochę, że tyle perfum się marnuje w muzeum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Nie rozumiem tego wątku. Czy trzeba aż tak roztrząsać się nad tym, że są różni ludzie i różne upodobania i że jeden lubi używać, drugi kolekcjonować a trzeci i używać i kolekcjonować?
Co jest złego w posiadaniu? Tak naprawdę wszyscy tutaj jesteśmy bardziej i mniej posiadaczami, gdybyśmy nie byli, to by nam wystarczał dokładnie jeden flakon. Dwa flakony to już posiadanie. Patrząc z tego punktu widzenia nie ma większego sensu liczenie flakonów - jestem taką samą posiadaczką z 19 flakonami, jak i ta pani od Gaultiera z dwiema setkami. Kwestia po ilu flakonach robi się "za dużo" to indywidualna sprawa, nie ma lepszego i gorszego podejścia i nie ma sensu tego porównywać. Cytat:
![]()
![]() |
#69 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Ja miałam tu na myśli tę kolekcję z linka. O Twojej wypowiadam się we właściwym miejscu (żeby Tulipanka mogła zamiast sprzątać na perfumach coś mądrego do nas napisać). Jeśli chodzi o rozmiary kolekcji, t i do Kattariny spoooro Ci brakuje. Ale to chyba nie jest źle, nie prawdaż? Cytat:
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zaraz lookne,co ladnego wyplodzilas. Eiri,samo w sobie nie jest niczym zlym.Tyle tylko,ze wiekszosc z nas ma bardzo emocjonalne podejscie do swoich zbiorow,kupujemy,bo nas czyms zauroczyly,wywolaly jakies skojarzenia,wspomnienia,s prawiajac tym wielka przyjemnosc.I fakt-obojetne,ile tego jest.Wazne,jakie maja znaczenie. Koekcja tej pani jest ladnym...muzeum.I tak samo jak ono jest zimnai beznamietna.Ladne to,efektowne,ale takie "prosze nie dotykac eksponatow" Potrafie sobie wyobrazic,jakiej ta pani apopleksji dostaje,gdy goscie chca wziac do reki jej eksponaty,nie mowiac o psiknieciu.jestem pewna ze to ostatnie grozi u niej kalectwem lub smiercia. Ale jak zauwazylam przedtem,kazdemu jego dzialka.Tyle,ze ja osobiscie w tym przypadku powiem"fajne" i pojde tam,gdzie moge wszystkimi zmyslami cieszyc sie zyciem i takimi drobnostkami,jak chocby kropelka slicznego zapachu.
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Babygia - poprawiłam cytaty w Twojej poprzedniej wypowiedzi, teraz powinno być ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, ale dajecie czadu. Dyskusja wre, posty się wydłużają...
Nie wydaje mi się sensowne tak wszystko analizować. A niech zbierają, i bardzo dobrze, kolekcje też mają swoją wartość. Pisałam już - w innym miejscu- że nie jestem zbieraczem, ani tym bardziej kolekcjonerem, Że mam takie chwile, że wszystkie swoje przedmioty bym wyrzuciła przez okno lub rozdała, została tylko z dwójką niezbędnych i jakimś jednym pięknym. Bo akurat takie poczucie wolności lubię. No ale to tylko ja tak mam. Ale doskonale mogę zrozumieć taką postawę, że pozwalam sobie na szaleństwo tworzenia takiej kolekcji. Dlaczego nie? ( wyszedł mi tytuł polskiego filmu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Wiedźma
|
Wyłącznie o to, że poprzednio narobiłam Ci kłopotu i wolałabym uniknąć tego w przyszłości.
Lubię Twoje posty i tak sobie pomyślałam, że gdybyś nie była zajęta sprzątaniem, to może mogłabyś jakoś nas w tej dyskusji ukierunkować. I już. ![]()
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Babygia, chyba każdy ma emocjonalne podejście do swojego hobby, ale nie możemy wymagać, żeby każdy miał identyczne emocje z nim związane.
Jeśli ktoś potrzebuje mieć w domu muzeum - droga wolna, w końcu to jego potrzeba, nie moja. Nie ma (i nie powinno) mieć znaczenia, co myślą o tym inni. Naturalnie każdy oceni to we właściwy dla siebie sposób, dojdzie do jakichś wniosków, np. że to jednak nie jest jego bajka, że woli być bardziej użytkownikiem niż posiadaczem. Ma do tego pełne prawo. I jego podejście będzie dokładnie tak samo słuszne, jak podejście posiadacza, bo też będzie spełniało z kolei jego potrzebę. Zatem o czym tu dyskutować? ![]()
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Droga eiri opisałam po prostu swoje odczucia z oglądania kolekcji tej osoby i to wszystko, nie potepiam tu nikogo bo sama mam nie małą kolekcję i po części sama jestem posadaczką ![]() A napisałam, że się marnują bo dokładnie takie miałam odczucia ogladajac te zdjęcia. Podsumowujac rozumiem twoje zdanie ale mam własne i tyle pozdarwiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To nie jest juz hobby,to sa dzialania kompulsywne.Mnie to osobiscie rybka,moi znajomi jezeli cos kupuja,to aby uzywac,i przyjemnie jest do nich wpasc,bo czuje sie jak w domu (nie galerii) z zywymi ludzmi(nie z przedmiotami) Ale,jak mowilam,rozne te ludziska sa i punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia,jak powiedziala kiedys Starsza Pani,bardzo ciepla Osoba,ktorej zdanie cenie sobie w ogromnej mierze! A dlaczego nie podyskutowac?jezeli upubliczniamy nasze zbiory,i wszem i wobec oswiadczamy to i owo,nic nie stoi na przaszkodzie,aby z innymi osobami rozmawiac o tym,co myslimy na ten temat i wszystkie z nim zwiazane.Mozemy przeciez sfotografowac nasze ciuszki,buty,ksiazki,rosl inki,bo ja wiem,co jeszcze,i zawsze bedzie to podmiotem do jakichs rozmow i wymiany opinii.Coz w tym zlego?Ot,porozmawialysmy sobie moze na blahy,ale mily temat,spotkalysmy dziewczyny,ktore tak na codzien rzadko sie nawet na Wizazu widuja,i milo jest.I zeby dobrze i milo bylo,powstal chyba Wizaz,nie? ![]() ![]()
![]() |
#78 | ||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Khy,łączy nas nie tylko zamiłowanie do lutowania ![]() ![]() ![]() Poczucie humoru masz rewelacyjne. ![]() A co mi tam, będę wylewna ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Oczywiście, że można na taki temat rozmawiać i mieć odmienne opinie. Rozumiem, że nie każdy będzie entuzjazmować się zbieractwem flakoników, a nawet sądzić, że to zajęcie nie jest warte uwagi, pieniędzy i czasu. Na zasadzie dygresji dodam tylko, że posiadam ich znacznie mniej niż Sabbath, której kolekcja liczy 20 flakonów. Każdy człowiek ma prawo żyć i postępować jak uważa za słuszne. Jeden będzie kierował się w życiu przede wszystkim logiką, a inny emocjami. Jednakże ataki ad personam wydają mi się zachowaniem pozbawionym taktu, zwłaszcza, jeśli są one wymierzone w osoby tak miłe i życzliwe dla innych, jak Kattarina. Jeśli nawet ktoś postępuje w naszym mniemaniu nielogicznie kupując dużą liczbę perfum, to jeszcze nie upoważnia nas do krytyki tej osoby, zwłaszcza publicznej. A gdy do tego owa krytyka nie jest konstruktywna, ale pełna ironii, żeby nie powiedzieć szyderstwa, a głównym jej celem jest miażdżąca negacja czyjegoś zachowania i przekonanie wszystkich o wyższości jedynych, słusznych poglądów na sprawę kolekcjonerstwa nad innymi to……coś się we mnie buntuje. W wypowiedziach Sabbath niewątpliwie błyskotliwa retoryka nie szła niestety w parze z jedną niezwykle ważna umiejętnością, a mianowicie zdolnością wyrażania własnych uczuć i przekonań z jednoczesnym poszanowaniem myśli i emocji innych osób. Zawsze podziwiam osoby, które potrafią zachować właściwe proporcję między odwagą potrzebną do wypowiadania swoich poglądów, nawet gdyby były kontrowersyjne w jakimś środowisku, a rozwagą i wrażliwością. Dzięki takiej równowadze ich przekonania i światopogląd są wyrażane jasno i twardo, ale bez niepotrzebnej złośliwości i arogancji. A tylko wtedy dyskusja może wszystkim sprawiać radość . Co prawda, ja sama jestem złośliwa babą ![]() To tyle, co miałam do powiedzenia, mam nadzieję ,ze nie dam się poniesć emocjom i nie będę reagować na błyskotliwe ![]() |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kwestia spojrzenia. Na moje oko kochać można kilka zapachów, jak w dziś pokazanej kolekcji, kilka Jungle, kilka Coco - to jest miłość, w to wierzę. W miłość do stu flaszek już nie. Może się mylę, ale to moja osobista logika, wolno mi. ![]() Cytat:
Szczęście daje strzał w dziesiątkę. ![]() Mnie bardziej niepokoi na jak długo to szczęście, skoro jutro przyjdzie nowa flaszka, po jutrze dwie, za dwa dni następna... ![]() Cytat:
Jak przyrównasz kolekcję perfum do książek to już inaczej się to odbiera. ![]() Czytasz wszystko co kupujesz, ale czasem Ci się nie podoba. Czasem zaczynasz i nie kończysz, może komuś dajesz, może leży i czeka. Czasem podoba Ci się bardzo i wracasz do niej po x razy. To tylko kwestia podejścia do towaru, tak myślę. Mnie w każdym razie cieszy, że jak na razie książek mam więcej niż flaszek. ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
A posiadam i 10cioletnią flaszkę i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że nic poza intensywnością koloru w niej się nie zmieniło. Ale mylimy pojęcia... Termin ważności nie oznacza, że dzień poźniej coś się psuje. Oznacza tylko, że przez ten czas nic się nie stanie na pewno. Tylko tyle. ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
lipiec na maksa!!! :)
|
Dziewczyny... czytam to i czytam i sama nie wiem co myśleć.. A czy to przypadkiem nie powinno być tak, że każdy w swoim sumieniu ocenia kiedy przeholował? Jak już któraś z Was pisała dla jednego granicą może być 5 flakonów a dla innego 155. I nie ma w tym nic złego! Każdy z nas jest inny, co nie znaczy, że gorszy.
Nie rozumiem jakim prawem niektórzy uważają, że mogą wtrącać się i oceniać cudze życie na podstawie tego ile flakoników perfum stoi na ich toaletce. ![]() Ponawiam prośbę - niech każdy sam ocenia. Siebie. |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Szkoda, że tak ostro reagujecie i tak bardzo bierzecie wszystko do siebie, a nawet nie zadacie sobie trudu żeby zrozumieć intencje autora.
![]() Temat zaczął się od Sabath, która pisała o sobie i swoich obawach odnośnie rozrostu kolekcji i odczuć z tym związanych. Swoich odczuć. Może czas to wreszcie przyjąć do wiadomości? Co chwilę ktoś wskakuje i ma te same pretensje, a sprawa była już sto razy wyjaśniana przez autorkę, do porzygania... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Tak tylko pytam z ciekawości... Cytat:
![]() Czy jestem nałogowcem? Książkowym tak. ![]() Mam natręctwo. Nie potrafię przesiedzieć pięciu minut nie czytając. Nawet na fotelu dentystycznym większe moje zdenerwowanie budzi brak książki przed nosem, niż borowanie. W desperacji jestem w stanie czytać instrukcję obsługi tostera po duńsku (autentycznie!). ![]() Ale mimo to nigdy nie kupuję książek w ciemno. Większość kupiłam już po przeczytaniu, z zamiarem powrócenia do nich w przyszłości (co na razie nie we wszystkich przypadkach się sprawdziło, ale mam jeszcze z 60 lat na to), albo dlatego, że to pozycje znanego mi dobrze i lubianego autora (Stanisław Lem, Zofia Kossak, Philip K. Dick, James Joyce, Herbert Wells, Guy de Moupassant, G.K. Kay, czy z innej beczki Platon, Schoppenhauer, Descartes, Nietsche, Makiavelli i sporo innych). Kompletuję swoją bibliotekę już ponad 20 lat i zapewniam, że nie kupuję 30 książek miesięcznie po to, by je po prostu mieć, ani też po to by je potem oddać. Od jednorazowych przygód są biblioteki. Tracę książki głównie przez pożyczanie. ![]() Jedynie nietrafione pozycje w stylu "Pana Tadeusza" odziedziczyłam po rodzicach. Zajmują pół półki w drugim rzędzie. ![]() To już kompletnie nie na temat perfum, ale za to na temat kolekcjonerstwa jako takiego. Mojego kolekcjonerstwa.
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczynki po przerwie
![]() ![]() Widzę że sporo się działo. Postanowiłam się włączyć do dyskusji. Jak zobaczyłam kolekcję, o której mowa, niemal oplułam cały monitor i to z zachwytu ![]() ![]() Jako że jestem zaoczną studentką (muszę zarobić na swoje studia - a zarabiam tylko 900 zł), z tego na studia odchodzi jakieś 350, do tego jakieś ksero, czasem coś do jedzenia i na drobne przyjemności. A gdzie coś do ubrania, bilet miesięczny, jakieś kosmetyki? ![]() Mieszkam co prawda z rodzicami, więc nie płacę za czynsz ani za jedzenie. To co zostaje to jest niewiele. Chciałabym miesięcznie kupić sobie chociaż jeden nowy flakon, ale niezawsze to daje radę ![]() I tak jest nieźle, moja kolekcja przekroczyła 25 flaszek ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
A ja kupuję książki nie znając ich przedtem. Całymi godzinami potrafię biegać po merlin lub poczytaj . pl i sznupać. Coś mi wpada w oko i bum, jest moje.
![]() ![]() Setki flaszek traktuję jak kolekcjonerstwo. U mnie to się nazywa "dla miecia". ![]() ![]() Tak mi się właśnie przypomniało... moja przeszła-niedoszła teściowa miała w kuchni dwa segmenty z blatem. Na jednym pracowała, na drugim miała cały zestaw 24roosobowy porcelany z Chodzieży. ![]() Tak że mnie już mało dziwi... ![]() Cytat:
![]() Jak widać wszyscy mamy inne priorytety i czym innym jest dla każdego "takt" czy "czepianie". |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jeśli tak to zostało odebrane to bardzo przepraszam! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Dot.: Moja kolekcja perfum - część III
Obejrzałam kolekcję zapachów Kattariny i .... jestem zdziwiona.
Nie wiem może mam tak "ubogi nos" ale ja po prostu nie wyobrażam sobie , że komuś może się podobać tyle zapachów. NIe mam może dużego doświadczenia odnośnie perfum ( mam na półce 5 flakoników z tego używam 2) ale ciągle łażę po perfumeriach i szukam czegoś dla siebie, szukam , szukam , wsród tych droższych i tańszych, superdrogich, supertanich i ....niestety. Nic do końca mnie nie interesuje a wręcz przeciwnie, noszenie na sobie zapachu , ktory do końca mi się nie podoba tak mnie drażni , że chodziłabym cały dzień zła i mialabym wrażenie, że ja to nie ja. Z tego powodu używam regularnie "chanelki piątki" mimo protestów, że ciężkie, że stare i niemodne. Tylko ten zapach do końca do mnie premawia, no i może czasami jeszcze ze dwa (opium, armanimania) Ale powtarzam, że nie mogę pojąć jak jednej osobie może podobać się tyle zapachów??? A dodam , że ostatnio szczególnie się przyłożyłam do sprawy, bo chciałam pachnieć fajnie na moim ślubie. Skończyło się na tym, że byłam w moich starych perfumach... A co do książek, no cóż jestem molem książkowym ,oj jestem . Nabawiłam się przez to wady wzroku. Ale nie jestem na szczęście typem zbieracza, nie zbieram rzeczy potrzebnych a co dopiero niepotrzebnych. Lubię oddawać i wyrzucać. Książki w większości wypożyczam z biblioteki ...tonami. Czytam wszystko tego co mi nie przypadnie do gustu nie kończę , ale mam pojęcie co to. Ale zbierać nie lubię, bo nie lubię kurzu , ale przede wszystkim poczucia balastu, tego że mam tak wiele rzeczy. Odkąd mamy z mężem własne mieszkanie, meble, ramki na zdjęcia itd. , to rozmyślam że już nie tak łatwo się przeprowadzić, coś pozmieniać bo tyle rzeczy... Ja nie lubię zamieszania, wszystko kolekcjonuję w głowie, ludzi, wydarzenia, krajobrazy, zwierzęta, także zapachy. Na własnym ślubie nie chciałam nawet kamery ( czego teraz trochę żałuję) ot... taki nie-chomik ze mnie. A co do Ktariny, to uważam że każdy powinien robić to co sprawia mu radość, i nikomu nic do tego Edytowane przez musicman Czas edycji: 2007-07-11 o 08:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
spin doctor
|
Każda z nas jest inna, ale łączy nas jedno: umiłowanie pięknych zapachów, a jak to się przejawia(czy ktoś ma jeden zapach, czy tysiąc) to tylko i wyłącznie osobista sprawa. Błagam, zaprzestańmy już tej dyskusji, bo to naprawdę do niczego nas nie zaprowadzi. Każdy ma swoje zdanie i będzie się przy nim upierał. Nie podobają mi się wypowiedzi w stylu: "nie rozumiem jak można mieć tyle zapachów", widocznie można, skoro ktoś lubi, innym nic do tego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może kiedyś, przy sprzyjających okolicznościach będę miała taką rozbudowaną kolekcję jak niektóre z Wizażanek (między innymi Kattarina), nie dążę do tego, ale też nie wykluczam takiej sytuacji kiedyś przywiązana byłam do kilku zapachów, teraz im więcej wącham i testuję, tym więcej zapachów mi się podoba ![]() teraz przystopowałam z kupowaniem następnych flaszek, z różnych powodów; między innymi z powodu niepokoju o jakim pisze Sabbath, i nie jest to wielki egzystencjalny niepokój, ot refleksja, że przesadzam ja a finanse też odgrywają swoją rolę w ograniczaniu zakupów nowych buteleczek |
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:25.