![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: króliczek miniaturka
słodziutki
![]() ![]()
#62 |
Zadomowienie
|
Pan Kuleczka miał ciężką noc
![]() ![]() Dopiero za 7,5h zobaczę się z moim pluszaczkiem ![]() P.s co robić gdy maluszek ma luźne kupki? iść do weta? |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
jak ma biegunke trzymaj go tylko na sianie i karmie pare dni (oczywiscie duzo wody przy tym).
Zielonke trzeba wprowadzac po trochu....
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak, teraz przez parę dni poodżywiam go siankiem i granulkami. Wodę zawsze ma świeżutką. Tak wiec jego ukochany koperek idzie narazie w odstawkę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
to dobrze.....Kiciu pamietaj ze wszelakie nowosci trzeba wprowadzac bardzo powoli maluszkowi i kazda rzecz osobno.
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Chciałam przedobrzyć ![]() ![]() Nie dopuszczę do tego więcej ! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Czarna Kiciu masz może w ogródku maliny? Możesz trochę podsuszyć liście i mu podawać, jak zdarzy się taka wpadka, mojemu pomaga...
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Ewciu! dziekuję za radę! mam maliny w ogrodzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Nie ma sprawy. Zrób sobie zapas na zimę. Podobnie z ziółkami - ususz je, będzie miał świetne urozmaicenie zimą, a w zoologach płaci sie za to grubą kasę...
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dobry pomysł. Zrobię zapasiki. A widzialaś mojego Kulusia? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Widziałam, widziałam, śliczny ten Twój Kuluś. No i ma śliczny domek i gryzaczek w jednym
![]() Niech się dobrze chowa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Wiecie co ja nie wiem czy dobrze pamietam, ale do ktoregos miesiaca nie podaje sie zieleniny tylko sam granulat (nie mieszanki) wode i sianko. zaraz poszperam w swoich linkach.
Słodkiego masz kroliczka i jesli jest taki przytulasny, to pewnie taki zostanie moj od początku nie lubiał być na rekach choc sam po mnie chętnie skakał i chetnie tez przychodził bylby go nie brac i nie trzmac. Znalazlam i tak jak myslalam do 3 miesiaca bez zieleniny a Twoj ma chyba 2 mies. "ŁODE KRÓLIKI ( w wieku od 8 tygodni do 8 miesięcy) potrzebują dużo kalorii, minerałów i białka, aby ich rozwój przebiegał prawidłowo. W diecie takiego młodego zwierzątka panować powinna zasada, że ma on mieć nieograniczony dostęp do granulatu i siana. Od 3 miesiąca życia należy koniecznie zacząć uczyć królika jeść różnego rodzaju warzywa (w jaki sposób - opisałam dalej). W tym miejscu wyjaśnię może, czym jest granulat. Są to wysuszone rośliny, sproszkowane i uformowane fabrycznie w różne kształty (walce, kółeczka). W zależności od tego, z jakich roślin pochodzą, granulaty różnią się kalorycznością, zawartością tłuszczu i białka (skład powinien być podany na opakowaniu). Najlepiej, aby granulat dla królików miał następujące proporcje: włókno - 18% lub więcej, białko - około 13-14%, tłuszcz - nie więcej niż 3%. " cyt ze srony http://www.aseti.strefa.pl/dieta.php Ja jak wziełam swojego do domu, to non stop szukałam co robie źle a co dobrze. Jakos nie bardzo mi po drodze by chorował. Wle zadbac i miec pod tym względem spokoj. Swojego szczepiłam na pomur bo podaje mu zielsko z trawnika wprawdzie myje, ale niestety to trawnik uzytkowy. |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Warzywa i owoce wprowadza się w trzecim miesiącu, o zieleninie nie słyszałam. Suszonki na pewno nie zaszkodzą, a co do świeżego w nadmiarze, to rezultat był...
agu s. w tym tekście nie ma słowa o zieleninie, tylko o warzywach... Może uściślij, co rozumiesz pod hasłem zielenina? Mojego dostałyśmy w grudniu, więc nie miałam możliwości mu zielonki dawać, ale myślę, że trawa w małych ilościach, czy koniczynka mu nie zaszkodzą, a dla młodego, rosnącego organizmu to świetne źródło włókna i soli mineralnych. tym bardziej że już jest ten okres, że trawa ma tego włókna naprawdę dużo.... Edytowane przez Ewcia1333 Czas edycji: 2007-07-31 o 10:40 Powód: uzupełnienie treści |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Acha i nie wierz we wszystko co Ci mowia w zoologicznym, tak jak juz ktos wczesniej zauważył dla nich to gryzoń i szczerze mowiac co do płci tez byłabym ostrożna. Ja widziałm jak sie sprawdza płeć u małego kroliczka i powiem, ze ja bym sie nie odwazyła sama tego zrobić. Mi pitolka pokazał weterynarz. Za szczepienie zaplacilam 10 zl a za kastrację 30 w znieczuleniu miejscowym. Jak widzę ceny zroznicowane. ale moj chyba z zasady jest tani, bo woli by ktos do niego przprowadzil chore zwierzątko niz patrzyła jak zdycha, bo kasy nie ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Ewcia masz rację, ale ja i tak jestem przekonana,ze do 3 nie podaje sie swierzyzny, troszke tych linkow mam zachomkowanych i poprostu wziełam pierwszy lepszy. Przynajmniej z tego co ja pamietam, to nie podawałam i było ok, zadnych luźnych kupek. No i faktycznie wprowadzanie nowosci jak u niemowlaka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Mam bardzo ważne pytanie: kiedy iść do szczepienia?? też chcę zaszczepić małego na pomór (również skubał trawkę z trawnika, nie wiedziałam że to może czymś grozic!?) Czy jako taki maluch, może już być szczepiony???
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Ja poszłam do weta najpierw, by sprawdział czy z krolikiem wszystko ok(takie ogólna badanie zębów, skoków, pazurków, własnie tego co ma pod ogonkim, czyli czy czysto) i tam dowiedzialam sie wszystkiego co mnie interesowało, czyli i to kiedy pierwsze szczepienie. Moj był na tyle duży, ze wet zaszczepil od razu, ale nie pamiętam ile miał.
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Witam. Nie mam czasu niestety przejrzec tego wątku ale nie omieszkam tego spróbowac pożniej. Mam pytanie. 9 dni temu moja króliczka urodziła 5 małych szkrabów. Wiem ze niektórzy nie popierają rozmnazania w domu ale tak sie stało... Obecnie mlodych jest 4 bo jeden zdechł
![]() A moje pytanie brzmi: kiedy bd mogła wymienić i wyczyścić cała kuwete? Na razie wyjmuję zabrudzony żwirek i wyrzucam, gniazda nie ruszam. Ale kuweta i tak nie jest czysta i za kilka dni znowu smierdzi. Czy bd mogła ją wymienic całą dopiero kiedy młode wyjda z gniazda (czyli za jakies 4 tygodnie?) Byłabym wdzięczna za odpowiedzi.... |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Niestety Laro152 nie wiem jak Ci odpowiedzieć.. Przykro mi że jeden króliś nie przeżył
![]() ![]() ![]() ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~ Wczoraj byłam na kontroli z moim Kulusiem. Pani weterynarz obejrzała go, powiedziała że jest śliczny i zdrowy. Ząbki ok, sierść ok, cała reszta ok. No i już mam pewność że to rzeczywiście chłopak ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Kiciu za odpowiedz... Bardzo miły wątek
![]() Jak moje maleństwa podrosną to pójdę z nimi i moją Niuńką do weterynarza... Zobaczymy jak to bd... Na razie powoli otwierają oczka ![]() Dziękuję za 3manie kciuków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
#85 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
zacznę od tego że ja swojego nie szczepilam i bylo oki
![]() co do grzybicy, żadne moje zwierze nie mialo ale skoro zareagowalas szybko to cala kuracja trwa też krócej. Wyjade mi sie ze jak porządnie i dokladnie umyjesz ręcę po zabawie z królkiem nic nie powino Ci być. Znam zwierzątka co wyszly z o wiele poważniejszej grzybicy także bedzie oki, tylko przemywaj jak wet kazal i bardzo dokładnie myj klatke aby zapobiec nawrotom ![]()
#87 |
Zadomowienie
|
Musiał to załapać jeszcze w zoologicznym, bo już przy kupnie zwróciłam uwagę na okolice uszek. Nie jest to widoczne gołym okiem, trzeba się przyjrzeć lub zajrzec nawet w uszko. Czasme się drapie, zwłaszcza w jedno. Myję ręce i twarz po zabawie z nim (ręce mydłem protex
![]() Trzymajcie kciuki żeby Kulusiowi to minęło! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Kiciu dziękuję za troskę o moją mame z małymi
![]() Małe mają już 15 dni. Są już całkiem spore, mają piękne oczka, sierść również taka gładka i miękka. Nie biorę ich jeszcze na ręce bo się boję... Gniazda już właściwie nie ma, jeśli chodzi o puch. Małe chętnie wędrują po kuwecie i zaczepiają mame
![]() ![]() DSC00492.JPG - moje 4 piękności DSC00493.JPG - mały uciekinier ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
A no i oczywiscie 3mamy kciuki za Twojego króliczka;*
|
![]() ![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tlicne boskie uloce! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:21.