![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Green tea muffins
taka fusiasta
![]()
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
o cholera musze coś dopisać bo taką miałam piękną liczbę postów (trzy szóstki) że aż strach
![]()
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Czy stick w przepisie odnosi się do 200 gramowej kostki masła? Chcę zrobić te muffiny dzisiaj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
stick to pół kostki czyli 8 łyżek czyli 12 dag - to przeliczenie Paulinki na innym forum
![]()
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
Dziękuję. Zaraz zabieram się za produkcję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
1t masła = 5.6 gram (właśnie stick of butter) 1 stick of butter = 1/2 cup)
1 cup = 225 gram |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
"Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się ze wszystkich sił, tego czego się pragnie." Paulo Coelho ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
BAN stały
|
Gdzie kupujecie takie papierowe foremki do mufinków? Nigdzie takich nier widziałam, a serdecznie nienawidzę mycia metalowych foremek. Pliz - HELP!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Realu, "Fackelmanna", 100 sztuk kosztuje około 4zł ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
a moje muffiny właśnie się pieką
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() a oto przepis oryginalny : Cocoa Ginger Spice Muffins Ingredients: 2-1/2 cups all-purpose flour 1/4 cup HERSHEY'S Cocoa 1/2 teaspoon salt 2 teaspoons baking powder 1/2 teaspoon baking soda 3/4 cup hot water 1 cup molasses 1/2 cup packed brown sugar 1 teaspoon ground ginger 1 teaspoon ground cinnamon 1/2 teaspoon ground nutmeg 1/2 teaspoon ground cloves 1/2 cup butter, melted 2 eggs, slightly beaten 1-1/2 cups HERSHEY'S Semi-Sweet Chocolate Chips Directions: 1. Heat oven to 350°F. Line muffin cups (2-1/2 inches in diameter) with paper bake cups. 2. Combine flour, cocoa, salt, baking powder and baking soda in medium bowl; set aside. Stir together hot water, molasses, brown sugar, ginger, cinnamon, nutmeg, cloves, melted butter and eggs in large bowl. Add dry ingredients, stirring just until moistened. Stir in chocolate chips. Fill muffin cups about 2/3 full with batter. 3. Bake 20 to 25 minutes or until wooden pick inserted in center comes out clean. Cool in pan 10 minutes; remove to wire rack. Cool completely. Makes 2 dozen muffins. ze strony http://www.hersheys.com/recipes/ a oto mój przepis zmodyfikowany : 2 szklanki mąki 1/4 kakao 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 3/4 szklanki wody gorącej 3/4 szklanki cukru garść rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 200g masła rozpuszczonego 2 jajka, rozbełtane i dalej jak w przepisie, czyli mieszamy sypkie, odstawiamy, mieszamy w oddzielnej misce wodniste ![]() ![]() smacznego!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
a tak wyglądają oryginalne muffiny z tego przepisu :
http://www.hersheys.com/recipes/reci...goryPage=true# mam nadzieję, ze zadziała ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Magdo mogłas ten przepis zamieścić w osobnym wątku bo tutaj może sie zagubić
![]()
![]() |
#75 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: banalnie proste muffinki czekoladowe
Ostatnio wpadałam w nałóg pieczenia muffinek i siłą rzeczy nie mogłam nie wypróbować również przepisu podanego przez Dolly
![]() ![]()
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
pysznie brzmi
![]() a w Mc Donaldsie takie są za 3,50 ![]() wolę sama zrobić ![]()
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
W Lidlu są teraz formy do muffinek na promocji
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Powiedzcie mi, czy tę formę z Ikei trzeba posmarować czymś przed wlaniem ciasta? Właśnie ją kupiłam i chciałabym jutro upiec w niej pierwsze muffiny...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
silikonowe formy smarować trzeba tylko przed pierwszym użyciem a metalowe zawsze (nie wiem jaka jest z ikei
![]()
![]() |
#80 |
Wtajemniczenie
|
ja tez mam taką formę do muffinek specjalną. nie moglam jej znalezc nigdzie az tu kiedys mama mi kupila. najpierw balam się bo nie wiedzialam jak wyjdą ale wyszly okej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zadomowienie
|
Znalazłam troszkę inny przepis na bananowe muffinki z orzechami.
![]() Przygotowanie: 40 minut Składniki na 12 muffinek: 3 bardzo dojrzałe banany - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki brązowego cukru - 1/2 szklanki mleka - jajko - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - po szczypcie imbiru, gałki muszkatołowej i soli. Wykonanie: Do miski przesiej mąkę i sodę, dodaj sól, imbir i gałkę, wymieszaj. Obrane banany rozgnieć niezbyt starannie widelcem, dodaj rozpuszczone masło, mleko, jajko i cukier, dokładnie wymieszaj i przełóż do miski z przyprawioną mąką, dodaj lekko zrumienione na suchej patelni lub w piekarniku orzechy i delikatnie zamieszaj (w cieście powinny zostać grudki, bo inaczej muffinki będą twarde po upieczeniu). Ciasto rozłóż do wysmarowanych masłem foremek. Piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st. C (patyczek wkłuty w ciasto powinien być suchy). Sama zamierzam zrobić muffinki wg. powyższego przepisu . ![]() Pozdrawiam. ![]()
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
jejku czekam tylko na forme ktora zamowilam na allegro i bede piec, piec i jeszcze raz i caly czas piec
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
niedobre Wy
![]() narobiłyście mi ochoty na te muffinki ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Wątek muffinkowy
Dziewczyny!
Uwielbiam muffinki. ale nie te czekoladowe, tylko jasne, najlepiej z owocami, bakaliami, itp. Macie jakieś dobre przepisy, które się udają? Znalazałam już na allegro papierowe sukienki do babeczek. Chętnie upiekłabym w weekend, w wolnym czasie takie babeczki. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Rozeznanie
|
Dot.: Wątek muffinkowy
Miło znów Cię widzieć Beliczku
![]() Ja najczęściej robię muffiny z przepisu Tessy, tylko zmieniam dodatki: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki tartej skórki cytrynowej - 3/4 szklanki maślanki - 2 jajka - 1/2 kostki masła Składniki na 12 bułeczek. Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Formę do muffins posmarować stopionym masłem lub olejem. Do dużej miski wsypać suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu wymieszać maślankę z jajkami. Wlać do miski z suchymi składnikami. Dodać stopione masło. Szybko wymieszać, aby połączyć składniki, ale ciasto musi pozostać grudkowate. Łyżką przełożyć ciasto do formy. Piec około 10-12 minut, aby patyczek wkłuty do środka był suchy po wyjęciu. Zostawić w formie aż ostygną, potem wyjąć. http://tvnstyle.pl/1326118,1,1343438,programy.html |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
najlepsze muffinki jakie jadłam to te z owocami http://www.cincin.cc/index.php?showt...7&st=0&start=0
![]()
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Sylwia i Olka - dziękuję!
Piękłyście te muffinki, które polecacie? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
ja swoje piekłam
![]() ![]() z tych co robiłam b.dobre były też te muffiny jogurtowe http://www.cincin.cc/index.php?showt...5&st=0&start=0 te muffinki z czymkolwiek ![]() http://www.cincin.cc/index.php?showt...1&st=0&start=0 muffiny marchewkowe z jabłkiem http://www.cincin.cc/index.php?showt...5&st=0&start=0 muffiny z zieloną herbatą http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=11750 muffiny cytrynowe z jabłkiem http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=845 i muffinki robione z tego ciasta śmietanowego http://www.cincin.cc/index.php?showt...5&st=0&start=0 Więcej grzechów nei pamiętam ![]()
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Bazę do muffin zawsze robię właśnie z przepisu Tessy tylko dodatki zmieniam, raz np maliny i biała czekolada, raz śliwki i cynamon, różnie, wedle upodobań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam bazę z muffinek Konnemana.
Z truskawkami robiłam 3 razy i za każdym wychodziły pyszne ![]() ![]() http://zapraszamnaciasto.blox.pl/200...istaKomentarzy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.