![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: chory kraj :(
Cytat:
![]() No,bo skoro popyt przewyższa podaż -to [przecież logiczne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Fresa w tej chwili w Polsce popyt przewyżasza podaż - bo w Polsce nie mamy sytuacji, że szukasz pracy i jej nie ma, tylko, że szukasz pracy i jest, tylko,że nie odpowiada Ci ze wzgleu na wykształcenie, lub jesteś zle wykształcona. Wiec nie oznacza to, że po archeologii bede pracować przy odkryciach, ale mam propozycje z goła inne
![]() Taka sytuacje nazywamy bezrobociem strukturalnym ![]() Jest boom na budowalnców, ale nie ma wykształocnych pracowników, to biora co leci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
no widzisz, to po co bylo w ogole zaczynac temat
![]() Cytat:
a co do tego czy to ciekawe... dla mnie to tez nieciekawe. ale coz, kazdy ma rozne zainteresowania i nie tobie to oceniac... byloby pieknie... tylko niestety nie kazdy jest takim dobrym rodzicem... i nie kazdy ma szczescie miec takich rodzicow... byloby zbyt kolorowo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Zakorzenienie
|
Odnosnie okienek w banku- kasa- rezygnuje sie teraz z pań w kasie , a zastepuje sie bankomatami z możliwościa wpłaty i wypłaty
![]() Obsługa klienta chyba najbardziej satysfakcjonuje jak się obsługuje VIP-ow ![]() ![]() Fresa - a jak mam rozumiec Twoje wypowiedzi- skoro uwazasz, że z kapami w indeksie na studentów sie nie nadaja, a studia wg Ciebie to zaden wyczyn i (prawie) kazdy może je zaczać, ale czy je skonczy?? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie o to mi chodziło. Ale skoro już o tym wspominasz ![]() Po co w takim razie studiować archeologię,skoro później ,co najwyżej będzie można sobie pokopać w papierach ![]() Odpowiem od razu ![]() Podaż sudentów po archeologii jest wyższa niż popyt na osoby z takim wykształceniem. Nie liczy się,że ktoś ma "papierek" jakiejś uczelni. Niech go ma i pracuje zgodnie z tym,w czym się kształcił. To już będzie sukces. Cytat:
Jak inwestujący pieniądze,sporo straci dzięki doradztwu ![]() A takiego doradcę ,to można mieć już przy zarobkach 3000 zł miesięcznie,więc też aż takie bogactwo to nie jest.
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() 2. Teraz dział obsługi klienta i ich pracownicy nazywani sa szumnie doradcy ![]() ![]() ![]() Pan z AIgo od pozyczek czy z innych lichwiarzy to tez doradca- co prawda jak z koziej dupki trabka ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() bedac doradca nie straci niczego... w koncu doradza... decyzje podejmuje klient... z reszta im wieksze ryzyko tym lepsze zarobki jak juz to ktos tu napisal... siedzac na cieplej posadce bez zadnego ryzyka wiele sie nie osiagnie... porownajmy sobie doradce klienta w jakims banku w pipidowie, a doradce inwestycyjnego... i to i to doradca... ale jakie roznice w zarobkach, kwalifikacjach i odpowiedzialnosci... ![]() na pewno cos takiego jest ciekawsze niz realizowanie oplat za prad czy gaz i wysluchiwanie przy okienku gorzkich zalow staruszek... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi mi o ogół ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
O ogól to nazywa się bezrobocie strukturalne- jak juz wpsomnaiłam
![]() bo pracy jest więcej niz ja zainteresowanych ![]() Aktualnie mamy boom na : budowlancow, kierowców, lekarzy, pielegniarki, itd. Wiec Twoja teoria nie obejmuje całego rynku pracy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(Bo chyba nie usiłujesz mi wmówić ![]() ![]() ![]() A z tymi lekarzami i pielęgniarkami to też nie jest tak prosto-szpitale zamykają z braku funduszy na ich utrzymanie. A otwarcie prywatnej praktyki to też nie jest takie hop-siup.
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PODAŻ PRZEWYŻSZA POPYT czyli: jest takie bezrobocie, że w ogole nie mozna zanleżc pracy ![]() ![]() ![]() Mam kolege, ktory skonczyl socjologie i jest motorniczym i mu to pasuje ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zrozumiałaś mnie. Mówiąc,że podaż przewyższa popyt mam na myśli to,że uczelnie wyższe produkują zbyt wielu absolwentów ,w stosunku do realnego zapotrzebowania na rynku pracy,na osoby z takim/danym wykształceniem. I przykład Twojego kolegi idealnie pasuje,jako potwierdzenie mojej teorii ![]() Jeśli mogę zapytać ![]() Jaki był sens studiowania tej socjologii,skoro na jego miejscu mogła znaleźć się osoba,która zdobytą wiedzę odpowiednio dobrze by spożytkowała? .
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Np studia prawnicze- na 1 prawnika czy adwokata ( nie wiem co to za roznica) w Polsce przypada prawie 10 000 tysiecy osob i nie chca uruchomić tych studiow na uczelniach prywatnych czy tez zwiekszyc studentow, bo.... prestizowy kierunek i zarobki ![]() Miał ochote studiowac to czego pragnie - widzisz to jest to o czym mówisz, studia maja isc za zainteresownaiem, a praca, no coż- koszmar nie, ale marzenie tez nie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ale macie laski problemy.
![]() Nie zapominajcie, ze trzeba się cieszyć, że jeszcze studia, nauka, nie sa płatne (dla kieszeni studenta i można zgarnąć świetny dyplom ''za darmo''), a tak jest przecież w wielu krajach i tak będzie niedługo z powrotem u nas. Wysokość stypendiów naukowych zależy tylko i wyłącznie od uczelni, która je przyznaje.
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Przypomniał mi się wątek Kyci ze stazystami, szkoda tylko, że w ogólnym narzekaniu nikt w tamtym temacie nie wspomniał, że gdy kilka lat temu wprowadzano na rynek te staże, zrobiono to dlatego, że sytuacja była już tak zła, że absolwent dostawał dyplom i nie wiedział, co ma zrobić dalej, chętnych do pracy było tak wielu, że masa osób po obronie magistra nie miała nawet po co z domu wychodzić
![]() Czasy i rządzący zawsze są jakieś, jacyś, ktoś kogo pytał, czy sie zgadza na 2 wojny, komunizm, czy podziały klasowe, które stanowiły, że w zależności od urodzenia albo jesteś czyjąś własnością, albo nie? ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
nie każdy prawnik jest adwokatem
![]() Aeterna, masz rację odnośnie staży ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W związku z czyjąś wczorajszą gdzieś wypowiedzią - wymagania to się ma, ale buzię od tv to się odwraca, bo się nie może patrzeć na tych tam na stołkach. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
dzieki
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
No wiem, że zażartowałaś.
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Głosowałaś na to, co teraz jest, czy na lewicę, która Cię zawiodła?
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
A jak Ci powiem, to nie zrobisz mi krzywdy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Bo,jak byk-wychodzi w takim razie 400 prawników na 40 milionów obywateli. A obstawiam,że jest ich więcej. Cytat:
Dlatego,o czym wcześniej pisałam. Cytat:
Każdy ma swój rozum i niech nim się kieruje,w momencie decydowania-co dalej. I tu pojawia się ciekawe pytanie. Lepiej pracować,jako murarz za 4000 złotych? Czy może spełniać swoje ambicje w banku za 1500 złotych ? ![]()
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Aaa, Lemoorka, nie wiem!
![]() A co jest złego w zawodzie murarza, bo przepraszam bardzo? ![]()
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z racji tego, że nie startowałam nigdy na inne stanowiska, niz te które były związane z moim wykształceniem stwierdzam,ze chyba za ambitna i za dumna jestem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Tak lepiej pracować jako murarz za 4, niż w banku za 1,5, choć praca jest ciężka, to przynajmniej nie trzeba iść do niej z ze strachu zawiązanym na supełek żołądkiem, a jeszcze lepiej być inżynierem budowlanym (a jeszcze lepiej doktorem np.) i latać po budowie w gumiakach mimo, że się odpowiada za konstrukcję czy rozwiązywanie problemów własną głową
![]() ![]() ![]() Ale z budowy, gdy się wraca od skuwania stropów czy głupiego rzucania tynków ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2007-09-08 o 15:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||
Zakorzenienie
|
Trzeba zapytać tych,co uważają,że praca przy łopacie jest gorsza.
Cytat:
I ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale żeś teraz wypaliła z grubej rury . Obstawiam,że taki murarz ładniej pachnie niż niejeden bankowiec.Bo gdzie skieruje swoje pierwsze kroki,po całym dniu pracy? Oczywiście pod prysznic,żeby zmyć z siebie zapach potu. A taki bankowiec dojdzie do wniosku,że od siedzenia się nie spocił,więc-po co będzie się kąpać ? Aha. Żeby komuś wcisnąć kredyt,też trzeba się nieźle napocić. I kto tu śmierdzi ![]()
![]() |
![]() |
#88 | ||||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze byc. O gustach sie nie dyskutuje, a roznorodnosc stanowisk, zwlaszcza w centralach jest mnoga. Znajdzie sie miejsce i dla psychologa (dzial HR), prawnika (np. regulacje kredytowe), programisty (np departament infomatyki), sprzataczki (tu juz w centrale i oddzialy), straznika sejfu etc etc. Cytat:
Generalnie nigdzie nie jest powiedziane, ze trzeba pracowac tam, gdzie sie skonczylo studia. Nie bylabym w tym temacie zwolennikiem lojalek. O lojalkach sporo mozna sie dowiedziec od absolwentow WAT-u, ktorym po studiach karze sie pracowac w wojsku, lub placic wysokie odszkodowania. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla Ciebie - z tego co piszesz wnioskuje - to praca zgodnie z wyksztalceniem. Nie jest to jedyna alternatywa jaka widze. Cytat:
Przykladem chociazby sa ostatnie wydarzenia polityczne. Moje odczucia sa takie - koalicja nie podobala sie spoleczenstwu, koalicja sie rozpadla. Ja tu widze zwiazek przyczynowo-skutkowy. Polacy bardzo chcieli byc Polakami i miec swoje panstwo. Dlatego przetrwali zabory. Cytat:
Cytat:
W tych srodowiskach jest wieksza presja na posiadanie uzebienia w dobrym stanie, uzywanie dezodorantu czy czeste mycie. Ogolnie ludzie w wiekszych miastach myja sie czesciej niz z mniejszych miejscowosci. Idac wiec za prostymi obliczeniami z probablistyki - wieksze prawdopodobienstwo znalezc czystego bankowca niz czystego murarza. |
||||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
lol, pragnę się wypowiedzieć, że pisząc o tym, że ktoś śmierdzi, kompletnie nie miałam na celu dociekań, kto kiedy wskakuje do wanny.
Co do wpływu społeczeństwa na sytuację polityczną, oczywiście się zgadzam, z tym, że moim zdaniem, koalicja rozpadła się nie dlatego, że Polakom się nie podobała, a z zupełnie innego powodu.
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wtedy uwierzę ![]() Cytat:
Bo Twoją poprzednią wypowiedź mozna zrozumieć zupełnie inaczej ![]() No ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.