chory kraj :( - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-08, 12:48   #61
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: chory kraj :(

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
Z tym popytem to tez uwazam, że odwrotnie Ale ja tylko finanse studiuje
Rozumie,że wszyscy absolwenci tego kierunku,i nie tylko tego (każdego) ,bedą pracować w swoim zawodzie po zakończeniu studiów,tak ?
No,bo skoro popyt przewyższa podaż -to [przecież logiczne .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 12:56   #62
lemoorka
Zakorzenienie

Fresa w tej chwili w Polsce popyt przewyżasza podaż - bo w Polsce nie mamy sytuacji, że szukasz pracy i jej nie ma, tylko, że szukasz pracy i jest, tylko,że nie odpowiada Ci ze wzgleu na wykształcenie, lub jesteś zle wykształcona. Wiec nie oznacza to, że po archeologii bede pracować przy odkryciach, ale mam propozycje z goła inne

Taka sytuacje nazywamy bezrobociem strukturalnym

Jest boom na budowalnców, ale nie ma wykształocnych pracowników, to biora co leci
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 13:01   #63
lain
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Wiedziałam,że taka będzie Twoja "linia obrony" .
no widzisz, to po co bylo w ogole zaczynac temat

Cytat:
O ile praca w banku,w ogóle może być ciekawa .
No fakt,przy wciskaniu komuś kredytu,trzeba się więcej nagimnastykować,niż przy przyjmowaniu opłat .
widze, ze malo wiesz o pracy w banku... to nie tylko przyjmowanie oplat i wciskanie kredytow. to sie robi na najnizszych stanowiskach. wyzej, bedac np. doradca kogos kto nie wie co zrobic z pieniedzmi, juz jest ciekawiej...
a co do tego czy to ciekawe... dla mnie to tez nieciekawe. ale coz, kazdy ma rozne zainteresowania i nie tobie to oceniac...

Cytat:
Poza tym.
Rodzicem jest się do końca życia,a nie do osiągnięcia pełnoletności przez pociechę .
byloby pieknie... tylko niestety nie kazdy jest takim dobrym rodzicem... i nie kazdy ma szczescie miec takich rodzicow... byloby zbyt kolorowo...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 13:09   #64
lemoorka
Zakorzenienie

Odnosnie okienek w banku- kasa- rezygnuje sie teraz z pań w kasie , a zastepuje sie bankomatami z możliwościa wpłaty i wypłaty

Obsługa klienta chyba najbardziej satysfakcjonuje jak się obsługuje VIP-ow Zreszta brzmi to dumnie Doradca finansowy VIP-ow

Fresa - a jak mam rozumiec Twoje wypowiedzi- skoro uwazasz, że z kapami w indeksie na studentów sie nie nadaja, a studia wg Ciebie to zaden wyczyn i (prawie) kazdy może je zaczać, ale czy je skonczy??

Cytat:
Złe jest przede wszystkim to,że teraz każdy idzie na studia.
Byle tylko zdobył odpowiednią ilość punktów na maturze.
Nadaje się do tego,czy nie-studiuje.
Nie dostanie się na jeden kierunek,próbuje na innych i w końcu na jakimś się zahaczy.
Ma kilka poprawek-niewane,dalej studiuje.
Nieważne,że po tym akurat kierunku szanse na pracę są nikłe-a o zarobkach już nie wspomnę.
W takim razie to piernicze- mama zarabia tyle, ze i dla mnie wystarczy, po co mi studia, po co mam iśc do pracy W końcu jest moim rodzicem

Cytat:
Rodzicem jest się do końca życia,a nie do osiągnięcia pełnoletności przez pociechę
Stary 2007-09-08, 13:24   #65
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Fresa w tej chwili w Polsce popyt przewyżasza podaż - bo w Polsce nie mamy sytuacji, że szukasz pracy i jej nie ma, tylko, że szukasz pracy i jest, tylko,że nie odpowiada Ci ze wzgleu na wykształcenie, lub jesteś zle wykształcona. Wiec nie oznacza to, że po archeologii bede pracować przy odkryciach, ale mam propozycje z goła inne

Taka sytuacje nazywamy bezrobociem strukturalnym

Jest boom na budowalnców, ale nie ma wykształocnych pracowników, to biora co leci
Hmmm.
Nie o to mi chodziło.

Ale skoro już o tym wspominasz .
Po co w takim razie studiować archeologię,skoro później ,co najwyżej będzie można sobie pokopać w papierach .

Odpowiem od razu .
Podaż sudentów po archeologii jest wyższa niż popyt na osoby z takim wykształceniem.

Nie liczy się,że ktoś ma "papierek" jakiejś uczelni.
Niech go ma i pracuje zgodnie z tym,w czym się kształcił.
To już będzie sukces.

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
widze, ze malo wiesz o pracy w banku... to nie tylko przyjmowanie oplat i wciskanie kredytow. to sie robi na najnizszych stanowiskach. wyzej, bedac np. doradca kogos kto nie wie co zrobic z pieniedzmi, juz jest ciekawiej...
a co do tego czy to ciekawe... dla mnie to tez nieciekawe. ale coz, kazdy ma rozne zainteresowania i nie tobie to oceniac...
Rzeczywiscie będzie ciekawiej.
Jak inwestujący pieniądze,sporo straci dzięki doradztwu .
A takiego doradcę ,to można mieć już przy zarobkach 3000 zł miesięcznie,więc też aż takie bogactwo to nie jest.

Stary 2007-09-08, 13:31   #66
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Hmmm.
Nie o to mi chodziło.

Po co w takim razie studiować archeologię,skoro później ,co najwyżej będzie można sobie pokopać w papierach .

Odpowiem od razu .
Podaż sudentów po archeologii jest wyższa niż popyt na osoby z takim wykształceniem.

Nie liczy się,że ktoś ma "papierek" jakiejś uczelni.
Niech go ma i pracuje zgodnie z tym,w czym się kształcił.
To już będzie sukces.

A takiego doradcę ,to można mieć już przy zarobkach 3000 zł miesięcznie,więc też aż takie bogactwo to nie jest.
1. Tobie chodziło o jedna branże, a nie skale makro Trzeba było tak od razu Bo tak to było definitywne pomerdanie Bo prace w POlsce znależc teraz dzieki emigracjom to jets pikus

2. Teraz dział obsługi klienta i ich pracownicy nazywani sa szumnie doradcy Sama możes zmiec doracde- np odnosnie funduszy emerytalnych, inwestycyjnych, lokat, kredytów Mnóstwo ludzi chce Cie obsłuzyć

Pan z AIgo od pozyczek czy z innych lichwiarzy to tez doradca- co prawda jak z koziej dupki trabka Przepraszam za obrazanie ludzi pracujacych w pozyczkach, ale nie mam zaufania do tego typu firm i mam zastrzezenia do ich sposobu dzialalności
Stary 2007-09-08, 13:33   #67
lain
Zakorzenienie

Cytat:
rozni sa doradcy... ci bardziej biznesowi i ci prywatni... ci dla klientow biedniejszych i bogatszych... doradca doradcy nie rowny (TZ w tym momencie tez jest tzw. doradca klienta... w przerwach gdy nie jest kasjerem )
bedac doradca nie straci niczego... w koncu doradza... decyzje podejmuje klient... z reszta im wieksze ryzyko tym lepsze zarobki jak juz to ktos tu napisal... siedzac na cieplej posadce bez zadnego ryzyka wiele sie nie osiagnie...

porownajmy sobie doradce klienta w jakims banku w pipidowie, a doradce inwestycyjnego... i to i to doradca... ale jakie roznice w zarobkach, kwalifikacjach i odpowiedzialnosci...

na pewno cos takiego jest ciekawsze niz realizowanie oplat za prad czy gaz i wysluchiwanie przy okienku gorzkich zalow staruszek...
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 13:34   #68
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
1. Tobie chodziło o jedna branże, a nie skale makro Trzeba było tak od razu Bo tak to było definitywne pomerdanie Bo prace w POlsce znależc teraz dzieki emigracjom to jets pikus
Ależ nie .
Chodzi mi o ogół .
Cytat:
2. Teraz dział obsługi klienta i ich pracownicy nazywani sa szumnie doradcy Sama możes zmiec doracde- np odnosnie funduszy emerytalnych, inwestycyjnych, lokat, kredytów Mnóstwo ludzi chce Cie obsłuzyć
Otóż to .

Stary 2007-09-08, 13:44   #69
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ nie .
Chodzi mi o ogół .

Otóż to .
O ogól to nazywa się bezrobocie strukturalne- jak juz wpsomnaiłam Mowisz po prostu o niedopasownaiu do wymagań rynku pracy.

bo pracy jest więcej niz ja zainteresowanych

Aktualnie mamy boom na : budowlancow, kierowców, lekarzy, pielegniarki, itd.

Wiec Twoja teoria nie obejmuje całego rynku pracy
Stary 2007-09-08, 13:48   #70
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
bo pracy jest więcej niz ja zainteresowanych

Aktualnie mamy boom na : budowlancow, kierowców, lekarzy, pielegniarki, itd.

Wiec Twoja teoria nie obejmuje całego rynku pracy
Obejmuje,obejmuje.
(Bo chyba nie usiłujesz mi wmówić )? ,że absolwent wyższej uczelni szuka pracy na stanowisku kierowca lub murarz .

A z tymi lekarzami i pielęgniarkami to też nie jest tak prosto-szpitale zamykają z braku funduszy na ich utrzymanie.
A otwarcie prywatnej praktyki to też nie jest takie hop-siup.

Stary 2007-09-08, 13:52   #71
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Obejmuje,obejmuje.
(Bo chyba nie usiłujesz mi wmówić )? ,że absolwent wyższej uczelni szuka pracy na stanowisku kierowca lub murarz .
Bo twierdzisz :

PODAŻ PRZEWYŻSZA POPYT

czyli: jest takie bezrobocie, że w ogole nie mozna zanleżc pracy a prace mozna znależc tyle, że w nieswoim zawodzie A to juz inna bajka

Mam kolege, ktory skonczyl socjologie i jest motorniczym i mu to pasuje A skoro mu pasuje to czemu ktoś po studiach może nie pracowac jako murarz, skoroo murarzom sowicie płaca?
Stary 2007-09-08, 13:57   #72
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo twierdzisz :

PODAŻ PRZEWYŻSZA POPYT

czyli: jest takie bezrobocie, że w ogole nie mozna zanleżc pracy a prace mozna znależc tyle, że w nieswoim zawodzie A to juz inna bajka

Mam kolege, ktory skonczyl socjologie i jest motorniczym i mu to pasuje A skoro mu pasuje to czemu ktoś po studiach może nie pracowac jako murarz?
Nie, nie ,nie Lemoorko.
Nie zrozumiałaś mnie.

Mówiąc,że podaż przewyższa popyt mam na myśli to,że uczelnie wyższe produkują zbyt wielu absolwentów ,w stosunku do realnego zapotrzebowania na rynku pracy,na osoby z takim/danym wykształceniem.

I przykład Twojego kolegi idealnie pasuje,jako potwierdzenie mojej teorii .

Jeśli mogę zapytać?
Jaki był sens studiowania tej socjologii,skoro na jego miejscu mogła znaleźć się osoba,która zdobytą wiedzę odpowiednio dobrze by spożytkowała? .

Stary 2007-09-08, 14:01   #73
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie,nie nie Lemoorko.
Nie zrozumiałaś mnie.

Mówiąc,że podaż przewyższa popyt mam na mysli to,że uczelnie wyższe produkują zbyt wielu absolwentów ,w stosunku do realnego zapotrzebowania na rynku pracy,na osoby z takim wykształceniem.

Jeśli mogę zapytać?
Jaki był sens studiowania tej socjologii,skoro na jego miejscu mogła znaleźć się osoba,która zdobytą wiedzę odpowiednio dobrze by spożytkowała? .
Teraz dopiero Cię zrozumiałam Tak to jest problem, swego czasu chciano nawet wprowadzic reglamentacje na niektóre kierunki, reglamentacji jak nie było tak nie ma
Np studia prawnicze- na 1 prawnika czy adwokata ( nie wiem co to za roznica) w Polsce przypada prawie 10 000 tysiecy osob i nie chca uruchomić tych studiow na uczelniach prywatnych czy tez zwiekszyc studentow, bo.... prestizowy kierunek i zarobki

Miał ochote studiowac to czego pragnie - widzisz to jest to o czym mówisz, studia maja isc za zainteresownaiem, a praca, no coż- koszmar nie, ale marzenie tez nie
Stary 2007-09-08, 14:02   #74
Aeterna
Zakorzenienie

Ale macie laski problemy.
Nie zapominajcie, ze trzeba się cieszyć, że jeszcze studia, nauka, nie sa płatne (dla kieszeni studenta i można zgarnąć świetny dyplom ''za darmo''), a tak jest przecież w wielu krajach i tak będzie niedługo z powrotem u nas.
Wysokość stypendiów naukowych zależy tylko i wyłącznie od uczelni, która je przyznaje.
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 14:04   #75
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aeterna Pokaż wiadomość
Ale macie laski problemy.
Nie zapominajcie, ze trzeba się cieszyć, że jeszcze studia, nauka, nie sa płatne (dla kieszeni studenta i można zgarnąć świetny dyplom ''za darmo''), a tak jest przecież w wielu krajach i tak będzie niedługo z powrotem u nas.
Wysokość stypendiów naukowych zależy tylko i wyłącznie od uczelni, która je przyznaje.
Ae Ty normalnie mnie nie rozumiesz- ja tu kampanie wyborcza robie jak jest w Polsce zle, a jak chce to zmienic, wszakże wybory- tylko do jakiej partii się zapisać

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-08, 14:05   #76
Aeterna
Zakorzenienie

Przypomniał mi się wątek Kyci ze stazystami, szkoda tylko, że w ogólnym narzekaniu nikt w tamtym temacie nie wspomniał, że gdy kilka lat temu wprowadzano na rynek te staże, zrobiono to dlatego, że sytuacja była już tak zła, że absolwent dostawał dyplom i nie wiedział, co ma zrobić dalej, chętnych do pracy było tak wielu, że masa osób po obronie magistra nie miała nawet po co z domu wychodzić , zaczęło pojawiać się zjawisko pracowania za darmo, byleby tylko móc zdobyć doświadczenie, i kiedy te staże wymyślono, studenci (społeczeństwo) nie dość, że kręcili głowami, że pewnie nic z tego nie wyjdzie, to się jednak cieszyli, że mają chociaż jakąkolwiek pracę. I mówię o sytuacji sprzed zaledwie kilku lat.

Czasy i rządzący zawsze są jakieś, jacyś, ktoś kogo pytał, czy sie zgadza na 2 wojny, komunizm, czy podziały klasowe, które stanowiły, że w zależności od urodzenia albo jesteś czyjąś własnością, albo nie?
Stary 2007-09-08, 14:08   #77
MoniaK
Zakorzenienie

Cytat:
prawnika czy adwokata ( nie wiem co to za roznica)
nie każdy prawnik jest adwokatem

Aeterna, masz rację odnośnie staży wprowadzono je kilka lat temu kiedy było naprawdę koszmarnie na rynku pracy. Choć teraz nie uważam, że takie staże są nic nie warte. Wszystko zależy od tego gdzie się trafi i czy naprawdę chce się zdobyć jakieś doświadczenie. Uważam, że dla osób bez żadnego doświadczenia jest to dość ciekawa propozycja
MoniaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 14:09   #78
Aeterna
Zakorzenienie

Cytat:
Ae Ty normalnie mnie nie rozumiesz- ja tu kampanie wyborcza robie jak jest w Polsce zle, a jak chce to zmienic, wszakże wybory- tylko do jakiej partii się zapisać
To co tu wszystkie robimy to zwykłe powielanie banałów, mam nadzieję, że naród przynajmniej ruszy dupę do wyborów z takim samym zapałem, jak do wypruwania się w internecie jak długi i szeroki, jak to jest źle.

W związku z czyjąś wczorajszą gdzieś wypowiedzią - wymagania to się ma, ale buzię od tv to się odwraca, bo się nie może patrzeć na tych tam na stołkach.
Stary 2007-09-08, 14:12   #79
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoniaK Pokaż wiadomość
nie każdy prawnik jest adwokatem
dzieki

Cytat:
To co tu wszystkie robimy to zwykłe powielanie banałów, mam nadzieję, że naród przynajmniej ruszy dupę do wyborów z takim samym zapałem, jak do wypruwania się w internecie jak długi i szeroki, jak to jest źle.

Wymagania to się ma, ale buzię od tv to się odwraca, bo się nie może patrzeć na tych tam na stołkach.
No właśnie, tkwią na nich i tym bardziej trzeba na nich patrzeć.

A ja wiem, na co zagłosuję.
ja zazartowałam z tymi wyborami Nie wiem na kogo, wiem na kogo ostatnio i jaki to skutek miało

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-08, 14:14   #80
Aeterna
Zakorzenienie

No wiem, że zażartowałaś.
Stary 2007-09-08, 14:15   #81
Aeterna
Zakorzenienie

Głosowałaś na to, co teraz jest, czy na lewicę, która Cię zawiodła?

retoryczne, to Twoja prywatna sprawa przecież.
Stary 2007-09-08, 14:16   #82
lemoorka
Zakorzenienie

A jak Ci powiem, to nie zrobisz mi krzywdy??
Stary 2007-09-08, 14:16   #83
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
1 prawnika czy adwokata ( nie wiem co to za roznica) w Polsce przypada prawie 10 000 tysiecy osob
Eeee,czy to aby prawda ?
Bo,jak byk-wychodzi w takim razie 400 prawników na 40 milionów obywateli.
A obstawiam,że jest ich więcej.
Cytat:
Przypomniał mi się wątek Kyci ze stazystami, szkoda tylko, że w ogólnym narzekaniu nikt w tamtym nie wspomniał, że gdy kilka lat temu wprowadzano na rynek te staże, zrobiono to dlatego, że sytuacja była już tak zła, że absolwent dostawał dyplom i nie wiedział, co ma zrobić dalej, chętnych do pracy było tak wielu, że masa osób po obronie magistra nie miała nawet po co z domu wychodzić , zaczęlo pojawiac się zjawisko pracowania za darmo, byleby tylko móc zdobyć doświadczenie, i kiedy staże się pojawiły, studenci (społeczeństwo) nie dość, że kręcili głowami, że pewnie nic z tego nie wyjdzie, to się jednak cieszyli, że mają chociaż jakąkolwiek pracę. I mówię o sytuacji sprzed zaledwie kilku lat.
A dlaczego tak było i jest nadal(bo niestety,ale staż za 400 złotych,równa się zasiłkowi dla bezrobotnych,tyle,że się go odpracowuje) ?
Dlatego,o czym wcześniej pisałam.

Cytat:
Czasy i rządzący zawsze są jakieś, jacyś, ktoś kogo pytał, czy sie zgadza na 2 wojny, komunizm, czy podziały klasowe, które stanowiły, że w zależności od urodzenia albo jesteś czyjąś właśnością, albo nie?
A co rządzący mają-tak konkretnie-do tego problemu?
Każdy ma swój rozum i niech nim się kieruje,w momencie decydowania-co dalej.

I tu pojawia się ciekawe pytanie.
Lepiej pracować,jako murarz za 4000 złotych?
Czy może spełniać swoje ambicje w banku za 1500 złotych ?

Stary 2007-09-08, 14:17   #84
Aeterna
Zakorzenienie

Aaa, Lemoorka, nie wiem!

A co jest złego w zawodzie murarza, bo przepraszam bardzo?
Stary 2007-09-08, 14:18   #85
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:

I tu pojawia się ciekawe pytanie.
Lepiej pracować,jako murarz za 4000 złotych?
Czy może spełniać swoje ambicje w banku za 1500 złotych ?

o to jest ciekawe

z racji tego, że nie startowałam nigdy na inne stanowiska, niz te które były związane z moim wykształceniem stwierdzam,ze chyba za ambitna i za dumna jestem
Stary 2007-09-08, 14:21   #86
Aeterna
Zakorzenienie

Tak lepiej pracować jako murarz za 4, niż w banku za 1,5, choć praca jest ciężka, to przynajmniej nie trzeba iść do niej z ze strachu zawiązanym na supełek żołądkiem, a jeszcze lepiej być inżynierem budowlanym (a jeszcze lepiej doktorem np.) i latać po budowie w gumiakach mimo, że się odpowiada za konstrukcję czy rozwiązywanie problemów własną głową i dopiero można mieć żołądek zawiązany na supełek.

Ale z budowy, gdy się wraca od skuwania stropów czy głupiego rzucania tynków , to się śmierdzi, a z banku, mimo wszystko - ten problem raczej groził nie będzie. :P

Edytowane przez Aeterna
Czas edycji: 2007-09-08 o 15:45
Stary 2007-09-08, 14:24   #87
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
A co jest złego w zawodzie murarza, bo przepraszam bardzo?
Trzeba zapytać tych,co uważają,że praca przy łopacie jest gorsza.

Cytat:
o to jest ciekawe

z racji tego, że nie startowałam nigdy na inne stanowiska, niz te które były związane z moim wykształceniem stwierdzam,ze chyba za ambitna i za dumna jestem
A ile możesz/mogłabyś zarobić na stanowisku związanym z Twoim wykształceniem?
I ,czy nie chciałabyś zarabiać więcej ??

Cytat:
Ale z budowy, gdy się wraca od skuwania stropów czy głupiego rzucania tynków , to się śmierdzi, a z banku, mimo wszystko - ten problem raczej groził nie będzie. :P

Ale żeś teraz wypaliła z grubej rury .

Obstawiam,że taki murarz ładniej pachnie niż niejeden bankowiec.Bo gdzie skieruje swoje pierwsze kroki,po całym dniu pracy?
Oczywiście pod prysznic,żeby zmyć z siebie zapach potu.
A taki bankowiec dojdzie do wniosku,że od siedzenia się nie spocił,więc-po co będzie się kąpać ?
Aha.
Żeby komuś wcisnąć kredyt,też trzeba się nieźle napocić.

I kto tu śmierdzi ?

Stary 2007-09-08, 17:52   #88
Rena
Zakorzenienie

Cytat:
jest cos chyba o tym, ze do momentu kiedy dziecko nie jest w stanie samo sie utrzymac. a wiadomo, ze nawet na studiach mozna pracowac, wiec mozna udowodnic dziecku, ze jest sie w stanie utrzymac, no chyba, ze jest kaleka czy inwalida. ale na pewno sa jakies obejscia, bo przeciez w takim razie moglabym zostac wiecznym studentem na garnuszku rodzicow
na prawie znam sie niewiele, a i z interpretacjami przepisow jest roznie. tu musialby sie wypowiedziec jakis znawca prawa rodzinnego i opiekunczego.
No wlasnie czekajmy wiec na glos prawnika. Nie chce wprowadzac blad i podejmowac polemike w dziedzinie, w ktorej sie nie specjalizuje.
Cytat:
O ile praca w banku,w ogóle może być ciekawa
moze byc. O gustach sie nie dyskutuje, a roznorodnosc stanowisk, zwlaszcza w centralach jest mnoga. Znajdzie sie miejsce i dla psychologa (dzial HR), prawnika (np. regulacje kredytowe), programisty (np departament infomatyki), sprzataczki (tu juz w centrale i oddzialy), straznika sejfu etc etc.
Cytat:
Bo,dlaczego to podatnicy mają opłacać edukację na wyższym poziomie-a młody człowiek sie wykształci i z wdzięczności wyjedzie do pracy ,za granicę .
Nie jest az tak zle jak piszesz - jakies ruchy typu, ze ktos do nas przyjezdza z wyzszym wyksztalceniem (sporo Rosjan, Ukraincow, troche mniej Niemcow, jeszcze rzadziej Francuzow etc).
Generalnie nigdzie nie jest powiedziane, ze trzeba pracowac tam, gdzie sie skonczylo studia. Nie bylabym w tym temacie zwolennikiem lojalek. O lojalkach sporo mozna sie dowiedziec od absolwentow WAT-u, ktorym po studiach karze sie pracowac w wojsku, lub placic wysokie odszkodowania.
Cytat:
Dzieki Rena, że ktos mnie rozumie Jak dobrze pamietam Ty skonczyłas infe i ekonometrie na AE- moj TZ to własnie studiuje
Zgadza sie.

Cytat:
Rozumie,że wszyscy absolwenci tego kierunku,i nie tylko tego (każdego) ,bedą pracować w swoim zawodzie po zakończeniu studiów,tak ?
No,bo skoro popyt przewyższa podaż -to [przecież logiczne .
Niekoniecznie wszyscy musza chciec.

Cytat:
Odnosnie okienek w banku- kasa- rezygnuje sie teraz z pań w kasie , a zastepuje sie bankomatami z możliwościa wpłaty i wypłaty
popieram takie rozwiazania.

Cytat:
Nie studiuje sie tylko dla przyszlej pracy. Co wiecej uwazam, ze jak ktos podejmuje dane studia tylko po to, aby miec taka a taka prace, to nie za dobrze Powiedzialabym nawet, ze takie podejscie mnie zasmuca. Studia to cos wiecej niz zdobywanie zawodu, to cos wiecej niz wiedza.

Cytat:
No jest to na pewno spora odpowiedzialnosc. Stad pisalam wczesniej o ryzyku.
Cytat:
na pewno cos takiego jest ciekawsze niz realizowanie oplat za prad czy gaz i wysluchiwanie przy okienku gorzkich zalow staruszek...
Co zreszta jest bardzo nie w porzadku ze strony tych staruszek w stosunku do pracownikow banku. Bardzo instrumentalne traktowanie.
Cytat:
Jeśli mogę zapytać?
Pytanie co dla kogo oznacza "odpowiednie spozytkowanie wiedzy". (przepraszam, ze pytaniem na pytanie).
Dla Ciebie - z tego co piszesz wnioskuje - to praca zgodnie z wyksztalceniem. Nie jest to jedyna alternatywa jaka widze.
Cytat:
Czasy i rządzący zawsze są jakieś, jacyś, ktoś kogo pytał, czy sie zgadza na 2 wojny, komunizm, czy podziały klasowe, które stanowiły, że w zależności od urodzenia albo jesteś czyjąś własnością, albo nie?
Spoleczenstwo ma znacznie wiekszy wplyw na sytuacje w panstwie, niz zdaja sobie sprawe z tego poszczegolni obywatele.

Przykladem chociazby sa ostatnie wydarzenia polityczne. Moje odczucia sa takie - koalicja nie podobala sie spoleczenstwu, koalicja sie rozpadla. Ja tu widze zwiazek przyczynowo-skutkowy.

Polacy bardzo chcieli byc Polakami i miec swoje panstwo. Dlatego przetrwali zabory.
Cytat:
A co rządzący mają-tak konkretnie-do tego problemu?
Każdy ma swój rozum i niech nim się kieruje,w momencie decydowania-co dalej.
Rozmawiamy wlasnie o wplywie panstwa na sytuacje w kraju.
Cytat:
Obstawiam,że taki murarz ładniej pachnie niż niejeden bankowiec.Bo gdzie skieruje swoje pierwsze kroki,po całym dniu pracy?
Oczywiście pod prysznic,żeby zmyć z siebie zapach potu.
A taki bankowiec dojdzie do wniosku,że od siedzenia się nie spocił,więc-po co będzie się kąpać ?
Higiena jest wazna. Ofcjalne statystyki mowia, ze to wlasnie ludzie z wyzszym zuzywaja wiecej srodkow czystosci niz z innym wyksztalceniem.
W tych srodowiskach jest wieksza presja na posiadanie uzebienia w dobrym stanie, uzywanie dezodorantu czy czeste mycie.
Ogolnie ludzie w wiekszych miastach myja sie czesciej niz z mniejszych miejscowosci.

Idac wiec za prostymi obliczeniami z probablistyki - wieksze prawdopodobienstwo znalezc czystego bankowca niz czystego murarza.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-08, 18:08   #89
Aeterna
Zakorzenienie

lol, pragnę się wypowiedzieć, że pisząc o tym, że ktoś śmierdzi, kompletnie nie miałam na celu dociekań, kto kiedy wskakuje do wanny.

Co do wpływu społeczeństwa na sytuację polityczną, oczywiście się zgadzam, z tym, że moim zdaniem, koalicja rozpadła się nie dlatego, że Polakom się nie podobała, a z zupełnie innego powodu.
Stary 2007-09-08, 18:22   #90
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rena Pokaż wiadomość

Higiena jest wazna. Ofcjalne statystyki mowia, ze to wlasnie ludzie z wyzszym zuzywaja wiecej srodkow czystosci niz z innym wyksztalceniem.
W tych srodowiskach jest wieksza presja na posiadanie uzebienia w dobrym stanie, uzywanie dezodorantu czy czeste mycie.
Ogolnie ludzie w wiekszych miastach myja sie czesciej niz z mniejszych miejscowosci.

Idac wiec za prostymi obliczeniami z probablistyki - wieksze prawdopodobienstwo znalezc czystego bankowca niz czystego murarza.
Podaj linka do tych oficjalnych statystyk.
Wtedy uwierzę .

Cytat:
lol, pragnę się wypowiedzieć, że pisząc o tym, że ktoś śmierdzi, kompletnie nie miałam na celu dociekań, kto kiedy wskakuje do wanny.
lol
Bo Twoją poprzednią wypowiedź mozna zrozumieć zupełnie inaczej .
No skoro ktoś śmierdzi,to raczej do wanny mu nie po drodze,prawda ?

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości