![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi - targujecie się?
Nie targuje sie, chyba nie umiem. Zawsze wydaje mi sie, ze plaszczylabym sie przed sprzedawca, a i tak nic bym nie wskurala.
Za to moj TZ nadrabia, potrafi sie targowac o wszystko. Jak nie utarguje to nie kupi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
nie wiem jak z tym jest, ale w sieciowkach raczej nie moga spuscic metkowej ceny (chyba ze dana rzecz jest brudna czy uszkodzona).
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Taki wieczór piękny
![]() ![]() Nie cierpię zakupów ![]() To znaczy-nawet lubię-je robić ![]() ![]()
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
O kurczę ![]() Ale fajnie.... ze 120zł na 20zł?? nieźle ![]() Też bym tak chciała ![]() A pewnie gdybyś ie zauważyła tej malutkiej wady, to byłabyś o stówkę w plecy ![]() gratuluję ![]() Ja niestety nie umiem się targować... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mi potrzeba butów, to z chęcią kupię spodnie ![]() ![]() A zakupów najbardziej nie lubię tachać do domu ![]() Niefajnie się, targa przez pół miasta zgrzewkę wody mineralnej ![]() ![]() Targować się nie umiem za nic - i nie dlatego nawet, że nie chcę ![]() ![]() Ale, jak byłam mała to udawało mi się zawsze wytargować 'piątkę' ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
nauczyłam się tego swego czasu w krajach, gdzie to jest niemal wymóg kulturowy [np. Tunezja].
w małych sklepach, przy jednorazowych zakupach, niewielkich kwotach, nie targuję się. ale w innych wypadkach?? ![]() najem mieszkania i kaucja, ostatnie dwa mieszkania stargowałam i jedno i drugie o 30-40% w sklepikach gdzie jestem stałą i dobrą klientką, ciuchlandach, zoologicznych, nie ma bata, nie wyjdę bez zniżki i gratisów ![]() ale najważniejsza jest taktyka ![]() bo bez przesady, jak kupuje się 2 rybki to nie ma co rozmawiać o cenie, ale jak kupujesz wszystko z akwarium, albo zapowiadasz od razu "chcę 20 sztuk za tyle i tyle" to spokojnie dostanie się upust ![]() podobnie jak ostatnio podeszłam do stoiska ze skarpetkami, rajtuzami dla dzieci itp, to po prostu wybrałam towaru za jakieś 140 zł i stwierdziłam, że chcę to za 120 i jeszcze dwie opaski ze spinkami dla córeczek gratis ![]() przeszło ![]() tu nie chodzi o płaszczenie się, tylko o korzyści dla obu stron ![]() ![]() i mimo, ze sie może w portfelu nie przelewa, to wolę tak zrobić i raz na jakiś czas np. wymienić całą szufladę skarpetek czy kupić 5 koszyczków owoców zamiast 2 żeby ten ktoś nie stał już dłużej z resztkami, niż sie rozdrabniać i "gubić" pieniądze po drodze, bo i tak w końcu te 20 par skarpetek kupię, ale w dłuższym okresie czasu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
nie
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Ja się nie targuję
![]()
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja tez sie nie umiem targowac dlatego najczesciej na rynek jade z TZ.To jest jego dzialka.
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5456950]W sklepach, również sieciowych, MOŻNA się targować
![]() ![]() No proszę, nie przypuszczałabym. Rozumiem, że trzeba o to pytać na stosownym dziale, a nie przy kasie, tak ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A co do tematu - niezbyt lubię się targować, ale czasem to robię. Albo na targu / bazarku albo w sklepach, jeśli dana rzecz ma jakaś skazę / wadę. Jednak nie przyszłoby mi do głowy targować się o pełnowartościowe ubrania, buty, sprzęt itp. Tym bardziej nie przypuszczałam, że można coś wskórać w sklepach firmowych... Ale jakoś odwagi nie mam, żeby spróbować. Za to tak z drugiej strony patrząc, czasem jak pomagam rodzicom w ich sklepie, zadziwiają mnie ludzie, którzy targują się nawet, jak coś jest znacznie przecenione i robią stosowną minę, kiedy słyszą odmowę. Są tacy, co najchętniej za darmo by brali i wtedy zastanawiamy się, czy jak idą do spożywczaka, to też za darmo chleb im dają... ![]() Prawda jest taka, że rodzice przyzwyczaili już swoich klientów, że zawsze można urwać te parę złotych, a stali klienci mogą liczyć nawet i na paręnaście w przypadku większych zakupów, ale z drugiej strony doprowadzili do tego, że o zniżkę nie pytają się chyba tylko Ci, którzy są u nich po raz pierwszy ![]() ![]() ![]() Tyle tylko, że takie targowanie raczej nie przejdzie w sklepach, gdzie zatrudnieni są sprzedawcy, bo zawsze się mogą wytłumaczyć tym, że nie mogą, co innego właściciel. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
moja matka ma do tego dryg!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A matka jest dobra, zawsze cos utarguje ![]() ![]()
![]() |
#72 |
Wtajemniczenie
|
w h&m czy innych tego typu sklepach nie targuje sie...ale na targu-owszem, czemu nie?
[numer z cola niezly ![]()
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
![]()
Bardzo chce się nauczyć targowania, zwłaszcza wydaje m sie ze moge miec do tego predyspozycje genetyczne
![]() ![]()
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
No niestety jakos niezbyt sie widze w tej roli.
W sklepach nie zdarzylo mi sie zobaczyc nikogo targujacego sie. Jakby wszyscy sie targowaloi to byloby fajnie, ale pewnie nikt by wtedy z ceny nie schodzil Ja natomiast Bede targowac sie w kantorze, bo chyba wiekszosc tak robi jak ma sie grubsza sumke pieniedzy i wtedy te 2/3/4 grosze w gore robia roznice np. przy 1000jdn jakies waluty
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
targuję się wówczas, gdy towar ma jakieś nieznaczne wady - guziczek oderwany albo dziurka po klipsie zabezpieczającym... chociaż jak pani w Orsay'u na moje zapytanie powiedziała, że może mi spuścić cenę o 2 zł w przypadku kiedy ramiączko w bluzeczce się urwało to mnie trochę zdziwiła
![]() Innym razem udało mi się kupić sweterek za 4 zł ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
a ja sie targuje,podobnie zreszta jak mój tż
![]() czasmi nie wychodzi bo np. sklep ma mała marże narzuconą na produkty i nie zarabia na tym,ale jak sie uda to super ![]() ![]() podobnie jak Łajka mieliśmy duże pole do popisu przy remontowaniu naszego nowego mieszkanka,wytargowaliśmy na remoncie tzn. farbach,glazurze,terakoci e itp. ok 20 tyś. złotych ![]() dziś tez sie targowalismy o meble do przedpokoju z powodzeniem zresztą,choć babka w sklepie zarzekała sie rabat od 2 tyś,ale jak widać można było ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Moj maz sie umie targowac, ja niestety nie. Moze targowalam sie kilka razy ale nie lubie tego robic, nie wiem dlaczego ale bardzo glupio sie wtedy czuje.
![]() Na targu czy bazarze to tak, nawet chyba wypada, dla samej zasady ale nie probowalam jeszcze w sklepie. Jednak po poogladaniu bardzo ciekawej serii BBC zastanawiam sie czy tego nie zaczac robic - prezenter pomogl wytargowac ludziom ceny-marzenia. ![]()
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Ja chyba po prostu zapominam o targowaniu się
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Może to wam się wyda dziwne, ale ja się nigdy nie targowałam.
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Targuję się...w krajach, w których się tego wymaga.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Wtajemniczenie
|
w sklepach sieciowch, w galeriach hadlowych raczej sie nie targuje, choć wiem że ceny są i tak bardzo zawyżone w stosunku do kosztów produkcji danej rzeczy
![]() natomiast na targu targuje sie ![]() mam taka jedna panie na targu, która handluje bielizną i zawsze u niej kupuje majtki, bo są dobrej jakosci, i zawsze kupuje hurtowo czyli 4-5 sztuk, wiec za kazdym razem uda mi sie urwc 1-2 zł na sztuce podobnie jak kupuje warzywa czy owoce, wtedy wszysko kupuje na jednym straganie i tez uda mi sie pare złotych urwac ![]() raz w salonie Orange wynegocjowałam podwójną płytę Kayah, mimo że płyta była przewidziana jako bonus do innej taryfy i innego telefonu, a ostatnio z męzem wyrwaliśmy z salonu plusa koszulkę siatkarską, mimo tego iz nam sie nie nalezała, bo była bonusem w innej taryfie i przy innym telefonie, ale poniewaz w tym salonie zostawilismy ponad 500 zl (nowy telefon i modem) to wytargowałam te koszulke, a mąz wytargował parasol ogrodowo-plażowy ![]() i jeszcze ostatno udało nam sie wywrac spory upust na dużych sprzetach AGD do kuchni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
ja targowalam sie tylko raz-w niewielkim sklepiku kupujac kilka rzeczy dla mojego meza i placac ok 150 zl uznalam ze moge sprobowac i udalo sie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi ;) - targujecie się?
Zalezy od humoru. Jak mam dobry humor, duzo czasu, a sprzedawca sympatyczny to mozna chociaz pomarudzic "czemu tak drogo". Czasem mi sie chce polowac na promocje planowane lub mniej planowane przez sprzedawcow. Ostatnio chodze na kebab i twardo kupuje musake (baranina z warzywami - wrazenia smakowe
![]() ![]() ![]() W niektorych sklepach nie ogladam w ogole polek z pelnymi cenami tylko od razy podchodze od razu do przecen (przykladem moze tu byc levis). Ale na codzien. Na codzien bywa i tak, ze nawet na pojscie do sklepu nie mam czasu. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:34.