Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi - targujecie się? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-10-05, 19:26   #61
gaga87
Zakorzenienie

Dot.: Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi - targujecie się?

Nie targuje sie, chyba nie umiem. Zawsze wydaje mi sie, ze plaszczylabym sie przed sprzedawca, a i tak nic bym nie wskurala.
Za to moj TZ nadrabia, potrafi sie targowac o wszystko. Jak nie utarguje to nie kupi Na wakacjach zaczal sobie zarty robic i nawet kupujac okragly slonecznik z 3 zl zszedl na 2.80zl A jakby nie bylo to ziarnko do ziarnka... ;D

etorebkowy kod się zmył
gaga87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 19:36   #62
laylaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez una creatura bella Pokaż wiadomość

Przeszłoby, przeszło .
I dlaczego od razu głupio?
nie wiem jak z tym jest, ale w sieciowkach raczej nie moga spuscic metkowej ceny (chyba ze dana rzecz jest brudna czy uszkodzona).

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 19:37   #63
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Własnie przed chwila rozmawiałam z mężem o jutrzejszych zakupach
Taki wieczór piękny ,że też musiałaś Lubo wspomnieć o tak niemiłym obowiązku .
Nie cierpię zakupów .
To znaczy-nawet lubię-je robić ,ale wykładać i układać,to już nie .

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 19:53   #64
nutka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez irkax Pokaż wiadomość
Targowanie się? Jasne - jeśli tylko ktoś potrafi to robić z sensem i nie "na chama" (w stylu kupuje coś za 10 zł, a chciałby urwać 7 ).
Ja sama nie bardzo potrafię się targować, ale zainspirowana tym wątkiem spróbuję przy kolejnych zakupach

Jeden pamiętny raz, kiedy udało mi się "urwać" z ceny był przy zakupie sweterka w Cubusie. Wzięłam sweterek do przymierzalni, spodobał mi się niezmiernie, postanowiłam więc kupić...już szłam z nim do kasy, kiedy po dokładniejszych oględzinach okazało się, że sweterek ma małą dziurkę tuż przy dziurce od guzika. Pokazałam wadę Pani przy kasie (która później okazała się być kierowniczką sklepu) i spytałam czy mogę liczyć na zniżkę ze względu na tą wadę. Pani oblukała, coś tam postukała na kalkulatorku i pokazuje mi - za tyle mogę go Pani sprzedać..wpisana cena opiewała na całe 19,90 zł ..nic by w tym szczególnego nie było, gdyby nie cena początkowa 119 zł

O kurczę
Ale fajnie.... ze 120zł na 20zł??
nieźle
Też bym tak chciała

A pewnie gdybyś ie zauważyła tej malutkiej wady, to byłabyś o stówkę w plecy

gratuluję

Ja niestety nie umiem się targować...
Stary 2007-10-05, 20:14   #65
rambo
Zakorzenienie

GG do rambo Send a message via Skype™ to rambo

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Taki wieczór piękny ,że też musiałaś Lubo wspomnieć o tak niemiłym obowiązku .
Nie cierpię zakupów .
To znaczy-nawet lubię-je robić ,ale wykładać i układać,to już nie .
A ja nie lubię kupować wszystkiego co muszę
Jak mi potrzeba butów, to z chęcią kupię spodnie

A zakupów najbardziej nie lubię tachać do domu
Niefajnie się, targa przez pół miasta zgrzewkę wody mineralnej i 4 kg proszku do prania

Targować się nie umiem za nic - i nie dlatego nawet, że nie chcę , ale brak mi sprytów i talentów i przekonującego głosu

Ale, jak byłam mała to udawało mi się zawsze wytargować 'piątkę' na czekoladę
Stary 2007-10-05, 20:16   #66
Kianit
Przyczajenie

nauczyłam się tego swego czasu w krajach, gdzie to jest niemal wymóg kulturowy [np. Tunezja].

w małych sklepach, przy jednorazowych zakupach, niewielkich kwotach, nie targuję się. ale w innych wypadkach??

najem mieszkania i kaucja, ostatnie dwa mieszkania stargowałam i jedno i drugie o 30-40%
w sklepikach gdzie jestem stałą i dobrą klientką, ciuchlandach, zoologicznych, nie ma bata, nie wyjdę bez zniżki i gratisów

ale najważniejsza jest taktyka

bo bez przesady, jak kupuje się 2 rybki to nie ma co rozmawiać o cenie, ale jak kupujesz wszystko z akwarium, albo zapowiadasz od razu "chcę 20 sztuk za tyle i tyle" to spokojnie dostanie się upust
podobnie jak ostatnio podeszłam do stoiska ze skarpetkami, rajtuzami dla dzieci itp, to po prostu wybrałam towaru za jakieś 140 zł i stwierdziłam, że chcę to za 120 i jeszcze dwie opaski ze spinkami dla córeczek gratis
przeszło

tu nie chodzi o płaszczenie się, tylko o korzyści dla obu stron ja mam co chcę za ile chcę, sprzedawca ma szybki zbyt i gotówkę, i wie, ze jeszcze tam wrócę

i mimo, ze sie może w portfelu nie przelewa, to wolę tak zrobić i raz na jakiś czas np. wymienić całą szufladę skarpetek czy kupić 5 koszyczków owoców zamiast 2 żeby ten ktoś nie stał już dłużej z resztkami, niż sie rozdrabniać i "gubić" pieniądze po drodze, bo i tak w końcu te 20 par skarpetek kupię, ale w dłuższym okresie czasu
Kianit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 20:33   #67
natalii87
Zakorzenienie

nie

natalii87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 20:35   #68
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Ja się nie targuję Ale mój tata uwielbia. Żeby tylko na bazarku. Raz nawet chciał się targować z ortodontką o cenę aparatu... ;/ Wtedy to już przegięcie...

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 20:52   #69
bLonD_bEjBe
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
Ja się nie targuję Ale mój tata uwielbia. Żeby tylko na bazarku. Raz nawet chciał się targować z ortodontką o cenę aparatu... ;/ Wtedy to już przegięcie...
dobre,
ja tez sie nie umiem targowac dlatego najczesciej na rynek jade z TZ.To jest jego dzialka.
Stary 2007-10-05, 21:25   #70
MagJa
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;5456950]W sklepach, również sieciowych, MOŻNA się targować Mój TŻ pracuje w Saturnie, prawie zawsze spuszczają z ceny, jeśli tylko ktoś zacznie o tym mówic Wiadomo, że jak coś kosztuje 30zł, to raczej nici z upustu, ale jak cena to już 80zł - proszę bardzo. [/quote]
No proszę, nie przypuszczałabym. Rozumiem, że trzeba o to pytać na stosownym dziale, a nie przy kasie, tak

Cytat:
Napisane przez goldfish3000 Pokaż wiadomość
No dobrze, a teraz wyższa szkoła negocjacji
Da się utargować coś w sklepach internetowych?
Soft, sprzęt itp....
Da się A przynajmniej mi się udało, ale w takim, w którym odbierałam osobiście. Raz przy zakupie całego kompa chyba ze 3% spuścili, potem jak kupowałam u nich kolejną listwę do kompa, zapytałam o papier do drukarki i chusteczki do czyszczenia LCD i w cenie chusteczek dostałam chusteczki i papier Tyle że w sumie wtedy się trochę na tą listwę naczekałam, bo opóźnienia w dostawie mieli, więc nie tyle ja się targowałam, co Pan sam taką propozycją rzucił, jak się z TŻ wahaliśmy nad zakupem.

Cytat:
Napisane przez rambo Pokaż wiadomość
A ja nie lubię kupować wszystkiego co muszę
Jak mi potrzeba butów, to z chęcią kupię spodnie

A zakupów najbardziej nie lubię tachać do domu
Niefajnie się, targa przez pół miasta zgrzewkę wody mineralnej i 4 kg proszku do prania
Mam dokładnie tak samo

A co do tematu - niezbyt lubię się targować, ale czasem to robię. Albo na targu / bazarku albo w sklepach, jeśli dana rzecz ma jakaś skazę / wadę. Jednak nie przyszłoby mi do głowy targować się o pełnowartościowe ubrania, buty, sprzęt itp. Tym bardziej nie przypuszczałam, że można coś wskórać w sklepach firmowych... Ale jakoś odwagi nie mam, żeby spróbować.

Za to tak z drugiej strony patrząc, czasem jak pomagam rodzicom w ich sklepie, zadziwiają mnie ludzie, którzy targują się nawet, jak coś jest znacznie przecenione i robią stosowną minę, kiedy słyszą odmowę. Są tacy, co najchętniej za darmo by brali i wtedy zastanawiamy się, czy jak idą do spożywczaka, to też za darmo chleb im dają...
Prawda jest taka, że rodzice przyzwyczaili już swoich klientów, że zawsze można urwać te parę złotych, a stali klienci mogą liczyć nawet i na paręnaście w przypadku większych zakupów, ale z drugiej strony doprowadzili do tego, że o zniżkę nie pytają się chyba tylko Ci, którzy są u nich po raz pierwszy Tak to każdy chce "coś urwać" czy "wyrównać". Ale w sumie dzięki temu grono stałych klientów rośnie No i, i wilk syty i owca cała

Tyle tylko, że takie targowanie raczej nie przejdzie w sklepach, gdzie zatrudnieni są sprzedawcy, bo zawsze się mogą wytłumaczyć tym, że nie mogą, co innego właściciel.
MagJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 09:40   #71
Mirianka
Zakorzenienie

moja matka ma do tego dryg! jak byłysmy w salonie tatuażu na przeglad wzorów i informacje w ramach prezentu na 18tke to matka zaczeła targowac duży czarno biały bo"to na urodziny 18te"i takie tam i utargowała z 250zł na 150zł po czym zamiast oglądaniem wzorów skonczyło sie na fotelu ja tak srednio się targuje, ale zdarza sie cos obnizyc
A matka jest dobra, zawsze cos utarguje nawet na ciuchachw Kazimierzu Dolnym dorwała dwie naprawde fajne nowe markowe bluzki i tak zaczarowała faceta ze jej spuścił z 35zł na...15

Mirianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-06, 09:56   #72
Tusio
Wtajemniczenie

w h&m czy innych tego typu sklepach nie targuje sie...ale na targu-owszem, czemu nie?

[numer z cola niezly ]
Stary 2007-10-06, 11:37   #73
Wisienki
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi - targujecie się?

Bardzo chce się nauczyć targowania, zwłaszcza wydaje m sie ze moge miec do tego predyspozycje genetyczne (mój tato i cała jego rodzinka targują się nałogowo). No dobrze i mi czasem zdarza sie potargować, ale tylko jak kupuje coś dużego, lub widze jakąś wade towaru..., tyle tylko, ze nie mogę się przemóc by targowac coś w sieciówkach, ale słowo harcerza, ze następnym razem spróbuje
Stary 2007-10-06, 11:51   #74
ana_gabi
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez MSN do ana_gabi

No niestety jakos niezbyt sie widze w tej roli.
W sklepach nie zdarzylo mi sie zobaczyc nikogo targujacego sie.
Jakby wszyscy sie targowaloi to byloby fajnie, ale pewnie nikt by wtedy z ceny nie schodzil

Ja natomiast Bede targowac sie w kantorze, bo chyba wiekszosc tak robi jak ma sie grubsza sumke pieniedzy i wtedy te 2/3/4 grosze w gore robia roznice np. przy 1000jdn jakies waluty

ana gabi show fan

ana_gabi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 13:54   #75
Alvesta
Zakorzenienie

targuję się wówczas, gdy towar ma jakieś nieznaczne wady - guziczek oderwany albo dziurka po klipsie zabezpieczającym... chociaż jak pani w Orsay'u na moje zapytanie powiedziała, że może mi spuścić cenę o 2 zł w przypadku kiedy ramiączko w bluzeczce się urwało to mnie trochę zdziwiła a bluzka kosztowała 59,90.

Innym razem udało mi się kupić sweterek za 4 zł miał właśnie niemal niezauważalną dziurkę po klipsie, a cena sweterka (na wyprzedaży) 29,90. To mi się podoba
Alvesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 14:19   #76
jastin83
Zakorzenienie

a ja sie targuje,podobnie zreszta jak mój tż
czasmi nie wychodzi bo np. sklep ma mała marże narzuconą na produkty i nie zarabia na tym,ale jak sie uda to superwkażdym razie zawsze próbuje
podobnie jak Łajka mieliśmy duże pole do popisu przy remontowaniu naszego nowego mieszkanka,wytargowaliśmy na remoncie tzn. farbach,glazurze,terakoci e itp. ok 20 tyś. złotych
dziś tez sie targowalismy o meble do przedpokoju z powodzeniem zresztą,choć babka w sklepie zarzekała sie rabat od 2 tyś,ale jak widać można było

jastin83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 14:37   #77
nea200pl
Raczkowanie

Moj maz sie umie targowac, ja niestety nie. Moze targowalam sie kilka razy ale nie lubie tego robic, nie wiem dlaczego ale bardzo glupio sie wtedy czuje.
Na targu czy bazarze to tak, nawet chyba wypada, dla samej zasady ale nie probowalam jeszcze w sklepie. Jednak po poogladaniu bardzo ciekawej serii BBC zastanawiam sie czy tego nie zaczac robic - prezenter pomogl wytargowac ludziom ceny-marzenia.

nea200pl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 14:45   #78
izuu
Wtajemniczenie

GG do izuu

Ja chyba po prostu zapominam o targowaniu się Mentalność Polaków jest jednak inna, nie wyobrażam sobie niestety targować się np. w zarze o towar bez żadnych wad. Zdarzało mi się iść do kasy i pokazać, że szwy w bluzce puszczają (a tak poza tym to była śliczna), ale kobieta powiedziała, że nie może nic opuścić z ceny...:/ Albo spodnie w bershce nie miały guzika, na co.. dostałam guzik:P Chociaż ostatnio na targu powiedziałam: mam tyle i tyle i chcę ta torbę ;-) i rzeczywiście dostałam upust prawie 10zł
izuu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 15:12   #79
edit23
Zakorzenienie

Może to wam się wyda dziwne, ale ja się nigdy nie targowałam.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-06, 15:46   #80
_totally_
Zakorzenienie

Targuję się...w krajach, w których się tego wymaga.
_totally_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 16:03   #81
Kattie7
Wtajemniczenie

w sklepach sieciowch, w galeriach hadlowych raczej sie nie targuje, choć wiem że ceny są i tak bardzo zawyżone w stosunku do kosztów produkcji danej rzeczy no chyba że zdarzy sie że cos co chce kupic ma jakis defekt to sie targuje, jak mówią ze nie sprzedadzą po obnizonej cenie to wychodze i nie kupuje,

natomiast na targu targuje sie
mam taka jedna panie na targu, która handluje bielizną i zawsze u niej kupuje majtki, bo są dobrej jakosci, i zawsze kupuje hurtowo czyli 4-5 sztuk, wiec za kazdym razem uda mi sie urwc 1-2 zł na sztuce
podobnie jak kupuje warzywa czy owoce, wtedy wszysko kupuje na jednym straganie i tez uda mi sie pare złotych urwac
raz w salonie Orange wynegocjowałam podwójną płytę Kayah, mimo że płyta była przewidziana jako bonus do innej taryfy i innego telefonu,
a ostatnio z męzem wyrwaliśmy z salonu plusa koszulkę siatkarską, mimo tego iz nam sie nie nalezała, bo była bonusem w innej taryfie i przy innym telefonie, ale poniewaz w tym salonie zostawilismy ponad 500 zl (nowy telefon i modem) to wytargowałam te koszulke, a mąz wytargował parasol ogrodowo-plażowy
i jeszcze ostatno udało nam sie wywrac spory upust na dużych sprzetach
AGD do kuchni kupowalismy lodówke, pralke, piekarnik, płyte, zmywarke i okap, wszystko za jednym zamachem, w jednym sklepie i za gotówke wiec urwaliśmy w sumie 1000 zł na tym sprzęcie
Kattie7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 19:25   #82
mysia82
Zakorzenienie

ja targowalam sie tylko raz-w niewielkim sklepiku kupujac kilka rzeczy dla mojego meza i placac ok 150 zl uznalam ze moge sprobowac i udalo sieale jak narazie to byl jednorazowy wyczyn.miestrzem targowania jest natomiast moja polowica- jego rodzice mieli kiedys plantacje truskawek i on pomagal je sprzedawac a do tego ma dusze handlowca i mega dlugie rzesy hiihihiih i nauczyl sie jak sprzedawac i jak kupowaczawsze cos utargujea kiedys pamietam sami bez upominania sie dostalismy "gratis" w kafejce-zamowilismy 2 koktajle i na 20-30 min o nas zapomnianowszyscy dostali zamowienia a my nie-i nagle panie olsnilo -i przyniosly koktajle,przeprosily i daly na koszt firmy pyszczna szarlotke na goraco podana z kulka lodow waniliowych, bita smietana i cynamonem-do dzis uwielbiam ten lokal bo mi sie dobrze kojarzyz mezem i slodkosciami
mysia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-06, 23:02   #83
Rena
Zakorzenienie

Dot.: Czy ''negocjujecie'' ceny? Znaczi ;) - targujecie się?

Zalezy od humoru. Jak mam dobry humor, duzo czasu, a sprzedawca sympatyczny to mozna chociaz pomarudzic "czemu tak drogo". Czasem mi sie chce polowac na promocje planowane lub mniej planowane przez sprzedawcow. Ostatnio chodze na kebab i twardo kupuje musake (baranina z warzywami - wrazenia smakowe ) pol porcji, po czym pan mi i tak daje tyle co pelna porcja. No ale ja place za pol

W niektorych sklepach nie ogladam w ogole polek z pelnymi cenami tylko od razy podchodze od razu do przecen (przykladem moze tu byc levis).

Ale na codzien. Na codzien bywa i tak, ze nawet na pojscie do sklepu nie mam czasu.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości