Savoir vivre - palenie w domu - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-13, 21:26   #61
ricca166
Wtajemniczenie

Dot.: Savoir vivre - palenie w domu

Cytat:
Napisane przez Ata77 Pokaż wiadomość
Na zdrowie Ci to tylko wyszło jakby nie patrzeć
O swoje zdrowie martwię się sama ,nie potrzeba mi niani.Ale jeśli ktoś pali ,to wie ,że na imprezie ,szczególnie alkoholowej ,chce się bardziej palić.A z tymi sąsiadami to już całkowicie nie wiem o co jej chodziło??Chciała udawać świętą czy cu??
ricca166 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 12:13   #62
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
Przychodzac do kogos w gosci nalezy respektowac zasady tego domu,swaoja droga palenia na balkonie tez jest wdg. mnie kiepskim pomyslem bo obok mieszkaja ludzie warto ustawic sie w strone wiatru :-D a juz masakra jest dla mnie palenie na korytarzu wychodze i siwo od dymu ! no blagam to dla mnie szczyt chamstwa.
dokladnie to samo chcialam powiedziec. nietaktem jest juz samo pytanie osoby niepalacej czy mozna u niej zapalic. a korytarzowi palacze te tez prawdziwe utrapienie
u mnie sasiedzi urzadzili palarnie na korytarzu (bo po sobie maja smrodzic w domu). smrod nie raz wlatuje mi do mieszkania przez zamkniete drzwi nie mowic juz o tym jak wychodze a akurat ktos zadymia. ochyda
jak ktos chce palic to niech sie zamknie we wlasnym mieszkaniu, byle szczelnym
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 16:19   #63
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
dokladnie to samo chcialam powiedziec. nietaktem jest juz samo pytanie osoby niepalacej czy mozna u niej zapalic. a korytarzowi palacze te tez prawdziwe utrapienie
u mnie sasiedzi urzadzili palarnie na korytarzu (bo po sobie maja smrodzic w domu). smrod nie raz wlatuje mi do mieszkania przez zamkniete drzwi nie mowic juz o tym jak wychodze a akurat ktos zadymia. ochyda
jak ktos chce palic to niech sie zamknie we wlasnym mieszkaniu, byle szczelnym
ech, skad ja to znam i do nich tez nie dociera fakt, ze na klatce sie nie pali (jest u mnie w gablocie na klatce odpowiednie rozporzadzenie nadane przez spoldzielnie mieszkaniowa ) Chyba kupie za wlasne pieniadze w hipermarkecie nalepki z przekreslonym papierosem i poprzyklejam na scianie klatki.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 16:22   #64
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
Chyba kupie za wlasne pieniadze w hipermarkecie nalepki z przekreslonym papierosem i poprzyklejam na scianie klatki.
Strata pieniędzy. Już lepiej napisz donos

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 17:18   #65
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
zawsze moge zrobic jedno i drugie a te naklejki to groszowa sprawa. Na pewno wydam na nie mniej niz sasiad na paczke papierosow.

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 21:37   #66
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ricca166 Pokaż wiadomość
O swoje zdrowie martwię się sama ,nie potrzeba mi niani.Ale jeśli ktoś pali ,to wie ,że na imprezie ,szczególnie alkoholowej ,chce się bardziej palić.A z tymi sąsiadami to już całkowicie nie wiem o co jej chodziło??Chciała udawać świętą czy cu??
Oj chyba się nie martwisz.
I nikt Ci tu nie szuka niani.
Spokojnie.
Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 23:02   #67
2016070150903
Konto usunięte

eee. to nie-palenie jest 'szpanowaniem' świętością? kurczę, dobrze wiedzieć.
2016070150903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 07:12   #68
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
ech, skad ja to znam i do nich tez nie dociera fakt, ze na klatce sie nie pali (jest u mnie w gablocie na klatce odpowiednie rozporzadzenie nadane przez spoldzielnie mieszkaniowa ) Chyba kupie za wlasne pieniadze w hipermarkecie nalepki z przekreslonym papierosem i poprzyklejam na scianie klatki.
u nas tez jest zakaz. co najlepsze informacja o tym wisiala na dzwiach przez nie caly dzien (widocznie zerwal ja jakis zdesperowany palacz). podejrzewam ze naklejki nic by nie daly (tez myslalam o ich zakupie i rozklejeniu na pietrze)
Stary 2008-02-15, 07:14   #69
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
a co to da? eksmituja ich? niestety nie
na cwaniactwo i brak kultury nie ma rady
myslalam o jakis czujnikach i alarmach ale wiem ze palacze potrafia to obejsc
Stary 2008-02-15, 07:34   #70
architekt80
Zakorzenienie

Czujnik to dobry pomysł taki głośno dzwoniący najlepiej
architekt80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 11:40   #71
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Umbra Pokaż wiadomość
eee. to nie-palenie jest 'szpanowaniem' świętością? kurczę, dobrze wiedzieć.
Jeśli to bylo odnośnie mojej wypowiedzi.

No chciała pokazać jaka to z niej grzeczna sąsiadka,tylko ,że na poprzedniej imprezie jeden z jej gości zwymiotował jej sąsiadce na płot.
I u niej sa takie imprezy zawsze ,że ohoho , a tu nagle mi mówi ,że nie mogę wyjść i zapalić bo co sąsiady pomyślą.No to chyba cos tu nie halo...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-15, 11:53   #72
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
No chciała pokazać jaka to z niej grzeczna sąsiadka,tylko ,że na poprzedniej imprezie jeden z jej gości zwymiotował jej sąsiadce na płot.
I u niej sa takie imprezy zawsze ,że ohoho , a tu nagle mi mówi ,że nie mogę wyjść i zapalić bo co sąsiady pomyślą.No to chyba cos tu nie halo...
A może po poprzedniej imprezie "kulturalni" goście narzucali petów na ziemię? I dlatego sąsiadom zaczęli oni przeszkadzac?

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 15:04   #73
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli to bylo odnośnie mojej wypowiedzi.

Nie pomyślałaś, że może po poprzedniej imprezie koleżanka miała nieprzyjemności? Może ktoś kazał jej sprzątnąć te wymiociny?

Poza tym odmówiła Tobie zapalenia paierosa, a nie podanie insuliny czy surowicy przeciw ugryzieniu żmii.

Za to ja dopatruję się braku kultury w Twoich wypowiedziach o koleżance, strasznie dużo w nich cynizmu... w stosunku do jej osoby.

Cytat:
A może po poprzedniej imprezie "kulturalni" goście narzucali petów na ziemię? I dlatego sąsiadom zaczęli oni przeszkadzac?

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 15:37   #74
ricca166
Wtajemniczenie

Nie pomyślałaś, że może po poprzedniej imprezie koleżanka miała nieprzyjemności? Może ktoś kazał jej sprzątnąć te wymiociny?

Poza tym odmówiła Tobie zapalenia paierosa, a nie podanie insuliny czy surowicy przeciw ugryzieniu żmii.

Za to ja dopatruję się braku kultury w Twoich wypowiedziach o koleżance, strasznie dużo w nich cynizmu... w stosunku do jej osoby.Wątek jest o zasadach jakie obowiązują na temat palenia paierosów prawda???

Gdyby miała nieprzyjemności,to ja bym o tym wiedziała,to po pierwsze,a po drugie to gdyby miała jakieś nieprzyjemności to chyba nie robiłaby imprezy za imprezą??

Porównujesz zapalenie papierosa do podania insuliny?

To porównaj sobie sprzątnięcie peta i wymiocin.

A po za tym to kto ci powiedział ,że nie gaszę petów i nie wyrzucam ich do kosza,jestem bardzo ciekawa?
Stary 2008-02-15, 15:42   #75
ricca166
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie zrozumiałyście mnie,sąsiadów to ona ma bardzo wyrozumiałych ,bo gdyby nie byli to na każdej imprezie gościła by tam policja.Chodzi o to ,że ona mi wmawia ,że sąsiedzi będą gadać jak zapalę u niej papierosa.

BTWPrzy jej domu stoi kosz więc czemu miałabym nie wyrzucić tam papierosa.
Stary 2010-03-12, 21:04   #76
ZuZa911
Raczkowanie

Dobry temat... Chodź sama popalam nie znoszę jak w domu jest pełno dymu...
U mnie pali tylko tata i raczej tylko w kuchni, choć często gęsto spaceruje z papierosem po całym mieszkaniu...

Uważam że w pomieszczeniach palić nie wolno!!! chyba że wszyscy domownicy palą.

Najgorzej jak usiądzie z 5 osób i każdy ma fajkie w gębie... Okropieństwo!
ZuZa911 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 00:37   #77
summerisgone
Zakorzenienie

Odgrzebuję stary wątek.
Akurat w tym przypadku.... wszystkie wy i autorka wątku się mylicie.
http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514
Cytat:
Gdy niepalący jest gospodarzem i ma do czynienia z palaczem jako potencjalnym gościem ma dwa wyjścia: albo jeśli odrzuci możliwość palenia w swoim domu nie zapraszać takiego gościa, albo jeśli go zaprosi wyznaczyć mu godne miejsce do palenia (nie może to być zatem klatka schodowa, kuchnia, ubikacja czy łazienka, balkon czy ogród w środku zimy).
Cytat:
Jeśli w pełni świadomie zaprosiliśmy pod nasz dach palacza, to nic innego nie pozostaje nam, jak przygotować dla niego wszystko to, co do palenia jest potrzebne. Będzie to jedna z form zademonstrowania mu naszej życzliwości, zgodnie zresztą z obowiązująca etykieta. Absolutnie niedopuszczalne są jakiekolwiek dywagacje gospodarzy na temat szkodliwości palenia, nieprzyjemnych zapachów czy żółtych firanek. Zadaniem gospodarzy będzie skuteczna zmiana tematu, gdyby ktoś z gości próbował go rozwijać. Palacze są na ogół bardzo uwrażliwieni i wszelkie tego rodzaju wycieczki, nawet wypowiedziane bez chęci zrobienia im przykrości, będą odbierali jako uszczypliwe aluzje pod ich adresem. To już niestety psułoby atmosferę przyjęcia. Gospodarze mają dwa wyjścia, albo starać się nie zrobić palaczowi przykrości, albo nie zapraszać go na przyjęcia
Przypomnę jednak, że savoire vivre mówi też że "na zdrowie" po kichnięciu jest niekulturalne a czerwone paznokcie są niedopuszczalne w pracy.
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 08:25   #78
201803290936
Konto usunięte

Palący pewnie w to nie wierzą (sama nie wierzyłam), ale po rzuceniu palenia myślenie zmienia się o 180 stopni, po prostu inny człowiek, inny mózg wręcz. Dziwię się teraz swojej głupocie (paliłam ok. 17 lat). Teraz się wstydzę palenia w różnych dziwnych miejscach i śmierdzenia ludziom papierosami (nawet na balkonie). Tylko mówię o całkowitym rzuceniu, a nie że od czasu do czasu popalanie.

Nie, uważam że gospodarz nie musi godzić się na to, aby ktoś mu kopcił w domu. W ostateczności balkon, klatka schodowa nigdy w życiu.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-12, 08:34   #79
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Palący pewnie w to nie wierzą (sama nie wierzyłam), ale po rzuceniu palenia myślenie zmienia się o 180 stopni, po prostu inny człowiek, inny mózg wręcz. Dziwię się teraz swojej głupocie (paliłam ok. 17 lat). Teraz się wstydzę palenia w różnych dziwnych miejscach i śmierdzenia ludziom papierosami (nawet na balkonie). Tylko mówię o całkowitym rzuceniu, a nie że od czasu do czasu popalanie.

Nie, uważam że gospodarz nie musi godzić się na to, aby ktoś mu kopcił w domu. W ostateczności balkon, klatka schodowa nigdy w życiu.
Mój ojciec po rzuceniu palenia( a palił gdzieś około 40 lat) to zaczął narzekać jak czuł dym papierosowy na klatce schodowej i sie dziwił jak można tak smrodzić innym ludziom U nas goście palą w kuchni przy otwartym oknie, na szczęście większość znajomych rodziców rzuciła palenie, kiedyś to swobodnie wszyscy palili w głównym pokoju i było siwo od dymu, nikt się nie przejmował dziećmi (znaczy mną, od kiedy nie mam już styczności z dymem to jakoś o wiele lepiej mi się oddycha)
05872c226b72f809f533e1be5bdf48ff33b7c1f2_5d4611f2b5f9d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 12:48   #80
Ilena
Zakorzenienie

Ja nienawidzę jak ludzie palą w pomieszczeniu. Uważam, że jak ktoś sobie nie życzy aby w ich domu palić to powinno się to uszanować. Wszystko potem tak śmierdzi dymem, że nie da się oddychać.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 09:32   #81
wika82
Zakorzenienie

A co powiecie o e-papierosach?
Słyszałam różne opinie: jedni mówią, że to tyko para wodna, a drudzy, że w parze jest nikotyna. Nie potrafię zweryfikować szkodliwości biernego e-palenia, może ktoś się orientuje w tej kwestii?
W moim mieście trwa aktualnie debata nad wprowadzeniem zakazu palenia e-papierosów w pojazdach komunikacji miejskiej. A raz widziałam mężczyznę palącego e-papierosa na korytarzu w sądzie, moim zdaniem, to jednak nie wypada..
Stary 2013-08-19, 10:12   #82
Kwaśna truskawka
Rozeznanie

Jako osoba niepaląca jestem bardzo wyczulona na smród papierosów. Chciałabym tylko zwrócić uwagę tym, którzy pozwalają swoim gościom palić na klatce/ balkonie, że jest to strasznie uciążliwe dla ich sąsiadów
Kiedy ja mam otwarty balkon i sąsiedzie mieszkający pode mną wygonią palących gości na balkon to cały ten smród jest wyczuwalny u mnie w mieszkaniu.
Moim zdaniem jeśli ktoś pali a jest w gościach, to powinien się powstrzymać. Na szczęście mam gości, którzy potrafią się dostosować do tego.

wika82
u mnie na uczelni dwie dziewczyny palą e-papierosa na korytarzach w budynku
odsyłam do artykułu o szkodliwości:

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...nas-truje.html

"E-papierosy są groźniejsze, bo w wydychanym dymie są o wiele mniejsze cząsteczki niż w dymie z tradycyjnego papierosa. Jest tam nikotyna, która przenika głęboko do organizmu i trwale uzależnia. Dym z e-papierosa jest mniej widoczny, ale właśnie za sprawą wielkości drobin. A substancji szkodliwych zawartych w nim, np. smakowych, które przy podgrzaniu są szkodliwe, jest podobnie dużo jak w tradycyjnych wyrobach tytoniowych "
Stary 2013-08-19, 10:36   #83
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kwaśna truskawka Pokaż wiadomość
Jako osoba niepaląca jestem bardzo wyczulona na smród papierosów. Chciałabym tylko zwrócić uwagę tym, którzy pozwalają swoim gościom palić na klatce/ balkonie, że jest to strasznie uciążliwe dla ich sąsiadów
Kiedy ja mam otwarty balkon i sąsiedzie mieszkający pode mną wygonią palących gości na balkon to cały ten smród jest wyczuwalny u mnie w mieszkaniu.
Moim zdaniem jeśli ktoś pali a jest w gościach, to powinien się powstrzymać. Na szczęście mam gości, którzy potrafią się dostosować do tego.

wika82
u mnie na uczelni dwie dziewczyny palą e-papierosa na korytarzach w budynku
odsyłam do artykułu o szkodliwości:

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/ak...nas-truje.html

"E-papierosy są groźniejsze, bo w wydychanym dymie są o wiele mniejsze cząsteczki niż w dymie z tradycyjnego papierosa. Jest tam nikotyna, która przenika głęboko do organizmu i trwale uzależnia. Dym z e-papierosa jest mniej widoczny, ale właśnie za sprawą wielkości drobin. A substancji szkodliwych zawartych w nim, np. smakowych, które przy podgrzaniu są szkodliwe, jest podobnie dużo jak w tradycyjnych wyrobach tytoniowych "
Z artykułu:

"Pozostaje kwestia palenia w miejscach publicznych. - Nie powinno się tego robić nigdzie. Paląc e-papierosa tak samo zmuszamy innych do wdychania naszego dymu. Tym samym pochłaniają nikotynę i stają się biernymi palaczami - nie pozostawia złudzień dr Rafał Babiak."

O właśnie..
Stary 2013-08-19, 10:56   #84
201803290936
Konto usunięte

Wiele osób zachwyciło się e-papierosami i nie wiedzą, że to tak naprawdę nie może być obojętne dla organizmu (nic, co przyjmujemy w jakichś większych ilościach nie jest; nawet zielona herbata może szkodzić). Niepalący również nie wiedzą, więc nie zabraniają "e-palaczom", nie zwracają im uwagi. No bo skoro to tylko para wodna. Dopiero za jakiś czas wzrośnie świadomość i przyjdzie zrozumienie, że nie, to nie tylko para wodna i nie, to nie jest takie obojętne dla organizmu i otoczenia.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 14:42   #85
olenkasz
Zakorzenienie

u mnie wolno palić, bo sama palę. kiedy jednak zjawiam się u kogoś, kto nie pali, to oczywiście nie jaram mu w domu, skoro sobie tego nie życzy. wychodzę na balkon po prostu.
Stary 2013-08-19, 14:57   #86
201706121151
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Wiele osób zachwyciło się e-papierosami i nie wiedzą, że to tak naprawdę nie może być obojętne dla organizmu (nic, co przyjmujemy w jakichś większych ilościach nie jest; nawet zielona herbata może szkodzić). Niepalący również nie wiedzą, więc nie zabraniają "e-palaczom", nie zwracają im uwagi. No bo skoro to tylko para wodna. Dopiero za jakiś czas wzrośnie świadomość i przyjdzie zrozumienie, że nie, to nie tylko para wodna i nie, to nie jest takie obojętne dla organizmu i otoczenia.
Przyznam, że nie mam pojęcia co się znajduje w środku e-papierosów, ale strasznie drażni mnie zapach, który one wydzielają. A niestety, obecnie masa osób ulega modzie na e-papierosy i palą je dosłownie WSZĘDZIE. Sama nawet nie zwracam uwagi obcym ludziom, bo wiem, że prawdopodobnie zostanę pokonana argumentami i usłyszę, że tylko robię problem.
201706121151 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 15:24   #87
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wika82 Pokaż wiadomość
A co powiecie o e-papierosach?
Słyszałam różne opinie: jedni mówią, że to tyko para wodna, a drudzy, że w parze jest nikotyna. Nie potrafię zweryfikować szkodliwości biernego e-palenia, może ktoś się orientuje w tej kwestii?
W moim mieście trwa aktualnie debata nad wprowadzeniem zakazu palenia e-papierosów w pojazdach komunikacji miejskiej. A raz widziałam mężczyznę palącego e-papierosa na korytarzu w sądzie, moim zdaniem, to jednak nie wypada..
Na szczęście u nas w mieście jest już zakaz e-papierosowania w komunikacji miejskiej.

Mi e-papieros nie przeszkadza o ile nie znajduje się z palącym w jakimś małym pomieszczeniu typu winda, autobus, zatłoczony pokój. Natomiast nie mam nic przeciwko aby ktoś sobie puścił takiego dymka np w ogromnym centrum handlowym.
Chociaż znając życie i tak pewnie tego w końcu zabronią.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 15:34   #88
sistermorphine
Rozeznanie

sama palę (bywa, że fajkę za fajką), ale w życiu nie przyszło mi do głowy, żeby zrobić to w czyimś mieszkaniu. nieważne czy gospodarz wyraża zgodę, czy nie - wychodzę na balkon/przed dom. zresztą nie znoszę palić w pomieszczeniach, bo (tak, tak!) przeszkadza mi nagromadzenie dymu.

sistermorphine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 18:06   #89
summerisgone
Zakorzenienie

serio, nawet e+papierosy wam przeszkadzają? Mam wrażenie że narzekacie żeby narzekać już.
summerisgone jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-19, 19:39   #90
Kathareo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez summerisgone Pokaż wiadomość
Odgrzebuję stary wątek.
Akurat w tym przypadku.... wszystkie wy i autorka wątku się mylicie.
http://www.savoir-vivre.com.pl/?obow...ec-palaczy,514

Przypomnę jednak, że savoire vivre mówi też że "na zdrowie" po kichnięciu jest niekulturalne a czerwone paznokcie są niedopuszczalne w pracy.
Dla odmiany - ze strony MSZ, z protokolu dyplomatycznego:
"W większości miejsc, gdzie odbywają się przyjęcia (hotele, restauracje, budynki ambasad, ministerstwa, parlamenty), nie można w ogóle palić ze względu na obowiązujące przepisy, a tam, gdzie teoretycznie wolno (rezydencje, domy prywatne), często sami gospodarze nie tolerują dymu i palaczy. W gruncie rzeczy palić można tylko wtedy, gdy spełnione są trzy warunki: przepisy nie zabraniają palenia w danym miejscu, gospodarze występują z taką propozycją i pozostali uczestnicy spotkania wyrażą zgodę. Pamiętajmy, iż powinniśmy czekać na ewentualną inicjatywę gospodarza w tej kwestii, bo nastały takie czasy, że zapytanie: czy i ewentualnie gdzie można zapalić, jest w stanie wprawić gospodarza w zakłopotanie, a tego przecież nie powinniśmy robić."

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości