![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Savoir vivre - palenie w domu
Witam, mam prośbę o rozstrzygnięcie sporu. Jestem osobom niepalącą i nie pozwalam również palić u siebie w domu (fakt powszechnie znany), ostatnio przyszła do mnie znajoma i zapytała czy w drodze wyjątku może zapalić - odparłam oczywiście, że nie (zostaje balkon lub korytarz) na co ona "delikatnie" zwróciła mi uwagę, że postępuje niezgodnie z zasadami savoir vivre'u bo jeśli zapraszam do siebie osobę palącą to jednocześnie daje jej przyzwolenie do palenia w mieszkaniu - ja na to, że nieprawda (gdzieś o tym czytałam tylko oczywiście teraz nie moge sobie przypomnieć)- może zapytać się o zgodę ale to, że jej nie pozwalam nie oznacza że jestem niekulturalna - nie chcę żeby potem śmierdziało mi w domu a niestety tego zapachu nie da się łatwo usunąć. Przyznaję, że "delikatnie" mnie zdenerwowała i problem ten mnie nurtuje więc pytanie - kto ma racje?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Savoir vivre - palenie w domu
Cytat:
![]() co do savoir vivre'u to powiem szczerze,że nie wiem jaka jets tu zasada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Konto usunięte
|
też się chętnie dowiem co na to zasady sv. chociaż ja się nie boję wypraszać gości na balkon, nie życzę sobie smrodu i dymu we własnym mieszkaniu. za to dostosować się muszę będąc gościem u innych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Znajoma niby taka ułożona, savoir vivre w małym paluszku, a gospodarzowi uwagę zwraca...
![]() Palisz - marznij. Proste. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
tez nie wiem,jakie sa zasady zachowania sie w takiej sytuacji. mysle jednak, ze goscie powinni sie powstrzymac od palenia na czas wizyty, albo faktycznie palic na balkonie
![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Na balkonie owszem, ale smród papierosów palącego sąsiada na korytarzu to koszmar... (to tak na marginesie).
Dobrze wychowany człowiek, podczas gdy jego nawyk może u gospodarza mieszkania wywołać dyskomfort w ogóle powinien zrezygnować. W drodze wyjątku zapytać oczywiście wolno, ale myślę, że miałaś pełne prawo grzecznie odmówić i poprosić ją by sprawę załatwiła na balkonie (oczywiście mówię o paleniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Przychodzac do kogos w gosci nalezy respektowac zasady tego domu,swaoja droga palenia na balkonie tez jest wdg. mnie kiepskim pomyslem bo obok mieszkaja ludzie warto ustawic sie w strone wiatru :-D a juz masakra jest dla mnie palenie na korytarzu wychodze i siwo od dymu ! no blagam to dla mnie szczyt chamstwa.
U mnie w domu tez sie nie pali z roznych powodow i gdy przyjezdzaja moi palacy rodzice ,wychodza przed blok ale nie stoja zaraz przy wejsciu tylko odchodza dalej. Wsrod znajomych nie mam osob palacych ale gdyby nawet to tez musieliby wyjsc na zewnatrz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
BAN stały
|
No kiedyś to tak było, że jak się gościowi zegar spodobał, to wypadało
![]() ![]() ![]() Osobiście uważam za nietaktowne, gdy gość nie stosuje się do wymogów stawianych przez gospodarza. Co na to etykieta, nie wiem. ![]() ![]() edit: Cytat:
http://dziennik.pl/kobieta/babskiesprawy/article48230/Savoir_vivre_na_co_dzien. html |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że gość powinien uszanować zasady panujące w domu, do którego jest zapraszany, a nie starać się wprowadzać swoje własne. Palenie na korytarzu czy balkonie też nie jest ok w stosunku do innych sąsiadów (jeśli mieszka się w bloku). Wiem to z własnego doświadczenia, bo obok mnie mieszkają ludzie mający małe dziecko i chociaż sami nie palą często odwiedza ich ktoś kto notorycznie pali na klatce schodowej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zadomowienie
|
można palić na balkonie, na zewnątrz.
osobiście jako nałogowa palaczka nie zapaliłabym bez pozwolenia gospodarza, ba! źle bym się czuła zasmradzając mu mieszkanie. Rację masz TY ewidentnie. i nie masz się czym przejmować, może koleżanka kiedyś zrozumie.
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja będąc w gościnie u znajomych pytałam zawsze, czy mozna wyskoczyc na papierosa na balkon. Często gospodarze zapewniali, że nie ma sprawy, moge palic w domu, ale wiedząc, że gospodarze sa niepalący zawsze upierałam sie przy wyjściu na balkon. Jakaś popielniczka czy chocby pusta puszka po piwie sie znajdowała, a myślę, że i gospodarze z ulgą docenili to, że nie korzystalam z okazji i nie zasmradzałam im domu.
Myślę, że niektóre zasady SV są strasznie sztuczne i wystarczyłoby je zastąpic zwykłą ludzka uprzejmością. Mozna sie domyślec, że niepalącym gospodarzom potem przyjdzie prac firanki itp. A jak jeszcze w domu jest dziecko, to już w ogóle bez komentarza. Szkoda tylko, że często sami rodzice się do tego nie dostosuja i o ile przy maluchu raczej nikt nie pali, to mało kto zwraca uwage na nastolatka, który często nie ma ochoty wychodzic do zadymionego przedpokoju. Znajoma zachowała sie bardzo arogancko, z gatunku tych, co to zjedli wszystkie rozumy, a potem sie dziwią, że nikt ich już nie zaprasza ![]()
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Racja jest po Twojej stronie.
U moich rodziców na klatce schodowej wisi regulamin, w którym napisano, że nie wolno palić na klatce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
Tak mi sie teraz skojarzył wierszyk i piosenka z Akademii Pana Kleksa, o kwoce, która traktowała świat z wysoka i mówiła z przekonaniem: Grunt to dobre wychowanie"
![]()
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Anula - też nie pozwalamy z TŻtem palić w domu
![]() ![]() Tak więc olej znajomą, masz prawo ustalać u siebie takie zasady, jakie chcesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
Myślę, że racja jest po twojej stronie. Możesz zabronić jej palić w swoim domu. Nie każdy lubi ten smród tytoniu. Jeśli znajoma sądzi, że przyszła do czyjegoś domu i wszystko jej wolno to się grubo myli. Jeśli nie może wytrzymać bez palenia papierosa przez kilka minut to może lepiej z tym walczyć?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
jeżeli nie znosisz dymu to śmiało wyganiaj na balkon ,nie ma w tym nic złego .złe jest trzymanie niepalących gości w smrodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mi by w życiu nie przyszło na mysl, zeby u niepalącej osoby zapalić w domu. Zapewne przeposiłabym i wyszła na balkon bądz na zewnątrz ![]() W moim otoczeniu to jest normalne, ze nikt nikomu nie huha dymem, nie pali w domu... nawet na świeżym powietrzu osoby palące odchodzą kawałek od reszty..
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i poparcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Nie pozwalam palić, "wypraszam" na balkon.
Nie mam wyrzutów sumienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6571064]Anula - też nie pozwalamy z TŻtem palić w domu
![]() ![]() Tak więc olej znajomą, masz prawo ustalać u siebie takie zasady, jakie chcesz.[/QUOTE] swoja droga zdejmowanie butow i kogos tez zdaje sie nie nalezy do zasad dobrego wychowania,osobiscie nie lubie gdy ktos u mnie sciaga buty i nigdy tego nie wymagam-chociaz wiekszosc sciaga . Ja nie zdejmuje u nikogo czy jest impreza czy jej nie ma. Buty zawsze sa czescia stroju to raz a dwa marzna mi nogi bez butow bez wzgledu na to czy ktos ma perskie dywany czy nie. w koncu mieszkam w mieszkaniu a nie muzeum. Nie lubie tez zakladac tzw. kapci dla gosci ,fuj ,mowie na takie kapcie grzybowe -w koncu kto wie co kazdy ma na stopach i ile lat takie kapcie tam leza :-/ Zdejmuje tylko wtedy gdy jest na dworze bloto,snieg |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak,tak -też słyszałam,że się nie ściąga,w Niemczech jest to powszechne,nie mniej o różnych porach roku wpadają znajomi na kawę,nie wyobrażam sobie,zwłaszcza jak ma się "raczkujące" dziecko. Uważam,że to wnoszenie komuś brudu pod obcasem,nie mam pojęcia jak to ma się do dobrego wychowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Konto usunięte
|
No niby wiem, ale - jest zima, osobiście nie chciałabym, żeby mi ktoś na dywan wlazł z buciorach brudnych. Ale tak jak napisałam - w sytuacji, gdy jest impreza, każdy jakoś tam buty ma dopasowane - nie nalegam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Jak jest impreza to dywanik się zwija i tyle.
Jak jest kawka czy skromna kolacja w małym gronie to siedzenie w butach byłoby leciutko mało komfortowe... Poza tym jeśli ma się ogrzewanie podłogowe to inna kwestia. A nawet gdy go nie ma to nie wyobrażam sobie nasiadówki w kozaczkach,hehhehehe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
BAN stały
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6572931]No niby wiem, ale - jest zima, osobiście nie chciałabym, żeby mi ktoś na dywan wlazł z buciorach brudnych. Ale tak jak napisałam - w sytuacji, gdy jest impreza, każdy jakoś tam buty ma dopasowane - nie nalegam
![]() dlatego ja wolę spotykać się w knajpkach, tam przynajmniej mi nikt butów nie karze ściagać, a i palić wolno (przynajmniej JESZCZE WOLNO.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak znajoma nauczycielke, to spodziewaj sie kilku klas rozkrzyczanych uczniow. W przypadku kolejarza, mozesz juz wiercic tunel pod lodowka ![]() Fajna ta zasada nie ma co. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() natomiast zabawna historia mi się przypomniała. koleżanka ma kolegę /kolega męża w zasadzie/, który albo nie dba o higienę stóp albo rzadko zmienia skarpetki i z uporem maniaka kiedy jest u nich chce ściągać buty i nie rozumie kompletnie aluzji kiedy mówią do niego, ale 'michał, słuchaj naprawdę nie musisz ściągać butów, naprawdę...' ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Anuka, postapilas wlasciwie, gosc powinien uszanowac zasady panujace w czyims domu, nie bardzo rozumiem wyskoku z savoir vivrem w wykonaniu kolezanki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Jesli jest sie zaproszonym do kogos to wg savoir vivre'u nalezy zachowywac sie nalezycie, zgodnie z wymogami domu jakie w nim panuja. Ulatwieniem jest gospodyni lub gospodarz domu, ktorzy swoja postawa, gestami, czasem slownie okresla co mozna a czego nie. I tego trzeba sie trzymac. Poza tym wg zasad savoir vivre'u nie poucza sie osob doroslych
![]() Fakt, buty sa czescia ubrania, ale jesli porosze goscia o ich zdjecie to gosc musi sie do tej prosby ustosunkowac. ![]() Co do palenia, mozna palic o ile pozwola na to gospodarze domu. Poza tym uwazam, ze to palacze powini ustosunkowac sie do osob niepalacych, w koncu jest nas wiecej. ![]() Swoja droga wkurzylam sie (slowo i tak zbyt malo okresla moja zlosc jaka wowczas odczuwalam) ostatnio, gdy bylam z TZ w kinie. Pare osob (plec brzydka) nie moglo na tyle wytrzymac tych 2 godzin, ze palily na sali! Kino, jak wiadomo, jest miejscem publicznym i w takich miejscach od dawna (!) obowiazuje bezwzgledny zakaz palenia! Srednio papierosa zapalali co 30 minut. A ja musialam to wachac. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#30 |
ćwir ćwir
|
Moja była współlokatorka jest osobą palącą. Wyganialiśmy ją z TŻtem na dwór ile się dało, ale w zimę stwierdziłą, że marznąć nie zamierza i musieliśmy w tym sie kisić. Płaciła-była u siebie.
Teraz jak się spotykamy też jest mi ciężko wyegzekwować żeby wyszła na taras lub przed klatkę. Stwierdza,żebym nie przesadzała ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.