![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: A figa!
Mnie Molinard też pachnie figowo
![]() (Od dziś cieszę się używką z allegro, od Wizażanki ![]() Zatem nawet jeśli nie ma w składzie figi to twórca postarał się aby figa z zapachu się wyłaniała. Przy okazji odkopuję jeden z moich ulubionych wątków, bo 1. to w końcu czas na figi nadszedł ![]() 2. może pojawią się nowe interesujące opinie 3. moja miłość do figi jest nieustająca ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Figi kocham i ja!
Przede wszystkim w perfumach, choć w naturze, te czarne, dojrzałe, prosto z drzewa powodują pomieszanie moich zmysłów ![]() Lubię też kuszący zapach całej kompozycji drzewka figowego, który w rozgrzanym powietrzu można wyczuć z daleka. Jest słodki i narkotyczny, raczej nosić go na sobie nie byłabym w stanie. Ale zawsze mnie wabi i nie pozostawia obojętną. Wiedzie na manowce. Ręka sama wyciąga się po owoce. Nawet jeśli to pachta ![]() Chciałabym odnaleźć w perfumach właśnie zapach czarnej, dojrzałej figi. Lepką słodycz osiadłą na skórce zdecydowanie przełamaną orzeźwiającą świeżością miąższu. Sama figa, przekrojona - ale znowu tylko ta czarna i mocno dojrzała - kojarzy mi się bardzo erotycznie. Chyba najbardziej z wszystkiego co jadalne ![]() Z figowych zapachów znam oba Artisany (wolę PF), Diptyque, Demeter, Molinarda. Jedynie Fleur de Figuier nie lubię. Zadusił mnie swoją kwiatowością. Coś z figi wyczuwałam tylko przez 30s. Potem już tylko chciałam go zmyć. Ogródek Śródziemnomorski uwielbiam, ale co on ma wspólnego z figą? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie zapachowym wzorcem figowego zapachu jest to, co czuję stojąc pod drzewem figowym, w greckim gaju. Najlepiej pod koniec sierpnia, kiedy część fig na drzewie już opada i jest rozdeptywana na ziemi, ale większość jest jeszcze zielona. Premier Figuier i Philosykos to oddają najlepiej. Syntetyczność w nich nie przeszkadza mi ani trochę. Liczy się tylko to, żeby efekt był właśnie taki!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Kiedyś Premier Figuier zbeształam za infantylizm, ale to raczej mój nos był infantylnie powierzchowny, gdyż teraz PF odbieram jako zapach bardzo piękny i nostalgiczny, kojarzący się z ciszą gorącego środka lata.
Na pozór prosty i zielony, w rzeczywistości jest ogromnie nastrojowy.Niezwykły.
![]() |
#65 |
Rozeznanie
|
Faberlic i Fragonard.
Czy ktoś miał okazję poznać ich figi ? Będę wdzięczna za opinie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Po kilku dniach z Premier Figuier stwierdzam, że to czysta, surowa, zielona figa, absolutnie niedojrzała, nie mająca w sobie ani kropli mleczka. Ma w sobie tę sama surowość co niedojrzale, zielone jabłko zerwane wprost z drzewa.
![]()
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Czy któraś z Was testowała może dostępny w sklepach Stara Mydlarnia zapach Arran - Fresh Fig?
Będąc na zakupach, wdepnęłam do sklepu, czekając na koleżankę. Znalazłam na półce wodę 100ml - 99zł, wąchałam jedynie z korka-atomizera, nie było testerów, tylko produkt wyjęty z kartonika. Wydał mi się bardzo ciekawy, może ktoś ma jakieś doświadczenia.
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wracajac do tematu figi, to po wstepnym obwachaniu Premiere figuer, do figi sie zrazilam. A teraz mnie intryguje jak nie wiem co. Io Capri dla przykladu spodobalo mi sie. Phylosikos tylko na papierku, wiec zamowilam probke. Czekam na nia i wtedy orzekne co z tymi figami. Dla mnie to zapach bardzo zimny, zielony, dziwny. Ja lubie dziwne, ale raczej slodkie, wiec na razie nie sadze, zeby figa byla dla mnie, ale sporobuje ja oswoic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
figi lubie i ja
![]() przerobiłam cały wątek, i nie znalazłam wzmianki o zapachu figowym którego sporą odlewke zużyłam w ubiegłym sezonie - Figuier Le chatelard; to dość niesamowite polaczenie - zielona figa z kadzidlem, pachnie, jak mix Philosykos i Gucci PH, czyli cudnie, do tego trwała jest... zna ktos? chętnie bym weszła w posiadanie całej flachy tylko nie wiem w jaki sposób ![]() też widzialam na allegro tę figę ze Starej mydlarni i rownież mnie zaintrygowała, może ktoś wie czy warta poznania? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zadomowienie
|
Czy ktoś zna zapach Marc Jacobs Fig - wielkie flachy na allegro, ciekawe jak pachnie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Też mnie kusi. Pojemność zabójcza. Wklejam skład: Fig, Spices, Citrus, Cypress, Gaiac Wood, Yuzu, Green Notes, Sandalwood, Moss
Brzmi dobrze... Wyczytałam właśnie na basenotes, że to praktycznie czysta figa, ale nie tak głęboka jak L'Artisan czy Diptique. Oceny ma trzy: bardzo dobrą, średnią i fatalną ![]() Edytowane przez rawita Czas edycji: 2010-05-08 o 15:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Wyczytałam właśnie na basenotes, że to praktycznie czysta figa, ale nie tak głęboka jak L'Artisan czy Diptique. Oceny ma trzy: bardzo dobrą, średnią i fatalną
![]() No to ocenami trudno się sugerować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
też się nad tą figą zastanawiałam. Tym bardziej,że na Allegro któryś ze sprzedających ma jeszcze inne zapachy Jacobsa z tej serii. Między innymi rain. Myślałam o jakiś wspólnych zakupach, bo głupio mi tak kupować kolejną flaszkę w ciemno [tym bardziej,że Jacobs'y mają zabójczą pojemność-300ml]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Kocham Figowe zapachy!
![]() Przepieknie, orzezwiajaco, cytrusowo i i herbacianie,choc niestety niezbyt dlugo pachnie figa w Acqua Di Parma Fico Di Amalfi Splash Fig Marca Jacobsa zlewam sie latem. Kupilam ze wzgledu na podobienstwo do Marc Jacobs Men, w ktorych figi coprawda nie ma ale, ktore uwielbiam i rownie intensywnie sie nimi zlewam. Tak wlasciwie to wiecej w Splash cytrusa i liscia figi niz samego owocu, na poczatku zalatywalo mi troche melonem, brrrr ![]() Przyznam ze oczarowuje mnie tez figa w polaczeniu z tytoniem, skora i sliwka w Johnie Varvatosie. Jak na tak piekny kremowy dry-down te perfumy zyja na skorze zdecydowanie za krotko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Rozeznanie
|
Womanity TM - jest figowy powiew , mocno zdominowany przez landrynko-ozon
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, gdzie próbujecie te wszystkie zapachy? Nie mogę ich znaleźć... Może głupie pytanie, ale po prostu nie wiem, gdzie szukać takich mało popularnych acz niesamowicie ciekawych perfum! Czy jedyny sposób to kupowanie próbek na necie?
Pozdrawiam
![]() |
#78 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Powodzenia. ![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Dzięki za odpowiedź Sabbath
![]() Tylko zastanawiam się, czy jest możliwość inna niz zakup próbek, bo listę zapachów do wypróbowania mam naprawdę długą (wszystko przez to forum ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Wiedźma
|
Cytat:
TU masz spis perfumerii Quality w Polsce wraz z asortymentem. TU partnerskich. Jest Galilu w Warszawie, Krakowie i Wrocławiu. Jest Lulua w Krakowie. W Warszawie na Koszykowej jest też Guerrilla Store (Comme des Garcons) i butik Horn&More. W tych ostatnich jednak próbek nie robią. Ogólnie to niestety jest tak, że kupujemy te nieszczęsne próbki. Potem, jak już mamy "bazę" - możemy się wymieniać - mamy tu na forum wątek "Rozpaczliwie poszukuję, chętnie się podzielę". Na forum Gazety Wyborczej jest podobny. Ale o tym już pisałam we wpisie o próbkach.
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
Dzięki jeszcze raz, nieoceniona pomoc!
![]() ![]()
Proszę się nie poddawać. Nigdy w życiu! (Judyta) Edytowane przez malaszamanka Czas edycji: 2010-09-20 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
Podaje linki do stron, na których wyświetla się lista zapachów zawierających w składzie figę:
http://www.basenotes.net/fragrancedi...tle=¬es=fig oraz http://www.fragrantica.com/search/#notes Ta wyszukiwarka zapachów po składnikach jest naprawdę super! Dlaczego nie ma takiej również w wersji polskiej? ![]() Edytowane przez Birkin Czas edycji: 2010-11-11 o 03:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
Czy wąchał ktoś z was wody toaletowe ze Starej Mydlarni? Bo w ofercie mają o energizującym zapachu owoców świeżej figi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
W Mydlarni nie byłam, ale odkryłam w sklepie stacjonarnym i odszukałam w necie
http://www.muji.com.pl/index.php?pag...dS=83&IdP=1061
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:42.