![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Hmm co by tu zrobić?...Wiem.Sprzedam się!"
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie muszą. Sąd może orzec. Cytat:
Prawo rodzinne, kazusy, orzeczenia, normy i przepisy, pojęcia prawne, itp., itd., to temat zbyt obszerny by (przepraszam) chciało mi się wypowiadać i wdawać w polemikę. Nie dziś ![]() Orientuje się w tematyce wystarczająco dobrze. Ale dziękuję za info. Cytat:
Naiwne, desperackie myślenie, że coś się zmieni na lepsze, ciśnienie i presja własnego umysłu, to musi gdzieś mieć ujście. Niektórzy lepiej sobie z tym radzą, inni gorzej. Kobitka wybrała wariant raczej niekorzystny. Znalazła się w głównych wiadomościach. WOW. Samotność + problemy + zbyt dużo wolnego czasu + brak akceptacji + niedojrzała osobowość = wybuchowa mieszanka. Rozumiem ją i nie potępiam. Ofiara otaczającego ją świata, bezlitosnego dla ludzkich słabości i niedoskonałości. Oby znalazła swoją bezpieczną przystań.
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
Wtajemniczenie
|
[1=6294979b07e94e60c86b4a7 1a35022ccf5d1d257_656d168 25a5b5;7697954]Porażająca jest postawa niektórych wypowiadających się tu.
Może zanim zaczną się wymądrzać to niech lepiej zrobią i poczytają sobie kodeksy prawa polskiego... Znajomość prawa nie zaszkodzi, a może pomóc, no i może rozjaśni trochę mroki umysłowe. Poraża również brak wrażliwości na drugiego człowieka, który tak wyziera z niektórych wypowiedzi. Ja nie wiem, ale skąd ta mania doszukiwania się przekrętu na każdym kroku?[/quote] Hmm, mam dziwne wrażenie, że ta wypowiedź skierowana jest do mnie. Jednak czy zamiast pisać o "niektórych" nie prościej jest użyć nicka? No chyba, że moje domysły są błędne ![]() Nie mam powodu, żeby wierzyć tej dziewczynie. Na potwierdzenie wersji opublikowanej w mediach nie ma nic poza jej słowami. W dzisiejszych czasach kiedy ludzie różne rzeczy mówią to jednak trochę za mało. Cytat:
Hehe, ja jednak wejdę w polemikę. Cytat:
Według doktora habilitowanego B.Bladowskiego oraz docenta doktora habilitowanego A. Gola " obowiązek alimentacyjny rodziców wobec dziecka rozpoczyna się z chwilą jego urodzenia i trwa dopóty, dopóki dziecko nie jest w stanie utrzymać się samodzielnie, czyli najczęściej do chwili osiągnięcia przez nie możliwości podjęcia pracy zarobkowej. Rodzice nie mogą wymagać podjęcia przez dziecko jakiejkolwiek pracy, nie odpowiadającej jego przygotowaniu do zawodu. Jeżeli zaś uzdolnienia dziecka uzasadniają odbycie przez nie studiów wyższych, to obowiązek alimentacyjny rodziców trwa aż do ukończenia przez nie studiów. Jak z tego wynika, dla określenia końcowego terminu okresu alimentowania dziecka przez rodziców uzyskanie przez nie pełnoletności nie ma decydującego znaczenia. Dziecko może samodzielnie, jeżeli jest pełnoletnie, dochodzić od rodziców roszczenia alimentacyjnego. Fragment publikacji pt. "Obowiązek alimentacyjny" , Wydawnictwo Prawnicze A tutaj poglądy profesora doktora habilitowanego Jana Gwiazdomorskiego: "Samo uzyskanie przez dziecko należytego wykształcenia, potrzebnego do rozpoczęcia przez nie wykonywania odpowiedniego dla niego zawodu nie powoduje jeszcze wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego rodziców z art. 133§1 k.r.o. Obowiązek z art. 133§1 k.r.o. wygaśnie dopiero z chwilą osiągnięcia przez dziecko odpowiedniego stopnia fizycznego i umysłowego rozwoju, potrzebnego do usamodzielnienia się i do uzyskania z własnej pracy i z własnych zarobków środków utrzymania. W stosunku do dziecka albo chorowitego, albo chorego chronicznie obowiązek alimentacyjny z art. 133 może trwać bardzo długo" Cytat z publikacji pt. "Przesłanki istnienia obowiązku alimentacyjnego" wydawnicto Biblioteka Palestry |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozwole sobie przypomniec, ze dyskusja rozkwitla na podstawie artykulu prasowego, ktory w zadnym punkcie nie wspomina, ze bohaterka ma prawo/pobiera jakiekolwiek swiadczenia alimentacyjne. Co wiecej, nikt poza Toba nie wspominal o takowych. Zgadzam sie, ze gdyby zachodzily cytowane okolicznosci prawdopodobnie rodzice musieliby ponosic koszta jej utrzymania- co i tak zapewne robia, z przyczyn obiektywnych. Jesli jednakowoz chcesz polemizowac...Stosuje sie generalnie zalozenie, ze obowiązek alimentacyjny rodziców trwa do chwili osiągnięcia przez dziecko zdolności samodzielnego utrzymania się. Rozumiem, ze dziecko upośledzone lub niedorozwinięte, niezdolne do samodzielnego utrzymania się, jest uprawnione do alimentacji przez czas nieograniczony. Nie pojmuje jednak, jak juz wspomnialam, dlaczego uwazasz, ze ma to zastosowanie w omawianej sprawie 19 letniej kobiety, ktora wystawila sie na aukcje, bo rzekomo "rodzice zabraniaja jej leczenia", na ktorego oplacenie jej zreszta nie stac. Tym bardziej, ze jak sama napisalas cierpi tylko na ""defekty skórne" i nadwagę"- nie wiedzialam, ze to czyni osobe pelnoletnia niezdolna do podjecia pracy zarobkowej i co za tym idzie zobowiazuje jej rodzicow do ponoszenia wszelkich kosztow/oplacania alimentow.
valar morghulis Edytowane przez kennademerkedo Czas edycji: 2008-05-29 o 21:51 Powód: literowka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Faktycznie napisałam o defektach skórnych i nadwadze jednakże ukrycior zarzuciła mi, że powielam stereotypy i bohaterka artykułu cierpi na zaburzenia hormonalne i otyłość, które nie leczone prowadzą do kalectwa i śmierci. Pojawiła się także sugestia, że dziewczyna nie może pracować ze względu na swój stan zdrowia. W takim przypadku rodzice muszą płacić alimenty (na pokrycie kosztów leczenia itd.) Niestety nie można na podstawie artykułu stwierdzić , która z nas ma rację, ponieważ nie podano żadnych konkretów dotyczących stanu zdrowia tej dziewczyny. Swoją drogą ciekawe czy to był tylko news jednego dnia, czy pojawi się więcej informacji na ten temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No widzisz, jest chora. Więc czy to się komuś podoba czy nie, rodzice muszą płacić. Przez tę aukcję tylko się ośmiesza, zamiast dowiedzieć się jakie przysługują jej prawa i z nich skorzystać woli się sprzedać. Takim osobo nie potrafię współczuć bo po prostu nie toleruję głupoty, a to właśnie Magdalena Mara reprezentuje swoim zachowaniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Inteligencja Polaków... Jest coraz gorzej.
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Otóż to.
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Nie wszystkie osoby są tak wygadane, obrotne i rezolutne jak Wy dziewczyny. Takie jest życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ignorantia iuris nocent. vendettko, masz coś do mojej inteligencji? Wszakże jestem Polką.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem za bardzo jak sobie wyobrażasz osobę na totalnym dnie psychicznym, któa wertuje kodeksy. O to mi chodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą, kto każe jej wertować kodeksy? Może w interencie poszukać informacji, metod leczenia, mozliwości, etcetc. No chyba skoro miała na tyle siły żeby siedzieć na e-bay to chyba na google też mogła wejść?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ja z dołka się wygrzebałam, ale w momencie, kiedy lekarz eksperymentalnie przez 1.5 roku leczył mnie sterydami, po których przytyłam 35 kilo to potulnie je żarłam i do głowy mi nnie przyszło, żeby gościa iść zwymyślać, oskarżyć, po prostu siedziałam i płakałam. Dziewczyny, tak trudno się wczuć w położenie osoby, która sobie nie radzi z życiem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nadal utrzymuję , że nie przekonywuje mnie dziewczyna, która zgodziła dię zostać niewolnicą seksualną za "odchudzenie i upiększenie".
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
passionfruit nie do Twojej nie,ale widzę jak zmienia się zdanie o Polakach spostrzeganych przez innych.Zawsze Polak coś wywinie ( np.Kwaśniewski ) a później wstyd na cały świat.
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pocieszające jest to, że to nie tylko w Polsce. Pamieta ktoś jak Sarkozy upił się w Węgierskim parlamencie? Tylko, że Francuzi nie maja takich jak my kompleksów i cała sytuację delikatnie obróbili w żart. Ale to taki offtop.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:54.