![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Portugalia- Algarve które miasteczko polecacie??
Jako, ze moja podroz do Portugalii juz sie odbyla, moge polecic Wam goraco cale piekne Algarve. Jestem zachwycona tamtejszymi plazami! I mimo iz, Faro to piekne i malownicze miejsce, to polecam jednak osiedlac sie bardziej na zachod, bo jest tam wiecej pieknych plaz. Co prawda bylam tylko tydzien i nie zdazylam zobaczyc nawet 20% tego co bym chciala, ale zawsze cos..
![]() Polecam tez goraco Cascais, jest to miejscowosc 45min drogi pociagiem od Lizbony. Co prawda inny rejon niz mowa w watku, ale moze ktos tak jak ja, wyruszy nie tylko na poludnie Portugalii, ale tez nieco wyzej. Dla zainteresowanych mam zdjecia z mojej wyprawy: http://watermelonsquare.blogspot.co....days-faro.html http://watermelonsquare.blogspot.co....on-part-2.html http://watermelonsquare.blogspot.co....s-my-soul.html http://watermelonsquare.blogspot.co....on-part-1.html http://watermelonsquare.blogspot.co....iary_3348.html zycze Wam samych pieknych chwil spedzonych w Portugalii ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
ja rozwazam Portugalie ( jako ze tanio i blisko), zastanawiam sie tylko jakie miejsce wybrac zeby bylo tanio i sie cos dzialo, i ladne plaze...
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Portugalia - południe kraju
dziewczyny, szukam porady co pozwiedzać w okolicach Albufeiry?
Chcemy z pewnością zobaczyć Lagos (jak najlepiej się tam dostać?), oraz park wodny, a także Cape St. Vincent - doradźcie co jeszcze... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zadomowienie
|
Cześć,
byłam na południu Portugalii we wrześniu 2010,ale do tej pory wracam do zjęć stamtąd. Mieliśmy tylko tydzień,ale że z nas mega pdróżnicy to i nawet Lizbonę zaliczyliśmy(260km w jedną stronę,ale jadąc autostradą zajmuje to ok2h!) W każdym razie przylecieliśmy do Faro(niestety nie zwiedziliśmy już tego miasta) a skupiliśmy na kierunku zachodnim od Faro,czyli Albufeira (to kurort turystyczny,więc wygląda jak większość innych), Lagos-polecam!!Przyjemnie się tam spaceruje i wrażenie robią domy obłożone ceramiką!!Mnóstwo wąziutkich uliczek-raz w górę raz w dół,więc to nie dla osób,które nie lubią chodzić!! Oczywiście Sarges na samym końcu ze swoją fortecą(!) no i Cabo de Sao Vincente,czyli przyjądek św.Wincentego-z latarnią, na którą niestety nie można wejść,ale fotki na jej tle są cudowne!!! Ponadto po drodze-trzeba dobrze popytac,bo u nas w przewodniku nie był-jest miejsce Ponta da Piedade-to stamtąd pochodzą słynne pocztówkowe zdjęcia Portugalii-warto wynając łódkę i zobaczyć te formacje skalne od strony wody... Trochę w głębi pojechaliśmy do miejscowości Alcantharilla,gdzie znajduje się przykościelna kapliczka wyłożona kośćmi zmarłych niegdyś mieszkańców-niesamowite wrażenie!! Potem miejscowość Silves i wzgórze zamkowe-warto wejść do katedry-w tle płynie muzyka robiąca tworząca niesamowity klimat ![]() Stamtąd można już pognać na najwyzszy szczyt południowej Portugalii,czyli Foia (900m.n.p.m)mozna tam spokojnie wjechać autem ![]() ![]() No i jak wspomniałam na początku-Lizbona-to jednak osobny temat i jeden dzień to zdecywoanie za mało,więc warto się wybrać do niej osobno na zwiedzanie... Ja bardzo dobrze wspominam ten wyjazd-Portugalia cudowna,jedzneie wyśmienite-trzeba koniecznie spróbowac pieczonych sardynek i dorsza Bacalhau,no i Sangrię ![]() Jakbyście miały jeszcze jakieś pytania to piszcie-ja napewno do Portugalii wrócę-nie tylko we wspomnieniach ![]()
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Dzięki bardzo - fajnie to wszystko opisałaś i z pewnością skorzystam z tych miejsc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przejeżdżaliśmy jednak obok jakiegoś aquaparku-chyba w okolicach Albufeiry-nie pamiętam dobrze,ale jest tam kilka tego typu parków rozrywki... Natomiast tam co roku w okresie od maja do października jest wystawa rzeźb z pisaku-przygotowaują to ludzie z całego świata i to jest rzecz warta zobaczenia!! Nazywa się to Fiesa ![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Iloona - my też jedziemy na tydzień i chcemy zrobić tak pół na pół, więc wybiorę sobie miejsca najbardziej nas interesujące. Na pewno nie będziemy jechać do Lizbony (zostawimy sobie to na następny raz
![]() ale jeszcze raz dzięki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
iloona79, to ja mialam podbnie, bo bylam ogolnie w Portugalii na tydzien (w Faro), ale tez zahaczylam o Lizbone, wlasciwie polowe pobytu tam spedzilam.
Rowniez czesto wracam do zdjec, poludnie Portugalii ma swoj piekny klimat i zawsze bedzie sie chcialo tam wracac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
Tak,tak...Lizbona to jak najbardziej osobna sprawa,więc warto do niej się wybrać i ją pozwiedzać ale będąc tam zdecydowanie kilka dni,a nie jeden
![]() ![]()
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
No właśnie ja na razie chcę się skupić na południu, tym bardziej, że będzie z nami para, która ma 2 letniego dzieciaczka, a do Lizbony jeszcze się kiedyś wybiorę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Odp: Portugalia - południe kraju
witam
![]() chcialam zebyscie mi podpowiedzialy do jakiej miejscowosci, moze hotelu warto sie wybrac ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odp: Portugalia - południe kraju
Ja dopiero co wróciłam z Portugalii. Wynajęliśmy sobie apartament w okolicach Albufeiry (Sao Rafael - Sesmarias) był śliczny, duży, super zaopatrzony i okolica była też świetna. Nawet taksówkarze często mówili, że mieszkamy w fajnym miejscu. Południe kraju jest piękne. Urokliwe małe plaże z klifami dookoła. Można wypożyczyć autko i troszkę pozwiedzać (autko nam dostarczyli pod dom i drugiego dnia odebrali). Sama Albufeira oferuje piękną dużą plażę i wiele sklepików, restauracji i imprez. Cudne małe i wąskie uliczki aż zachęcają do spacerów. Konkretnie hotelu nie umiem polecić, sama wszystko organizowałam, ale wiele info możesz znaleźć np na stronce booking.com.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
... choć nie Westwood
|
Ja planuję się wybrać do Portugalii latem 2014. I pytanie- jakie miasteczko polecacie? Zależy mi na pięknych plażach z klifami
![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Z tego co zaobserwowałam to klify mniejsze lub większe będziesz miała prawie przez całe wybrzeże
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
... choć nie Westwood
|
A co jest tańsze a co droższe?
![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ciężko mi powiedzieć, bo ja apartament miałam załatwiany przez znajomą więc nie bardzo orientuję się w tych cenach. Nie robiliśmy też nigdzie wielkich zakupów, drogo jak dla nas nie było, ale Portugalia też nie należy do super tanich krajów. Uważam, że wynajęcie autka jest w dobrej cenie, a jak będzie was więcej to już w ogóle super sprawa. Można sobie w ciągu jednego dnia zrobić całkiem fajną wycieczkę po południowym wybrzeżu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W okolicach Lizbony polecam koniecznie Cascais - niebo ![]() jak masz jakies pytania, to pisz na PW, chetnie podziele sie doswiadczeniami/wrazeniami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Dot.: Portugalia
Czesc!
Podbijam watek, gdyz nie widzialam bardziej adekwatnego. Bede w Portugalii na 10 dni. Przylot do Lizbony, odlot z Faro. 1) Zastanawiam sie, czy dam rade zwiedzac pociagami. 2) Ktore miasta zwiedzic/zostac w nich - miedzy Lizbona a Faro. Co do 2), na razie mam szkic: - Lizbona, moze 5 dni nocleg - w miedzyczasie wypady z Lizbony do: Cascais, Sintra, moze Fatima - wyjazd na poludnie (i tu mi sie ucinaja pomysly....) Pozdrawiam serdecznie i bardzo bym sie cieszyla na Wasze sugestie!
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ja nie mam porównania z Lisboną, ale południe jest cudne. Mnóstwo zatok, gdzie pomiędzy klifami są plaże, więc wydaje mi się, że warto zahaczyć o "koniec świata" czyli Sagres i odwiedzić dawny fort, Lagos z przepięknymi ciasnymi uliczkami i cudna plaża, choć bardzo malutka i prowadzi do niej co najmniej milion schodów
![]() ---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Zaraz obok Albufeiry w Guia jest zoomarine. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Brzmi super!
My niestety nie mamy auta ![]() Czaje sie wlasnie na przepiekny apartament w Lagos... 71€/noc.
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
tak szczerze to wydaje mi się sporo 70e/ noc tym bardziej jak na Portugalię, poza tym przecież wiele nie skorzystasz z apartamentu bo będziesz zwiedzać a nie siedzieć w nim, więc zamiast tego lepiej może znaleźć tańszy i wypożyczyć auto (my właśnie wypożyczyliśmy na 1 dobę - koszt to około 50e plus paliwo -też wyszło niewiele bo chyba gdzieś z 25e), więc dzięki temu dojechaliśmy sobie gdzie chcieliśmy i zwiedziliśmy sporo.
Edytowane przez Malgos_12 Czas edycji: 2015-06-07 o 09:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Dot.: PORTUGALIA -jakie wrażenie, Wizażanko?
nimrodel zobacz koniecznie Sintre oraz Belem.
Z wycieczek sugeruje Obidos, zamiast Fatimy wybrałabym Tomar.
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2015-06-17 o 16:47 Powód: błąd w nazwie miejscowości |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak, koniec koncow - lecimy do Lizbony na 6 dni - bedzie m.in. Belem, Cascais i Sintra oraz wypad do delfinow w Setubal. Fatima za daleko. Potem zjezdzamy na 4 dni do Lagos, a wracamy z Faro. Sprawdze Obidos i Tomar, bo nie slyszalam.
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Jeśli miałabyś wybierać miedzy Obidos a Tomar zdecydowałabym się na pierwsze miejsce, ponieważ zobaczysz już jeden klasztor w Belem (Tomar poza tym nie ma nic więcej wyjątkowego do zaoferowania).
Edytowane przez amber2046 Czas edycji: 2015-06-19 o 13:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Portugalia- Algarve PILNE!
Kochani,
na początku sierpnia lecę z narzeczonym do Portugalii. Najpierw 2 dni w Lizbonie, a potem na tydzień chcemy jechać na południe. Jakie miasteczko jest godne polecenia w Algarve? Albufeira- słyszałam różne opinie, że jest super, a inne, że przypomina Lloret de Mar, że za dużo turystów itp. Nam zależy na pięknych krajobrazach i nie wygórowanych cenach. Gdzie warto pojechać? Musimy szybciutko zarezerwować noclegi |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Dot.: Portugalia- Algarve PILNE!
Lagos- bez dwóch zdań! Byłam w zeszłym roku, mogę polecić z czystym sumieniem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
![]()
Szukam koleżanki na wspólny wyjazd na wycieczkę do Portugalii w sierpniu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Mały update: Lizbona bardzo fajnie - polecam na 2-4 dni. W sprawie plaży zdecydowaliśmy się tylko na Lagos i jest cudownie. Inne miejscowości zbyt komercjalnie. Piękne plaże, zero ścisku (jak nad Bałtykiem), fajne jaskinie i nieziemskie widoki.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:43.