![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Portugalia
Wybieram się w sierpniu do Portugalii. Czy ktoras z Was tam już była? Prosze o jakieś przydatne informacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Portugalia
podbijam również wybieram się we Wrszśniu i mam pare pytań:
co warto kupić? jakie są charakterystyczne przysmaki ![]() Ania843 gdzie jedziesz?
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Jedziemy z jednym z biur 7 dni zwiedzania Lisbona, Obidos, Alcobaca, Nazare, Batalha, Coimbra, Aveiro, Braga, Guimaraes, Santiago de Compostela, Proto. I 7 dni byczenia się w Costa da Caparia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
witam
ja bylam dwa tygodnie w czerwcu ( podroz poslubna), bylo cudownie. Mieszkalismy w Albufeirze ale wypozyczylismy samochod i codziennie jechalismy podziwiac inne widoki. Nie polecam Faro, Taviry I Olhao jako miejscowosci wypoczynkowych. Faro zatloczone, a pozostale to brzydkie dziury - rzucic okiem na malownicze uliczki i uciekac. Przepiekne plaze otoczone powalajacymi skalami od Albufeiry po Lagos, w Lagos koniecznie wycieczka motorowka wsrod skal. I obowiazkowo wycieczka na przylądek Sw. Wincentego - widoki zapierajace dech w piersiach. Zahaczylismy jeszcze o Lizbonę - lekko mnie rozczarowala ale zobaczyc trzeba. Ogolne wrazenia super - jeden mankament - baaaaaardzo drogo (ze wzg chyba na masowa turystyke Anglikow). Pozdrawiam i zycze udanych wakacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
o ja też jadę 7+7 tylko, że ja mam objazd po Hiszpanii i odpoczynek w Portugalii ![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
No to chyba jedziemy z tego samego biura? To jest też nasza podróż poślubna. Już nie moge doczekac się wyjazdu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Rozeznanie
|
moj przyszly malzonek
![]() ![]() jestesmy w Portugalii 2 razy do roku,a juz za rok-przeprowadzamy sie na stale! ![]() polecam Algarve!caly ten rejon jest przepiekny,do zwiedzenia warta tez oczywiscie LIzbona-najcudowniejsze miasto i Porto.Warto wybrac sie tez do Fatimy. juster-Olhao to rzeczywiscie nic specjalnego ,ale pod koniec lipca organizowany jest tam festyn owocow morza-super przysmaki i swietna zabawa! ja tez jade w sierpniu do Portugalii!juz za tydzien! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Napewno ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
My też zastanawialiśmy sie nad opcją Portugalia+Hiszpania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny proszę o radę Planujemy z moimi przyjaciółkami babskie wakacje w Portugalii, a konkretnie interesuje nas Algarve. Jeśli któraś tam była to które miejscowości polecacie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Algarve jest piekne!!!wlasnie stamtad pochodzi moj Nelson, a dokladnie z Armacao de Pra. Jest to piekna miejscowosc,ale bardziej na spokojny, rodzinny wyjazd. Na babski wyjazd to tylko Albufeira!!! pelno studentow, imprez do bialego rana
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
ceny w Algarve sa takie mniej wiecej jak w Lizbonie-trudno sie dziwic, to mekka turystow.i pelno tam Anglikow,nawiasem mowiac
![]() ![]() co do hotelu, to pdpytam pozniej TZ, bo ja sama sie nie orientuje,ja jezdze tam do "rodzinki " nie do hoteli ![]() no a jak juz tam bedziecie najlepiej wynajac samochod -chociaz na 2-3 dni i objechac cale Algarve. Duze nie jest,a pewne miejsca po prostu trzeba zobaczyc! edit:moze sie przydac-link do strony z hotelami w Albufeira: http://www.booking.com/searchresults...;city=-2157420 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Przyczajenie
|
Portugalia
Planuje z rodzinką wyjazd na wakacje do Portugalii. Może ktos ma jakieś ciekawe doświadczenia związane z wizyta w tym kraju i mógłby nam polecic ciekawe miejsca, noclegi
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
Portugalia jest przepiękna i mieszkaja tam niezwykle sympatyczni ludzie
![]() Oczywiście warto zobaczyć Lizbonę - piękne miato z niepowtarzalnym klimatem i południowe wybrzeże -Algarve. Jeżeli będziecia mieli po drodze, polecam też zwiedzenie miasteczka Evora. Co do noclegów, to nie potrafię Ci pomóc, bo zatrzymałam się u znajomych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
Dzięki za informacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
PORTUGALIA -jakie wrażenie, Wizażanko?
w tym roku wybieramy sie do Portugalii. w okolice Lizbony konkretnie. ktoras z was zwiedzala moze te regiony?
jakie wrazenia? jakies porady dla portugalskich nowicjuszy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Przyczajenie
|
Dot.: PORTUGALIA -jakie wrażenie, Wizażanko?
Niestety, u nas również to dopiero sfera marzeń
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
W maju byłem w Portugalii. Najpierw cztery dni w Lizbonie. Potem Obidos (cudne! polecam) Coimbra (2 dni, o 2 za dużo) i Porto (2 dni -- jak dla nas akurat).
W Lizbonie poszwędaliśmy się po centrum, pojeździlismy starymi tramwajami (warto zaliczyć te "klasyczne" jak i te "pod górkę") i dwa razy wybralismy się do małych knajpek na wieczorne słuchanie fado. Mała uwaga odnośnie knajpek i restauracji -- w większości z nich jest dość szczególny zwyczaj podawania gościom na wstępie kilku przystawek, które potem doliczane są do rachunku. W razie czego spokojnie można za nie kelnerowi podziękować. Korzystaliśmy z komunikacji miejskiej -- działa dobrze; na wszystkich stacjach metra są automaty biletowe z instrukcją po angielsku. Zabytkowymi tramwajami też jeździ się na zwykły bilet. Zrobilismy trzy wypady poza centrum: do Parque da Nações (polecam przejażdżkę kolejką linową); do Belem i do Sintry (bajkowo urocza! warto wziąć dobre buty do łażenia) Spaliśmy w hotelu Ibis Saldanha (standard ibisa, czyli pokój czysty, cichy i całkiem wygodny, ale bez żadnych luksusów ani śladu indywidualizmu). Korzystaliśmy z przewodników Lonely Planet Portugal i Wallpaper Lisbon. Wrażenia z Lizbony w skrócie: Miło i sympatycznie acz bez zbytnich fajerwerków. Lepiej nie nastwiać się na wiele i dać się mile zaskoczyć. Kilka zdjęć: (1) Jeden z lizbońskich tramwajów "pod górkę" (2) widok z kolejki linowej w Parque da Nações (3) Sintra (Castelo dos Mouros) Edytowane przez Lagaffe Czas edycji: 2008-06-19 o 11:09 Powód: dodanie zdjęć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
dziekuje za informacje!
my sie wybieramy pod lizbone i bedziemy traktowac to miejsce (costa da caparica) jako miejsce wypadowe na inne wycieczki. szczerze mowiac, juz nie moge sie doczekac !! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
w roku 2006 byłam w Lizbonie 11 dni. Polecam wszystkim. Oczywiście pozaLizboną zwiedziłam okolice tzn Sintrę i Cascais / Estoril - czyli miejscowości z kasynem dla raczej definitywnie bogatszych. Nocowałam tylko z Lizbonie. Łatwo się poruszać i stosunkowo tanio pociagami. Ludzie bardzo sympatyczni, zabytków w brud, myslę, że miesiąca by nie starczyło, aby wszystko zobaczyć. Ja byłam w paxdzierniku, więc temperatura najlepsza, nie za ciepło, ale nie dość chłodno. Lokum miałam w kwaterze prywatnej, w centrum starej Lizbony, za 20 euro za pokój. Oczywiscie żadnych wygód, w pokoju umywalka i bidet, a prysznice i kibelek wspólne. ale co najważniejsze czysto i świetne miejsce wypadowe. Jakbyś potrzebowała jakiś informacji to chętnie udzielę. Ja korzystałam z przewodnika Pascala, tam jest wszystko naprawdę rzetelnie opisane. Na miejscu jest tez takie cos jak informacja turystyczna, tam pani jest bardzo sympatyczna i pomocna, dostaniesz też mapke miasta z zaznaczonymi najwazniejszymi obiektami.
PS Nie wierz ze wszyscy mowia po angielsku ![]() ![]()
Be Yourself. Always. Edytowane przez elganja Czas edycji: 2008-06-19 o 09:37 Powód: rozłączenie w trakcie pisania postu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Przyczajenie
|
Właśnie wróciłam z podróży po Portugalii... zjechaliśmy prawie całą Portugalię. Według nas to jednak Algarve czyli południowa część wygrywa w konkursie na najpiękniejszą
![]() Warto wypożyczyć auto (ceny ne są takie wysokie od ok 70 euro za dzien) i zjechać wybrzeże, zarówno na południu jak i zachodzie. POlecam Logos i wyprawę łódką między skałkami i jaskiniami... Przylądek Św. Wincentego- czyli tzw, koniec świata, okolice Sagres i widoki z fortecy, plaże w Portimao, walkę z wysokimi falami w Castelejo, czy zachód słońca na całkowitym zachodzie, np w Arrifanie. To dla milośników przyrody i pięknych widoków. Miłośnicy zwiedzania na pewno ucieszy wizyta w pięknej Lizbonie i widok z pałacu św. Jerzego na miasto. Warto się po prostu pospacerować po mieście aby odczuć niepowtarzalny klimat tego miejsca. Porto tez mnie oczarowało, choć zabniedbane i opuszcone kamienice mogą zniechęcać do siebie. Ponoć są bardzo surowe wymagania dotyczące renowacji tych kamiennic i ich właścicielom się to po prostu nie opłaca i opuszczają je. Warto odwiedzić jedną z winiar i skosztować wina Porto ![]() ![]() MOżna jechać jeszcze do Obidos - małego miasteczka z bielonymi domkami i murem obronnym (miniaturka muru chinskiego ![]() Jednym zdaniem - Portugalia jest różnorodna, ale posiada wiele miejsc, ktróre potrafią zachwycić i pozostać w pamięci na długo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Raczkowanie
|
asnieszko powiedz mi jak możesz z jakiego bióra podróży byliscie i ile was taka imprezka kosztowała? Bo ja chcę za rok chcę pojechać do Portugalii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Przyczajenie
|
My pojechaliśmy z biura Triada - opcja 7+7... fakt organizacyjnie nie można powiedzieć nie było większych wpadek, no może oprócz hotelu w którym spalismy kilka nocy podczas objazdu - znajdował się tuż przy autostradzie(!!), z dala od miasta.
Niemniej jednak ja osobiście nie skorzystałabym z ich uslug ponownie jesli chodzi o zwiedzanie Portugalii. Chodzi mi o program zwiedzania, który w większości ograniczał się do zwiedzania miejsc typowo sakralnych - kościołów, katedr.. lub zamków, pałaców itp. Zdaję sobie sprawę że Portugalia to bardzo religijny kraj, ale wiem że jest też wiele innych ciekawszych miejsc, np w Lizbonie. Brakowało nam czasu na takie samodzielne zwiedzanie i dokładniejsze poznanie charakteru całego miasta, a nie tylko wnętrz kościelnych. Po 2 dniach wszystko się w głowach mieszało, a po 7 dniach zwiedzania większość osób z naszej wycieczki było tak zmęczonych że nie mieli juz sił na zwiedzenie najpiękniejszej czesci kraju czyli ALgarve. My na szczęście sie nie poddaliśmy ![]() Jeśli mogłabym polecić to wydaje mi się sensowniejsza podróż na własną rękę, lub zatrzymanie sie na Algarve na 2 tyg i stamtąd wykupowanie wycieczek na połnoc lub podróżowanie autem. Jesli zdecydujesz sie na biuro podróży- jakiekolwiek - najpierw dokładnie poznaj plan wycieczki. My wolimy trochę inny styl zwiedzania, co nie zmienia faktu że cieszymy się że bylismy w Portugalii- to piękny kraj!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Przyczajenie
|
podroż do portugalii
Witam wszystkich
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Przyczajenie
|
Dot.: podroż do portugalii
dzien dobry
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Dot.: podroż do portugalii
odbylam juz taka podroz samochodem kilka razy
tyle, ze z anglii raz przez paryz, hiszpania do gibraltaru a drugima razem hiszpania -portugalia nie masz sie czego obawiac ja bez nawigacji bylam ![]() pozdrawiam i udanej podrozy zycze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
ja kupiłam wycieczke na czerwiec na wschodnim wybrzeżu Algarve w centrum miasteczka Monte Gordo, może źle napisałam nie wycieczke a wakacje. Zwiedzać raczej bedziemy chcieli na własną ręke (wypożyczyć auto) Już się nie mogę doczekać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() My za 3 tygodnie lecimy do Faro a wstępnie zatrzymujemy się w Praia da Rocha ![]() ![]() Choć ze zdjęć, opisów i relacji znajomych napaliłam się na to miasteczko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
Portugalia- Algarve które miasteczko polecacie??
Witam
![]() Za trzy tygodnie wybieram się z mężem do Portugalii a dokładniej do Algarve. Wstępnie mamy wykupiony hotel w Praia da Rocha ale zastanawiamy się czy nie zmienić go na coś bliżej lotniska (Faro) ![]() Dziewczyny co możecie polecić? Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:53.