Kobieta to nie walizka... - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-20, 15:36   #61
evil minded
BAN stały

Dot.: Kobieta to nie walizka...

Cytat:
Napisane przez awia Pokaż wiadomość
Ja sie oczywiscie jak najbardziej zgadzam z federą.
to powinna byc sprawa pacjentka - lekarz, a nie odgórnie przez ministerstwo.
Obojetnie, czy kobieta chce rodzic silami natury, czy przez cesarkę powinna znać plusy i minusy obu tych wariantów, i miec mozliwosc z obu skorzystac.
Mozna dyskutowac, ktora mentoda jest lepsza dla matki czy dziecka
ale nie mozna kobietom odbierac wyboru.
Cos mi się dziwnie zdaje, że tu nie o żadne wybory się rozchodzi, ino o kasę
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 15:37   #62
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
No biorąc pod uwagę dwie opisane powyżej sytuacje oraz setki podobnych to chyba widać, że lekarz nieomylny nie jest
Oczywiscie ze nie jest nieomylny. Tak samo jak prawnik nie jest nieomylny, inzynier budownictwa itd., ale nie zmienia to faktu, ze jesli idziesz do lekarza, to lekarz decyduje o leczeniu, masz problem prawny prawnik decyduje o postepowaniu itd. Na pewno od lekarza bardziej kompetentny nie jest pacjent.

Jestem przeciwko zakazywaniu odgornie danej metody, ale nie uwazam, ze jakikolwiek zabieg powinien byc wykonywany na zadanie pacjenta.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 15:48   #63
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jestem przeciwko zakazywaniu odgornie danej metody, ale nie uwazam, ze jakikolwiek zabieg powinien byc wykonywany na zadanie pacjenta.
A czemu nie??

Skoro zdrowie i finanse pacjenta pozwalają na to, to niech robi jak chce. Jak na wspomnianym wcześniej przykładzie - jak masz wyrywanego zęba to dostajesz znieczulenie na życzenie, mimo iż środki przeciwbólowe nie są zdrowe... Odsysanie tłuszczu też bezpieczne nie jest, ale chcesz, płacisz - masz. Co komu do tego?
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 15:54   #64
Madaaa
Zakorzenienie

a moim zdaniem cesarka na zyczenie jest chora.
Jesli wprowadza porządne zastrzyki przeciwbólowe i nie będą oszczędzać na pacjentkach to mogą zabronić cesarki. Bo wybor operacji za miast normalnego porodu bierze sie ze strachu przed bolem.
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 15:55   #65
evil minded
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Madaaa Pokaż wiadomość
Jesli wprowadza porządne zastrzyki przeciwbólowe i nie będą oszczędzać na pacjentkach to mogą zabronić cesarki. Bo wybor operacji za miast normalnego porodu bierze sie ze strachu przed bolem.
A czy kobieta nie ma prawa do strachu przed bolem?
evil minded jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:00   #66
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evil minded Pokaż wiadomość
A czy kobieta nie ma prawa do strachu przed bolem?
oczywiscie, ze ma takie prawo.
Problem w tym, ze gdyby wiedziałą, ze podczas porodu dostanie znieczulenie to nie zdecydowała by sie wtedy na cesarskie cięcie.
Stary 2008-08-20, 16:01   #67
awia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie chcesz cesarki to jej nie bedziesz miala.
Dlaczego odmawiasz innym kobietom prawa do podejmowania wlasnej decyzji?
Kobieta sie nie moze bac bólu?
Dlaczego?
a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach
a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach

Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
awia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 16:12   #68
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez YenneferD Pokaż wiadomość
A czemu nie??

Skoro zdrowie i finanse pacjenta pozwalają na to, to niech robi jak chce. Jak na wspomnianym wcześniej przykładzie - jak masz wyrywanego zęba to dostajesz znieczulenie na życzenie, mimo iż środki przeciwbólowe nie są zdrowe... Odsysanie tłuszczu też bezpieczne nie jest, ale chcesz, płacisz - masz. Co komu do tego?
Dlatego ze to do lekarza nalezy/powinna nalezec taka decyzja. Oczywiscie ze kobieta moze stwierdzic ze chce cesarki, ale decyzja powinna nalezec do lekarza. Jesli idziesz do lekarza z grypa czy z wyrostkiem, to mowisz mu jak ma Ciebie leczyc? Stosowanie znieczulenia czy nie to nie to samo co stosowanie takiego czy innego zabiegu. Zreszta jak stomatolog uzna ze znieczulenie jest niewskazane, to moze jego nie podawac - mi sie osobiscie juz cos takiego zdarzylo. Nie widze zasadnosci porownania "niezdrowosci" jednokrotnego podania znieczulenia i cesarki.

Przyklad z chirurgia kosmetyczna do mnie nie przemawia, mam bardzo negatywne zdanie nt. takich zabiegow.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-08-20, 16:17   #69
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego?
Dlatego ze pacjent nie jest wlasciwa osoba do podejmowania szczegolowych decyzji dotyczacych tego jakie zabiegi/sposoby leczenia ma otrzymywac. Moze wyrazac swoje preferencje, ale to nie jest kwestia wyboru pacjenta, niezaleznie od plci, zdolnosci znoszenia bolu itd.

Stary 2008-08-20, 16:20   #70
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Cytat:
Dlatego ze pacjent nie jest wlasciwa osoba do podejmowania szczegolowych decyzji dotyczacych tego jakie zabiegi/sposoby leczenia ma otrzymywac. Moze wyrazac swoje preferencje, ale to nie jest kwestia wyboru pacjenta, niezaleznie od plci, zdolnosci znoszenia bolu itd.
Skoro na własne życzenie moge okaleczyć się w dowolny sposób, poprzez przerózne operacje, bez względu na konsekwencje i uboczne skutki (i w tym przypadku prawo niczego nie zabrania)? To dlaczego nie moge zdecydować w jaki sposób chciałabym rodzić?
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:26   #71
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego?
a co cie tak zdenerwowalo? Strasznie sie oburzyłaś Ja nikomu niczego nie odmawiam. Wypowiadam swoją opinie. No i czytaj zrozumiale, a jak to nie pomaga to czytaj dwa razy to samo.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 16:27   #72
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Skoro na własne życzenie moge okaleczyć się w dowolny sposób, poprzez przerózne operacje, bez względu na konsekwencje i uboczne skutki (i w tym przypadku prawo niczego nie zabrania)? To dlaczego nie moge zdecydować w jaki sposób chciałabym rodzić?
Cesarskie ciecie to nie porod.
Stary 2008-08-20, 16:29   #73
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Zdecydowanie coś w tym jest. Szczególnie, że jakbyśmy tak zaczęli decydować o sprawach o których pojęcia nie mamy to później w sytuacji kiedy w wyniku naszej decyzji coś złego by się stało, wiele osób miałoby pretensje to lekarza, że przecież powinien jako znawca tematu podjąć tę właściwą decyzję.

DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:31   #74
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Owszem lekarz podejmuje decyzję, bo to on jest rzemieślnikiem, on ma trzymać skalpel.

Jak nie będzie chciał, to w prywatnej klinice za 1700 zł ktoś inny z przyjemnością i pełnym profesjonalizmem podejmie się tego wyzwania.

Wyraku, a Ty zdaje się jesteś mężczyzną

W tym momemcie uważam, że w sprawach ginekologiczno-położniczych decydowac powinny kobiety i to w wieku produkcyjnym, a nie żadne tam stare raszple , które zdążyły zapomnieć o bólu porodowym i ewentualny ból porodowy ich nie przestrasza...

Co nie znaczy, że dyskutować mężczyźni i stare kobiety nie moga...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:35   #75
awia
Zakorzenienie

Cytat:
a co cie tak zdenerwowalo? Strasznie sie oburzyłaś Ja nikomu niczego nie odmawiam. Wypowiadam swoją opinie. No i czytaj zrozumiale, a jak to nie pomaga to czytaj dwa razy to samo.
wypraszam sobie insynuacje na temat moje zdolnosci czytania ze zrozumieniem.
To nie je napisalam, ze cesarka jest chora

Stary 2008-08-20, 16:37   #76
syntagma
Zakorzenienie

Czy znieczulenie zewnatrzoponowe likwiduje calkowicie problem bolu podczas porodu naturalnego, czy tylko troche go zmniejsza? Po cesarskim cieciu podczas rekonwalestencji chyba tez boli bardzo? Czy jest to wiec najlepsza metoda zeby uniknac bolu? Ja nie wiem mowiac szczerze...

Porownanie do innych zabiegow nie jest do konca trafne. Przy operacji np. zatok wykonuje sie znieczulenie ogolne i nie moge nakazac dac mi narkozy, nikt jej nie wykona.

Kobieta w ciazy powinna miec wybor odnosnie wielu rzeczy, ktorego nie ma. Jak sie czyta o rutynowym nacinaniu krocza, rodzeniu w pozycji lezacej (!)...
Stary 2008-08-20, 16:40   #77
Madaaa
Zakorzenienie

wlasnie wiadomosciach powiedzieli, ze u 80% kobiet wybierajacych cesarskie ciecie wystepuja powiklania. No chyba bolu unikniemy, ale nie do konca jest to lepsze niz zwyczajny porod.
Stary 2008-08-20, 16:44   #78
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
wypraszam sobie insynuacje na temat moje zdolnosci czytania ze zrozumieniem.
To nie je napisalam, ze cesarka jest chora
To czytaj dokladniej. Ktos odniosl sie do mojej wypowiedzi i odpowiedzial mu, nie ciagnij dalej rozmowy przez wychwytywanie slow.
Stary 2008-08-20, 16:45   #79
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
Czy znieczulenie zewnatrzoponowe likwiduje calkowicie problem bolu podczas porodu naturalnego, czy tylko troche go zmniejsza? Po cesarskim cieciu podczas rekonwalestencji chyba tez boli bardzo? Czy jest to wiec najlepsza metoda zeby uniknac bolu? Ja nie wiem mowiac szczerze...

Porownanie do innych zabiegow nie jest do konca trafne. Przy operacji np. zatok wykonuje sie znieczulenie ogolne i nie moge nakazac dac mi narkozy, nikt jej nie wykona.

Kobieta w ciazy powinna miec wybor odnosnie wielu rzeczy, ktorego nie ma. Jak sie czyta o rutynowym nacinaniu krocza, rodzeniu w pozycji lezacej (!)...
No a Polsce to chyba jeszcze daleko wprowadzania innych metod....

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-20, 16:46   #80
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

Wyraku, a Ty zdaje się jesteś mężczyzną

W tym momemcie uważam, że w sprawach ginekologiczno-położniczych decydowac powinny kobiety i to w wieku produkcyjnym, a nie żadne tam stare raszple , które zdążyły zapomnieć o bólu porodowym i ewentualny ból porodowy ich nie przestrasza...

Co nie znaczy, że dyskutować mężczyźni i stare kobiety nie moga...
Dobrze Ci sie zdaje

Ja uwazam, ze w sprawach ginekologiczno-polozniczych powinni decydowac ginekolodzy i poloznicy.

Gdybym szedl do urologa, to nie twierdzilbym ze powinienem decydowac co jak i gdzie, tylko dlatego ze mam siusiaka, ze sobie pozwole na takie porownanie.

O sprawach medycznych powinni decydowac lekarze!

Stary 2008-08-20, 16:51   #81
TOMORROW
Zakorzenienie

wszystko ma swoje plusy i minusy

moja siostra musiała mieć cesarkę i bardzo zazdrościła dziewczynom, które nazajutrz biegały po korytarzach z dziećmi, a ona strasznie się męczyła bardzo długo, samo pójście do toalety zajmowało jej przynajmniej 2 godziny
poza tym szwy na macicy się nie rozpuściły do końca, porobiły się jakieś zgrubienia, musiała brać antybiotyki
po wyjściu ze szpitala jej mąż od razu zgarnął też mnie, żebym im pomogła w domu, bo siostra nie była w stanie praktycznie nic zrobić
TOMORROW jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:53   #82
asiuleczka_kubeczka
Rozeznanie

GG do asiuleczka_kubeczka

Hmm powiem Wam, że to ciężka sprawa. I jak wszystko w życiu, nie jest tylko w kolorach czerni i bieli, ale ma wiele odcieni szarości. Wiele z Was mówi o tym, że kobieta powinna mieć prawo sama podjąć decyzję i z tym się zgodzę, ale nie do końca. Jak byłam w ciąży potwornie bałam się porodu siłami natury, cały czas mówiłam, że chcę cesarkę. Mój pród zaczął się bardzo niespodziewanie. Urodziłam siłami natury i dzięki Bogu, że tak się stało. Rodziłam 3h, to krótko. Bolało, ale wytrzymałam. Od razu po porodzie położyli mi na brzuchu moją córcię, to była jedna z najwspanialszych chwil mojego życia. Póżniej na sali leżałam już moim Skarbem, mogłam ją sama karmić, przewijać. Krocze nie bolało tak strasznie, jak to sobie wyobrażałam. Obok mnie leżała kobieta, która była już kilka dni po cesarce. Strasznie narzekała, ledwo chodziła. Mówiła mi, że pierwsze dziecko rodziła naturalnie przez 10h, ale drugiego nie mogła, bo miała przepuklinę kręgosłupa. Powiedziała, że wolałaby rodzić 2 razy dłużej niż pierwsze dziecko, ale silami natury, niż cesarkę. Do mojej sali przywieźli jeszcze jedną kobietę po cesarce, powoli wybudzała się z narkozy, wyglądała okropnie, swoje dziecko zobaczyła po wielu godzinach. Bolały ją szwy, nie miała siły wstać. Przez kilka nocy położne zabierały jej synka, bo ona nie mogła się ruszać i zaopiekować się nim.
Cięcie cesarskie jest poważną operacją. Trzeba przeciąć powłoki brzuszne, mięsnie, macicę, póżniej to wszystko zszyć. Poza tym cała akcja porodowa, pomaga dziecku przygotować się do "wyjścia". Nie wiem czy wiecie, ale w czasie kiedy dziecko przechodzi przez kanał rodny, który jest ciasny, jego klatka piersiowa jest ściskana, co pozwala na oczyszczenie dróg oddechowych malucha z wód płodowych. W trakcie cesarki tego nie ma i w płuckach zostają wody, co jest niebezpieczne dla maluszka. Poza tym dziecko wychodząc przez kanał rodny matki pobiera, do swojego układu trawiennego, bakterie, które są ułatwiają maluszkowi trawienie. Na cesarkę termin ustala się dużo wcześniej, w związku z tym kiedy lekarz wyciąga dziecko (tak na marginesie za główkę), ono jest w "szoku", nie jest przygotowane do wyjścia, często śpi. Oglądałm kiedyś wywiad z położną, która powiedziała, że gdyby Matka Natura chiała żeby dzieci przychodził na świat prze brzuch, to miałbyśmy w nim suwak. Coś w tym jest.
Planujemy z mężem przynajmniej jeszcze jedno dziecko i też będę je rodziła naturalnie. Co do nacinania krocza, jest to czynność przede wszystkim profilaktyczna, mająca na celu dobro rodzącej. Wiadomo, żę rana cięta goi się szybciej i łatwiej ją zszyć, niż ranę szarpaną. Gdybym miala wybierać nacięcie krocza, czy jego pęknięcie, zdecydowanie wolę to pierwsze. Uważam, że znieczulenie powinno być darmowe i ogólnie dostępne. Także pozycja rodzenia powinna być wybierana przez kobietę, ale co do decyzji o cesarce, to mam mieszane uczucia. Poza tym wydaje mi się, że każdej kobiecie, która jest w ciąży bardziej niż na sobie musi zależeć na dobru dziecka.

Edytowane przez asiuleczka_kubeczka
Czas edycji: 2008-08-20 o 16:59 Powód: dopisek
asiuleczka_kubeczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:54   #83
aagnesska22
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marrellic Pokaż wiadomość
Zgadzam się. Ja też nie mam zamiaru rodzić siłami natury;/
ja tez nie!!zaplace kazda cene za cesarke!pieniadze w tym momencie nie beda sie liczyly!
aagnesska22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 16:59   #84
Anzelina
Raczkowanie

Przez naturalny poród [bo cesarki odmówili lekarze] mojej koleżance pękła szyjka macicy /i rodziła kilkanaście godzin/.
Stary 2008-08-20, 17:01   #85
Madaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TOMORROW Pokaż wiadomość
wszystko ma swoje plusy i minusy

moja siostra musiała mieć cesarkę i bardzo zazdrościła dziewczynom, które nazajutrz biegały po korytarzach z dziećmi, a ona strasznie się męczyła bardzo długo, samo pójście do toalety zajmowało jej przynajmniej 2 godziny
poza tym szwy na macicy się nie rozpuściły do końca, porobiły się jakieś zgrubienia, musiała brać antybiotyki
po wyjściu ze szpitala jej mąż od razu zgarnął też mnie, żebym im pomogła w domu, bo siostra nie była w stanie praktycznie nic zrobić
Dlatego dziwie sie tym kobietom ktore na wlasne zyczenie wybieraja cesarke. Przy porodzie sie cierpi, ale szybko wraca sie do pelni sil.
Stary 2008-08-20, 17:01   #86
aaricia8
Zakorzenienie

Mam dwie siosty, jedna rodziła naturalnie: niecałe 2 godziny, po dwóch dniach była w domu, brak pęknięć, zszyć. Trzy dni po porodzie chodziła po zakupy, nosiła dziecko.
druga siostra miała cesarkę, przecięcie mięśni całego brzucha, przez dwa tygodnie ledwo wstawała z łóżka, nie mogła podnieść rąk, nie mówiąc o trzymaniu na rękach dziecka.
To oczywiście tylko dwa przypadki, ale nie można pisać, że próg bólu nie pozwala rodzić naturalnie - ból to jest, kosmiczny, kiedy znieczulenie po cesarce znika i nie można nawet rąk ponieść. I ma się przecięty cały brzuch.
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 17:07   #87
awia
Zakorzenienie

z tym, ze nie rozmawiamy o wyzszosci rodzenia silami natury nad cesarskim cieciem,
a o fakcie, ze chca zlikwidowac cesarke na żadanie, czyli de fakto nie pozostawiając żadnego wyboru.

Stary 2008-08-20, 17:10   #88
syntagma
Zakorzenienie

Komplikacje podczas porodu naturalnego sa sadze czesto wynikiem jego zlego przeprowadzenia.

Ze strony Fundacji Rodzic po ludzku:

Cytat:
Gdy dziecko toruje sobie drogę na świat, kanał rodny poszerza się dzięki odgięciu kości ogonowej ku tyłowi. Kiedy kobieta klęczy albo kuca, ta kość może się odgiąć znacznie bardziej niż wtedy, gdy leży. Co gorsza, gdy leży, macica uciska tętnicę brzuszną, która zaopatruje dziecko w tlen, i żyłę główną dolną, która odprowadza krew z dwutlenkiem węgla. Niestety, dziś większość zdrowych kobiet rodzi w tej najgorszej z możliwych pozycji. I nikt nie uczy położników, jak przyjmować poród od kobiety w pozycji wertykalnej...
Cytat:
Według Światowej Organizacji Zdrowia nie ma usprawiedliwienia dla rutynowego nacinania krocza. Powinno się je robić wówczas, gdy trzeba natychmiast zakończyć poród ze względu na zagrożenie życia dziecka i przy porodach zabiegowych. Szczególnie po skośnym nacięciu, które robi się u nas u kobiet rodzących na wznak, kobieta długo czuje ból, ma trudności w siadaniu i chodzeniu, a czasem także trudno jej przeżywać radość w życiu seksualnym.
i statystyki:
  • w Polsce tylko 7 proc. kobiet rodzi bez ż`adnej` interwencji (dane z 2001 r.).
  • W 2003 r. nacięciu krocza poddanych było średnio 57,5 proc. rodzących (Wlk. Brytania - 12 proc., Szwecja - 9,7 proc.). WHO mówi, że nacięcie powinno dotyczyć od 5 do 20 proc.
Stary 2008-08-20, 17:14   #89
YenneferD
Zakorzenienie

GG do YenneferD

Cytat:
Dlatego ze to do lekarza nalezy/powinna nalezec taka decyzja. Oczywiscie ze kobieta moze stwierdzic ze chce cesarki, ale decyzja powinna nalezec do lekarza. Jesli idziesz do lekarza z grypa czy z wyrostkiem, to mowisz mu jak ma Ciebie leczyc? Stosowanie znieczulenia czy nie to nie to samo co stosowanie takiego czy innego zabiegu. Zreszta jak stomatolog uzna ze znieczulenie jest niewskazane, to moze jego nie podawac - mi sie osobiscie juz cos takiego zdarzylo. Nie widze zasadnosci porownania "niezdrowosci" jednokrotnego podania znieczulenia i cesarki.

Przyklad z chirurgia kosmetyczna do mnie nie przemawia, mam bardzo negatywne zdanie nt. takich zabiegow.
OK, zgadzam się, niech lekarz podejmuje decyzję, ale wspólnie z pacjentką. Niech bierze pod uwagę jej zdanie, co niestety w Polsce nie jest częste, i to nie z powodów medycznych tylko światopoglądowych czy obyczajowych. To jest to o czym Dziewczyny pisały - "nie podam Ci znieczulenia mimo iż nie ma przeciwskazań", "chciałaś mieć dziecko to cierp" etc. Dla mnie takie coś to okrucieństwo. Mamy teraz tak zaawansowaną technikę, że w wielu przypadkach są mozliwości wyboru metody leczenia. Rodzenia dzieci też. I tak jak już napisałam wcześniej, to lekarz powinien uświadomić Kobietę o wszystkich wadach i zaletach róznych metod. Powinien ją przebadać, i jeżeli Kobieta chce mieć cesarkę, pozwala jej na to stan zdrowia, nie ma żadnych przeciwskazań, to dlaczego widzimisię lekarza ma o tym decydować? W takim wypadku nie pozostaje nic innego jak zmienić lekarza
Czarodziejka zawsze działa. Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się.

TELEPORT czyli niedzielne zapiski <- Bloguję
YenneferD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-20, 17:39   #90
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość

z tego co wiem ,to likwiduje ból nie powodując zaniku odczuwania skórczy i parcia.
nacina się,dlatego,żeby ewentualne pęknięcie się nie paprało.nikt niee moze zgadnąć,czy pęknie krocze,czy nie.
można jednak decydować o pozycji porodowej.

ale jak można dyskutować o zakazie,czy pozwoleniu na wykonywanie zabiegu,kiedy w szpitalach brakuje pieniędzy,sprzętu,czy personelu.
za kazdą dodatkową wygodę trzeba wyłożyć z własnych pieniędzy.
wiele się już zmieniło od kiedy ja rodziłam syna,ale i tak pozostaje wiele do zyczenia.

moim zdaniem jest troche racji w ograniczeniu. cesarki na życzenie nie powinny być jedną z możliwości urodzenia dziecka.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości