Czy uważasz, że klient ma prawo Ci mówić, jak masz wykonywać swoją pracę? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Czy kilent ma prawo Ci mowic, jak masz wykonywac swoja prace?
Tak, ma takie prawo 35 40,23%
Nie, nie ma takiego prawa. 44 50,57%
Nie wiem 8 9,20%
Głosujący: 87. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-03, 12:27   #61
cytryna21
Raczkowanie

Dot.: Czy uwazasz, ze klient ma prawo Ci mowic, jak masz wykonywac swoja prace?

płaci to wymaga - proste
ja jestem bardzo wymagającą klientką i jak coś chcę to tak ma być, a osoba której daje zlecenie może coś mi delikatnie zasugerować swoje zdanie ale nie muszę się z nią zgodzić. Pracownik który niespełnia moich oczekiwań albo nałoży poprawki albo kasy ode mnie nie dostanie po mimo że wykonał prace ale efekt nie był taki jak bym chciała.
cytryna21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 12:44   #62
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy uwazasz, ze klient ma prawo Ci mowic, jak masz wykonywac swoja prace?

Cytat:
Napisane przez cytryna21 Pokaż wiadomość
płaci to wymaga - proste
ja jestem bardzo wymagającą klientką i jak coś chcę to tak ma być, a osoba której daje zlecenie może coś mi delikatnie zasugerować swoje zdanie ale nie muszę się z nią zgodzić. Pracownik który niespełnia moich oczekiwań albo nałoży poprawki albo kasy ode mnie nie dostanie po mimo że wykonał prace ale efekt nie był taki jak bym chciała.
Ja się z takim stanowiskiem nie zgodzę. Nie zawsze to czego klient chce jest logiczne, czy ma sens. Jeśli sprawa będzie dotyczyła sadzenia kwiatków, to okej, niech sobie robi rabatki nawet na środku salonu. Ale są branże, szczególnie finansowe, gdzie sposób w jaki klient chciałby mieć swój pomysł wykonany nie jest w stanie dać pożądanego efektu, lub efekt pożądany przez klienta jest po prostu niemożliwy. A na koniec klient ma pretensje nie do siebie (gdy mu się jednak zrobi tak jak coś sobie wymyślił) tylko do tego kto to wykonywał (ja kiedyś usłyszałam w pretensjach "no myliłem się, racja. To mogła mnie pani przekonać" - ten sam klient zapomniał, że nie dało się go przekonać bo był "mądrzejszy"). Z racji tego, że za wykonaną przeze mnie pracę ponoszę odpowiedzialność w tym także karną nie mogę pozwolić na to żeby tak się stało

Myślę, że bardzo podobnie jest w przypadku usług medycznych. Gdy lekarz wie, że to o co prosi go pacjent nie ma sensu, lub mogłoby mu zaszkodzić jeszcze bardziej trudno aby to wykonał. Zauważcie, że tutaj nie chodzi tylko o relacje usługobiorca-usługodawca, dochodzi też etyka zawodowa - nie można komuś świadomie szkodzić, nawet jeśli on tego chce (i to niezależnie w jakiej branży).
Stary 2008-09-03, 12:52   #63
amber2046
Zakorzenienie

Nie będę udawać, że znam się lepiej na projektowaniu od architekta, czy na leczeniu od lekarza. Nie wyobrażam sobie nakłaniać adwokata do łamania prawa, potykać jakieś sformułowania tłumaczowi utrzymując że tak brzmi lepiej, albo na przykład próbować przekonać do swoich wizji inspektora budowlanego. Za to chciałabym korzystać z usług prawdziwych fachowców, by móc bez oporu obdarzyć ich zaufaniem. Jeśli mam co do tego wątpliwości zlecam tą pracę komuś innemu. Mogłabym ingerować tylko w sytuacji gdyby wykonywana praca była z mojej dziedziny i posiadałabym szeroką widzę na dany temat. Dlatego zagłosowałam na nie.

Crucify Your Mind
amber2046 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 13:29   #64
TmargoT
Zakorzenienie

jeśli chodzi o usługę,na ktorej się nie znam to daję całe prawo wykonania usługi.
jesli np malarz remontuje mi dom to mam prawo powiedzieć,że tym miejscu tapeta jest źle podklejona,albo podłoga krzywa.
jeśli chodzi o lekarza to mogłabym tylko zasugerować zrobienie jakiś badań,ale tu zostawiam wolną rękę.

sama jestem handlowcem i nigdy nie kłóce sie z gustem klientek.każdy ma inny styl i nie można dobierać wedle siebie.
często spotykam się z paniami,ktore pytaj się mnie jak wyglągają i co mają wybrać.wtedy delikatnie sugeruję rożnice w towarze i co im pasuje najlepiej.są jednak takie panie,ktore domagają się opinii.wtedy mowię w.g. swojego gustu i chwale.one tego potrzebują.
największą zapłatą są stałe klientki,ktore mam od lat.
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 13:56   #65
DariaKom
Zakorzenienie

Usługa medyczna jest specyficzna w swoim charakterze. Dyktowanie swoich warunków może odbywać się w przypadku chirurgii plastycznej a nie w przypadku porodu czy np. składania złamanej kości.
Jak idę do dentysty z bolącym zębem, to mówię, że ma zrobić tak, żeby było dobrze a dentysta sam już doskonale wie co ma robić. Niestety w Polsce w stosunku do lat 80tych mało się zmieniło. Wtedy było trudniej o fachowca z prawdziwego zdarzenia i osoby które nie chciały płacić za palenie papierosów i picie kawki wszystkie prace remontowe wykonywały samodzielnie, dotyczy to również innych prac. Wytworzyło się w ludziach dziwne przekonanie, że znają się na wszystkim i każdą robotę najlepiej zrobią sami ale to było uwarunkowane rzeczywistością tamtych czasów.
Dziś, mamy wielu fachowców, możemy wybierać i przebierać...dlaczego więc nie damy ludziom robić tego na czym się znają (nie mówię tu o sugestiach tylko o wymądrzanie się w sprawach o których pojęcia nie mamy).
Może to troszkę urazić niektóre kobiety, ale skoro tak wszystko wiesz na temat porodów (a bo koleżanka jak rodziła to..), to nie zawracaj głowy lekarzowi (który przecież nie wie co robi) i urodź w domu sama, z tymi koleżankami i siostrami specjalistkami.
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 14:17   #66
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DariaKom Pokaż wiadomość
Może to troszkę urazić niektóre kobiety, ale skoro tak wszystko wiesz na temat porodów (a bo koleżanka jak rodziła to..), to nie zawracaj głowy lekarzowi (który przecież nie wie co robi) i urodź w domu sama, z tymi koleżankami i siostrami specjalistkami.
Czyli w przychodni czy w szpitalu nie mam już żadnych praw? W czasie porodu nie można wogóle się odezwać tylko siedzieć cicho i czekać co zrobi lekarz? Nie mogę domagać się znieczulenia kiedy będę chciała i rodzenia w dowolnej pozycji bo lekarz powie mi "tysiące kobiet rodziło bez znieczulenia i na leżąco to pani też da radę, proszę nie dyskutować to ja jestem specjalistą". Chyba jednak pacjent też ma coś do powiedzenia.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 14:20   #67
Margotka_
Zadomowienie

Hej Dziewczyny,

Generalnie klient ma zawsze racje i czasami trzeba zacisnąć zęby, wysłuchać i z uśmiechem numer 5 przytakiwać głową, że ma rację no a poza tym klient płaci - klient wymaga. Wiadoma sprawa, że czasami wyobrażają sobie niewiadomo jakie cuda, niewykonalne, a czasem i nawet niewyobrażalnie dziwne ale cóż ma prawo a my z grzecznością musimy mu wytłumaczyć co i jak
Margotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 15:30   #68
shena
Rozeznanie

Klient ma prawo zasugerować a potem z fachowcem zastanowic się czy takie rozwiązanie będzie dobre i (jeslni nie) wysłuchac co fachowiec mu radzi- ze tak będzie lepiej.

Podam przykład na sobie. To będzie z dziedziny medycznej. Chodziłam kiedyś do dermatologa leczyć trądzik. Kiedy byłam pierwszy raz sama mu zasugerowałam co chciałabym aby mi przepisał. On się nad tym zastanowił czy taka kuracja będzie ok i doszliśmy do konsensusu.

Według mnie ma prawo, ale nie na tej zasadzie (np.sytuacja jak ze mną) on powie ze chce to i to a jak lekarz powie ze nie bo coś tammm(uzasadni) to pacjent sie wkurzy i pójdzie do innego lekarza. I też z drugiej strony...niektórzy lekarze się bardzo unoszą jak pacjent coś proponuje...mówią ze to on jest lekarzem i wie jak ma leczyc a pacjent niech najlepiej się nie odzywa w tej kwestii.
Ja naszczescie trafiłam na fajnego lekarza który mnie wysłuchał i razem się zastanowilismy co dalej.
shena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 15:33   #69
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy uwazasz, ze klient ma prawo Ci mowic, jak masz wykonywac swoja prace?

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Czyli w przychodni czy w szpitalu nie mam już żadnych praw? W czasie porodu nie można wogóle się odezwać tylko siedzieć cicho i czekać co zrobi lekarz? Nie mogę domagać się znieczulenia kiedy będę chciała i rodzenia w dowolnej pozycji bo lekarz powie mi "tysiące kobiet rodziło bez znieczulenia i na leżąco to pani też da radę, proszę nie dyskutować to ja jestem specjalistą". Chyba jednak pacjent też ma coś do powiedzenia.
Chyba źle albo zbyt dosłownie ją zrozumiałaś. Po prostu lekarz podejmuje decyzje bez zbędnych emocji (które towarzyszą pacjentowi jak chociażby zwyczajny ból, który może zaćmić jasność myślenia) i jego decyzja jest po pierwsze bardziej fachowa, po drugie bardziej obiektywna a więc i bardziej adekwatna do sytuacji. A jak się komuś nie podoba to może przecież nie korzystać z usług lekarza, nie ma przymusu. Jeśli ktoś mówi jako wykonawca usługi jak coś trzeba wykonać a ty się z nim nie zgadzasz, natomiast on nie zgadza się na twoje propozycje to jedynym wyjściem jest nie wykonywać usługi

Mam wrażenie, że niektórzy to by chcieli tak: ja ci powiem jak masz mi to zrobić, ty mi zrobisz po mojemu, a nie wg twoich sposobów, a jak mój sposób będzie nieskuteczny to cię pozwę do sądu o odszkodowanie ty partaczu.
Ja w takich warunkach odmówiłabym pracy. Albo podejmuję odpowiedzialność za coś co wykonuję i wykonuję to tak, jak potrafię najlepiej i uważam, ze jest najlepiej, albo nie biorę odpowiedzialności i wykonuję sposobem klienta (przy czym w mojej branży nie ma takiej możliwości - albo jest po mojemu, albo nie ma wcale i podobnie powinno być u lekarzy).
Stary 2008-09-03, 15:51   #70
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:

Wypowiadałam się już wielokrotnie na ten temat, że kobieta może wybrać sobie pozycję i zażyczyć znieczulenia... proszę bardzo.. i do tego ma pełne prawo ale w tej chwili pisałam raczej o problemie cc czy sn... Otóż uważam, że o ile z tamtymi rzeczami się zgadzam, to nie zgadzam się z tym, że lekarz ma wykonać operację pt. Cesarskie cięcie w sytuacji gdy nie ma wskazania a kobieta w jego ocenie poradzi sobie w porodem siłami natury.
Nie wydaje mi się, żeby strach przed bólem i histeryczne zachowanie były wskazaniem do cesarki..i tyle...
Możesz na własne życzenie okaleczyć się sama w domu, ale nie zmuszaj lekarza, żeby wykonał operację, która nie jest konieczna narażając Cię na powikłania i komplikacje.
Powiesz pewnie że to twój ból, brzuch i decyzja... jak jest twój to urodź sama a jak chcesz rodzić z lekarzem to daj mu to zrobić tak, jak on uważa za stosowne bo on odpowiada za to odpowiedzialnością karną... i ma prawo Ci odmówić jak widzi, że pleciesz bzdury...

Nie mówiłam tego konkretnie o Tobie, zwracałam się do Ciebie, bo odpisuję na twój post także nie bierz tego osobiście.
Stary 2008-09-03, 16:04   #71
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cytryna21 Pokaż wiadomość
płaci to wymaga - proste
Zupelnie sie z Toba nie zgadzam. Po pierwsze, klient (w wiekszosci) nie ma wiedzy z zakresu medycyny potrzebnej o decydowaniu u lekarza, mechaniki o decydowaniu o budownictwie, finansach o decydowaniu za doradce finansowego, prawnej o decydowaniu za prawnika, o przepisach podatkowych od decydowaniu za ksiegowego.

Do tego, nie ma znajomosci przepisow prawnych obwarowujacych dana dzialanosc jak i pojecia o standardach etycznych danego zawodu.

Klient powinienm powiedziec czego chce, a fachowiec, czy jest w stanie to zrobic, jesli nie to jaka jest alternatywa. Jesli jest w stanie to zrobic, to oczywiscie powinien znac zdanie klienta nt. sposobu dojscia do celu, ale koniec koncow, to klient nie narzuca jak to ma byc zrobione.

Jesli jestes zwiazana umowa i uslugodawca sie z warunkow umowy wywiaze, to niewyplacenie najpewniej sie skonczy puszczeniem pozwanego z torbami. Tu nie decyduje efekt czy Twoje zadowolenie, bo jedno i drugie moze byc nieosiagalne.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 19:54   #72
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Wypowiadałam się już wielokrotnie na ten temat, że kobieta może wybrać sobie pozycję i zażyczyć znieczulenia... proszę bardzo.. i do tego ma pełne prawo ale w tej chwili pisałam raczej o problemie cc czy sn... Otóż uważam, że o ile z tamtymi rzeczami się zgadzam, to nie zgadzam się z tym, że lekarz ma wykonać operację pt. Cesarskie cięcie w sytuacji gdy nie ma wskazania a kobieta w jego ocenie poradzi sobie w porodem siłami natury.
Nie wydaje mi się, żeby strach przed bólem i histeryczne zachowanie były wskazaniem do cesarki..i tyle...
Możesz na własne życzenie okaleczyć się sama w domu, ale nie zmuszaj lekarza, żeby wykonał operację, która nie jest konieczna narażając Cię na powikłania i komplikacje.
Powiesz pewnie że to twój ból, brzuch i decyzja... jak jest twój to urodź sama a jak chcesz rodzić z lekarzem to daj mu to zrobić tak, jak on uważa za stosowne bo on odpowiada za to odpowiedzialnością karną... i ma prawo Ci odmówić jak widzi, że pleciesz bzdury...

Nie mówiłam tego konkretnie o Tobie, zwracałam się do Ciebie, bo odpisuję na twój post także nie bierz tego osobiście.
Jak ktoś prosi o znieczulenie to również może podchodzić emocjonalnie i histerycznie prosić o znieczulenie by zmniejszyć ból. Ja właśnie podchodzę do tego w ten sposób, że to jest decyzja każdej kobiety i skoro ona zna wszelkie za i przeciw to właśnie jej tylko jej sprawa i my nie powinniśmy się do tego mieszać. Przecież poród naturalny też ma swoje konsekwencje i kobieta może czuć pewne obawy. Wydaje mi się, ze jeśli chodzi o lekarzy to akurat nie ma najmniejszego problemy by załatwić cesarkę i nie są oni nastawieni anty. Zresztą poród sn a cc wywołuje takie same emocje jak temat nacięcia krocza czy karmienia piersią. Myślę, że i tak każdy będzie obstawał przy swoim poglądzie na te sprawy.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Klient powinienm powiedziec czego chce, a fachowiec, czy jest w stanie to zrobic, jesli nie to jaka jest alternatywa. Jesli jest w stanie to zrobic, to oczywiscie powinien znac zdanie klienta nt. sposobu dojscia do celu, ale koniec koncow, to klient nie narzuca jak to ma byc zrobione.
Jednym słowiem współpraca i tyle. Nikt nikogo do niczego nie zmusza i wszyscy są zadowoleni.
Stary 2008-09-03, 20:07   #73
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ktoś prosi o znieczulenie to również może podchodzić emocjonalnie i histerycznie prosić o znieczulenie by zmniejszyć ból. Ja właśnie podchodzę do tego w ten sposób, że to jest decyzja każdej kobiety i skoro ona zna wszelkie za i przeciw to właśnie jej tylko jej sprawa i my nie powinniśmy się do tego mieszać. Przecież poród naturalny też ma swoje konsekwencje i kobieta może czuć pewne obawy. Wydaje mi się, ze jeśli chodzi o lekarzy to akurat nie ma najmniejszego problemy by załatwić cesarkę i nie są oni nastawieni anty. Zresztą poród sn a cc wywołuje takie same emocje jak temat nacięcia krocza czy karmienia piersią. Myślę, że i tak każdy będzie obstawał przy swoim poglądzie na te sprawy.

Jednym słowiem współpraca i tyle. Nikt nikogo do niczego nie zmusza i wszyscy są zadowoleni.

Ja nie staram się przeciągnąć Cię na swoją stronę..wyrażam swoje zdanie.
Jeszcze raz powtarzam, kaliber ingerencji w przypadku znieczulenia i cc jest tak duży, że Twój przykład nie jest najtrafniejszy. Znieczulenie jest uśmierzeniem bólu, które powinno być zastosowane w przypadku obawy o nadmierny ból, cc jest operacją... a nawet na chłopski rozum.. operacja= ból... a w tym przypadku, dość duży...Moja opinia jest taka, że życzenie sobie operacji celem uśmierzenia bólu jest złym pomysłem.

Dyskusja służy wymianie poglądów przecież ja się tu nie łudzę, że po przeczytaniu mojego stanowiska zmaleje ilość bezpodstawnych operacji, wyrażam tylko swoje zdanie jako jedna z wielu
Stary 2008-09-03, 20:07   #74
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Zupelnie sie z Toba nie zgadzam. Po pierwsze, klient (w wiekszosci) nie ma wiedzy z zakresu medycyny potrzebnej o decydowaniu u lekarza, mechaniki o decydowaniu o budownictwie, finansach o decydowaniu za doradce finansowego, prawnej o decydowaniu za prawnika, o przepisach podatkowych od decydowaniu za ksiegowego.

Do tego, nie ma znajomosci przepisow prawnych obwarowujacych dana dzialanosc jak i pojecia o standardach etycznych danego zawodu.

Jesli jestes zwiazana umowa i uslugodawca sie z warunkow umowy wywiaze, to niewyplacenie najpewniej sie skonczy puszczeniem pozwanego z torbami. Tu nie decyduje efekt czy Twoje zadowolenie, bo jedno i drugie moze byc nieosiagalne.
zawsze obie strony mogą sie wycofać.
Stary 2008-09-03, 20:11   #75
mirynka
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale nie można też zakładać, że przychodzę do firmy i zostawiam wszelkie decyzje wykonawcy i działa na zasadzie samowolki. To oczywiste, że zatrudniam fachowca skoro nie umiem zrobić czegoś sama, ale jednocześnie oczekuję określonego efektu, więc np. ekipie remontowej powiem jakie chcę materiały, w którym miejscu mają być kafelki i w jaki sposób położone, jak pomalować ściany itp. CHodzi mi o pewne ustalenia. Oczywiście nie będę ich instruować jakich pędzli mają używać do malowania ani od której ściany ma zacząć. To już jego organizacja, ale efekt ma być taki jakiego ja oczekuję. Podobnie jak u fryzjera czy kosmetyczki - ustalam efekt ale nie obchodzi mnie w jaki sposób kładzie farbę czy maseczkę. A jeśli coś idzie nie po mojej myśli mam prawo zwrócić na to uwagę.
oczywiscie zgadzam sie z toba, jesli do mnie przychodzi klient ma prawo powiedziec jaki chce efekt koncowy ale nie ma prawa mowic mi " niech pani zrobi tak" " ja bym zrobil tak" itp, wiadomo ze ekipie remontowej musisz wszystko wyjasnic, co, gdzie i z czego, tak samo u fryzjera czy kosmetyczki.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 20:21   #76
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
zawsze obie strony mogą sie wycofać.
W sytuacji, kiedy usluga jest wykonana, a klientowi sie nie podoba? Jak dla mnie o wycofywaniu sie nie ma mowy.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-09-03, 20:28   #77
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
W sytuacji, kiedy usluga jest wykonana, a klientowi sie nie podoba? Jak dla mnie o wycofywaniu sie nie ma mowy.
w sumie tak.raczej chodziło mi o rozmowę przed wykonaniem.jesli klient za dużo chce i wymaga ,a czego nie da sie wykonać to można zrezygnowac i odwrotnie.

moja znajoma najęła firmę do remontu całego domu.w połowie roboty zauważyła ,że wiele rzeczy wykonanych jest źle.poprostu fuszerka.zmniejszyła im zakres usług,dokończyli ściany,ale paneli już nie kładli.
powiedziała szefowi firmy o soich zastrzeżenia co do wykonanej pracy i szef musiał ustąpić.

nie da się uogólnić definicji do każdej usługi,bo np u fryzjera ciężko byłby uciec z połową głowy wystrzyżoną-choć i znam taki przypadek.

można by się kłócić co do wykonywania usług przez rzemieślnikow.wystarczy przypomniec sobie program ustarka.
niby fachowcy,a tak naprawde partacze.
Stary 2008-09-03, 20:30   #78
taka taka
Zakorzenienie

Cytat:
to czy można się wycofać, kiedy i na jakich warunkach powinno być zapisane (lub powiedziane ) w umowie
taka taka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 20:36   #79
Wyrak
Zakorzenienie

TmargoT - mi chodzilo o te zdanie "Pracownik który niespełnia moich oczekiwań albo nałoży poprawki albo kasy ode mnie nie dostanie po mimo że wykonał prace ale efekt nie był taki jak bym chciała", wskazujace, ze jest juz po swiadczeniu uslugi.

Cytat:
Napisane przez taka taka Pokaż wiadomość
to czy można się wycofać, kiedy i na jakich warunkach powinno być zapisane (lub powiedziane ) w umowie
Dla mnie to jest prosciutka sprawa: Jesli wywiazuje sie z umowy = zadam honorarium zapisanego w umowie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 21:24   #80
Annaluka
Zakorzenienie

W odniesieniu do mojej osoby - tak, klient ma prawo mi mówić jak mam coś wykonać.

ALE ja mam prawo nie posłuchać go i wykonać swoją pracę tak jak uważam za słuszne.

Pracuje przy obsłudze, mam bezpośredni kontakt z ludźmi. I generalnie wsłuchuję się w klientów i staram się spełniać ich oczekiwania.

Jednak jeśli przesadza po prostu ignoruję jego uwagi.
Stary 2008-09-03, 21:28   #81
Fresa
Zakorzenienie

Gdyby pytanie postawić inaczej:
- czy uważasz, że masz prawo mówić wykonawcy, jak ma wykonywać pracę?
odpowiedzi zapewne byłyby jednomyślne:
- TAK

bo wiadomo, że w zasadzie to nikt nie lubi, jak się mu w garach miesza , ale pod czyjeś pokrywki to się lubi zajrzeć
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-03, 21:31   #82
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
TmargoT - mi chodzilo o te zdanie "Pracownik który niespełnia moich oczekiwań albo nałoży poprawki albo kasy ode mnie nie dostanie po mimo że wykonał prace ale efekt nie był taki jak bym chciała", wskazujace, ze jest juz po swiadczeniu uslugi.

Dla mnie to jest prosciutka sprawa: Jesli wywiazuje sie z umowy = zadam honorarium zapisanego w umowie.
sory,ale to chyba nie jest moje zdanie.
zacytowałeś mnie o tym,że można się wycofać,a wytłuszczonego ja nie napisałam.
Stary 2008-09-03, 21:55   #83
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TmargoT Pokaż wiadomość
sory,ale to chyba nie jest moje zdanie.
zacytowałeś mnie o tym,że można się wycofać,a wytłuszczonego ja nie napisałam.
Nie twierdze wcale ze Twoje Ty przedtem zacytowalas moja wypowiedz i napisalas o mozliwosci wycofania sie, a ja przytoczylem cytat, do ktorego odnosila sie wypowiedz, ktora zacytowalas

Fresa - No wlasnie o to chodzi, ze w pewnym temacie, pomijajac inne kwestie, ktore byly, to kazdy wiedzial lepiej od specjalistow z pewnej grupy zawodowej... wydaje mi sie, ze to jest czestsze, warunkiem tylko, zeby ta grupa zawodowa, to nie ta, ktore sie samemu reprezentuje

Stary 2008-09-04, 00:07   #84
gaga
Zakorzenienie

GG do gaga

Aggie125 napisala :"" Do pewnego stopnia. Jeśli np. pani poleci fryzjerowi fryzurę a la konkretna gwiazda filmowa, a fryzjer widzi, że w takiej fryzurze klientce będzie wybitnie nie do twarz, powinien zasugerować nieco inne ostrzyżenie. Jeśli jednak klientka się uprze, to fryzjer nie powinien dyskutować, tylko zrobić taka fryzurę, jaką chce klientka. ""

nie moge sie zgodzic w tej kwestii...poniewaz, nie zawsze da sie zrobic taka fryzure ,pomimo ze klient chce...nie zawsze włosy na to pozwalają...i co wtedy? wtedy klient mowi..."to pani jest fachowcem,to pani powinna wiedziec a nie sluchac sie mnie"
a juz napewno nie zgodze siez tym , ze klient moze mnie pouczac jak robi sie pasemka, nakreca trwala idt....a spotkalam sie z takimi przypadkami...(a Pani marysia to trzymala inaczej nozyczki...a w gazecie pisali ze robi sie tak i tak ..)tu zasada klient nasz Pan, no dociera do mnie...bo to ja jestem profesjonalista i to ja wiem jak obchodzic sie z chemia aby nie zniszczyc wlosa...ja jestem odpowiedzialna za to co robie..
ale jakos do tej pory chba sila persfazji , wiedzy ...i milego sposobu bycia
daje sobie rade i z takimi klientami
Stary 2008-09-04, 09:42   #85
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
A gdyby tak na chwilę porzucić temat porodu. Wyobraź sobie, że masz niesamowity ból ręki, wydaje ci się, że zaraz oszalejesz z bólu. Lekarz tłumaczy ci, że to można wyleczyć ale musisz pocierpieć, a ty nie - upierasz się, żeby ci uciął tą rękę. Uważasz, że powinien to zrobić, bo ty tak chcesz - w końcu to twoja ręka i twój ból? Ja uważam, że nie. Etyka zawodowa podpowiada mu, że nie można okaleczać człowieka, jeśli można go wyleczyć, nawet w sytuacji gdy pacjent sam jest przekonany, że to dobre rozwiązanie.

Poród jest specyficzny właśnie dlatego, że towarzyszą mu silne emocje. W tej sytuacji ocena lekarza jest obiektywna dlatego, że on tych emocji nie ma i dlatego, że ma wiedzę fachową. Należy mu zaufać, w końcu człowiek powinien się kierować nie tylko emocjami ale także rozsądkiem. Miliony kobiet rodziły naturalnie, i jeśli poród przebiega bez komplikacji to po co na siłę go komplikować? Cesarskie cięcie też często niesie za sobą komplikacje odczuwalne później, czasem po kilku latach. Tworzące się często zrosty na macicy i inne atrakcje. Po co ryzykować, jeśli nie trzeba? Ból przyjdzie, a potem minie. Przecież poród nie trwa wiecznie.
Stary 2008-09-04, 10:04   #86
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja nie staram się przeciągnąć Cię na swoją stronę..wyrażam swoje zdanie.
Jeszcze raz powtarzam, kaliber ingerencji w przypadku znieczulenia i cc jest tak duży, że Twój przykład nie jest najtrafniejszy. Znieczulenie jest uśmierzeniem bólu, które powinno być zastosowane w przypadku obawy o nadmierny ból, cc jest operacją... a nawet na chłopski rozum.. operacja= ból... a w tym przypadku, dość duży...Moja opinia jest taka, że życzenie sobie operacji celem uśmierzenia bólu jest złym pomysłem.

Dyskusja służy wymianie poglądów przecież ja się tu nie łudzę, że po przeczytaniu mojego stanowiska zmaleje ilość bezpodstawnych operacji, wyrażam tylko swoje zdanie jako jedna z wielu
Ja również nie chcę nikogo namawiać na którykolwiek sposób porodu. Po prostu jest mi obojętne jak ktoś będzie rodził - wiadomo że każdy inaczej przechodzi zarówno przez poród naturalny jak i cesarkę, a cierpieć można po obu formach porodu. A jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań do porodu sn czy cc to nie widzę powodu dlaczego kobieta nie miałaby prawa wybierać.

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
A gdyby tak na chwilę porzucić temat porodu. Wyobraź sobie, że masz niesamowity ból ręki, wydaje ci się, że zaraz oszalejesz z bólu. Lekarz tłumaczy ci, że to można wyleczyć ale musisz pocierpieć, a ty nie - upierasz się, żeby ci uciął tą rękę. Uważasz, że powinien to zrobić, bo ty tak chcesz - w końcu to twoja ręka i twój ból? Ja uważam, że nie. Etyka zawodowa podpowiada mu, że nie można okaleczać człowieka, jeśli można go wyleczyć, nawet w sytuacji gdy pacjent sam jest przekonany, że to dobre rozwiązanie.

Poród jest specyficzny właśnie dlatego, że towarzyszą mu silne emocje. W tej sytuacji ocena lekarza jest obiektywna dlatego, że on tych emocji nie ma i dlatego, że ma wiedzę fachową. Należy mu zaufać, w końcu człowiek powinien się kierować nie tylko emocjami ale także rozsądkiem. Miliony kobiet rodziły naturalnie, i jeśli poród przebiega bez komplikacji to po co na siłę go komplikować? Cesarskie cięcie też często niesie za sobą komplikacje odczuwalne później, czasem po kilku latach. Tworzące się często zrosty na macicy i inne atrakcje. Po co ryzykować, jeśli nie trzeba? Ból przyjdzie, a potem minie. Przecież poród nie trwa wiecznie.
Wyobraziłam sobie i ja na pewno nie ucięłabym ręki w takiej sytuacji.

A wyobraź sobie chorego na raka chłopca (prawdziwy przypadek z otoczenia) któremu rodzice mówią że można spróbować leczenia chemią, ale lepszym rozwiązaniem byłoby amputowanie nogi bo wtedy rak może się nie rozprzestrzenić. I to przed rodzicami stoi dylemat i to oni muszą zdecydować czy spróbować leczenia i może uda uratować się nogę czy od razu amputować nogę i mieć większe szance (ale nie 100%) że dziecko będzie zdrowe.

Jestem świadoma, że również cc ma swoje konsekwencje (podobnie jak poród sn), dlatego ja nie mam nic przeciwko temu, żeby kobieta po konsultacji ze swoim zaufanym lekarzem podjęła najlepszą dla niej formę porodu.
Stary 2008-09-04, 10:36   #87
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Wyobraziłam sobie i ja na pewno nie ucięłabym ręki w takiej sytuacji.
Ja także - cierpiałabym zdając się na opinię fachowca

Cytat:
A wyobraź sobie chorego na raka chłopca (prawdziwy przypadek z otoczenia) któremu rodzice mówią że można spróbować leczenia chemią, ale lepszym rozwiązaniem byłoby amputowanie nogi bo wtedy rak może się nie rozprzestrzenić. I to przed rodzicami stoi dylemat i to oni muszą zdecydować czy spróbować leczenia i może uda uratować się nogę czy od razu amputować nogę i mieć większe szance (ale nie 100%) że dziecko będzie zdrowe.
To trudne decyzje, ogromne dylematy. Dobrze jest gdy dziecko jest na tyle duże, że samodzielnie może podjąć decyzję, świadome jej konsekwencji. Gorzej, gdy muszą zadecydować rodzice. Nie wiem co ja bym zrobiła - nigdy nie byłam w takiej sytuacji.

Cytat:
Jestem świadoma, że również cc ma swoje konsekwencje (podobnie jak poród sn), dlatego ja nie mam nic przeciwko temu, żeby kobieta po konsultacji ze swoim zaufanym lekarzem podjęła najlepszą dla niej formę porodu.
Zgadzam się z tym. Nie jestem fanatyczną przeciwniczką cc. Po prostu nie rozumiem podejścia na zasadzie cesarka alternatywą na porodowy ból. Cięcie brzucha też boli i to podobno znacznie dłużej niż po naturalnym porodzie.
Stary 2008-09-04, 14:11   #88
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Nie twierdze wcale ze Twoje Ty przedtem zacytowalas moja wypowiedz i napisalas o mozliwosci wycofania sie, a ja przytoczylem cytat, do ktorego odnosila sie wypowiedz, ktora zacytowalas

Fresa - No wlasnie o to chodzi, ze w pewnym temacie, pomijajac inne kwestie, ktore byly, to kazdy wiedzial lepiej od specjalistow z pewnej grupy zawodowej... wydaje mi sie, ze to jest czestsze, warunkiem tylko, zeby ta grupa zawodowa, to nie ta, ktore sie samemu reprezentuje
troche to pogmartwane,nieprawdasz?: D
już myślałam,że ze mną źle,bo nie rozpoznaje swoich słow
Stary 2008-09-04, 14:18   #89
TmargoT
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gaga Pokaż wiadomość
Aggie125 napisala :"" Do pewnego stopnia. Jeśli np. pani poleci fryzjerowi fryzurę a la konkretna gwiazda filmowa, a fryzjer widzi, że w takiej fryzurze klientce będzie wybitnie nie do twarz, powinien zasugerować nieco inne ostrzyżenie. Jeśli jednak klientka się uprze, to fryzjer nie powinien dyskutować, tylko zrobić taka fryzurę, jaką chce klientka. ""

nie moge sie zgodzic w tej kwestii...poniewaz, nie zawsze da sie zrobic taka fryzure ,pomimo ze klient chce...nie zawsze włosy na to pozwalają...i co wtedy? wtedy klient mowi..."to pani jest fachowcem,to pani powinna wiedziec a nie sluchac sie mnie"
a juz napewno nie zgodze siez tym , ze klient moze mnie pouczac jak robi sie pasemka, nakreca trwala idt....a spotkalam sie z takimi przypadkami...(a Pani marysia to trzymala inaczej nozyczki...a w gazecie pisali ze robi sie tak i tak ..)tu zasada klient nasz Pan, no dociera do mnie...bo to ja jestem profesjonalista i to ja wiem jak obchodzic sie z chemia aby nie zniszczyc wlosa...ja jestem odpowiedzialna za to co robie..
ale jakos do tej pory chba sila persfazji , wiedzy ...i milego sposobu bycia
daje sobie rade i z takimi klientami
a ja naprzykład mogę podac kontra...
moj syn ostatnio był u innej fryzjerki co zwykle,bo "pani MARYSIA"miała dużo klientów.
młoda dziewczyna spytała się mnie ,jakma go ostrzyc.
więc mowię,że ma być krótko,tył maszynką,ale górna warstwa musi być wycieniowana nożyczkami degazówkami ,aż od połowy długości włosow.mowie jej,że zawsze tak obcinam,bo syn ma bardzo dużo włosow.pani zrozumiała i tnie.
wyszło za krotko i wogle nie wycieniowała-nie przerzedziła włosow.pytam się jej,dlaczego i mowię,że potrzebne sa inne nożyczki.,niż te co ona ma.
najpierw dziewcze spojrzało na mnie,a potem mowi,że powinnam jej powiedieć.a ja przeciez mowiłam.
czesto zgłaszam poprawki,nie mowię ostatecznie jak i co,ale radze się i wcielam swoje pomysły.ostateczną decyzje podejmuje fachowiec.
Stary 2008-09-05, 18:32   #90
DariaKom
Zakorzenienie

No i w tym przypadku się zgadzam, bo usługa fryzjerska nie robi większej krzywdy niż dyskomfort w razie nieudanej fryzury. Jak zażyczysz sobie coś co będzie złym pomysłem np. to jedyna konsekwencja będzie taka, że będziesz źle wyglądać a nie, że pogorszy się twój stan zdrowia, wystąpią komplikacje czy coś w tym stylu...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości