|
|
#61 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: widmo w kościele :/
Elfir - Szatan pojawia sie w ST, w Talmudzie i w opowiesciach kabalistycznych. Tyle, ze w judaizmie nie jest przeciwnikiem Boga, a czlowieka. Bog w judaizmie nie jest samym dobrem, jest raczej panem zla i dobra, on stworzyl swiatlosc i ciemnosc. Zle uczynki dzieja sie za Jego przyzwoleniem.
Poza tym, wyobrazenie szatana jako goscia z brodka tez ma poniekad swoje zrodlo w judaizmie. Chodzi mi konkretnie o kozla ofiarnego, ofiarowywanego zlemu bogowi pustyni. Na kozla byly przenoszone winy calego ludu. Szatan jest w swojej roli podobny do kozla - na niego przenosi sie odpowiedzialnosc za cale zlo swiata. A czy Zydzi sa szczesliwi, czy nie, tego nie wiem. Wiem tylko, ze sa rozni i maja zroznicowane podejscie do swojej religii, jak wszyscy. |
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
lepiej sie pomódl to pomaga |podobno|
|
|
|
|
|
#63 |
|
Rozeznanie
|
Wszystko co chciałam napisać dt. odpowiedzi Elfir na mój post napisał Wyrak
więc nie będę się powtarzać. Proszę tylko o przerwanie "nagonki " na autorkę, bo niektóre posty są bardzo obraźliwe w stosunku do niej ![]() Ciekawe, że nikt nie wyśmiewa wątków o kabale, buddyźmie itp, a jezeli ktos zacznie temat o religii katolickiej to nie jest traktowany poważnie. Widać, że autorka jest osobą bardzo religijną i pewnie dlatego tak się przejmuje tym co zobaczyła, ale może wystarczyło napisać, ze wszystko było tylko przewidzeniem/ zmęczeniem. Zastanawianie się czy autorka jest osoba zrównoważona psychicznie czy tez nie jak dla mnie jest wysoce niestosowne. A osoby proponujące psychiatrę powinny sie zostanowić poważnie zanim coś napiszą
06.07.2013 Edytowane przez Ashmira Czas edycji: 2008-10-30 o 20:21 Powód: literówka |
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
a czy doradzanie komus psychiatre jest czyms zlym? jest to przeciez w trosce o kogos
ja jako ze mam doswiadczenie w psychiatrii w terapii to rowniez zgodze sie ze patrzac na post autorki to mozna tez swietrdzic cos z nerwicy natrectw- wiecej poczytacie o tym w necie natrectwa dotyczaca sfery religijnej sa b.czeste zwlaszc zai osob wrazliwych , religijnych jak autorka i mam do siebie poczucie zalu i wyrzuty sumienia z powodu opuszczonej mszy czy czegos tam jeszcze to wtedy psychika i podswiadomosc plata figle i mozna widziec rozne rzeczy a wlasciwie wydaje nam sie ze sie widzi takze psychitra nie jest zly oczywiscie nie odrazu po jednym incydencie ![]() ale jesli takich roznych incydentow bedzie wiecej to wizyta moze pomoc a nie zaszkodzi napewno |
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
osobiscie jestesm bardzo negatywnie nastawiona do wszelkich terapeutow roznej masci, psychiatrow, psychologow itp. dlatego to co napisze jest moja refleksja i nie bede sie silic na zaden obiektywizm. mysle ze sugerowanie autorce watku udania sie do psychiatry jest lekko przesadzone i taka ingerencja wiazac bedzie sie z przekonaniem samej dziewczyny ze cos z nia nie tak. osoby zajmujace sie psychika innych nie zawsze zdaja sobie sprawe jak duza moge jej wyrzadzic szkode i niestety czasami ja wyrzadzaja. tymczasem proponuje odrobiny dystansu, niezaleznie jak go argumentowac bedziecie, wezcie pod uwage ze wypowiadacie sie na bazie kontretnego przypadku i niektore z wypowiedzi sa po prostu niestosowne (zebyu nie powiedziec obrazliwe). dyskusja na tematy wiary mnie zupelnie nie iteresuje, gdyz nie czuje takiej potrzeby zeby prezentowac swoje intymne poglady na ten temat. ale rada zeby odpuscic sobie religie i to co z nia niesie jezeli dziewczyna zobaczyla to co jej sie wydale ze zobaczyla, bedzie w skutkach zbilzona do amputacji reki gdy boli palec. a co do 'ateistow' ktorzy uwazaja ze wyzwolili sie od prymitywnych pogladow, mysle ze ich sytuacja jest wybitnie podobna do tych co wierza, tylko ze oni wierze ze nie wierza. to nie daje ich pogladom zadnej wyzszosci.
|
|
|
|
|
#66 |
|
Rozeznanie
|
[quote=Brook;9532162]a czy doradzanie komus psychiatre jest czyms zlym? jest to przeciez w trosce o kogos
Nie uważam, ze jest to coś złego, ale bardziej chodzilo mi o sposob w jaki pewna osoba ta pomoc zaoferowała. Ale nie bawmy się też w psychologów na forum błagam, możemy tym tylko zaszkodzić autorce
|
|
#67 | |
|
Buc
|
[quote=Ashmira;9534601]
Cytat:
Rozumiem ,że chodzi Ci o mnie. Nie ma nic obrazliwego w stwierdzeniu 'sugeruję psychiatrę' ale może z racji tego ,że jest to też temat związany z wiarą powinnam napisać "śmiem,ale bardzo,nieśmiało śmiem , sugerować Ci konsultację psychiatryczną,tylko błaaaaaaaaaaagam nie obraź się,bo to normalne,że jako katoliczka widzisz diabła. " Ciekawa jestem czy też sugerowanie lekarza,osobie, która by nie wspominała o swoje wierze a zobaczyła stado stojących szczurów ubranych w różowe spódniczki i tańczących krakowiaka było by wysoce niestosowne.
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dobre ,swoja droga jakbym zobaczyla takie szczurki nie pozbierałabym sie miesiac ,moj psychiatra chyba tez
|
|
|
|
|
|
#69 |
|
Zakorzenienie
|
Tak. Nie bardzo rozumiem jak można komus sugerowac chorobę psychiczną po jednym przywidzeniu.
|
|
#70 | |
|
Buc
|
Cytat:
wskaż prosze mi post w którym sugeruję komuś chorobę psychiczną.
|
|
|
#71 |
|
Zakorzenienie
|
To niby po co ma sie udac do lekarza? Jesli zdrowa?
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Buc
|
uważasz ,że widzenie diabła czy szczurów w różowych kieckach jest czymś normalnym? pozatym jak było wcześniej pisane - zaburzenie psychiczne to nie choroba psychiczna. nie wiem czy można jaśniej to napisać.
Edytowane przez suszarka Czas edycji: 2008-10-31 o 14:48 Powód: niedpowiedzenie. |
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że jednorazowe zobaczenie czegos co wydaje się nam niezbyt mozliwe/normalne nie jest powodem aby podejrzwać się/kogoś o zaburzenia psychiczne.
|
|
#74 |
|
Buc
|
wierz mi ,że jeżeli byłam by trzeźwa,nie padająca za zmęczenia i zobaczyłabym coś mało prawdopodobnego, to zaczełabym się zastanawiać czy z moją psychiką wszystko w porządku.
|
|
#75 |
|
Zakorzenienie
|
jasne ze nie zgadzam sie
![]() tylko wlsnie ostrzegamy ze gdyby sytuacja sie potwarzala... ![]() dlatego najlepiej autorka sie tym nie bedzie przejmowac i uzna ze to podswidomosc u niej tak zdziaala w poalczeniu z religijnoscia i wrazliwoscia a nastepnei niech wrzuci na luz dla wlasnego zdrowia od tyle tylko
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź. Brook, pytałaś, kto to teista. To osoba wyznająca pogląd, że istnieją bogowie (nie wiem, chociażby Lelum Polelum) lub Bóg. Edytowane przez larva Czas edycji: 2008-10-31 o 16:07 |
|
|
|
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
czyli teista wierzy jednak w cos w istnienie jakis wyzszych sfre? Bogow tak? a ateista wogole?
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zadomowienie
|
MacGonagal bo nie do końca zrozumiałam
to co zobaczyłaś w oczach tego księdza, tzn bardziej poczułaś to, "zobaczyłaś" coś złego w jego wzroku, tzn przeszył cię i wywołał takie uczucie o którym piszesz? czy zobaczyłaś "diabła" z rogami, ogonem i widłami? bo z tego co zrozumiałam to chodzi raczej o jakieś mocne przeczucie a nie wizje/przewidzenia? bo chyba tego drugiego dotyczą wszystkie wypowiedzi, że coś z twoją psychiką jest nie tak, więc były by niesłuszne (moze przez niezrozumienie) a jeśli to pierwsze to moim zdaniem albo jakieś ukryte wyrzuty sumienia które połączone ze zmęczeniem i calą 'oprawą' wieczornej mszy zrobiły na tobie takie wrażenie, albo to było faktycznie jakieś przeczucie ale w drugą stronę - tzn że ten ksiądz był złym człowiekiem i zobaczyłaś to w jego oczach, a było to tym silniejsze, że ten człowiek trzymał w tym momencie hostię i jest to tym bardziej prawdopodobne, że jesteś osobą wrażliwą i silnie wierzącą, więc takie rzeczy odbierasz mocniej niż 'przeciętna' nawet wierząca osoba hmm nie wiem czy to dobry pomysl, ale jesli dalej nie bedzie ci to dawalo spokoju to moze idz do spowiedzi i z czystym sumieniem idz do komuni do tego księdza, wtedy zobaczysz czy to się powtórzy i czy to była gra wyobrazni, czy twoje wyrzuty sumienia, czy faktycznie słuszne przeczucia względem tego księdza |
|
|
|
|
#79 | ||
|
Zakorzenienie
|
przeciwieństwem/antonimem teisty jest ateista/
Teistą jest osoba, która wyznaje politeizm lub osoba, która jest wyznawcą jednej z religii monoteistycznych ( w to wliczamy katolicyzm) Jak to po co?, dla towarzystwa dla starszych dam, które siedzą dla towarzystwa innych starszych dam... ![]() Cytat:
Cytat:
Ateista zaś nie. Osoby wierzące w boga/Boga, ale atakujące słownie wyłącznie kościoły chrześcijanskie, ze szczególnym uwielbieniem katolickiego - chyba nie mają konkretnej nazwy A napewno nie mieszczą się w pojęciu: ateizm.
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
No dobra a jesli ktos widział ducha? Przecież tyle osób mówi że widziało ducha, jednego czy kilka, nie raz tylko pare razy... To tez jest zaburzenie psychiczne? Przecież duchy istnieją, wiele osób tak twierdzi.
|
|
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
dzustam
czyli teista to osoba wierzaca? np katolik potocznie? |
|
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Np katolik. Tzn. kazdy katolik jest teista, ale nie kazdy teista katolikiem.
Cytat:
http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3986030 W ogole fajne przejscie bylo z relacji autorki, ktora cos zobaczyla w oczach ksiedza do tego ze rzekomo widziala diabla (zapewne z ogonem, kopytem etc.). Co do opinii nt. religii/religinosci - to osoby ktore twierdza, ze sa tak racjonalne sobie strzelaja w stope gdy przejawiaja uprzedzenia i operuja uogolnieniami.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Wyrak odpowiedział konkretnie, ale w poście pada też mój nick, więc z miłą chęcią odpowiem
![]() Tak, teistą jest np. katolik, prawosławny, wyznawca kościoła ewangelickiego, wyznawca judaizmu i wielu innych ludzi, którzy wierzą w Boga/boga
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki wam za wyjasnienie- czlowiek cale zycie sie uczy
|
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
widziałam dziś w parku krasnoludki a więc one istnieją! ![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Buc
|
Cytat:
dla mnie jest . tak samo jak twierdzę ,źe jestem georgem bushem - znaczy to, też że nim jestem ?
|
|
|
#87 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Widzisz, jak nieuważnie czytasz. Owszem, w ST występuje Szatan, ale nie jest on "diabłem" i w opowieści pełni zupełnie inna rolę niż to przyjęto w chrześcijaństwie. Dokładnie to napisałam. Cytat:
Ale oczywiście nie o tym pisałam, tylko o prymitywnej wizji chrześcijańskiego "diabła" kuszacego niewinne duszyczki wiernych. A zwłaszcza w horrorowatym ujeciu "diabolicznych błysków" w oczach, które widziała autorka wątku. Cytat:
Cytat:
- religia w szkołach z praktycznym brakiem etyki - wysyłanie dzieci w ramach zajęć szkolnych na filmy o papiezu - msze na rozpoczecie szkoły, na zakończenie, 3 dni wolne od zajęc szkolnych na rekolekcje - masowe zwracanie "zagrabionego" majatku koscielnego, bez weryfikacji wniosków i mozliwości odwołania (własnie zaskarżono to do TK) - zakaz aborcji, niechęc do in vitro (z czego wynika brak refundacji dla par bezpłodnych) - zakaz chirurgicznej antykoncepcji - bezkarność księży - przestępców - brak odpowiedzialności finansowej kościoła za przestępstwa księży Może z twojej strony nasze państwo jest świeckie, ale dla ateistów i innowierzących jest to państwo koscielne.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
||||||
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I co byś zrobiła w takiej sytuacji? Nie czułabyś się dziwnie, gdyby ci zaczął nawijać o krasnoludkach, które skisły mu mleko w lodówce? Nie próbowałabyś go "naprostować" na bardziej rzeczywisty sposób postrzegania świata? Nie podśmiewywałaś byś się z niego na boku? Ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone ma to samo. Nie ma znaczenia w co wierzysz: w krasnoludki, w kosmitów czy boga. Irracjonalnośc wiary jest ta sama. btw. wierzyć ze się nie wierzy - to było rozwalające, uśmiałam się do łez.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
|
#89 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To opieranie sie na podstawach naukowych jest pelne luk, nieudowodnionych teorii itd., chocby Darwin - nauka nie zanotowala przypadku przejscia jednego gatunku w drugi, jak rowniez do dzis nie znaleziono brakujacego ogniwa w ewolucji pomiedzy ludzmi a malpami czlekoksztaltnymi. Cytat:
Pisanie "polski katolicyzm jest plytki" jest bzdurnym uogolnieniem i tak, jest to nietolerancyjne; jak juz pisalem, jest to twierdzenie typu - ateisci sa niemoralni, nieetyczni itd. Cytat:
Cytat:
Brak lekcji etyki to nie jest problem spowodowany przez kosciol, ani problem kosciola - tylko problem MENu, szkol itd. - nie rozumiem jak mozna miec pretensje o to do kosciola? Rozumiem ze dla Ciebie nie mozna wyslac dzieci na film o Karolu Wojtyle dlatego ze byl katolikiem i duchownym ? Cytat:
Cytat:
skad cudzyslow? Kosciolowi katolickiemu i kazdemu innemu nalezy sie zwrot zagrabionego majatku, podobnie jak kazdej osobie fizycznej, prawnej i/badz ich prawnym spadkobiercom ktorym odebrano ich majatek. Cytat:
Abstrahujac juz od zasadnosci tego stwierdzenia, to chyba problem wymiaru sprawiedliwosci a nie kosciola? A z jakiej racji kosciol ma ponosic odpowiedzialnosc za przestepstwa osob fizycznych? Czy czyjekolwiek miejsce pracy (bo czym wiecej jest dla ateisty relacja ksiadz - kosciol), ponosi odpowiedzialnosc za przestepstwa swoich pracownikow? Innowierzacych tzn?? Teistow niekatolikow znaczy sie? Na podstawie doswiadczen osobistych - nieprawda. Tak w ogole, to z jakiej racji wypowiadasz sie w imieniu wszystkich ateistow i o wszystkich katolikach? Na jakiej podstawie zakladasz, ze kazdy ateista mysli tak jak Ty?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||
|
|
|
|
#90 | ||
|
Zadomowienie
|
I co wlasnorecznie przynosi ci prezenty pod choinke??
![]() Cytat:
Tak samo daleko jak do udowodnienia ze Bog istnieje. Wydaje mi sie ze nie rozumiesz co znaczy slowo 'racjonalnie'. Cytat:
Czytales historie chrzescijanstwa?? Na synodach to co robili niby?? |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:22.

więc nie będę się powtarzać. 
takze psychitra nie jest zly

dobre ,swoja droga jakbym zobaczyla takie szczurki nie pozbierałabym sie miesiac ,moj psychiatra chyba tez