widmo w kościele :/ - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-30, 18:27   #61
Hvid
Zakorzenienie

Dot.: widmo w kościele :/

Elfir - Szatan pojawia sie w ST, w Talmudzie i w opowiesciach kabalistycznych. Tyle, ze w judaizmie nie jest przeciwnikiem Boga, a czlowieka. Bog w judaizmie nie jest samym dobrem, jest raczej panem zla i dobra, on stworzyl swiatlosc i ciemnosc. Zle uczynki dzieja sie za Jego przyzwoleniem.
Poza tym, wyobrazenie szatana jako goscia z brodka tez ma poniekad swoje zrodlo w judaizmie. Chodzi mi konkretnie o kozla ofiarnego, ofiarowywanego zlemu bogowi pustyni. Na kozla byly przenoszone winy calego ludu. Szatan jest w swojej roli podobny do kozla - na niego przenosi sie odpowiedzialnosc za cale zlo swiata.

A czy Zydzi sa szczesliwi, czy nie, tego nie wiem. Wiem tylko, ze sa rozni i maja zroznicowane podejscie do swojej religii, jak wszyscy.
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 18:42   #62
No_Doubt1
Zadomowienie

GG do No_Doubt1

lepiej sie pomódl to pomaga |podobno|
No_Doubt1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 20:20   #63
Ashmira
Rozeznanie

Wszystko co chciałam napisać dt. odpowiedzi Elfir na mój post napisał Wyrak więc nie będę się powtarzać.
Proszę tylko o przerwanie "nagonki " na autorkę, bo niektóre posty są bardzo obraźliwe w stosunku do niej
Ciekawe, że nikt nie wyśmiewa wątków o kabale, buddyźmie itp, a jezeli ktos zacznie temat o religii katolickiej to nie jest traktowany poważnie. Widać, że autorka jest osobą bardzo religijną i pewnie dlatego tak się przejmuje tym co zobaczyła, ale może wystarczyło napisać, ze wszystko było tylko przewidzeniem/ zmęczeniem. Zastanawianie się czy autorka jest osoba zrównoważona psychicznie czy tez nie jak dla mnie jest wysoce niestosowne. A osoby proponujące psychiatrę powinny sie zostanowić poważnie zanim coś napiszą

06.07.2013

Edytowane przez Ashmira
Czas edycji: 2008-10-30 o 20:21 Powód: literówka
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 21:01   #64
Brook
Zakorzenienie

a czy doradzanie komus psychiatre jest czyms zlym? jest to przeciez w trosce o kogos

ja jako ze mam doswiadczenie w psychiatrii w terapii
to rowniez zgodze sie ze patrzac na post autorki to mozna tez swietrdzic cos z nerwicy natrectw- wiecej poczytacie o tym w necie
natrectwa dotyczaca sfery religijnej sa b.czeste zwlaszc zai osob wrazliwych , religijnych jak autorka i mam do siebie poczucie zalu i wyrzuty sumienia z powodu opuszczonej mszy czy czegos tam jeszcze to wtedy psychika i podswiadomosc plata figle i mozna widziec rozne rzeczy a wlasciwie wydaje nam sie ze sie widzi takze psychitra nie jest zly oczywiscie nie odrazu po jednym incydencie
ale jesli takich roznych incydentow bedzie wiecej to wizyta moze pomoc a nie zaszkodzi napewno

Brook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-30, 22:12   #65
natalie25
Raczkowanie

osobiscie jestesm bardzo negatywnie nastawiona do wszelkich terapeutow roznej masci, psychiatrow, psychologow itp. dlatego to co napisze jest moja refleksja i nie bede sie silic na zaden obiektywizm. mysle ze sugerowanie autorce watku udania sie do psychiatry jest lekko przesadzone i taka ingerencja wiazac bedzie sie z przekonaniem samej dziewczyny ze cos z nia nie tak. osoby zajmujace sie psychika innych nie zawsze zdaja sobie sprawe jak duza moge jej wyrzadzic szkode i niestety czasami ja wyrzadzaja. tymczasem proponuje odrobiny dystansu, niezaleznie jak go argumentowac bedziecie, wezcie pod uwage ze wypowiadacie sie na bazie kontretnego przypadku i niektore z wypowiedzi sa po prostu niestosowne (zebyu nie powiedziec obrazliwe). dyskusja na tematy wiary mnie zupelnie nie iteresuje, gdyz nie czuje takiej potrzeby zeby prezentowac swoje intymne poglady na ten temat. ale rada zeby odpuscic sobie religie i to co z nia niesie jezeli dziewczyna zobaczyla to co jej sie wydale ze zobaczyla, bedzie w skutkach zbilzona do amputacji reki gdy boli palec. a co do 'ateistow' ktorzy uwazaja ze wyzwolili sie od prymitywnych pogladow, mysle ze ich sytuacja jest wybitnie podobna do tych co wierza, tylko ze oni wierze ze nie wierza. to nie daje ich pogladom zadnej wyzszosci.
natalie25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 07:18   #66
Ashmira
Rozeznanie

[quote=Brook;9532162]a czy doradzanie komus psychiatre jest czyms zlym? jest to przeciez w trosce o kogos

Nie uważam, ze jest to coś złego, ale bardziej chodzilo mi o sposob w jaki pewna osoba ta pomoc zaoferowała. Ale nie bawmy się też w psychologów na forum błagam, możemy tym tylko zaszkodzić autorce

06.07.2013
Ashmira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 09:27   #67
suszarka
Buc

[quote=Ashmira;9534601]
Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
a czy doradzanie komus psychiatre jest czyms zlym? jest to przeciez w trosce o kogos

Nie uważam, ze jest to coś złego, ale bardziej chodzilo mi o sposob w jaki pewna osoba ta pomoc zaoferowała. Ale nie bawmy się też w psychologów na forum błagam, możemy tym tylko zaszkodzić autorce

Rozumiem ,że chodzi Ci o mnie. Nie ma nic obrazliwego w stwierdzeniu 'sugeruję psychiatrę' ale może z racji tego ,że jest to też temat związany z wiarą powinnam napisać "śmiem,ale bardzo,nieśmiało śmiem , sugerować Ci konsultację psychiatryczną,tylko błaaaaaaaaaaagam nie obraź się,bo to normalne,że jako katoliczka widzisz diabła. "

Ciekawa jestem czy też sugerowanie lekarza,osobie, która by nie wspominała o swoje wierze a zobaczyła stado stojących szczurów ubranych w różowe spódniczki i tańczących krakowiaka było by wysoce niestosowne.
Stary 2008-10-31, 14:04   #68
Brook
Zakorzenienie

Cytat:
Ciekawa jestem czy też sugerowanie lekarza,osobie, która by nie wspominała o swoje wierze a zobaczyła stado stojących szczurów ubranych w różowe spódniczki i tańczących krakowiaka było by wysoce niestosowne.
dobre ,swoja droga jakbym zobaczyla takie szczurki nie pozbierałabym sie miesiac ,moj psychiatra chyba tez

Stary 2008-10-31, 14:11   #69
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość

Tak. Nie bardzo rozumiem jak można komus sugerowac chorobę psychiczną po jednym przywidzeniu.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 14:41   #70
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Tak. Nie bardzo rozumiem jak można komus sugerowac chorobę psychiczną po jednym przywidzeniu.

wskaż prosze mi post w którym sugeruję komuś chorobę psychiczną.
Stary 2008-10-31, 14:45   #71
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
wskaż prosze mi post w którym sugeruję komuś chorobę psychiczną.

To niby po co ma sie udac do lekarza? Jesli zdrowa?

Stary 2008-10-31, 14:47   #72
suszarka
Buc

uważasz ,że widzenie diabła czy szczurów w różowych kieckach jest czymś normalnym? pozatym jak było wcześniej pisane - zaburzenie psychiczne to nie choroba psychiczna. nie wiem czy można jaśniej to napisać.

Edytowane przez suszarka
Czas edycji: 2008-10-31 o 14:48 Powód: niedpowiedzenie.
suszarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 14:50   #73
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
uważasz ,że widzenie diabła czy szczurów w różowych kieckach jest czymś normalnym? pozatym jak było wcześniej pisane - zaburzenie psychiczne to nie choroba psychiczna. nie wiem czy można jaśniej to napisać.
Uważam, że jednorazowe zobaczenie czegos co wydaje się nam niezbyt mozliwe/normalne nie jest powodem aby podejrzwać się/kogoś o zaburzenia psychiczne.

Stary 2008-10-31, 14:52   #74
suszarka
Buc

wierz mi ,że jeżeli byłam by trzeźwa,nie padająca za zmęczenia i zobaczyłabym coś mało prawdopodobnego, to zaczełabym się zastanawiać czy z moją psychiką wszystko w porządku.
Stary 2008-10-31, 14:54   #75
Brook
Zakorzenienie

jasne ze nie zgadzam sie
tylko wlsnie ostrzegamy ze gdyby sytuacja sie potwarzala...

dlatego najlepiej autorka sie tym nie bedzie przejmowac i uzna ze to podswidomosc u niej tak zdziaala w poalczeniu z religijnoscia i wrazliwoscia a nastepnei niech wrzuci na luz dla wlasnego zdrowia od tyle tylko

Stary 2008-10-31, 16:04   #76
larva
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez GothicLolita22 Pokaż wiadomość
Niestety, ale opuszczenie Mszy w tzw święto nakazane (jak np niedziela) jest grzechem ciężkim.

Przeczytaj jeszcze raz moją wypowiedź.

Brook, pytałaś, kto to teista. To osoba wyznająca pogląd, że istnieją bogowie (nie wiem, chociażby Lelum Polelum) lub Bóg.

Edytowane przez larva
Czas edycji: 2008-10-31 o 16:07
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 16:20   #77
Brook
Zakorzenienie

czyli teista wierzy jednak w cos w istnienie jakis wyzszych sfre? Bogow tak? a ateista wogole?

Stary 2008-10-31, 18:09   #78
..::anvastra::..
Zadomowienie

MacGonagal bo nie do końca zrozumiałam
to co zobaczyłaś w oczach tego księdza, tzn bardziej poczułaś to, "zobaczyłaś" coś złego w jego wzroku, tzn przeszył cię i wywołał takie uczucie o którym piszesz?
czy zobaczyłaś "diabła" z rogami, ogonem i widłami?

bo z tego co zrozumiałam to chodzi raczej o jakieś mocne przeczucie a nie wizje/przewidzenia?
bo chyba tego drugiego dotyczą wszystkie wypowiedzi, że coś z twoją psychiką jest nie tak, więc były by niesłuszne (moze przez niezrozumienie)

a jeśli to pierwsze to moim zdaniem albo jakieś ukryte wyrzuty sumienia które połączone ze zmęczeniem i calą 'oprawą' wieczornej mszy zrobiły na tobie takie wrażenie, albo to było faktycznie jakieś przeczucie ale w drugą stronę - tzn że ten ksiądz był złym człowiekiem i zobaczyłaś to w jego oczach, a było to tym silniejsze, że ten człowiek trzymał w tym momencie hostię

i jest to tym bardziej prawdopodobne, że jesteś osobą wrażliwą i silnie wierzącą, więc takie rzeczy odbierasz mocniej niż 'przeciętna' nawet wierząca osoba

hmm nie wiem czy to dobry pomysl, ale jesli dalej nie bedzie ci to dawalo spokoju to moze idz do spowiedzi i z czystym sumieniem idz do komuni do tego księdza, wtedy zobaczysz czy to się powtórzy i czy to była gra wyobrazni, czy twoje wyrzuty sumienia, czy faktycznie słuszne przeczucia względem tego księdza
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:21   #79
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
kto to jest teista?
przeciwieństwem/antonimem teisty jest ateista/

Teistą jest osoba, która wyznaje politeizm lub osoba, która jest wyznawcą jednej z religii monoteistycznych ( w to wliczamy katolicyzm)

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
To niby po co ma sie udac do lekarza? Jesli zdrowa?
Jak to po co?, dla towarzystwa dla starszych dam, które siedzą dla towarzystwa innych starszych dam...

Cytat:
wierz mi ,że jeżeli byłam by trzeźwa,nie padająca za zmęczenia i zobaczyłabym coś mało prawdopodobnego, to zaczełabym się zastanawiać czy z moją psychiką wszystko w porządku.
Dlaczego zaczęłabyś się tylko zastanawiać, według Twoich własnych rad powinnaś udać się do najbliższego lekarza z własnymi zaburzeniami psychicznymi

Cytat:
czyli teista wierzy jednak w cos w istnienie jakis wyzszych sfre? Bogow tak? a ateista wogole?
Tak teista wierzy w Boga, Bogów, boga, bogów, boginie, Boginie.

Ateista zaś nie.

Osoby wierzące w boga/Boga, ale atakujące słownie wyłącznie kościoły chrześcijanskie, ze szczególnym uwielbieniem katolickiego - chyba nie mają konkretnej nazwy A napewno nie mieszczą się w pojęciu: ateizm.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 18:44   #80
201706190936
Konto usunięte

Cytat:
No dobra a jesli ktos widział ducha? Przecież tyle osób mówi że widziało ducha, jednego czy kilka, nie raz tylko pare razy... To tez jest zaburzenie psychiczne? Przecież duchy istnieją, wiele osób tak twierdzi.
201706190936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 19:28   #81
Brook
Zakorzenienie

dzustam

czyli teista to osoba wierzaca? np katolik potocznie?

Stary 2008-10-31, 19:39   #82
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
dzustam

Np katolik. Tzn. kazdy katolik jest teista, ale nie kazdy teista katolikiem.

Cytat:
teizm [gr. theós ‘bóg’], wiara w Boga jedynego, osobowego, transcendentnego, będącego stwórcą świata i ludzi oraz sprawującego opiekę nad światem; również stanowisko filoz. przyjmujące istnienie takiego Boga; przeciwieństwo: ateizmu (niewiary w Boga), politeizmu (wielobóstwa), panteizmu (utożsamiającego Boga ze światem) i deizmu (negującego opatrzność Bożą); czasami utożsamiany z monoteizmem, chociaż, ściślej formułując, jest — oprócz deizmu — jedną z jego odmian; pojęcie teizm zostało spopularyzowane w XVII w. przez pisarzy chrześc. w celu odróżnienia prawdziwej wiary chrześc. od deizmu.

http://encyklopedia.pwn.pl/haslo.php?id=3986030

W ogole fajne przejscie bylo z relacji autorki, ktora cos zobaczyla w oczach ksiedza do tego ze rzekomo widziala diabla (zapewne z ogonem, kopytem etc.).

Co do opinii nt. religii/religinosci - to osoby ktore twierdza, ze sa tak racjonalne sobie strzelaja w stope gdy przejawiaja uprzedzenia i operuja uogolnieniami.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 20:55   #83
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
dzustam

Wyrak odpowiedział konkretnie, ale w poście pada też mój nick, więc z miłą chęcią odpowiem

Tak, teistą jest np. katolik, prawosławny, wyznawca kościoła ewangelickiego, wyznawca judaizmu i wielu innych ludzi, którzy wierzą w Boga/boga

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-31, 21:14   #84
Brook
Zakorzenienie

dzieki wam za wyjasnienie- czlowiek cale zycie sie uczy

Stary 2008-11-03, 09:32   #85
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość
No dobra a jesli ktos widział ducha? Przecież tyle osób mówi że widziało ducha, jednego czy kilka, nie raz tylko pare razy... To tez jest zaburzenie psychiczne? Przecież duchy istnieją, wiele osób tak twierdzi.
to, że niektórzy ludzie mają urojenia nie jest żadnym dowodem.

widziałam dziś w parku krasnoludki a więc one istnieją!
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 10:17   #86
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Senses Woman Pokaż wiadomość

dla mnie jest . tak samo jak twierdzę ,źe jestem georgem bushem - znaczy to, też że nim jestem ?
Stary 2008-11-03, 14:34   #87
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Juz komunisci tak pisali o religii, jako o opium dla ludu; jak dla mnie twierdzenie, ze religia jest niebezpieczna dla wspolczesnego spoleczenstwa, jest wysoce nietolernacyjne i rownie uzasadnione, co twierdzenie, ze ateisci nie maja zadnych wartosci moralnych.
Dlaczego nietolerancyjne? Przecież nikomu (dorosłemu, świadomemu człowiekowi) nie zakazuję praktykowania religii. Gdybym napisała "zakażmy praktykowania religii" - wtedy byłaby nietolerancja.

Cytat:
Nie przedstawianie dziecku swoich wlasnych wierzen jest posrednio indoktrynacja ateistyczna, ja nie zamierzam na cos takiego przystwac
Ateizm jest brakiem koncepcji boga przy tłumaczeniu zasad funkcjonowania świata i opieraniu się na podstawach naukowych. W takim przypadku nauka biologii w szkole twoim zdaniem musi być "indoktrynacją". Teista gdy nie wie - mowi "bog", ateista po prostu "nie wiem". Dlatego religijnie mozna indoktrynować, ateistycznie nie da się. Chyba ze masz inna definicje slowa indoktrynacja.

Cytat:
Moglabys sie powstrzymac od takich bezsensownych uogolnien ? Wszyscy katolicy sa wg Ciebie nieszczesliwi i jeszcze podchodza do religii jako do zbioru ludowych obrzadkow
Napisałam ze sa nieszcześliwi? Zacytuj, proszę. A o ludowości obrządków przekonuja mnie wypowiedzi ludzi w róznych mediach (m.in. na forach) i własne obserwacje. Polski katolicyzm jest płytki i to potwierdzę nie tylko ja.

Cytat:
W ST sa jak najbardziej wzmianki o szatanie i jego buncie.
Widzisz, jak nieuważnie czytasz. Owszem, w ST występuje Szatan, ale nie jest on "diabłem" i w opowieści pełni zupełnie inna rolę niż to przyjęto w chrześcijaństwie. Dokładnie to napisałam.

Cytat:
Oczywiscie ze nie jest napisane o tym wygladzie i kosciol wcale nie twierdzi, ze szatan to jakis smierdacy siarka demon z kopytem i ogonem.
Obecnie nie, ale kiedyś i owszem. Kościoł i jego zasady ulegaja zmianom w czasie, bo ludzie robia się inteligentniejsi i bardziej wykształceni.
Ale oczywiście nie o tym pisałam, tylko o prymitywnej wizji chrześcijańskiego "diabła" kuszacego niewinne duszyczki wiernych. A zwłaszcza w horrorowatym ujeciu "diabolicznych błysków" w oczach, które widziała autorka wątku.

Cytat:
A najszczesliwsi sa ateisci Brak mi slow na tak nietolerncyjne, nieuzasadnione i ujawniajace uprzedzenia stwierdzenie.
Jakbym napisałam ze najszczęsliwsze na swiecie sa swinki morkie tez bys to odebral jako brak tolerancji? Popadasz w paranoje, zwlaszcza ze nigdzie o szczęsciu ateistow nie pisałam.

Cytat:
Mnie dziwi wieczne narzekanie na indoktrynacje i rzekome mieszanie sie KK w zycie ateistow wraz z bezkrytycznym podejsciem czesci ateistow do pouczania wszystkich w okolo w co powinni wierzyc badz nie.
Co cie dziwi? Może to:
- religia w szkołach z praktycznym brakiem etyki
- wysyłanie dzieci w ramach zajęć szkolnych na filmy o papiezu
- msze na rozpoczecie szkoły, na zakończenie, 3 dni wolne od zajęc szkolnych na rekolekcje
- masowe zwracanie "zagrabionego" majatku koscielnego, bez weryfikacji wniosków i mozliwości odwołania (własnie zaskarżono to do TK)
- zakaz aborcji, niechęc do in vitro (z czego wynika brak refundacji dla par bezpłodnych)
- zakaz chirurgicznej antykoncepcji
- bezkarność księży - przestępców
- brak odpowiedzialności finansowej kościoła za przestępstwa księży

Może z twojej strony nasze państwo jest świeckie, ale dla ateistów i innowierzących jest to państwo koscielne.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 14:46   #88
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalie25 Pokaż wiadomość
, mysle ze ich sytuacja jest wybitnie podobna do tych co wierza, tylko ze oni wierze ze nie wierza. to nie daje ich pogladom zadnej wyzszosci.
Co bys pomyslała o mężczyźnie lat 30, który wierzy w Wielkanocnego Zajączka, krasnoludki i Mikołaja? Są to istoty wymyślone, ich istnienia nie można udowodnić, co więcej ich istnienie jest nieracjonalne, całkowicie niepotrzebne do wyjaśnienia pewnych zjawisk.
I co byś zrobiła w takiej sytuacji? Nie czułabyś się dziwnie, gdyby ci zaczął nawijać o krasnoludkach, które skisły mu mleko w lodówce? Nie próbowałabyś go "naprostować" na bardziej rzeczywisty sposób postrzegania świata? Nie podśmiewywałaś byś się z niego na boku?

Ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone ma to samo.
Nie ma znaczenia w co wierzysz: w krasnoludki, w kosmitów czy boga. Irracjonalnośc wiary jest ta sama.

btw. wierzyć ze się nie wierzy - to było rozwalające, uśmiałam się do łez.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 16:03   #89
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Co bys pomyslała o mężczyźnie lat 30, który wierzy w Wielkanocnego Zajączka, krasnoludki i Mikołaja? Są to istoty wymyślone, ich istnienia nie można udowodnić, co więcej ich istnienie jest nieracjonalne, całkowicie niepotrzebne do wyjaśnienia pewnych zjawisk.
Mikolaj to biskup Mirry z IV w.

Cytat:
Ateista z wierzącymi w istoty nadprzyrodzone ma to samo.
Nie ma znaczenia w co wierzysz: w krasnoludki, w kosmitów czy boga. Irracjonalnośc wiary jest ta sama.

btw. wierzyć ze się nie wierzy - to było rozwalające, uśmiałam się do łez.
Smiej sie do lez, taka jest prawda: ateizm to wiara w nieistnienie bytow transcendetalnych; do udowodnienia tego bardzo daleko, a racjonalne wytlumaczenia typu - zycie powstalo z zupy pierwotnej, sa teoriami, w ktore wierzysz. Wbrew temu co twierdza ateisci, ich przekonania nie sa racjonalne, po prostu dorobek naukowy czlowieka ma zbytnie ograniczenia, by przekonania ateistyczne bylyby racjonalnie uzasadnione

Cytat:
Ateizm jest brakiem koncepcji boga przy tłumaczeniu zasad funkcjonowania świata i opieraniu się na podstawach naukowych. W takim przypadku nauka biologii w szkole twoim zdaniem musi być "indoktrynacją". Teista gdy nie wie - mowi "bog", ateista po prostu "nie wiem". Dlatego religijnie mozna indoktrynować, ateistycznie nie da się. Chyba ze masz inna definicje slowa indoktrynacja.
Po pierwsze - wszyscy znani mi ateisci nie mowia "nie wiem" tylko "nie ma bytow nadprzyrodzonych itd." i tak, wymuszanie areligijnosci to posrednia indoktrynacja ateistyczna.

To opieranie sie na podstawach naukowych jest pelne luk, nieudowodnionych teorii itd., chocby Darwin - nauka nie zanotowala przypadku przejscia jednego gatunku w drugi, jak rowniez do dzis nie znaleziono brakujacego ogniwa w ewolucji pomiedzy ludzmi a malpami czlekoksztaltnymi.

Cytat:
Napisałam ze sa nieszcześliwi? Zacytuj, proszę. A o ludowości obrządków przekonuja mnie wypowiedzi ludzi w róznych mediach (m.in. na forach) i własne obserwacje. Polski katolicyzm jest płytki i to potwierdzę nie tylko ja.
Napisalas ze wszedzie wypatruja diabla, jednoczesnie zestawiajac to z rzekomym szczesciem wyznawcow Judaizmu. Albo oznaczalo to dla Ciebie, ze sa nieszczesliwi, albo stworzylas zupelnie nielogiczne porownanie - Twoj wybor

Pisanie "polski katolicyzm jest plytki" jest bzdurnym uogolnieniem i tak, jest to nietolerancyjne; jak juz pisalem, jest to twierdzenie typu - ateisci sa niemoralni, nieetyczni itd.

Cytat:
Obecnie nie, ale kiedyś i owszem. Kościoł i jego zasady ulegaja zmianom w czasie, bo ludzie robia się inteligentniejsi i bardziej wykształceni.
Kosciol i jego zasady nie ulegaja zmianom w czasie.

Cytat:
Jakbym napisałam ze najszczęsliwsze na swiecie sa swinki morkie tez bys to odebral jako brak tolerancji? Popadasz w paranoje, zwlaszcza ze nigdzie o szczęsciu ateistow nie pisałam.
Jesli sugerujesz, ze szczescie jest skorelowane z czyims wyborem badz nie wiary, to tak, jest to brak tolerancji.

Cytat:
- religia w szkołach z praktycznym brakiem etyki
Brak lekcji etyki to nie jest problem spowodowany przez kosciol, ani problem kosciola - tylko problem MENu, szkol itd. - nie rozumiem jak mozna miec pretensje o to do kosciola?

Cytat:
- - wysyłanie dzieci w ramach zajęć szkolnych na filmy o papiezu
Rozumiem ze dla Ciebie nie mozna wyslac dzieci na film o Karolu Wojtyle dlatego ze byl katolikiem i duchownym ?

Cytat:
- msze na rozpoczecie szkoły, na zakończenie, 3 dni wolne od zajęc szkolnych na rekolekcje
Na msze na rozpoczecie i zakonczenie szkoly nikt nie musi chodzic, podobnie jak na rekolekcje. W tym ze sa wtedy dni wolne, nie widze nic zlego.

Cytat:
- - masowe zwracanie "zagrabionego" majatku koscielnego, bez weryfikacji wniosków i mozliwości odwołania (własnie zaskarżono to do TK)
skad cudzyslow? Kosciolowi katolickiemu i kazdemu innemu nalezy sie zwrot zagrabionego majatku, podobnie jak kazdej osobie fizycznej, prawnej i/badz ich prawnym spadkobiercom ktorym odebrano ich majatek.

Cytat:
- zakaz aborcji, niechęc do in vitro (z czego wynika brak refundacji dla par bezpłodnych))
Nie ma zakazu aborcji, sa tylko okreslone uwarunkowania dokonywania aborcji.

Cytat:
- bezkarność księży - przestępców
Abstrahujac juz od zasadnosci tego stwierdzenia, to chyba problem wymiaru sprawiedliwosci a nie kosciola?

Cytat:
- brak odpowiedzialności finansowej kościoła za przestępstwa księży
A z jakiej racji kosciol ma ponosic odpowiedzialnosc za przestepstwa osob fizycznych? Czy czyjekolwiek miejsce pracy (bo czym wiecej jest dla ateisty relacja ksiadz - kosciol), ponosi odpowiedzialnosc za przestepstwa swoich pracownikow?

Cytat:
Może z twojej strony nasze państwo jest świeckie, ale dla ateistów i innowierzących jest to państwo koscielne.
Innowierzacych tzn?? Teistow niekatolikow znaczy sie? Na podstawie doswiadczen osobistych - nieprawda. Tak w ogole, to z jakiej racji wypowiadasz sie w imieniu wszystkich ateistow i o wszystkich katolikach? Na jakiej podstawie zakladasz, ze kazdy ateista mysli tak jak Ty?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-03, 17:29   #90
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Mikolaj to biskup Mirry z IV w.
I co wlasnorecznie przynosi ci prezenty pod choinke??

Cytat:
Smiej sie do lez, taka jest prawda: ateizm to wiara w nieistnienie bytow transcendetalnych; do udowodnienia tego bardzo daleko, a racjonalne wytlumaczenia typu - zycie powstalo z zupy pierwotnej, sa teoriami, w ktore wierzysz. Wbrew temu co twierdza ateisci, ich przekonania nie sa racjonalne, po prostu dorobek naukowy czlowieka ma zbytnie ograniczenia, by przekonania ateistyczne bylyby racjonalnie uzasadnione ..
Nie wiara a poglad.
Tak samo daleko jak do udowodnienia ze Bog istnieje.
Wydaje mi sie ze nie rozumiesz co znaczy slowo 'racjonalnie'.

Cytat:
To opieranie sie na podstawach naukowych jest pelne luk, nieudowodnionych teorii itd., chocby Darwin - nauka nie zanotowala przypadku przejscia jednego gatunku w drugi, jak rowniez do dzis nie znaleziono brakujacego ogniwa w ewolucji pomiedzy ludzmi a malpami czlekoksztaltnymi..
Nie wiem do jakiej szkoly chodziles - bo na moich lekcjach z ewolucjonizmu bylo mnostwo takich przykladow.

Cytat:
Kosciol i jego zasady nie ulegaja zmianom w czasie.
Czytales historie chrzescijanstwa?? Na synodach to co robili niby??
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości