Nowe podforum - Kosmetyki mineralne - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Wirtualna Redakcja > Techniczne forum

Notka

Techniczne forum Forum techniczne - obszar całe forum. Tutaj można zgłaszać uwagi techniczne, problemy dotyczące całego forum, problemy z hasłem i dostępem i inne…

Pokaż wyniki sondy: Podforum "Kosmetyki mineralne" TAK czy NIE?
TAK, jestem za zalozeniem nowego podforum 210 90,52%
NIE, takie podforum jest zbedne 22 9,48%
Głosujący: 232. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-10, 16:14   #61
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Nowe podforum - Kosmetyki mineralne

Byłabym na tak, jeśli na samym początku rozróżniłoby się pseudominerały serwowane przez np. L'Oreal od minerałów, będących produktami np. EDM. Już widzę setki postów "a co sądzicie o nowym podkładzie Maybelline?".
Stary 2009-01-10, 16:50   #62
201604211131
Konto usunięte

Jestem jak najbardziej za - niestety przez te pseudo minerały się sparzyłam i teraz boję się używać minerałów - a z chęcią przy mojej wrażliwej cerze bym wróciła do tego.
201604211131 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 17:47   #63
frantic
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Byłabym na tak, jeśli na samym początku rozróżniłoby się pseudominerały serwowane przez np. L'Oreal od minerałów, będących produktami np. EDM. Już widzę setki postów "a co sądzicie o nowym podkładzie Maybelline?".
Też o tym myślałam. Ale jak już będzie podforum o minerałach, to nie ma przecież problemu, żeby stworzyć tam wątki o pseudominerałach, z wyraźnym zaznaczeniem, że są to pseudominerały. Sporo przecież dziewcząt lubi L'Oreal, Revlon itp. i nie ma przeszkód, żeby dyskutowały sobie o nich właśnie na nowym forum. Będą też od razu wiedziały, że to pseudominerały, bo jak widać często dziewczyny myślą, że używają te prawdziwe, a powinny wiedzieć jak jest naprawdę.
frantic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-10, 20:49   #64
Charlotta11
Zadomowienie

Jak najbardziej jestem za W moim przypadku również zainteresowanie tego typu kosmetykami wpisuje się w filozofię życiową. Do tego makijaż mineralny różni się od tradycyjnego np. sposbem nakładania.
No i rzeczywiście przydałby się wątek wymiankowy
Stary 2009-01-11, 12:22   #65
ulinkaaa
Zakorzenienie

Jak najbardziej tak
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 12:52   #66
Dominkab
skacze bryka i wiruje ...

Całkowicie i absolutnie popieram
Dominkab jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 15:50   #67
rozwielitka
Zakorzenienie

kopiuję swój post z wątku o minerałach.

"z ciekawości obejrzalam nowy InStyle, bo zamieścili artykuł o minerałach.
Szlak mnie prawie trafił.
L'oreal, Artdeco, Maybelline.
I przykazania: pędzle tylko naturalne, syntetyki sobie nie poradzą i będzie nierowno; nie nakładaj minerałow placami , bo...oczywiście będzie nierowno (jakoś z korektorem świetnie mi idzie..); zawsze nakładaj kulistymi ruchami, inaczej będzie nierówno; tylko na sucho- jeśli nałożysz na mokro wyjdzie glina- a gliny nie rozprowadzisz równo.
ah, poza tym wypisując zalety oczywiście wymienili 100% naturalność i brak talku (np. l'oreal, prawda?).

więcej nie pamiętam, nie za zapłaciłam 3,90zł za dyletanctwo i propagowanie pseudominerałów."

podforum bardzo się przyda, dużo dziewczyn pyta w innych wątkach o minerały o których opowiadam, albo że znalazły na KWC i są zainteresowane. I musze podać kilka różnych wątków, wraz z opisem z czym to się je.
A tak można by przekierować na właściwie podforum. Zinteresowanie jest bardzo duże, nie jestem najbardziej udzielającą się forumowiczką a tylko do mnie dziennie pisze kilka osób pytając o minerały.
Źle by było, gdyby jedynym kompendium wiedzy byłby wspomniany wyżej In Style (że też nie trafili na wizaż, przed napisaniem artykułu).
rozwielitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 16:23   #68
vril
Zakorzenienie

Zenua...
I ja sie potem dziwie, ze jak wspomne komus o mineralach, to mi wyskakuje z tego typu kwiatkami, ehh... Niestety wiekszosc jeszcze wierzy, ze slowo pisane to swieta prawda i wez to czlowieku potem odkrecaj skoro "redakcja" napisala swoje. Uswiadamianie kontra wprowadzanie w blad - troche pod gorke maja potem ci, ktorzy znaja temat z autopsji, a nie z jednego artykulu, ktory jak widac potrafi namotac straszliwie.

In Style wypada tylko "pogratulowac" zatrudnianych tam redaktorow, ktorzy przy pisaniu artykulu ograniczaja sie jedynie do piguly informacyjnej dostarczonej przez producenta lub wytycznych z redakcji zamiast wnikliwiej zajrzec w temat skoro juz sie biora za pisanie. Bycie dziennikarzem, bez wzgledu na temat wiaze sie do szlabana z odpowiedzialnoscia, wiec niech sie tej zasady trzymaja, miast wprowadzac czytelnikow w blad. Wstyd.

Edytowane przez vril
Czas edycji: 2009-01-11 o 16:27
vril jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 17:03   #69
martynkie
Raczkowanie

no w końcu trzeba coś z tym zrobić

ZA
  • Problem z przeszłością polega na tym,że zawsze jest ona częścią teraźniejszości.Nie można tak po prostu wymazać niektórych spraw z pamięci i zapomnieć o nich,jak gdyby nie miały już żadnego znaczenia.
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

martynkie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 17:42   #70
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vril Pokaż wiadomość
Zenua...
In Style wypada tylko "pogratulowac" zatrudnianych tam redaktorow, ktorzy przy pisaniu artykulu ograniczaja sie jedynie do piguly informacyjnej dostarczonej przez producenta lub wytycznych z redakcji zamiast wnikliwiej zajrzec w temat skoro juz sie biora za pisanie. Bycie dziennikarzem, bez wzgledu na temat wiaze sie do szlabana z odpowiedzialnoscia, wiec niech sie tej zasady trzymaja, miast wprowadzac czytelnikow w blad. Wstyd.
Juz dawno nie
W PL to zupełnie naturalne od pewnego czasu, ze dziennikarze wszelkiej maści to osoby z łapanki a nie z powołania (o odpowiednim wykształceniu nie mówiąc) i do tego hołdujący ideom z którymi się sami utożsamiają bądź mają bliżej nieokreślone acz wymierne korzyści. Obiektywizm i rzetelność?? Haha, mam wrazenie ze na ocenę produktów wpływ miała tu bierność, niewiedza i bylejakośc pani redaktorki, takie "odwalenie tematu", tudzież owocna wizyta przedstawiciela jednego z polecanych koncernów w redakcji
Przykre jest natomiast to, ze większość społczeństwa łyka takie wypociny i bierze za dobra monetę.

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 19:16   #71
vril
Zakorzenienie

Czarna rozpacz i zgrzytanie zebow, ja jestem jakas niezyciowa, mnie inaczej wychowano
Stary 2009-01-11, 19:39   #72
Beekeeper
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do Beekeeper
Re: Dot.: Nowe podforum - Kosmetyki mineralne

oczywiscie popieram, trzeba to w koncu jakos uporzadkowac (watek z Naszymi Zbiorami... )

dobry bylby tez ze swatchami poszczegolnych firm i z podzialem na: roze, podklady, korektory itd
Stary 2009-01-11, 20:39   #73
mary poziomkowa
Zakorzenienie

jestem ZA!

aktualnie moja wiedza jest bliska 0, ale TRESUJĘ SIĘ od jakiegoś czasu i zaraz zabieram się za zamawianie próbek

takie podforum [potforum! potworum:P] ułatwi mi wyszukanie potrzebnych informacji

Janutek is coming to town <3

vege!
mary poziomkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 20:48   #74
pastereczka
Organizatorka

jeszcze jedna kwestia: nie chodzi w tym podforum o to, by mowic, ze inna kolorowka jest do kosza, tylko zeby informowac zainteresowanych i właśnie odróżnić mineralne od 'zwykłych" kosmetyków kolorowych.

Dziewiąty rok na wizażu
pastereczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 20:55   #75
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Pastereczko: mnie właśnie o to chodzi, żeby w gąszczu tematów na 'wizażystce' wyszukac te, które mnie interesują

w tej chwili jest nieład, zero przejrzystości

takie 'potforum mineralum' jest NIEZBĘDNE!

vege!
Stary 2009-01-11, 20:58   #76
pranie
Wtajemniczenie

Absolutne TAK! sama sie wyglupilam, zakladajac taki watek na Biochemii, zostal przesuniety, a ja poinformowana, ze istnieje juz watek o kosmetykach mineralnych na Wizazystce. Tyle, ze mi chodzilo konkretnie o prawdziwe mineraly a nie mix mineralow z pseudomineralami. Na Wizazystce w tej chwili moim zdaniem panuje balagan, jesli chodzi o kosmetyki mineralne. Jest watek ogolny o mineralach (gdzie w jednym koszu jest wszystko: firmy, poszczegolne kategorie kosmetykow), sa osobne watki o kilku sklepach - tylko jesli ktos jest zupelnie zielony w mineralach, to skad ma wiedziec, ze np. watek "Coastal Scents" dotyczy mineralow? W nowym podforum przydalby sie na pewno wspomniany juz w innych postach podzial na poszczegolne kosmetyki. Jesli szuka sie opinii o pudrze, ciezko je odnalezc w setkach postow o podkladach, cieniach, rozach itd. Podzial na sklepy, watek o skladnikach proponowany przez Lorri - must have.
pranie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-11, 21:56   #77
vril
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pastereczka Pokaż wiadomość
jeszcze jedna kwestia: nie chodzi w tym podforum o to, by mowic, ze inna kolorowka jest do kosza, tylko zeby informowac zainteresowanych i właśnie odróżnić mineralne od 'zwykłych" kosmetyków kolorowych.
Zgadza sie
Nikt tu nie bedzie obrzucal blotem pseudomineralnych kosmetykow ale ich rozgraniczenie jest konieczne zeby nie wprowadzac poczatkujacych w blad
Ja osobiscie bardzo lubie tradycyjna kolorowke (za nia miedzy innymi uwazam tez pseudomineraly, bo tym de facto sa) i nie zamierzam twierdzic, ze wszystko co nie sklada sie wylacznie z mineralow jest zle (chociaz ostatnio zrobila mi "zwykla" kolorowka niezle kuku), sa ciekawe rzeczy i po tej i po tej stronie, dlatego miedzy innymi marzy mi sie watek porownawczy, o ktorym pisalam wczesniej
Stary 2009-01-11, 21:59   #78
rozwielitka
Zakorzenienie

Cytat:

oui, myślę że co do tego nie mamy wątpliwości.
rozwielitka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 00:50   #79
AgattkaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rozwielitka Pokaż wiadomość
kopiuję swój post z wątku o minerałach.

"z ciekawości obejrzalam nowy InStyle, bo zamieścili artykuł o minerałach.
Szlak mnie prawie trafił.
L'oreal, Artdeco, Maybelline.
I przykazania: pędzle tylko naturalne, syntetyki sobie nie poradzą i będzie nierowno; nie nakładaj minerałow placami , bo...oczywiście będzie nierowno (jakoś z korektorem świetnie mi idzie..); zawsze nakładaj kulistymi ruchami, inaczej będzie nierówno; tylko na sucho- jeśli nałożysz na mokro wyjdzie glina- a gliny nie rozprowadzisz równo.
ah, poza tym wypisując zalety oczywiście wymienili 100% naturalność i brak talku (np. l'oreal, prawda?).

więcej nie pamiętam, nie za zapłaciłam 3,90zł za dyletanctwo i propagowanie pseudominerałów."

podforum bardzo się przyda, dużo dziewczyn pyta w innych wątkach o minerały o których opowiadam, albo że znalazły na KWC i są zainteresowane. I musze podać kilka różnych wątków, wraz z opisem z czym to się je.
A tak można by przekierować na właściwie podforum. Zinteresowanie jest bardzo duże, nie jestem najbardziej udzielającą się forumowiczką a tylko do mnie dziennie pisze kilka osób pytając o minerały.
Źle by było, gdyby jedynym kompendium wiedzy byłby wspomniany wyżej In Style (że też nie trafili na wizaż, przed napisaniem artykułu).
właśnie to jest najweselsze, ale teraz i dziewczyny z poszczególnych firm stojących np w Galeriach Centrum będą z czystym sumieniem i większą niewiedzą niż wiedzą, informowały o tym, że np. ArtDeco jest podkładem czysto mineralnym co dziś mi osobiście uczyniono

ale ja mam wizaż, skarbnicę wiedzy [i uzależnień ] i w takie kulki grać ze sobą nie pozwolę
tak, czy inaczej .. podforum jest konieczne

on Tygrys, ja Maleństwo
AgattkaM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 00:59   #80
mary poziomkowa
Zakorzenienie

Ja zostałam wprowadzona w błąd jeśli chodzi o nowy puder Vichy. "Pseudokonsultantka" poinformowała mnie, że to puder MINERALNY. A ja wciąż zielona - ŁYKNĘŁAM. Ale AgaBJ mnie wyprowadziła z błędu i sprowadziła na drogę dobra. Na szczęście trzepię teraz wszystkie możliwe wątki i pogłębiam wiedzę

POTRZEBUJE POTFORUM MINERALUM!

vege!
Stary 2009-01-12, 15:10   #81
iustitia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ja do samych kosmetyków pseudomineralnych nic nie mam, ale nie można wciskać ludziom, że coś jest mineralne, skoro dorzucono tam 3-4 minerały dla celów marketingowych. Zaczęłam sobie wynotowywać składy takich "cudowności" i sprawdzać, co tam jest mineralnego, i zgroza normalnie. Dlatego chciałabym, żeby był jeden podwieszony wątek dot. pseudominerałów - co w nich jest, czym to się różni od kosmetyków mineralnych i kto produkuje. Reszta tematów o nich niech zostanie na wizażystce, bo w końcu wytwory L'oreala, Rimmela czy Revlona to po prostu zwykła kolorówka.

Cytat:
Nie chodzi o dyskryminację - chodzi o porządek. Minerały osobno, pseudominerały z resztą klasycznej kolorówki - osobno.

Cytat:
Napisane przez pranie Pokaż wiadomość
W nowym podforum przydalby sie na pewno wspomniany juz w innych postach podzial na poszczegolne kosmetyki. Jesli szuka sie opinii o pudrze, ciezko je odnalezc w setkach postow o podkladach, cieniach, rozach itd. Podzial na sklepy, watek o skladnikach proponowany przez Lorri - must have.
Dziewczyny jeszcze proponowały np. wątek wymiankowy tylko z proszkami Poza tym, może żeby mniej więcej przedstawić kolorystykę podkładów - zdjęcia gwiazd pogrupowane kolorami i odcieniami skóry z podpisem, które kolory których firm są dobre dla takiej cery. Przydałaby się też lista składników, które występują w minerałkach i jakie mają zdanie. Podwieszenie listy sklepów wysyłających do Polski oraz, dla wizażanek nie mieszkających w kraju, pozostałych. Wątek o artykułach prasowych oraz internetowych dotyczących minerałów - żeby pochalić kompetentnego redaktora lub zweryfikować brednie (vide: InSTyle). Coś w stylu "Jak minerały działają na moją skórę", poradnik dla początkujących, podstawowe zasady wyboru sklepu, formuły, koloru, pędzli, FAQ minerałowe.

Jak widać, pomysłów mamy dużo i dzikie fanki proszku w 2 dni tak ożywią nowe podforum, że aż miło będzie patrzeć
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 17:10   #82
Lorri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iustitia Pokaż wiadomość
Ja do samych kosmetyków pseudomineralnych nic nie mam, ale nie można wciskać ludziom, że coś jest mineralne, skoro dorzucono tam 3-4 minerały dla celów marketingowych. Zaczęłam sobie wynotowywać składy takich "cudowności" i sprawdzać, co tam jest mineralnego, i zgroza normalnie. Dlatego chciałabym, żeby był jeden podwieszony wątek dot. pseudominerałów - co w nich jest, czym to się różni od kosmetyków mineralnych i kto produkuje. Reszta tematów o nich niech zostanie na wizażystce, bo w końcu wytwory L'oreala, Rimmela czy Revlona to po prostu zwykła kolorówka.
Zgadzam się. Powinien powstać jeden wątek na temat pseudominerałów (ze wstępem odnośnie składów) i tam powinny być kierowane osoby zainteresowane.
Lorri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 20:01   #83
Isztar01
Raczkowanie

Poza tym, może żeby mniej więcej przedstawić kolorystykę podkładów - zdjęcia gwiazd pogrupowane kolorami i odcieniami skóry z podpisem, które kolory których firm są dobre dla takiej cery.

To by bylo ciekawe , albo porownanie kolorow znanych tradycyjnych podkladow z kolorami kosmetykow mineralnych?
Isztar01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 21:28   #84
phdwao
Zakorzenienie

tak ale już uprzedzam będę mieć wiele pytań i oczekuję cierpliwości
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-12, 22:54   #85
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Coraz bardziej czekam na pozytywną decyzję szefostwa

Przyznam, że o kosmetykach mineralnych nie wiedziałam zbyt wiele, głownie to, co wyczytałam na szybko w czasopismach - że L'Oreal, Vichy, Revlon. Jak wczytałam sie dokładniej w ten wątek to widzę, że firmy kosmetyczne trzepią niezła kasę za nabijanie nieświadomych konsumentek w butelkę. A więc popieram pomysł, aby utworzyc osobny wątek dla pseudominerałów i nazywac rzeczy po imieniu. Pseudo to pseudo.

Poza tym proponowałabym zastanowić się nad wątkiem wspólnozakupowym, wzorem Zbiorowych Zamówień Zagranicznych na Modzie.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 10:53   #86
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Coraz bardziej czekam na pozytywną decyzję szefostwa

Przyznam, że o kosmetykach mineralnych nie wiedziałam zbyt wiele, głownie to, co wyczytałam na szybko w czasopismach - że L'Oreal, Vichy, Revlon. Jak wczytałam sie dokładniej w ten wątek to widzę, że firmy kosmetyczne trzepią niezła kasę za nabijanie nieświadomych konsumentek w butelkę. A więc popieram pomysł, aby utworzyc osobny wątek dla pseudominerałów i nazywac rzeczy po imieniu. Pseudo to pseudo.

Poza tym proponowałabym zastanowić się nad wątkiem wspólnozakupowym, wzorem Zbiorowych Zamówień Zagranicznych na Modzie.
już kiedyś to proponowałam jak były pytania o podforum zakpowe na modzie, pisałam własnie,że dobrze byłoby zrobić coś podobnego z kosmetykami. Wiele z nas zamawia kosmetyki za granicą i w różnych sklepach ma doświadczenie, ja zamawiam nałogowo na strawberrynet więc chętnie pomoge początkującym-bo pojawiają się problemy z zaginioną paczką czy laurką z UC, nowe osoby mogą się gubić. Ostatnio zaczynam tez przygodnę z innymi zagranicznymi sklepami-trzeba szukać najlepszych okazji, no nie ?

także zachęcam szefostwo do rozpatrzenia tej propozycji
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 11:36   #87
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

ale przecież takie wątki są. zakupy na truskawie, na CC, CS czy EDM...
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-13, 12:40   #88
iustitia
Zadomowienie

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;1046602 1]ale przecież takie wątki są. zakupy na truskawie, na CC, CS czy EDM...[/quote]

No tak, jeśli ktoś robi zamówienie a ma ochotę jeszcze kogoś do niego zaprosić to rzuca hasło na odpowiednim wątku I myślę, że na nowym podforum też się pojawią takie akcje lub specjalne tematy tego dotyczące, i to będzie inicjatywa oddolna
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-14, 09:17   #89
ascprofi
BAN stały

GG do ascprofi

Jestem na TAAAAAAAAAAAAAK
ascprofi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-14, 12:23   #90
Charlotta11
Zadomowienie

Mi się jeszcze marzą wątki z makijażem wykonanym kosmetykami mineralnymi. Coś w stylu tego co jest na forum Moje makijaże. używam tylko cieni i podkładów mineralnych i muszę przyznać, że dla mnie jest zdecydowanie trudniej się nimi umalować niż np. cieniami prasowanymi. Przydałoby się jakieś info na temat sposobu nakładania i mieszania minerałów. Albo wątki w stylu "makijaż krok po kroku". Dla mnie to by było bardzo pomocne.

Nowe wątki na forum Techniczne forum

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości