Zmuszeni do ślubu? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-01-28, 11:39   #61
SSR
Zadomowienie

GG do SSR
Dot.: Zmuszeni do ślubu?

Cytat:
Napisane przez Inana Pokaż wiadomość
Dobijający jest również fakt, że gdybyśmy kupowali mieszkanie na ryku pierwotnym - dostalibyśmy te pieniądze Masakra
że niby jak? To jak kupujecie u developera nowe mieszkanie to dostajecie premię gwarancyjną z książeczki, a jak jak na rynku wtórnym to nie?
Bo mnie tez ten temat premii gwarancyjnej będzie niedługo dotyczył i czytałam, że obojętnie jaki to rynek, a mają wejść przepisy, że nawet na remont można będzie dostać ta premię.
To masz już wyliczoną tę premię przez bank?

23.11 2006 r.
03.10.2009 r.
08.03.2011 r.
SSR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-28, 12:14   #62
effcia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez przeddzidzie Pokaż wiadomość
Do alimentów wystarczy ustalenie ojcostwa, wcale nie musi być ślubu... Chyba, że do alimentów na rzecz współmałżonka. Ale dużo razy się spotykałam z czymś takim i w wywiadzie alimentacyjnym się nei wyraża na to zgody z powodu swojej trudnej sytuacji finansowej i zazwyczaj to przechodzi...
chodzi mi o alimenty na rzecz małżonka oczywiście
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-29, 08:52   #63
Inana
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez SSR Pokaż wiadomość
że niby jak? To jak kupujecie u developera nowe mieszkanie to dostajecie premię gwarancyjną z książeczki, a jak jak na rynku wtórnym to nie?
Bo mnie tez ten temat premii gwarancyjnej będzie niedługo dotyczył i czytałam, że obojętnie jaki to rynek, a mają wejść przepisy, że nawet na remont można będzie dostać ta premię.
To masz już wyliczoną tę premię przez bank?
No właśnie tak jest - przynajmniej na razie. Przepisy mają się zmienić chyba od kwietnia - ale raczej nie w tym względzie. Dojdzie tylko możliwość pobierania premii gwarancyjnej na takie rzeczy właśnie jak remont. Tylko, że z tym remontem to też nie jest taka prosta sprawa - bo będzie to bardzo ograniczone np. tylko wymiana okien czy instalacji. Mnie to nie urządza...
Premię mam wyliczoną przez bank, tylko co z tego...
Myślałam również o kupnie mieszkania w pojedynkę, ale bank, w którym bierzemy kredyt - nie godzi się na to.
Inana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 19:14   #64
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wistar Pokaż wiadomość
Jak urodzisz dziecko, to po porodzie Ty będziesz musiała biegać i formalności dopełniać, bo ojcu-konkubentowi nie wolno.
jakie formalnosci ??

pytanie czy stac was na strate tych kilku tys ?
i czy mozesz kupic mieszkanie na siebie a potem spisac nowa umowe notarilana ?
czy moze chlopakowi jest obojetne na kogo bedzie mieszkanie ?

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-04, 19:17   #65
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kinga1701 Pokaż wiadomość
Niewiem czy czytałaś wątek co zmieni ślub jeśli nie to wklejam pewien fragment
" rozmawiałam ostatnio z moim znajomym, który po 14 latach związku oświadczył się swojej kobiecie. pobrali się w zeszłym roku. byłam w szoku - od 11 lat mieszkali razem, mieli dziecko, po co im ślub? powiedział mi, że gdyby coś mu się stało, to chce, żeby na pogrzebie żegnała go żona, nie konkubina. poza tym kocha ją nad życie i chce dać jej tego gwarancję. a co slub zmienił? nic, przecież byli siebie pewni już wcześniej, wiedzieli, że to ze sobą będą przez najbliższe 50 lat. chyba dojrzał do tego, żeby mieć żonę, być mężem."

Właśnie żona a nie konkubna.
z calym szacunkiem ale to takie glupie piep$#@%.

Stary 2009-02-04, 19:21   #66
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asik123456789 Pokaż wiadomość
POMYSL O DZIECIACH! To im narobicie problemow.

prosze o konkretne przyklady problemow .

Cytat:
Napisane przez domi86 Pokaż wiadomość
kiedyś dziecko pójdzie do komunii, i wy będziecie stać w kościele bo nie macie ślubu i z dzieckiem nie będziecie mogli przystąpić do 1 komunii. może to jest banalne ale taka jest rzeczywistość,
co za bzdury
po pierwsze nie wszysyc sa wierzacy
a po drugie jak czegos nie wiesz to sie nie odzywal
a po trzecie ciekawe czy ty pojdziesz do slubu jako dziewica.

Cytat:
Napisane przez domi86 Pokaż wiadomość
nie pobieracie sie dla pieniędzy ale dla waszego dobra. do przez konkubinat możecie wiele stracić a przez małżeństwo wiele zyskać
prosze o przyklady co traci konkubinat a co zyskuje małzenstwo ?ktore podobno zawiera sie z milosci a nie checi zysku.

tylko bez romantycznych bzdur.konkrety.

Stary 2009-02-05, 23:31   #67
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
prosze o konkretne przyklady problemow .

co za bzdury
po pierwsze nie wszysyc sa wierzacy
a po drugie jak czegos nie wiesz to sie nie odzywal
a po trzecie ciekawe czy ty pojdziesz do slubu jako dziewica.

prosze o przyklady co traci konkubinat a co zyskuje małzenstwo ?ktore podobno zawiera sie z milosci a nie checi zysku.

tylko bez romantycznych bzdur.konkrety.
No właśnie w pełni się zgadzam, jakie problemy,

i o co chodzi z tą komunią

nie każdy musi chcieć brać ślub, co nie znaczy od razu, że się nie kochają, nie każdy jest katolikiem.

Poza tym ja się nie dziwie, że autorka wątku i jej TŻ czują się poszkodowani i dyskryminowani. Ja bym nie chciała, żeby taka sytuacja zmuszała mnie do ślubu.

Dodam, że ja osobiście jestem mężatką, więc nie jestem jakąś zawziętą przeciwniczką małżeństw, ale uważam że każdy ma prawo żyć jak on uważa.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-05, 23:49   #68
majade
Zakorzenienie

Cytat:
Mój TŻ nie zgadza się na ślub. Uważa, że to poniżające, żeby żenić się dla kasy.
a czy Jego stać na zmarnowanie lekką ręką tych pieniędzy? Jakie ma na ten temat zdanie? Rozumiem niechęć do formalizowania związku ale tutaj ma to jednak pewną cenę...

A czy TEN bank i TO mieszkanie z rynku wtórnego to już przesądzone?

W tej chwili nie jestem na bieżąco w tych procedurach ale szukałabym obejścia problemu -spróbuj zarzucić temat na forum Muratora lub Gzetowe - może jakiś prawniczy mózg poradzi rozsądne wyjście

majade jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-09, 17:08   #69
Michiru
Zakorzenienie

Cytat:
Mój TŻ nie zgadza się na ślub. Uważa, że to poniżające, żeby żenić się dla kasy.
i słusznie. bo moim zdaniem to też poniżające. aczkolwiek, ja bym na waszym miejscu wzięła ślub cywilny, jeśli już się w ogóle z małżeństwo jako takie nie wierzy. bo ślub cywilny załatwia wiele spraw. oczywiście, decyzja należy do was. do nikogo więcej.
Michiru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-22, 13:33   #70
L_V
Zakorzenienie

Cytat:
Sprawdziłam to na wszystkie sposoby. Niestety nie da się obejść. Zastanawiam się czy takie traktowanie związków nieformalnych nie jest dyskryminacją.
Dla mnie sprawa jest jasna - zaczynacie tworzyć własny dom, każdy grosz się przyda, oboje jesteście współodpowiedzialni za wasz dobrobyt. Ty chcesz dofinansowac kupno mieszkania z premii. Jeśli on nie chce się zgodzić na ślub, to niech Ci te pieniądze ODDA. Dlaczego masz przez jego widzimisię być stratna?

Później tez tak ma to u was wyglądac? Dostaniesz lepsza ofertę pracy za dużą kasę, powierdzmy w Nowym Jorku, a Pan i Władca powie, ze się nei przeprowadzi? Całe życie będzie Cię ograniczał i podcinał skrzydła?

No nieźle.....
L_V jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości