Warto być feministką? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-09, 15:23   #61
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Warto być feministką?

Moim zdaniem cały problem rozbija się o brak szacunku dla drugiej płci i jej odmienności (brak szacunku dla odmienności przede wszystkim, towarzyszy nam zresztą do dzisiaj u obu płci). Kiedyś ten brak szacunku wobec kobiet był ewidentny (przez szacunek rozumiem traktowanie kobiety jako pełnoprawnego człowieka, takiego samego w swym człowieczeństwie jak i mężczyzna; otwieranie kobiecie drzwi przy jednoczesnym głoszeniu poglądów takich jak np. pan Korwin-Mikke to dla mnie ewidentnie skrajny przejaw braku szacunku wobec kobiet). Dobrze się stało, że nasze pra pra babcie wzięły się do roboty i zawalczyły o swoje i o nasze dobro.

Dzisiaj jednak nie ma już takiego problemu, nikt kto głosi poglądy o niższości kobiet w stosunku do mężczyzn nie będzie nawet traktowany poważnie... Często natomiast mam wrażenie, że kobiety dyskryminują mężczyzn. Taka wojna płci do niczego nie prowadzi, bo tak na prawdę jesteśmy sobie wzajemnie potrzebni, mamy inne możliwości i inne zdolności dzięki czemu możemy się uzupełniać, czego najlepszym przykładem jest wykształcony przez nautrę sposób naszego rozmnażania, wymagający wzajemnej współpracy.

Jak pisałam mierzi mnie to, że zamiast dążyć do doskonalenia tej współpracy także pod względem społecznym i psychologicznym ten współczesny feminizm traktuje wszystko co wypływa z tradycji i z biologii jako złe tym samym doprowadzając do takiego paradoksu, że najlepiej aby kobieta stała się facetem, jednocześnie jednak wymaga się też od mężczyzn aby za jednym zamachem współuczestniczyli w związku pełniąc tradycyjną rolę kobiet, ale jednocześnie byli "męscy" co w praktyce jest chyba niemożliwe lub rzadkie. Sądzę też, że stąd chyba takie wielkie poparcie wojujących feministek dla gejów i lesbijek jako grup, w których tradycyjne role kobiet i mężczyzn zostały złamane, zatarte, a dla mnie jako znanego wizażowego homofoba już samo to sprawia, że nie jestem w stanie obecnego feminizmu popierać.
Stary 2009-06-09, 16:53   #62
sine.ira
BAN stały

Dot.: Warto być feministką?

Feminizm feminizmem równouprawnienie równouprawnieniem, a ja jakoś mam nieodparte wrażenie, że my - kobiety (łał) jesteśmy coraz bardziej w kulturze masowej sprowadzane do poziomu...erotycznej zabawki ew. waginy na dwóch nogach. Też macie takie wrażenie, czy to ja jestem przewrażliwiona ?
Coraz mniej szacunku wobec kobiet w tej warstwie zewnętrznej/powierzchownej kultury...kiedyś kobieta co prawda siedziała w domu i kisiała ogórki, ale publicznie mówiło się o niej per "białogłowa" na przykład, a teraz słowo "dupa" w słowniku (wulgaryzmów co prawda, ale za to adresowanego do gimnazjalistów) rozwija jako "laska" - dziewczyna/kobieta. Nie wiem co gorsze w sumie.
Umie ktoś wyjaśnić ten fenomem ? Co na to gender studies ?

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-09 o 16:58
sine.ira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 17:22   #63
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sine.ira Pokaż wiadomość
Feminizm feminizmem równouprawnienie równouprawnieniem, a ja jakoś mam nieodparte wrażenie, że my - kobiety (łał) jesteśmy coraz bardziej w kulturze masowej sprowadzane do poziomu...erotycznej zabawki ew. waginy na dwóch nogach. Też macie takie wrażenie, czy to ja jestem przewrażliwiona ?
Coraz mniej szacunku wobec kobiet w tej warstwie zewnętrznej/powierzchownej kultury...kiedyś kobieta co prawda siedziała w domu i kisiała ogórki, ale publicznie mówiło się o niej per "białogłowa" na przykład, a teraz słowo "dupa" w słowniku (wulgaryzmów co prawda, ale za to adresowanego do gimnazjalistów) rozwija jako "laska" - dziewczyna/kobieta. Nie wiem co gorsze w sumie.
Nie podoba mi się obraz kobiety pokazywany w mediach jako głownym medium kształtowania światopoglądu, ale z drugiej strony myślę że do takiego stanu rzeczy przyczyniają się same kobiety, które zgadzają się na wszelkie konkursy piękności, które biorą udział w poniżających godność kobiety reklamach, które stają się gwiazdami popkultury i stawiaja jedynie na cielesność i swoją seksualność itd.
Oczywiście,że wszystkie te działania są wynikiem wolnego wyboru, jesli ktoś chce być postrzegany jako "fajna dupa" i jest to dla niego komplement to nic nikomu do tego. Szkoda tylko że takie działania mają znaczący wpływ na społeczeńswto.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
marthinisa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-09, 20:09   #64
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez marthinisa Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się obraz kobiety pokazywany w mediach jako głownym medium kształtowania światopoglądu, ale z drugiej strony myślę że do takiego stanu rzeczy przyczyniają się same kobiety, które zgadzają się na wszelkie konkursy piękności, które biorą udział w poniżających godność kobiety reklamach, które stają się gwiazdami popkultury i stawiaja jedynie na cielesność i swoją seksualność itd.
Oczywiście,że wszystkie te działania są wynikiem wolnego wyboru, jesli ktoś chce być postrzegany jako "fajna dupa" i jest to dla niego komplement to nic nikomu do tego. Szkoda tylko że takie działania mają znaczący wpływ na społeczeńswto.
No właśnie. A więc warto być feministką, ą, ę dżender stadis itd. skoro i tak wszystkie jak jedna publicznie uchodzimy za (pardon le mot) głupie dupy ? Czy to nie dowodzi przypadkiem bezcelowości i nieskuteczności tych wszystkich nurtów, ideologii i cholera wie czego jeszcze ? Feminizm ma się dobrze, a postrzeganie kobiety w kulturze masowej jest coraz gorsze.
Stary 2009-06-09, 22:07   #65
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
No właśnie. A więc warto być feministką, ą, ę dżender stadis itd. skoro i tak wszystkie jak jedna publicznie uchodzimy za (pardon le mot) głupie dupy ? Czy to nie dowodzi przypadkiem bezcelowości i nieskuteczności tych wszystkich nurtów, ideologii i cholera wie czego jeszcze ? Feminizm ma się dobrze, a postrzeganie kobiety w kulturze masowej jest coraz gorsze.
Myślę, że jednak warto, ale w sensie dostrzegania zjawiska patrialchalizmu i jego skutków, w sensie wyznawania równości wobec prawa obydwu płci, w sensie dostrzegania nierównego traktowania kobiet, np. w sferze pracy.
Uważam feminizm jako ruch społeczny, za wartościowy, który osiągnął wiele. Trzeba pamiętać, że w USA ruch kobiecy narodził się na gruncie abolicjonizmu...Współczes ny feminizm stracił rozpęd i także wspólny dla kobiet wielu krajów cel jakim było uzyskanie praw obywatelskich. Obecnie wiele działań organizacji i fundacji feministycznych skierowanych jest na Azję i Kraje Trzeciego Świata.
W Polsce niestety feminizm niejako sam zjada swój ogon przez doprowadzenie do sytuacji, w której przeciętny Kowalski kojarzy feminizm z aborcją. To w kraju stricte katolickim, gdzie większość społeczeństwa uznaje tradycję, historię za podstawowe wartości takie działania tylko szkodzą i nie przysparzają zwolenników.

I tak, w ramach jeszcze trwającej gorączki Eurowyborów dodam iż bardzo wkurzyła mnie wypowiedź jednego posła z PiS, który krytykując sposób prowadzenia kampani wyborczej jego partii stwierdził, że szczególnie nieudany był spot prezesa Kaczyńskiego z trzema KOBIETAMI. Co chciał przez to powiedzieć? Bo przecież nie obwiniał "jakże" medialnego p. Kaczyńskiego...

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-10, 01:28   #66
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Bialoglowa to kobieta niezamezna zdaje sie? Tak wiec odpowiednikiem byloby raczej "panna", a nie "dupa".

A co dzener stadis na ciacho jako okreslenie przystojnego mezczyzny?

Wg mnie jest przewrazliwona. Kazdy moze sobie znalezc teraz takie wzory jakie chce. To, ze seks i cialo sie sprzedaje, to inna sprawa...

Cytat:
I tak, w ramach jeszcze trwającej gorączki Eurowyborów dodam iż bardzo wkurzyła mnie wypowiedź jednego posła z PiS, który krytykując sposób prowadzenia kampani wyborczej jego partii stwierdził, że szczególnie nieudany był spot prezesa Kaczyńskiego z trzema KOBIETAMI. Co chciał przez to powiedzieć? Bo przecież nie obwiniał "jakże" medialnego p. Kaczyńskiego...
Odnosze wrazenie, ze niektorzy sie doszukuja niewiadomo czego, niewiadomo gdzie... moze mu chodzilo o to, ze spot byl nieudany? Zbyt malo pokretnie mysle ?

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-10, 09:16   #67
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Bialoglowa to kobieta niezamezna zdaje sie? Tak wiec odpowiednikiem byloby raczej "panna", a nie "dupa".
Ale jakie znaczenie ma stan cywilny ? Sugerujesz, że kiedyś na panny mówiło się per "białogłowa", a na mężatki "dupa" ? Chodzi o wulgarne określenie słowa KOBIETA bez względu na to czy wolna czy też ma właściciela (tak kiedyś jakiś pan w klubie był łaskaw mnie zapytać "przyszłaś tu sama czy masz właściciela?").

Cytat:
Nie czujesz rożnicy ?
No to popatrz: Wyrak, ale z Ciebie ciacho vs Wyrak, jesteś niezła dupa ! Tym bardziej, że określenie dupa nie odnosi się do tego na czym się siada, odnosi się do określenia "dać dupy", kumasz ? Wiesz o jaki kontekst chodzi ? Ja osobiście wolałabym być określana wszystkimi słodyczami tego świata niż postrzegana przez wiadomy pryzmat Nie jesteś kobietą, nie zrozumiesz.

Cytat:
Wg mnie jest przewrazliwona. Kazdy moze sobie znalezc teraz takie wzory jakie chce. To, ze seks i cialo sie sprzedaje, to inna sprawa...

Nie, to właśnie nie inna sprawa. To podstawowa sprawa, bo sprzedaje się przede wszystkim ciało KOBIECE i handluje KOBIECĄ seksualnością. Włącz vivę, popatrz na reklamy, wejdź na popularne portale, to zobaczysz jaki wzorzec kobiecości jest "na topie". A potem zastanów się jaki to może mieć wpływ np. na dojrzewające dziewczyny i ich kolegów. Oraz dlaczego coraz częściej same kobiety mówią o sobie per "dupa".

A propos reklamy i "promocji". Proszę:
http://www.tvn24.pl/2193617,0,0,1,1,...kna,wideo.html

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-10 o 09:42 Powód: dopisek
Stary 2009-06-10, 09:37   #68
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Warto być feministką?

Cytat:
Ja mam podobne spostrzeżenia. Wizja dzisiejszej kobiety kształtowana przez seriale i kolorową prasę jest mniej więcej taka: Piękna, zadbana, szczupła seks bomba z milionem fantazji erotycznych gotowa je spełniać, między gotowaniem modnych posiłków a tradycyjnym pieczeniem ciast, idealna żona (a lepiej jeszcze partnerka, bo żona to takie staromodne...) i idealna matka genialnego dziecka, bez rozstępów rzecz jasna. Jednocześnie ten chodzący kobiecy ideał, pomiata nędznym męskim gatunkiem, jest od niego niezależna finansowo i emocjonalnie... Jak taka nie jesteś to znaczy, że jesteś do bani. Taka bardzo agresywna ta "kobiecość".

Z drugiej strony w opozycji stoi tleniona blondynka, idiotka z tipsami tak długimi, że ciężko jej podetrzeć sobie tyłek, w połowie silikonowa, tona tapety, sztuczne włosy, sztuczne rzęsy, licówki na zębach, odsysanie tłuszczu raz w roku... w głowie jej tylko ciuchy, kosmetyki, łażenie po klubach, oczywiście przygodny seks i chwalenie się koleżankom swoimi nowymi podbojami... za szczyt swoich osiągnięć uzna małżeństwo z jakimś "karkiem", posiadaczem modnego samochodu i szerokiej klaty.

Trudno się dziwić, ze mając taki świetny wybór mężczyźni głupieją i nie dostrzegają tych prawdziwych, z krwi i kości kobiet, które może nie mają wyregulowanych idealnie brwi ale za to potrafią dać coś z siebie drugiej osobie, takich dla których wsparcie i rodzinne ciepło ważniejsze są zarówno od malowania paznokci jak i międzynarodowej konferencji w pracy. Takich kobiet się dzisiaj nie docenia, dyskredytuje a to wielka szkoda - i robią to głównie inne kobiety, chociaż i sami mężczyźni.

Natomiast co do tego niegdysiejszego szacunku... moim zdaniem był taki powierzchowny. Wprawdzie otwierało się kobiecie drzwi, całowało w łapkę, a w dawniejszych czasach nie używało pewnych zwrotów, czy nie stosowało pewnych zachowań w obecności kobiet (np. jak kobieta wchodziła do pomieszczenia, w którym ktoś się bił, to należało przestać, inaczej była to obraza "damy") ale ten niby szacunek nie miał wpływu na to, ze kobieta stała w hierarchii zawsze pod mężczyzną. Co prawda syn miał obowiązek być posłuszny matce, ale już ta matka musiała być posłuszna mężowi lub ojcu/bratu. Gdzie tutaj poszanowanie jej własnego zdania, jej opinii, prawa do samostanowienia o sobie, prawa do podejmowania decyzji w istotnych sprawach? Kobieta bez mężczyzny była nikim... Przecież właśnie o to chodziło naszym "pra-feministkom" żeby nie traktować kobiet jak idiotek o mniejszej pojemności czachy, nie zdolnych do przemyśleń, własnych wniosków, odpowiedzialności za siebie i rozsądnych decyzji.

Cytat:
Zgadzam się z tym.

Cytat:
Myślę, że jednak warto, ale w sensie dostrzegania zjawiska patrialchalizmu i jego skutków, w sensie wyznawania równości wobec prawa obydwu płci, w sensie dostrzegania nierównego traktowania kobiet, np. w sferze pracy.
Ale my już mamy równość wobec prawa, to o co teraz walczą polskie feministki?
Co zaś dotyczy nierównego traktowania w pracy... Hmmm, ja nadal nie widzę tego, na prawdę tego nie widzę. Nigdy nie spotkałam się z przejawem dyskryminacji pracownika ze względu na płeć.

Cytat:
Uważam feminizm jako ruch społeczny, za wartościowy, który osiągnął wiele. Trzeba pamiętać, że w USA ruch kobiecy narodził się na gruncie abolicjonizmu...Współczesny feminizm stracił rozpęd i także wspólny dla kobiet wielu krajów cel jakim było uzyskanie praw obywatelskich.
Jednym słowem stał się niepotrzebny w niektórych krajach...

Cytat:
Obecnie wiele działań organizacji i fundacji feministycznych skierowanych jest na Azję i Kraje Trzeciego Świata.
Zawsze mnie w takich kwestiach zastanawia czy tamtejsze kobiety pragną tych zmian i dobrze się czują po tych zmianach, czy to może europejki czy amerykanki pragną na siłę zmieniać tamtejsze kobiety i przypisane im tradycją role...

Cytat:
W Polsce niestety feminizm niejako sam zjada swój ogon przez doprowadzenie do sytuacji, w której przeciętny Kowalski kojarzy feminizm z aborcją. To w kraju stricte katolickim, gdzie większość społeczeństwa uznaje tradycję, historię za podstawowe wartości takie działania tylko szkodzą i nie przysparzają zwolenników.
Oraz z paradami równości, gejami i lesbijkami. I powiem szczerze, że dla mnie forma jaką w Polsce przybiera ten ruch całkowicie go dyskwalifikuje.

Cytat:
Taki zwrotów jak "fajna dupa", "ciacho", "mięsko" itd. używa określona grupa ludzi... nie chciałabym tutaj nikomu robić przytyków, ale wg mnie są to ludzie na niskim poziomie intelektualno - emocjonanym. Jeśli ktoś postrzega drugiego człowieka przez pryzmat jego dupy to ja z taką osobą nie mam o czym rozmawiać.

Cytat:
Ale te wzorce stają się powszechne. Wszystko było by okej, gdybyś miał powiedzmy lat 20 i wtedy przedstawiano by ci wzorce do wyboru... Niestety w praktyce od dziecka bombarodowani jesteśmy pewnymi wzorcami a dziecku gorzej jest wybrać dobrze. Akurat mojego pokolenia to nie dotyczy, ale chyba jestem ostatnim, którego takie dylematy nie dotyczyły. I bardzo się cieszę, z tego powodu, że jestem normalna.
Stary 2009-06-10, 10:09   #69
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
ale ten niby szacunek nie miał wpływu na to, ze kobieta stała w hierarchii zawsze pod mężczyzną.
A czy coś ZASADNICZO zmieniło się pod tym względem w przeciętnej polskiej rodzinie czy w życiu publicznym ? Moja matka całe życia pracowała zarobkowo, tak samo jak ojciec, ale on zawsze jej zarobkami gardził, twierdził, że te jej grosze co przynosi są śmieszne. A nie był i nie jest jakimś prymitywem, to całkiem do rzeczy facet. Powielał tylko powszechne myślenie. Zarabiała jakieś 10 - 15 % mniej niż on. A te kobiety, które skaczą ze ścierą wokół swojej rodziny i zasuwają na dwa etaty ? Kto je szanuje ?
A jak mówi się o kobietach, które awansują czy robią tzw. "karierę" - babochłop albo że wskoczyła komuś do wyra. Ile procent mniej zarabia kobieta na tym samym stanowisku co facet ? Kto statystycznie częściej zasiada na najwyższych urzędach, piastuje najwyższe stanowiska w firmach ? A kto statystycznie częściej jest molestowany seksualnie w pracy ?
Dlaczego nawet feministki promują się poprzez pryzmat swojego ciała - akcja "reklamowa" partii kobiet (celowo małą literą piszę, bo to największe moje rozczarowanie jak chodzi o tę "działkę"). Dlaczego kupcząc kobiecym ciałem sprzedaje się wszystko - gładź szpachlową, ramy okienne, serek topiny, lody (które doda swojego czasu w spocie obrabiła z prawdziwnym znawstwem - dzieci to zapewne doceniły). Dlaczego ruchy kobiece mają to w nosie ? Czym się właściwie teraz zajmują poza analizowaniem bajek Andersena ? Zapytajcie przecietną kobietę na ulicy czy zna jakieś organizacje kobiece, czy zna jakieś nazwiska np. polskich feministek. Ja kiedyś robiłam badania na ten temat na studiach. Wyniki nie były budujące lekko mówiąc.
A to, że sobie możemy iść na studia czy zagłosować oczywiście jest fajne Ale dalej niewiele z tego mamy. No a na dodatek jesteśmy tylko ciałem. Zresztą atrkacyjnym w "publicznym" odczuciu najwyżej do 40tki (w optymistycznej wersji). Bo potem...

Cytat:
Kobieta bez mężczyzny była nikim...
Ten pogląd dalej jest dość żywy, że tak powiem...

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-10 o 10:20
Stary 2009-06-10, 15:57   #70
Wyrak
Zakorzenienie

Na wstepie sprostowanie - pomylilem sie, bialoglowa odnosila sie do kobiety zameznej a nie panny.

Cytat:
Ale jakie znaczenie ma stan cywilny ? Sugerujesz, że kiedyś na panny mówiło się per "białogłowa", a na mężatki "dupa" ? Chodzi o wulgarne określenie słowa KOBIETA bez względu na to czy wolna czy też ma właściciela (tak kiedyś jakiś pan w klubie był łaskaw mnie zapytać "przyszłaś tu sama czy masz właściciela?").
Takie ze piszesz kocopoly. Bialoglowa nie byla wyrazeniem pejoratywnym, wrecz przeciwnie. Do wspolczesnej "dupy" nijak sie to nie odnosi. Bialoglowa nie byla terminem wulgarnym i nie odnosila sie do fizycznosci kobiety. Twoja sugestia jest okropnie naciagana

Cytat:
Nie czujesz rożnicy ?
No to popatrz: Wyrak, ale z Ciebie ciacho vs Wyrak, jesteś niezła dupa ! Tym bardziej, że określenie dupa nie odnosi się do tego na czym się siada, odnosi się do określenia "dać dupy", kumasz ? Wiesz o jaki kontekst chodzi ? Ja osobiście wolałabym być określana wszystkimi słodyczami tego świata niż postrzegana przez wiadomy pryzmat Nie jesteś kobietą, nie zrozumiesz.
Nie, nie czuje roznicy i jedno i drugie odnosi sie do fizycznosci danej osoby. Skad wiesz do czego te okreslenie sie niby odnosi? Bo ja bym powiedzial ze jak najbardziej od czesci do siadania. No ale po wywodach o bialoglowie, to sie nie dziwie ze cos takiego snujesz

Cytat:
Nie, to właśnie nie inna sprawa. To podstawowa sprawa, bo sprzedaje się przede wszystkim ciało KOBIECE i handluje KOBIECĄ seksualnością. Włącz vivę, popatrz na reklamy, wejdź na popularne portale, to zobaczysz jaki wzorzec kobiecości jest "na topie". A potem zastanów się jaki to może mieć wpływ np. na dojrzewające dziewczyny i ich kolegów. Oraz dlaczego coraz częściej same kobiety mówią o sobie per "dupa".
Rownie dobrze zobacz sobie teledyski lejdi gagi itp chlam, gdzie sie preza polnagie samce. Tyle, ze Ty tego nie smiesz zauwazyc.

Wlasnie to jest podejscie ktore mi sie kojarzy z feminizmem - szukanie dziury w calym na podstawie naciaganych wnioskow (vide bialoglowa) i nie dostrzeganie, ze meskie cialo tez sie sprzedaje w mediach.

Cytat:
Uważam feminizm jako ruch społeczny, za wartościowy, który osiągnął wiele. Trzeba pamiętać, że w USA ruch kobiecy narodził się na gruncie abolicjonizmu...
Trzeba pamietac, ze owczesne sufrazystki to raczej z XXwiecznymi feministkami za duzo nie mialy wspolnego, choc sie nagminnie je pod ten feminizm podciaga...

Cytat:
Współczesny feminizm stracił rozpęd i także wspólny dla kobiet wielu krajów cel jakim było uzyskanie praw obywatelskich.
Zapewne dlatego, ze stracil racje bytu w wielu krajach. Pozniej to wyglada tak, ze celem tych pan jest zwalczanie slowa "history", bo przeciez zamiast pouczyc sie troche czegos, np. pochodzenia i znaczenia tego slowa, to siedza na dzender stadis i mysla ze to pochodzi od "his story"

Cytat:
Obecnie wiele działań organizacji i fundacji feministycznych skierowanych jest na Azję i Kraje Trzeciego Świata.
Ja sie zastanawiam, czy kraje rozwijajace sie czegos takiego chca i potrzebuja. Tak jak eksportu demokracji na Bliski Wschod przykladowo... Takie uszczesliwianie na sile srednio wychodzi.

Fajnie, ze jest czepianie sie do wizerunku kobiet i tego jak sie o kobietach mowi, a sama radosnie piszesz "kraje trzeciego swiata".

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2009-06-10, 16:22   #71
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Takie ze piszesz kocopoly. Bialoglowa nie byla wyrazeniem pejoratywnym, wrecz przeciwnie. Do wspolczesnej "dupy" nijak sie to nie odnosi. Bialoglowa nie byla terminem wulgarnym i nie odnosila sie do fizycznosci kobiety. Twoja sugestia jest okropnie naciagana
Gościu, kocopoły (cokolwiek to jest) piszesz Ty przede wszystkim dlatego, że nie załapałeś o co mi chodziło w tamtym poście (nr 62).
Otóż właśnie twierdziłam, że wtedy o kobietach, niby uciśnionych, mówiło się powszechnie per "białogłowa" (pozytywnie - znaczy), a dziś mimo tego całego feminizmu i równouprawnienia mówi się o nich per dupa (pejoratywnie).
Białogłowa - pozytywnie, dupa - negatywnie. Jaśniej ?

A że już zdążyłeś wyskoczyć (jak zwykle zresztą) z tonu wszechwiedzącego aroganta, dalszą rozmowę z Tobą sobie łaskawie podaruję Też jak zwykle.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-10 o 16:33
Stary 2009-06-10, 16:31   #72
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:

Rownie dobrze zobacz sobie teledyski lejdi gagi itp chlam, gdzie sie preza polnagie samce. Tyle, ze Ty tego nie smiesz zauwazyc.

Wlasnie to jest podejscie ktore mi sie kojarzy z feminizmem - szukanie dziury w calym na podstawie naciaganych wnioskow (vide bialoglowa) i nie dostrzeganie, ze meskie cialo tez sie sprzedaje w mediach.
Owszem, prężą się i samce. Ale jaki odsetek reklam itp wykorzystuje mężczyzn do sprzedania czegokolwiek? 1%? Męski dezodorant reklamuje się seksowną kobietą. No dobra, niech i tak będzie. Ale dlaczego damski dezodorant/żel pod prysznic nie wykorzystuje w kampanii reklamowej przystojnego mężczyzny? Przykro mi, ale nie kojarzę żadnej reklamy, która posługiwałaby się obrazem męskiego ciała. Reklamy, w których występuje i kobieta, i mężczyzna w tym przypadku się nie liczą. Jeśli istnieją takie przypadki i nie są dostrzegane to tylko dlatego, że w zalewie półnagich kobiet trudno zauważyć znikomą ilość półnagich mężczyzn.
Zresztą nawet w teledyskach, jeśli już taki Timberlake kręci tyłkiem, to zawsze w towarzystwie jakiejś kobiety, nigdy sam.

Cytat:
Zapewne dlatego, ze stracil racje bytu w wielu krajach. Pozniej to wyglada tak, ze celem tych pan jest zwalczanie slowa "history", bo przeciez zamiast pouczyc sie troche czegos, np. pochodzenia i znaczenia tego slowa, to siedza na dzender stadis i mysla ze to pochodzi od "his story"
A tak z ciekawości, to czy to autentyczny przypadek? Bo ja to znam w sferze dowcipów
lilithin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-10, 16:34   #73
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Odnosze wrazenie, ze niektorzy sie doszukuja niewiadomo czego, niewiadomo gdzie... moze mu chodzilo o to, ze spot byl nieudany? Zbyt malo pokretnie mysle ?
Wspomnianym przez mnie spot reklamowy był właśnie oparty na osobach tych kobiet. Głośno mówiło się o tym, że wystąpienie kobiet - "aniołków Kaczyńskiego" (tak je nazywano) - miał za zadanie ocieplić wizerunek tej partii, takie zadanie dostali spin doktorzy. Nie udało się więc kto jest winny? Dlaczego mówiąc o tym "chybionym" spocie koniecznie podkreśla się obecność kobiet?
Swoją drogą owi spin doktorzy mają naprawdę niskie mniemanie o kobietach sądząc ze przez taki spot przekonają damski elektorat iż PiS przypisuje kobietom jakieś specjalne, ważne miejsce w życiu politycznym.

Cytat:
Ale my już mamy równość wobec prawa, to o co teraz walczą polskie feministki?
Co zaś dotyczy nierównego traktowania w pracy... Hmmm, ja nadal nie widzę tego, na prawdę tego nie widzę. Nigdy nie spotkałam się z przejawem dyskryminacji pracownika ze względu na płeć.
Wystarczy poczytać raporty Komisji Europejskiej. Gdyby te zjawisko nie istniało nie było by miejsca na politykę antydyskriminacyjną w UE, a tymczasem jest jeden z ważniejszych postulatów i są wydawane odpowiednie dyrektywy.
Uważam, że niepokojący jest fakt, że zjawisko nierównej płacy za tą samą pracę ma miejsce we wszystkich krajach Unii, nawet w tych najbardziej rozwniętych.
To że same nie doświadczamy tego zjawiska nie oznacza, że ono nie istnieje.

Cytat:
Jednym słowem stał się niepotrzebny w niektórych krajach...
A ja uważam że jest potrzebny pomimo osiągnięcia tego wspólnego celu. Zmieniły się cele, bo zmieniły się problemy. Owszem, my kobiety posiadamy prawa obywatelskie ale pozostały np. przemoc w rodzinie, zjawisko pornografii, prostytucja, sprawy zdrowotne i wiele innych, ktorych przedmiotami są kobiety. I tu moim zdaniem jest miejsce na feminizm.[/QUOTE]

Cytat:
Oraz z paradami równości, gejami i lesbijkami. I powiem szczerze, że dla mnie forma jaką w Polsce przybiera ten ruch całkowicie go dyskwalifikuje.
I to mnie wkurza.

Cytat:
A czy coś ZASADNICZO zmieniło się pod tym względem w przeciętnej polskiej rodzinie czy w życiu publicznym ? Moja matka całe życia pracowała zarobkowo, tak samo jak ojciec, ale on zawsze jej zarobkami gardził, twierdził, że te jej grosze co przynosi są śmieszne. A nie był i nie jest jakimś prymitywem, to całkiem do rzeczy facet. Powielał tylko powszechne myślenie. Zarabiała jakieś 10 - 15 % mniej niż on. A te kobiety, które skaczą ze ścierą wokół swojej rodziny i zasuwają na dwa etaty ? Kto je szanuje ?
Myślę, że zmiany następują. Ja widzę je w moim pokoleniu. Moi znajomi i przyjaciele to w większości młode pary lub małżeństwa (sama zaliczam się do nich). Moi koledzy sprzątają, gotują, prasują. Nigdy nie słyszałam z ich ust tekstu "zrób to czy tamto bo jesteś kobietą". Mam kolegę, który pędził po pracy do domu żeby zrobić żonie obiad, inny z kolei przez długi okres czasu zajmował się domem i dzieckiem bo jego partnerka realizowała się zawowdowo i nikt wśród nas, młodych sie temu nie dziwił w przeciwieństwie do naszych rodziców. Dla nas partnerstwo, pomoc i szacunek jest czymś naturalnym i działa w obie strony.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen

Edytowane przez marthinisa
Czas edycji: 2009-06-10 o 16:35 Powód: literówki
Stary 2009-06-10, 16:40   #74
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lilithin Pokaż wiadomość
Owszem, prężą się i samce. Ale jaki odsetek reklam itp wykorzystuje mężczyzn do sprzedania czegokolwiek? 1%? Męski dezodorant reklamuje się seksowną kobietą. No dobra, niech i tak będzie. Ale dlaczego damski dezodorant/żel pod prysznic nie wykorzystuje w kampanii reklamowej przystojnego mężczyzny? Przykro mi, ale nie kojarzę żadnej reklamy, która posługiwałaby się obrazem męskiego ciała. Reklamy, w których występuje i kobieta, i mężczyzna w tym przypadku się nie liczą. Jeśli istnieją takie przypadki i nie są dostrzegane to tylko dlatego, że w zalewie półnagich kobiet trudno zauważyć znikomą ilość półnagich mężczyzn.
Zresztą nawet w teledyskach, jeśli już taki Timberlake kręci tyłkiem, to zawsze w towarzystwie jakiejś kobiety, nigdy sam.
No właśnie też się dziwię jak można nie dostrzegać SKALI tego zjawiska. Z faktu, że wizerunek nagiego męskiego ciała pojawi się gdzieś raz czy kilka razy nie wynika jeszcze, że istnieje problem przedmiotowego posługiwania się męskim ciałem w celach np. marketingowych.
Pamiętam jak kiedyś jeden jedyny raz jakaś firma reklamując panele podłogowe posłużyła się "wizerunkiem" nagich męskich pośladków - każdy ze znajomych mi facetów był oburzony Druga sprawa jest taka, że faceci generalnie nie garną się do kręcienia tylkiem i wywalania genitaliów, a panie jakoś niestety, tak. I to jest właśnie zastanawiające...Bo przecież już teoretycznie nie muszą tego robić żeby zarobić. Mają podobno inne możliwości
Stary 2009-06-10, 16:41   #75
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Wspomnianym przez mnie spot reklamowy był właśnie oparty na osobach tych kobiet. Głośno mówiło się o tym, że wystąpienie kobiet - "aniołków Kaczyńskiego" (tak je nazywano) - miał za zadanie ocieplić wizerunek tej partii, takie zadanie dostali spin doktorzy. Nie udało się więc kto jest winny? Dlaczego mówiąc o tym "chybionym" spocie koniecznie podkreśla się obecność kobiet?
Swoją drogą owi spin doktorzy mają naprawdę niskie mniemanie o kobietach sądząc ze przez taki spot przekonają damski elektorat iż PiS przypisuje kobietom jakieś specjalne, ważne miejsce w życiu politycznym.
No może dlatego, że kobiety w nim występowały? Mówiąc: nie podobał mi się spot PiS-u, ten z kobietami po prostu definiujemy ten konkretny spot poprzez to, że występowały w nim kobiety. To, że spot był chybiony, nie zależy od tego, czy występowały w nim kobiety, czy nie, tylko od tego, jak ten spot został zrobiony. Nie szukjamy dziury w całym.
Stary 2009-06-10, 16:43   #76
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Myślę, że zmiany następują. Ja widzę je w moim pokoleniu. Moi znajomi i przyjaciele to w większości młode pary lub małżeństwa (sama zaliczam się do nich). Moi koledzy sprzątają, gotują, prasują. Nigdy nie słyszałam z ich ust tekstu "zrób to czy tamto bo jesteś kobietą". Mam kolegę, który pędził po pracy do domu żeby zrobić żonie obiad, inny z kolei przez długi okres czasu zajmował się domem i dzieckiem bo jego partnerka realizowała się zawowdowo i nikt wśród nas, młodych sie temu nie dziwił w przeciwieństwie do naszych rodziców. Dla nas partnerstwo, pomoc i szacunek jest czymś naturalnym i działa w obie strony.
Tak, zmiany następują w pewnych środowiskach - ludzi młodych, wykształconych mieszkających w dużych miastach. Niedawno przeglądałam dane, z których wynika, że globalnie to obowiązki domowe dalej są głównie na barkach kobiet w polskich rodzinach. Czeka nas jeszcze dłuuuga droga do zmian na dużą skalę.
Stary 2009-06-10, 16:45   #77
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Ja sie zastanawiam, czy kraje rozwijajace sie czegos takiego chca i potrzebuja. Tak jak eksportu demokracji na Bliski Wschod przykladowo... Takie uszczesliwianie na sile srednio wychodzi.
Ja nie piszę o eksporcie demokracji, ale podstawowych prawach człowieka,które są łamane tj bespieczeństwo czy godnosć. Nie jestem za uszczęśliwianiem na siłę ale głos w sprawach honorowego zabójstwa, obrzezania kobiet to często głos kobiet Bliskiego Wschodu, które mają odwagę o tym mówić.

Cytat:
Fajnie, ze jest czepianie sie do wizerunku kobiet i tego jak sie o kobietach mowi, a sama radosnie piszesz "kraje trzeciego swiata".
Nie dostrzegam w moich wypowiedziach radości.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-10, 16:50   #78
sine.ira
BAN stały

Cytat:
ale pozostały np. przemoc w rodzinie, zjawisko pornografii, prostytucja, sprawy zdrowotne i wiele innych, ktorych przedmiotami są kobiety. I tu moim zdaniem jest miejsce na feminizm.
Pornografia i prostytucja ma się dobrze, samo zjawisko zaczyna uchodzić za normalnie i nieszkodliwe, a wręcz społecznie użyteczne. Prostytucję się legalizuje, a pornografię propaguje. Nie zanosi się, żeby miało to zacząć komukolwiek przeszkadzać. Zresztą niektóre feministki te dwa, moim zdaniem patologiczne zjawiska, traktują jako element wolności kobiet i samostanowienia o swoim ciele. W sensie, że to pozytywna manifestacja kobiecej seksualności.
Stary 2009-06-10, 17:00   #79
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A że już zdążyłeś wyskoczyć (jak zwykle zresztą) z tonu wszechwiedzącego aroganta, dalszą rozmowę z Tobą sobie łaskawie podaruję Też jak zwykle.
Przyganial kociol garnkowi Tak, wszystko jasne. Daruj sobie, w koncu i tak dyskusja z Toba = proby udowadniania Twojej rzekomej nieomylnosci

Cytat:
Wg mnie zdecydowanie przesadzasz - z tym 1% szczegolnie.

Cytat:
A tak z ciekawości, to czy to autentyczny przypadek? Bo ja to znam w sferze dowcipów
Z tego co kojarze, to tak. Specjalnie mnie to nie dziwi.

Cytat:
Nie wiem jak wygladala ta wypowiedz, tylko widzialem Twoja, w niej nie dostrzegam zadnego podkreslania obecnosci kobiet, tylko stwierdzenie, ze ten spot byl chybiony.

Cytat:
A jakie niby przypisuje? Dlaczego ma danej plci zreszta przypisywac, przeciez kompetencje sa istnotniejsze, a przynajmniej powinny byc. W rzadzie Kaczynskiego byly kobiety na roznych stanowiskach, jaka jeszcze miejsce kobiety maja miec przypisane?

Cytat:
Wystarczy poczytać raporty Komisji Europejskiej. Gdyby te zjawisko nie istniało nie było by miejsca na politykę antydyskriminacyjną w UE, a tymczasem jest jeden z ważniejszych postulatów i są wydawane odpowiednie dyrektywy.
Ten chlam jest dla mnie nic niewarty. Europa zachodnia bije rekordy kretynskich absurdow politycznej poprawnosci i zawsze i wszedzie jakiejs dyskryminacji sie dopatrza.

Przyklad europejskich norm - brytyjska agencja adopcyjna stwierdzila ze osoby ktore sa przeciwne malzenstwom homoseksualnym i adoptowaniu przez nich dzieci, to ograniczone homofoby (sic!). Z takimi normami, to funta klakow te raporty nie sa warte.

Cytat:
przemoc w rodzinie
Do czego tu niby feministki sa potrzebne?

Cytat:
zjawisko pornografii, prostytucja,
Co z nimi? Jesli ktos chce, to ma prawo bzykac sie za pieniadze, tak jak inni maja prawo to ogladac/z takich uslug korzystac. Do czego tu feministki potrzebne?

Cytat:
sprawy zdrowotne i wiele innych
J.w.

Wg mnie feminizm jest tak potrzebny jak rybie rower, szczegolnie w obecnym ksztalcie.

I to mnie wkurza.

Myślę, że zmiany następują. Ja widzę je w moim pokoleniu. Moi znajomi i przyjaciele to w większości młode pary lub małżeństwa (sama zaliczam się do nich). Moi koledzy sprzątają, gotują, prasują. Nigdy nie słyszałam z ich ust tekstu "zrób to czy tamto bo jesteś kobietą". Mam kolegę, który pędził po pracy do domu żeby zrobić żonie obiad, inny z kolei przez długi okres czasu zajmował się domem i dzieckiem bo jego partnerka realizowała się zawowdowo i nikt wśród nas, młodych sie temu nie dziwił w przeciwieństwie do naszych rodziców. Dla nas partnerstwo, pomoc i szacunek jest czymś naturalnym i działa w obie strony.[/QUOTE]

Stary 2009-06-10, 17:05   #80
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Pornografia i prostytucja ma się dobrze, samo zjawisko zaczyna uchodzić za normalnie i nieszkodliwe, a wręcz społecznie użyteczne. Prostytucję się legalizuje, a pornografię propaguje. Nie zanosi się, żeby miało to zacząć komukolwiek przeszkadzać. Zresztą niektóre feministki te dwa, moim zdaniem patologiczne zjawiska, traktują jako element wolności kobiet i samostanowienia o swoim ciele. W sensie, że to pozytywna manifestacja kobiecej seksualności.
Masz rację. Spojrzenie na pornografię dzieli feministki. Jest to dowód na to, że feminizm to bardzo złożone obecnie zjawisko, jest wiele nurtów i odmian. Dlatego też stwierdzenie "jestem faministką/feministą" wymaga uściślenia.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-10, 17:09   #81
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Przyganial kociol garnkowi Tak, wszystko jasne. Daruj sobie, w koncu i tak dyskusja z Toba = proby udowadniania Twojej rzekomej nieomylnosci
Byś się chociaż przyznał otwarcie do niezrozumienia tekstu pisanego. Żal.
Ale cóż...trzeba podtrzymywać przekonanie o swojej rzekomej nieomylności

---------- Dopisano o 17:09 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ----------

Cytat:
Dlatego też stwierdzenie "jestem faministką/feministą" wymaga uściślenia.
Uściślenia w jakim sensie ?
Stary 2009-06-10, 17:12   #82
lilithin
Wtajemniczenie

Cytat:
Wg mnie zdecydowanie przesadzasz - z tym 1% szczegolnie.

Z tego co kojarze, to tak. Specjalnie mnie to nie dziwi.
Jeśli przesadzam, to bardzo proszę, wyprowadź mnie z błędu i podaj chociaż 10 przykładów, kiedy to sprzedaje się towar za pomocą męskiego ciała.

A kwestię history trzeba by zbadać, bo aż nie chce mi się w to wierzyć
Stary 2009-06-10, 17:17   #83
marthinisa
Rozeznanie

Cytat:
Ten chlam jest dla mnie nic niewarty. Europa zachodnia bije rekordy kretynskich absurdow politycznej poprawnosci i zawsze i wszedzie jakiejs dyskryminacji sie dopatrza.

Przyklad europejskich norm - brytyjska agencja adopcyjna stwierdzila ze osoby ktore sa przeciwne malzenstwom homoseksualnym i adoptowaniu przez nich dzieci, to ograniczone homofoby (sic!). Z takimi normami, to funta klakow te raporty nie sa warte.
A postulat równej płacy za tą samą pracę też uważasz za "chłam"?

Cytat:
Do czego tu niby feministki sa potrzebne?
Do tworzenia mechanizmów pomocy ofiarom przemocy, do lobbowanie za ustawodastwem, które chroniłoby ofiarę a nie oprawcę itd.

Cytat:
Co z nimi? Jesli ktos chce, to ma prawo bzykac sie za pieniadze, tak jak inni maja prawo to ogladac/z takich uslug korzystac. Do czego tu feministki potrzebne?
A jeśli ktoś nie chce się "bzykać za pieniądze" a jest do tego zmuszany? W zjawisku prostytucji zawarty jest równiez handel żywym towarem, którego ofiarami są młode kobiety, wybacz, ale o mężczyznach nie słyszałam.

---------- Dopisano o 17:17 ---------- Poprzedni post napisano o 17:14 ----------

Cytat:

Uściślenia w jakim sensie ?
Np o sobie mówię, że jestem feministką, ale jestem przeciwniczką aborcji na życzenie.

Wystarczy nie umierać.

Woody Allen
Stary 2009-06-10, 17:53   #84
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No może dlatego, że kobiety w nim występowały? Mówiąc: nie podobał mi się spot PiS-u, ten z kobietami po prostu definiujemy ten konkretny spot poprzez to, że występowały w nim kobiety. To, że spot był chybiony, nie zależy od tego, czy występowały w nim kobiety, czy nie, tylko od tego, jak ten spot został zrobiony. Nie szukjamy dziury w całym.
Dokladnie.

Cytat:
Ja nie piszę o eksporcie demokracji, ale podstawowych prawach człowieka,które są łamane tj bespieczeństwo czy godnosć. Nie jestem za uszczęśliwianiem na siłę ale głos w sprawach honorowego zabójstwa, obrzezania kobiet to często głos kobiet Bliskiego Wschodu, które mają odwagę o tym mówić.
Z tym sie zgodze, tyle ze nie do wprowadzania praw czlowieka wcale nie trzeba feministek.

Cytat:
Nie dostrzegam w moich wypowiedziach radości.
Nie o to chodzilo, tylko o wybiorcze podejscie do sposobu wypowiadania sie o pewnych sprawach.

Cytat:
Byś się chociaż przyznał otwarcie do niezrozumienia tekstu pisanego. Żal.
Ale cóż...trzeba podtrzymywać przekonanie o swojej rzekomej nieomylności
Przeciez to oczywiste ze Cie zle zrozumialem w tym wypadku.

Zal? To Ty zawsze musisz udowodnic na sile, ze masz racje i ze jestes ponad kazda dyskuje a przynajmniej probowac. To dopiero zal

Cytat:
Jeśli przesadzam, to bardzo proszę, wyprowadź mnie z błędu i podaj chociaż 10 przykładów, kiedy to sprzedaje się towar za pomocą męskiego ciała.
Pozniej moze jak bede mial chwilke.

Cytat:
Dlaczego? Glupota ludzka nie zna granic, szczegolnie wsrod jakis ekstremalnych zacietrzewionych grupek.

Cytat:
A postulat równej płacy za tą samą pracę też uważasz za "chłam"?
Oczywiscie ze nie.

Cytat:
Do tworzenia mechanizmów pomocy ofiarom przemocy, do lobbowanie za ustawodastwem, które chroniłoby ofiarę a nie oprawcę itd.
Znasz jakis przyklad formacji politycznej, ktora chcialaby chronic oprawce?

Naprawde mnostwo partii sie taka problematyka zajmuje, istnienie jakiejs partii dla kilku zagadnien, czyli tak jak feministki, czy zieloni uwazam za cos, co nie ma racji bytu.

Cytat:
A jeśli ktoś nie chce się "bzykać za pieniądze" a jest do tego zmuszany? W zjawisku prostytucji zawarty jest równiez handel żywym towarem, którego ofiarami są młode kobiety, wybacz, ale o mężczyznach nie słyszałam.
To malo slyszalas, bo owszem, tez sie to zdarza, szczegolnie jesli chodzi o dzieci. J.w. - uwazam, ze sa sily polityczne i organizacje poruszajace ta problematyke, po coz dany ruch dla kilku tylko celow? Oczywiscie, kazdy moze sobie sie organizowac, nawet jesli go/ja/ich interesuje tylko jedna kwestia, ale nie wiem czy widze zasadnosc tego...

Stary 2009-06-10, 19:31   #85
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Przeciez to oczywiste ze Cie zle zrozumialem w tym wypadku.
No widzisz, a takiego ładnego pościka z właściwym tobie aroganckim zadęciem wysmażyłeś na kanwie tego fałszywego rozumowania. Więcej pokory.
Gdybyś miał wątpliwości, bo problem z realną oceną swojego postępowania masz na pewno, to pragnę uświadomić, że to ty pierwszy wyskoczyłeś z gadaniem o wyglaszaniu "kocopołów" i połajanek w stylu, cyt: "no ale po wywodach o bialoglowie, to sie nie dziwie ze cos takiego snujesz" czy też: "szukanie dziury w calym na podstawie naciaganych wnioskow (vide bialoglowa)". No i po co ? Kompromitacja przez wielkie K.
I daruj sobie przytyki o mojej rzekomej nieomylności bo się kompromitujesz jeszcze bardziej. Wiem, że nie masz innych argumentów, ale skończ waść wstydu oszczędź.

A wystarczyło ładnie przeprosić. Za dużo, nie ?

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-10 o 19:34
Stary 2009-06-10, 20:52   #86
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz, a takiego ładnego pościka z właściwym tobie aroganckim zadęciem wysmażyłeś na kanwie tego fałszywego rozumowania. Więcej pokory.
Dziekuje Zawsze sie przyda.

Cytat:
Gdybyś miał wątpliwości, bo problem z realną oceną swojego postępowania masz na pewno
Przyganial kociol garnkowi. To ze Cie zle zrozumialem jest oczywiste, co nie zmienia faktu, ze sama wiecznie wszystkich pouczasz i lajasz, wszystko wiesz najlepiej i jestes ponad kazda dyskusje. Dlatego Twoje "rady" sa nie miejscu.

Roznica miedzy nami jest taka, ze ja sie umiem przyznac do pomylki, a Ty idziesz w zaparte.

Cytat:
A wystarczyło ładnie przeprosić. Za dużo, nie ?
Za co ja mam Ciebie kobieto przepraszac

Stary 2009-06-10, 21:37   #87
sine.ira
BAN stały

Cytat:
sama wiecznie wszystkich pouczasz i lajasz, wszystko wiesz najlepiej i jestes ponad kazda dyskusje. Dlatego Twoje "rady" sa nie miejscu.
PROJEKCJA, mówi ci to coś ?

Cytat:
Za co ja mam Ciebie kobieto przepraszac
Tiaaa...wymagać od Ciebie odrobiny taktu to jak prosić kota żeby przestał miałczeć.

Edytowane przez sine.ira
Czas edycji: 2009-06-10 o 21:39
Stary 2009-06-10, 22:27   #88
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
PROJEKCJA, mówi ci to coś ?
Tak, przeciez Ty jestes idealnym przykladem takiego zachowania

Cytat:
Tiaaa...wymagać od Ciebie odrobiny taktu to jak prosić kota żeby przestał miałczeć.

Nie mam Tobie nic wiecej do powiedzenia w tym temacie, idz sobie polajanki z kim innym uprawiac.

Stary 2009-06-10, 22:45   #89
sine.ira
BAN stały

Cytat:
Tak, przeciez Ty jestes idealnym przykladem takiego zachowania
Cienki jesteś bolesław w tej argumentacji (nie tylko w tej zresztą). Ale i tak nie rozczarowujesz mnie.

Cytat:
Nie mam Tobie nic wiecej do powiedzenia w tym temacie
Od dawna nie masz tylko o tym nie wiedziałeś
Adios amigo
Stary 2009-06-10, 23:42   #90
arrachnee
Zakorzenienie

Cytat:
A jak mówi się o kobietach, które awansują czy robią tzw. "karierę" - babochłop albo że wskoczyła komuś do wyra. Ile procent mniej zarabia kobieta na tym samym stanowisku co facet ? Kto statystycznie częściej zasiada na najwyższych urzędach, piastuje najwyższe stanowiska w firmach ? A kto statystycznie częściej jest molestowany seksualnie w pracy ?
Dlaczego nawet feministki promują się poprzez pryzmat swojego ciała - akcja "reklamowa" partii kobiet (celowo małą literą piszę, bo to największe moje rozczarowanie jak chodzi o tę "działkę"). Dlaczego kupcząc kobiecym ciałem sprzedaje się wszystko - gładź szpachlową, ramy okienne, serek topiny, lody (które doda swojego czasu w spocie obrabiła z prawdziwnym znawstwem - dzieci to zapewne doceniły). Dlaczego ruchy kobiece mają to w nosie ? Czym się właściwie teraz zajmują poza analizowaniem bajek Andersena ? Zapytajcie przecietną kobietę na ulicy czy zna jakieś organizacje kobiece, czy zna jakieś nazwiska np. polskich feministek. Ja kiedyś robiłam badania na ten temat na studiach. Wyniki nie były budujące lekko mówiąc.
A to, że sobie możemy iść na studia czy zagłosować oczywiście jest fajne Ale dalej niewiele z tego mamy. No a na dodatek jesteśmy tylko ciałem. Zresztą atrkacyjnym w "publicznym" odczuciu najwyżej do 40tki (w optymistycznej wersji). Bo potem...

Ten pogląd dalej jest dość żywy, że tak powiem...
Wyrak,
Jako, że powyższego nie łapiesz, wypunktuję łopatologicznie powszechne poglądy:

1. kobieta idzie na studia, żeby złapać męża
2. powinna jak najszybciej zaobrączkować pierwszego faceta, który się nawinie
3. powinna wpadać w euforię na widok każdego niemowlaka i pragnąć dziecka (oczywiście zaraz po zaobrączkowaniu)
4. może być świetna w pracy, ale najważniejsze, że w domu ma tak czysto i robi takie smaczne kotlety
5. to mężczyzna dostaje pracę/podwyżkę/awans, bo on musi utrzymać rodzinę - kobieta tylko sobie dorabia na waciki
6. wszelkie "niedoskonałości" kobiecego ciała są wyśmiewane - bo kobieta ma być przede wszystkim ładna i najlepiej głupia, bo wtedy nie ma z nią problemów i traktuje wszelkie słowa swojego pana i władcy czy też innego Wyraka jako prawdę objawioną

Cytat:
niestety potwierdzam - "przynajmniej" na poziomie uniwersyteckim

Cytat:
Znasz jakis przyklad formacji politycznej, ktora chcialaby chronic oprawce?
Mamy sadystę i jego rodzinę. To kobieta jest zmuszona opuścić wspólne mieszkanie, bo nie można takiego delikwenta wyeksmitować - wszystko pod szyldem wspólnego prawa własności. Czy to nie jest paranoja?

PUSTAK BLOG
różne wersje lakierów essie
Rossmannowe -40% - zakupy 1 2

Cytat:
Napisane przez vadi
patyk jest uniwersalny

arrachnee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości