studia dla humanistek - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-22, 13:16   #61
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85
Dot.: studia dla humanistek

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość

Też tak uważam
Logika praktyczna była zupełnie inna niż ta, której uczyłam się na matematyce w liceum. Zero obliczeń...z takich bardziej "ścisłych" spraw, to tylko umiejętność podstawiania zer i jedynek do wzorów przy sprawdzaniu tautologii.
A ekonomia, to głównie były regułki (tzn. ja tak miałam).
Na UG z tą informatyką jak widać jest ciut lepiej. A jak chodzi o logikę to uznalyśmy ostatnio z koleżanką, że to jeden z podstawowych przedmiotów na naszych studiach. Jak się okazuję w praktyce poprawne logicznie rozumowanie jest niesłychanie ważne szczególnie, gdy czytamy nasze cudownie zawiłe ustawodawstwo :P
jovita85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 13:28   #62
Kira87
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jovita85 Pokaż wiadomość
Na UG z tą informatyką jak widać jest ciut lepiej. A jak chodzi o logikę to uznalyśmy ostatnio z koleżanką, że to jeden z podstawowych przedmiotów na naszych studiach. Jak się okazuję w praktyce poprawne logicznie rozumowanie jest niesłychanie ważne szczególnie, gdy czytamy nasze cudownie zawiłe ustawodawstwo :P
Dokładnie!
Ja co pewien czas robię sobie gruntowną powtórkę z logiki
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 13:41   #63
bartnix
Rozeznanie

GG do bartnix

nie chodziło mi broń boże żeby ktoś mi wybierał studia czy coś w tym stylu jak czasem się zdarza w niektórych wątkach, chciałam tylko poznać wasze zdanie na temat tych kierunków, bo pewnie niektóre z Was studiowały lub studiują te kierunki i moga powiedziec coś konkretnego

jak szaleć to szaleć

bartnix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 14:12   #64
kasieńka_wieesz
Raczkowanie

to po co są kierunki humanistyczne?żeby było za dużo absolentów,którzy mają póżniej siedzieć w domu?wydaje mi się,że po wprowadzeniu obowiązkowej matmy na maturze wiecej osób bedzie składać papiery na techniczne studnia i humany odetchną.
kasieńka_wieesz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 14:14   #65
FeelingGood
Rozeznanie

Maturę mam za rok, więc jeszcze "trochę" czasu na wybór kierunku, ale chciałabym poznać wasze zdanie na temat co było by "lepsze".

- historia + turystyka ( to co lubię i w czym najlepiej się czuje)
- prawo
- grafika komputerowa

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 15:11   #66
jovita85
Raczkowanie

GG do jovita85

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość
Maturę mam za rok, więc jeszcze "trochę" czasu na wybór kierunku, ale chciałabym poznać wasze zdanie na temat co było by "lepsze".

- prawo
- grafika komputerowa
spory rozrzut, że tak powiem
Jak sama powiedziałaś masz jeszcze czas. Najpajniej jak się łączy przyjemne z pożytecznym...
Na pewno za jakiś czas sama podejmiesz najlepszą decyzję, bo wszystko zależy od tego co się chce w życiu robić
jovita85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 16:43   #67
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Nie znasz instytucji unijnych ?
Znam i czekam az mi powiesz, w ktorej to niby czekaja na absolwentow europeistyki z Polski

Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Może i administracja nadaje się bardziej, ale europeistyka również - tak samo jak politycy nie muszą być po politologii
A samorząd lokalny prowadzi również politykę, więc europeistyka jak najbardziej.
Wg mnie do samorzadu lokalnego to duzo bardziej administracja, ale co ja tam wiem.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 17:28   #68
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasieńka_wieesz Pokaż wiadomość
to po co są kierunki humanistyczne?żeby było za dużo absolentów,którzy mają póżniej siedzieć w domu?wydaje mi się,że po wprowadzeniu obowiązkowej matmy na maturze wiecej osób bedzie składać papiery na techniczne studnia i humany odetchną.
z podstawową matematyką nie ma szans ;>
a na rozszerzenie porywają się zwykle klasy ścisłe, więc i tak by pewnie zasilili szeregi politechnik.

Cytat:
Napisane przez FeelingGood Pokaż wiadomość

- prawo
- grafika komputerowa
mnie interesowałaby grafika i może turystyka, ale bez historii
Stary 2009-06-22, 17:40   #69
Wyrak
Zakorzenienie

Tak w ogole, to problem lezy przynajmniej po czesci w tym, ze w Polsce jest po prostu za duzo osob studiujacych, w tym mnostwo ludzi studiujacych aby studiowac

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 18:20   #70
FeelingGood
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jovita85 Pokaż wiadomość
spory rozrzut, że tak powiem
Jak sama powiedziałaś masz jeszcze czas. Najpajniej jak się łączy przyjemne z pożytecznym...
Na pewno za jakiś czas sama podejmiesz najlepszą decyzję, bo wszystko zależy od tego co się chce w życiu robić
Właśnie ten rozrzut jest najgorszy Nawet robiąc test predyspozycji co do kierunków, nie mógł jednoznacznie określić. I tak wyszło socjologia, szkoła muzyczna i marketing

Najbardziej to historia+ turystyka. Tylko czy takie połączenie ma jakiś sens? Czy lepsze by było załóżmy prawo, biorąc pod uwagę przyszłe możliwości?
Wiem, że decyzja jest moja i na szczęście jeszcze trochę tego czasu jest, ale potrzebuję pomocy kogoś bardziej "obytego" niż ja

Niech nikt i nic nie zdoła
Cię powstrzymać od zrobienia rzeczy,
które sobie wymarzyłaś...

FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 18:41   #71
spadam_z_dachu
Rozeznanie

Na prawo nie można iść bez pełnego przekonania. Te studia są trudne i żmudne. I wcale nie gwarantują Ci dostania się na aplikację, choćbyś miała w głowie wykutych miliony przepisów prawnych.
Poza tym bardzo długo dochodzi się do zawodu, a co dopiero do jakiejś marki, renomy...
Stary 2009-06-22, 18:50   #72
blebleble22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kira87 Pokaż wiadomość
Chyba masz rację.

By the way: co studiują przyszli spece od public relation?
Ja dodałabym jeszcze psychologię - specjalizacja ekonomiczna
blebleble22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 20:29   #73
..::anvastra::..
Zadomowienie

ja po angielskim i historii na maturze wybrałam dziennikartwo (no ale wiadomo, na dziennikarstwo nie ma sensu isc jesli chce sie byc dziennikarzem ja mysle o dodatkowych z PR)

no ale musze coś wybrać tak w razie czego, jakbym sie na dziennikarstwo nie dostala... za rok w razie czego (odpukac ) bede poprawiac i probowac jeszcze raz, ale nie chcialabym tego roku zupelnie stracic...
co wybrac jako ten kierunek 'na wszelki wypadek' (tak, żeby się czegoś przydatnego nauczyć, a nawet w razie nigdyniedostania sie na dziennikartwo móc zrobić później to public relations)
mam do wyboru europeistykę, socjologię, ekonomię (i polonistykę)
co byście radzili? (baaardzo będe wdzięczna zajakieś podpowiedzi )
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-22, 20:54   #74
spadam_z_dachu
Rozeznanie

Myślę, że polonistyka byłaby dobrym pomysłem dla młodej dziennikarki/specjalistki od PR Będziesz wiedziała wiele o kulturze, warsztacie pisania, itd.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości