![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ja, on i nasze dziecko:(
Cytat:
EOT z mojej strony. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Gdyby istniała antykoncepcja skuteczna w 100% to na swiecie nie byłoby wpadek, bo ludzie stosowaliby tylko taką. W tej chwili nie jest najważniejsze to czy autorka stosowała jakąkolwiek, czy tez nie, trzeba skupić się się na tym jak jej pomóc, bo po to założyła wątek, być może jedno słowo pociechy, sprawi że stanie na nogi.
Droga autorko, wprawdzie nigdy nie byłam w takiej sytuacji i wyobrażam sobie że nie jest to szczyt marzeń, to postaraj się zmienić swoje myślenie, uwierz mi, ze w Twojej sytuacji można odnaleźć wiele dobrych rzeczy. Masz dużo osób, które chcą Ci pomóć, doceń to, porozmawiaj z rodzicami jak najszybciej, poproś o pomoc, bo naprawdę jej potrzebujesz, i choć pewnie powiedzą Ci parę przykrych słów, zrozum ich, to będzie dla nich taki sam szok jak dla Ciebie, Kiedy przytulisz swoje dziecko to wszystkie złe myśli miną, i zapomnisz o tym co teraz przeżywasz ![]()
![]() |
![]() |
#63 |
in love with life
|
A moim zdaniem dziewczyna wcale nie histeryzuje. Jestem od Ciebie starsza o kilka lat, ale ciaza wprawilaby mnie w takie samo oslupienie jak ciebie i sama nie wiedzialabym co zrobic. Szczegolnie, ze nawet nie za bardzo lubie dzieci.
Jakos sobie poradzisz, tesciowa i chlopak chca ci pomoc wiec dasz sobie rade. Powiedz swoim rodzicom jak najszybciej, bo im dluzej bedziesz zwlekac, tym ciezej bedzie to zrobic. A uprawianie seksu nie ma nic do tego czy ktos jest gotowy na dziecko. Trzeba byc swiadomym, ze wpadka jest mozliwa, ale o gotowosci absolutnie nie mozna tu mowic.
![]() |
#64 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Shockwaves, uwierz takie sytuacje się zdarzają, jak o nich słyszę to nie wiem czy sie śmiać czy płakać... Tym bardziej że miałam tak w rodzinie, dziewczyna 19 lat, dotychczas z regularnym okresem.
---------- Dopisano o 00:55 ---------- Poprzedni post napisano o 00:29 ---------- Cytat:
A z wypowiedzi autorki wnioskuję, że jednak jest w niej jakaś iskierka instynktu macierzyńskiego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 1) na aborcję za późno - doczytaj - nie nie w wątku - w jakiejś mądrej publikacji jednego z Twoich intelektualnie wybitnych znajomych 2) ty wszystkim każesz najpierw do adpocji oddać a potem znajdujesz kogos komu każesz te dzieci z domów dziecka do siebie wziąć ? Idealna wizja na swiat, też taką miała w tym wieku ![]() ![]() Cytat:
Na ogół dzieci nie kochane to drośli którzy uważają że dzieci są niekochane i trzeba im ulżyć.. dzieci kcohane tak nie myślą... Współczuć czy nie ? Dzieci które sa oddawane do domów dziecka to dopiero dzieci kochane.. zaobserwowałaś to też, że tak radzisz ?? Cytat:
![]() Cytat:
co do rady ale autorki postu idealna.. nic wiecej zrobić ani doradzić póki co chyba tak naprawdę nie można.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Tak tu drzecie jadaczki, ze wiekszosci umknelo, ze autorka juz raz wam odpowiedziala np na to, ze sie zabezpieczala (i tez mnie ciekawi jak).
Autorko: wiem, ze ci ciezko, ale masz oparcie. Mam w rodzinie taki przypadek, dziewcze zaszlo w twoim wieku, ale i studia skonczyla i jakos sobie radzi. A mena wybrala sobie duzo gorszego niz ty bo wcale nie mial wielkich checi pomagac, jego rodzinka takze. Bedzie dobrze!
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
I ja odpowiem, a co
![]() Autorko: jesteś jeszcze młoda, ale masz oparcie w chłopaku i przyszłej babci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ehhhhh Co do innych wypowiedzi.. Nie zamierzam się kłócić.. Każdy post czytam "idywidualnie". Ale niektórych nie rozumiem.. Np ten, w którym jedna z dziewczyn pisała, że można usunąć ciążę w 9 miesiącu ![]() ![]() ![]() ![]() I przyznam rację Wizażankom, które twierdzą, że seks=gotowość do ciąży. Jak wiadomo nie ma 100% środka antykoncepcyjnego. Ja od pierwszego razu byłam gotowa na dziecko. I uważam, że jeśli ktoś nie chcę mieć dziecka, to niech stosuje nawet 3 metody anty równocześnie.. ![]() ![]() Tyle z mojej strony. Dobranoc ![]() Edytowane przez bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb Czas edycji: 2009-07-25 o 01:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jesteś w o tyle komfortowej sytuacji, że masz wsparcie faceta, jego rodziny. To już dużo na początek. Teraz jakoś to załatwić z rodzicami. W sensie powiedzieć im. Nie twierdzę, że to nie jest szok i nie wywraca Ci się życie do góry nogami, ale nie Tobie pierwszej i nie ostatniej. Szczęśliwe zakochane w swoich dzieciach matki lat 20 w przyrodzie istnieją. Niewątpliwe i zmęczone przy tym swoim szczęściu, owszem. I jeszcze nigdzie nie zapadło, że szkoły nie skończysz, studiów. Wręcz przeciwnie, możesz być bardziej zmotywowana do tego, by się uczyć. I pociesz się, że dziecko uczy dystansu do wielu problemów, zmienia się spojrzenie odnośnie tego co jest ważne, i wyłazi na wierzch, co tak naprawdę najważniejsze nie jest. To nie jest tak, że tylko można stracić. Pozdrawiam serdecznie. Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-25 o 01:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
Ja w ciążę zaszłam w wieku ... 17 lat
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[*] Edytowane przez ashlix Czas edycji: 2009-07-25 o 07:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Błąd. Bawie sie słownictwem jak mi sie tylko podoba i "walnęłam", "pierdyknęłam" itd idealnie pasuje do innych trudnych słówek które napisałam i ktorych jakieś biedactwo nie zrozumiało. ![]() ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
Cytat:
Ah tak, zeby móc sie wypowiedzieć trzeba mieć przynajmiej 4 dzieci, 2 rozwody na koncie i 7 kochanków, o 30 latach nie wspominając? ![]()
![]() |
![]() |
#72 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Widze, ze sytuacja nie jest tak tragiczna skoro rodzice Twojego chlopaka Cie wspieraja, jak najszybciej powiedz o ciazy swoim rodzicom, razem postanowicie co robic, czy chcesz wziac slub z Twoim chlopakiem? Nie bylabys pierwsza kobieta na studiach z dzieckiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
byłam w bardzo podobnej sytuacji i nie jest tak źle,na dzień dzisiejszy moge nawet powiedziec ,że jest wspaniale mimo przeciwności z którymi musimy sobie radzić,na dobrą sprawę obecnie bylibyśmy w takiej sytuacji jak większośc ludzi w naszym wieku gdyby nie pare głupich decyzji jakie podjęliśmym ale nie miały one związku z dzieckiem,cóż człowiek uczy się na błędach,teraz juz jest tylko lepiej-masz wsparcie partnera i rodziny,będzie dobrze,daj sobie szansę pokochac dzieciatko które nosisz pod sercem,szukaj pozytywów,planujcie i szukajcie najlepszych rozwiązań,to cię uspokoi.Jest takie powiedzenie ,że każde dziecko przynosi ze sobą na świat bochenek chleba,czyli że jak jest dziecko to i sposób na wychowanie sie znajdzie
![]() ![]()
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
masz 20 lat, skonczone liceum, chlopaka i tesciowa ktorzy cie wspieraja. nie bedzie tak zle
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Więc, osoba posiadająca elementarną wiedzę na ten temat wie, że "współzyjesz, jesteś gotowy na potomstwo", bo akurat to oni mogą być tym statystycznym procentem u którego antykoncepcja zawiedzie.
![]() |
![]() |
#76 |
BAN stały
|
nie, żeby móc się wypowiedzieć, wystarczy umieć posługiwać się klawiaturą.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Dziecko to nie koniec świata. Niektórzy nawet swoje kochają
![]() Studia zawsze można skończyć, napracujesz się pewnie jeszcze w życiu wystarczająco. Powiem ci, że wiele moich koleżanek pod koniec studiów żałuje, że nie zdecydowało się wcześniej na dziecko, bo teraz jest coraz gorzej zamiast coraz lepiej. Także głowa do góry, dasz radę. Trzeba się nastawić na pozytywne strony. Jak nie dasz całkiem rady to możesz jeszcze oddać do adopcji, ale chyba niewiele kobiet tak robi, szczególnie po tych 9 miesiącach...
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ____________________ Pozdrawiam!
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest wiele wyjść z sytuacji. Możliwe, że przez te kilka miesięcy jakoś dojrzejesz wewnętrznie do bycia matką dla tego dziecka, może po porodzie poczujesz z nim silną więź i pokochasz je. A jeśli się to nie stanie - bo nie oszukujmy się, nie zawsze kocha się swoje dziecko i nie każda kobieta skacze z radości z powodu "wpadki" - to możesz oddać komuś dziecko na wychowanie, ale na razie nie wyprzedzajmy faktów - możliwe, że wszystko się dla Was trojga dobrze ułoży. Nie martw się na zapas - masz wsparcie co najmniej trzech osób - ojca dziecka i jego rodziców. Chyba najbardziej przeraża Cię myśl co powiedzą i zrobią Twoi rodzice i może z tego powodu na razie nie chcesz tego dziecka. Musisz im jak najszybciej powiedzieć - trudno, przecież tego nie ukryjesz. I dziewczyny, nie przesadzajcie z tym seksem i gotowością na dzieci. Teoretycznie już 11-13-latki są gotowe na dziecko, bo miesiączkują. Jasne, jak się współżyje to warto to robić "z głową" - zabezpieczając się, nie narażając na choroby, czy niechcianą ciążę, ale przecież wpadki się zdarzają. Ciąża to wg niektórych z Was kara za to, że dziewczyna i chłopak zapomnieli użyć prezerwatywy, albo źle jej użyli? Dziewczyna ma prawo nie czuć się gotowa na to dziecko, ma prawo źle się czuć w tej ciąży. Warto aby na przyszłość nabrała nieco rozumu i zaczęła się lepiej orientować w "tych sprawach", aby za rok, czy dwa nie było kolejnej "wpadki". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weź pod uwagę, że żyjemy w 21 wieku, jest powszechny dostęp do antykoncepcji, jak i wiedzy na temat metod zapobiegania ciąży oraz ich niezawodności. Dlatego jak ktoś współżyje to powinien liczyć się z tym, że może się to zakończyć zajściem w ciążę.
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natopiasm ZWRACAM UWAGE, ZE AUTORKA JUZ WAM NAPISALA, ZE SIE ZABEZPIECZALA I ZE BRAK OKRESU JA NIE ZDZIWIL, BO MA NIEREGULARNY. Zamiast skakac sobie do oczu moze byscie na to zwrocily uwage?! Poza tym popieram opinie conclusion. Te co tu gadaja, ze jak seks = jestes gotowy na dziecko, to totalne hipokrytki. Jak nie chce dziecka mam isc do zakonu czy jak? No litosci.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
in love with life
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#84 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() edycja specjalnie dla ciebie zapodaję definicję hipokryzji: Cytat:
![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2009-07-25 o 10:35 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Autorko na razie cała sytuacja cię przeraża, wiadomo ani Ty ani Twój chłopak nie spodziewaliście się takiej niespodzianki. Nie znam dziewczyny w twoim wieku która myśli o rodzeniu dzieci. Ale cóż stało się. Pomyśl, że przecież mogło być gorzej - mogłabyś być jedną z wielu samotnych kobiet w ciąży od których odwracają się rodziny i oczywiście uciekają nieodpowiedzialni przyszli tatusiowie.
A ty - jesteś kochana, masz obok siebie dobrego faceta, jego rodziców gotowych wam pomóc i pod sercem maleństwo "owoc miłości kochających się ludzi". Porozmawiajcie z twoimi rodzicami, na pewno będą zaskoczeni w końcu każdy rodzic marzy aby najpierw dziecko skończyło studia a potem zaczęło własne życie, ale jestem pewna, że z czasem będą najszczęśliwszymi dziadkami pod słońcem. A co do tych studiów - nikt nie zamyka wszystkich uczelni w przyszłym roku. Urodzisz i można zacząć studiować. Sama mam koleżankę która urodziła synka w wieku 20 lat, w maju a w październiku rozpoczęła studia. Gdy ona jest na uczelni chłopcem zajmuje się tatuś albo dziadkowie ![]() Głowa do góry ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
No i co z tego wynika? U mnie na biologi w podstawowce to nawet rozmnazanie czlowieka zrobiono szybko i z rumiencem i tak, zeby NIC a nic nie wspominac z "niewlasciwych" rzeczy, czyli wlasciwie wyszlo na to, ze te plemniki to do jajeczka droga teleportacji sie dostaja. Akurat jesli ciebie uczyli za komuny to sie wiecej dowiedzialas. Mnie uczyli za panowania socjal-prawicy i seks byl beee (to byly czasy gdy nawet piwa nie mozna bylo reklamowac he he). No i przypominam, ze w szkolach dalej wychowanie do zycia w rodzinie, czy seksualne nie jest obowiazkowe, jesli wogole jest. Wiec nie kumam skad twoj nagly burwels.
Znam definicje hipokryzji. Chodzilo mi o to, ze nie wierze, zeby wszystkie tu grzmiace zaczely sie seksic w momemcie kiedy chcialy zostac mamami. Ale szczekaja, ze gotowym, ze trzeba bla bla. Ergo sa hipokrytkami.
![]() |
![]() |
#88 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli ktoś uważa, że nie wyniósł ze szkoły wystarczającej wiedzy, zawsze może sam się doedukować: biblioteki są? są! internet jest? jest! nic tylko szukać i czytać. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Nie ma się tu nad czym rozwodzić, co można było, bo co tu płakać nad rozlanym mlekiem. Dziewczyna zaliczyła zwykłą wpadkę. A ciąża trwa od paru miesięcy, dajmy na to 3, 4 obstawiam bardziej takie 4, brzuch już widać, a np. 5miesięczny płód jak obumiera to trzeba już urodzić.
![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-07-25 o 14:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Właśnie - autorka napisała, że brzuszek już widać, który to może być miesiąc? jakiś 4. minimum? (tym bardziej dziwne, że wcześniej się nie zorientowała, że jest w ciąży
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:05.