![]() |
#62 |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 321
|
Dot.: Zwi±zek z Turkiem- jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
zielony stworek
Wiadomo¶ci: 16 991
|
[1=1110060bd2fa2752dc53950 4bcb5246e1c314d18_5eaf4d1 1e849a;87626259]Oczywi¶cie. Ale jak± to odgrywa rolê?
W±tki na wiza¿u rz±dz± siê swoimi prawami i ten wszed³ na temat Muzu³manów ogólnie.[/QUOTE] Tak±, ¿e to nie w±tek o islamie i Arabach i trzymajmy siê tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
@kaledonia - To jest jak najbardziej trzymanie siê tematu, poniewa¿ z Turkami nieod³±cznie wi±¿e siê religia islamska. Mo¿na natomiast dyskutowaæ, czy uderzaj±ce podobieñstwo w zachowaniach miêdzy Turkami i Arabami wynika w³a¶nie z tej samej religii, czy podobnej kultury, czy jednego i drugiego.
@carmen333 - Bia³e kobiety nie interesuj± siê Turkami dlatego, ¿e fascynuje ich religia islamska, ich kultura, jêzyk, ani dlatego, ¿e mo¿e s± inteligentniejsi, bardziej kulturalni i szarmanccy. Powód jest bardzo prozaiczny - chodzi oczywi¶cie o wygl±d ("¶niada skórka, ciemne oczka, czarne w³oski" xD). W przypadku Arabów dochodzi jeszcze zapewne $, bo oni siê w Europie kojarz± z bardzo grubym portfelem. Tak¿e jest to na maksa s³abe i - nie ma co owijaæ w bawe³nê - ¼le ¶wiadczy o kobietach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usuniête
Wiadomo¶ci: 18 061
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
@Celestine_M - Generalnie masz racjê. Tylko ¿e ró¿nica czêsto polega na tym, ¿e facet zadowoli siê tym wygl±dem i przymknie oko na inteligencjê, majêtno¶æ i ró¿ne inne umiejêtno¶ci kobiety. W przypadku kobiet wrêcz przeciwnie - stosuj± wobec mê¿czyzn wiele przymiotników w stopniu wy¿szym.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 005
|
Zgodzê siê ze stwierdzeniem, ¿e Turcy to nie Arabowie. Ró¿nic miêdzy nimi jest multum. To trochê tak, jakby porównaæ nas i Rosjê, co czêsto siê zdarza przez obcokrajowców, a z Rosj± ³±czy nas tyle, co nic. A powiedzia³abym nawet, ¿e ró¿nic pomiêdzy Turcj± a Arabi± jest o wiele wiêcej. Arabowie to lud semicki, a Turcy - turecki.
Wiele osób nie odró¿nia pojêcia spo³eczeñstwa muzu³mañskiego od pañstwa islamskiego. Nawet znalaz³am ciekawe stwierdzenie - To drugie sformu³owanie sugeruje, ¿e religi± pañstwow± jest islam, a co za tym idzie - na terenie Turcji obowi±zuje prawo religijne. Nic bardziej b³êdnego. Turcja to pañstwo ¶wieckie, bez oficjalnie okre¶lonej religii pañstwowej. Co wiêcej, turecka konstytucja gwarantuje obywatelom pañstwa wolno¶æ wyznania i sumienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 18 401
|
Cytat:
Tamtejszy odlam religii jest inny niz w krajach arabskich i kultura tez inna. Ja nie neguje twoich doswiadczen ale np sama mam zupelnie inne. Mysle ze kolega zle wychowany, leniwy i durny jak nie patrzac pelno * naszych*.
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 865
|
Cytat:
Ale on nie pisal nic, ze tamten facet jest Arabem. Nie ma co sie przyczepiac w tym przypadku. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 005
|
Nie ma te¿ co mierzyæ wszystkich jedn± miark±. To tak samo jakby powiedzieæ ¿e ka¿dy Polak kradnie i jest alkoholikiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogo¶ poznaj± to my¶l±, ¿e to fajny facet. Jest ju¿ wstêpnie zaakceptowany jako partner, a pó¼niej mo¿e to tylko zepsuæ lub nie. Kiedy mê¿czy¼ni kogo¶ poznaj± to my¶l±: „Ma niez³e nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 865
|
Tak, wiem. Ale prostujesz, ze persowie to nie arabowie, podczas gdy w jego poscie nic takiego nie padlo. Wydawalo mi sie, ze sie przyczepiasz bez powodu. Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Przyczajenie
|
@Vanessa
"To trochê tak, jakby porównaæ nas i Rosjê, co czêsto siê zdarza przez obcokrajowców, a z Rosj± ³±czy nas tyle, co nic." To jest akurat gruba przesada. Cech wspólnych trochê siê znajdzie. Najwiêksze ró¿nice wynikaj± z tych cywilizacyjnych (³aciñska v. turañska). Ale to temat na osobn± dyskusjê. @kennedy "Nie wiem jaki jest typowy Ahmed ale Iranczycy/Persowie to nie Arabowie." Nie wiem, jaki jest typowy Janusz, ale Anglicy/Brytyjczycy to nie Niemcy - taki jest sens Twojej wypowiedzi. "Ahmed nie jest popularnym imieniem." Pankracy chyba te¿ nie - co z tego? "Mysle ze kolega zle wychowany, leniwy i durny jak nie patrzac pelno * naszych*." Co to ma znaczyæ? "cytowalam post emjey" eMJay @Ava_ Niektórzy maj± najwyra¼niej problemy z logicznym rozumieniem czytanego tekstu. Edytowane przez eMJay Czas edycji: 2020-03-03 o 12:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to twoje slowa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 30 163
|
Cytat:
A co siê nie obrócê to jaki¶ katolicki dzban mi co¶ narzuca.
![]() |
![]() |
#76 |
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 2 522
|
Dot.: Zwi±zek z Turkiem- a jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia?
Nigdy bardzo natrêtni ci±gle mnie zaczepiali i nigdy nie chcia³am z nimi gadaæ
Wys³ane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
Dot.: Zwi±zek z Turkiem- a jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia?
Niestety mam za sob± zwi±zek z Turkiem (ateista). Na pocz±tku piêknie a¿ za piêknie bo facet idea³. Po jakim¶ czasie siê zaczê³o upominanie, oczekiwanie ¿e bêdê o wszystkim informowaæ, kontrolowanie, chorobliwa zazdro¶æ, brak zaufania, ale najgorsze by³o wypominanie czego¶ co siê sta³o rok wcze¶niej. Turek chce europejke ale jak ju¿ j± ma to chcê zamieniæ w turczynke i zamkn±æ w domu na jego zasadach bo tak mia³ w domu i to jego idea³ rodziny
---------- Dopisano o 20:55 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Najgorsze jest to, ¿e s± pewne rzeczy które s± dla nas ca³kowicie normalne a dla nich nie do przyjêcia i odwrotnie. Mimo starañ nie da siê zrozumieæ. Zbyt du¿e ró¿nice. Szuka³am pracy i mój eks mia³ wielki problem z tym ¿e aplikowa³am na recepcjonistkê w hotelu, jak chcia³am i¶æ z kole¿ankami do pubu, jak wogole chcia³am wychodziæ gdzie¶ wieczorem. Zrobi³ mi jazdê o to ¿e by³am spó¼niona w domu bo pierwszego dnia w pracy dopiero ogarnialam jak siê skoñczy. Mnóstwo znaków pod tytu³em"bierz nogi za pas" ale mi³o¶æ jest ¶lepa i przychodzi nadziej± ¿e sie co¶ zmieni na lepsze ale nie ma na to szansy. Najpierw ciê delikatnie upomni ¿eby¶ nie zak³ada³a bluzek z dekoltem bo tylko on chce ogl±daæ twoje cia³o, nawet siê nie obejrzysz a ju¿ bêdzie kontrolowa³ wszystkie twoje ubrania |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 1
|
hej
![]() My siê poznali¶my przez internet, najpierw d³ugo pisali¶my neutralnie, jak kumple. Potem on zacz±³ byæ coraz bardziej "mi³y", ale nigdy nachalny, je¶li ja czego¶ nie chcialam, to odpuszcza³. Potem by³y wspólne wakacje, wiadomo - fajnie,luz i zabawa. Po miesi±cu ja pojecha³am znowu do Turcji, do jego miasta, bo i tak od roku mia³am w planie to zwiedzanie. Fakt, to wszystko, co s³ysza³am na temat panów z tego kraju - ¿e jako partnerzy s± bardzo opiekuñczy, troskliwi i cudowni, to prawda. Ale znowu - to by³y bardziej wakacje. Niemniej jednak on mówi, ¿e bardzo kocha, nawet chce siê ¿eniæ, ale poniewa¿ ja powiedzia³am, ¿e nie jestem gotowa (bo bez przesady, taka znajomo¶æ to jeszcze nie powód do uk³adania sobie ¿ycia z t± osob±-za krótko i za ma³o siê znamy), to powiedzia³,¿e poczeka. my¶lê sobie - ok, zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz znowu jestem tutaj, ale pracujê(mogê zdalnie), wiec jest to ju¿ normalne ¿ycie,choæ w pandemii, wiêc poruszanie siê jest mocno ograniczone.Tyle, ¿e on nadal jest taki jaki by³- czu³y,troskliwy i po prostu normalny.Nigdy nie ¿±da zmiany mojej garderoby,nawet o tym nie wspomina,nie czepia siê, ¿e mam jakich¶ facetów z jego kraju w znajomych w social media.Ma swoje wady jak ka¿dy, ale w sumie znacz±cych ró¿nic w stosunku do np.naszych panów nie widze. Niemniej jednak nadal nie uwa¿am, ¿e jestem na 100% pewna,¿e chcê spedziæ z nim ¿ycie, wci±¿ za krótko siê znamy - to jest teraz taki ma³y pocz±tek "zwyk³ego ¿ycia". Czas poka¿e, czy co¶ sta³ego z tego bêdzie. Ja wiem, ¿e ró¿ne kobiety maj± ró¿ne do¶wiadczenia. Ja bêd±c pierwszy raz w Turcji zakocha³am siê w tym kraju - dodam, ¿e nigdy nie spotka³am siê z nachalno¶ci± ze strony mê¿czyzn tutaj,chociaz jestem blondynk±, co oni bardzo lubi±. I od tej pory wracam tu w ka¿de wakacje, a nawet dodatkowo w ci±gu roku. chêtnie zobaczy³abym tutaj wypowiedzi tych, które maj± za sob± d³u¿szy sta¿ takiego zwi±zku, moze nawet ma³¿eñstwo i mog± powiedzieæ co¶ wiêcej, co¶ "z ¿ycia". Na ig obserwujê dziewczyny, które s± ¿onami i mieszkaj± w Turcji - akurat ich faceci s± zwyczajni, wiod± zwyczajne, normalne i szczê¶liwe ¿ycie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 634
|
Cytat:
99% takich zwi±zków koñczy siê tym, ¿e kobieta jest terroryzowana, a potem bita. W artykule centrowego tygodnika Polityka wszystkie opisane przypadki takich zwi±zków Polek tak siê koñczy³y. Facet tworzy swój obraz, bo jeste¶ w Fazie Uwodzenia, potem nast±pi inna ju¿ brutalna Faza. Podejmujesz bardzo du¿e ryzyko. Warto? Nie. Wiêkszo¶æ ludzi z krajów typu Turcja to ludzie, którzy byliby uznani za zaburzonych przez psychiatrów europejskich. Wystarczy zapoznaæ siê z tym, co organizacje kobiece z Turcji podaj± o tym kraju morderstw "honorowych" na kobietach. To organizacje Turczynek. Niestety TVP emituje ju¿ ze 4 seriale tureckie pokazuj±ce zak³amany obraz tureckich mê¿czyzn. Edytowane przez bibi1234 Czas edycji: 2021-01-17 o 18:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:57.