Zwi±zek z Turkiem- jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia? - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz siê trzymaæ tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co ciê interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2009-09-16, 10:09   #1
vinitha
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 196
Cool

Zwi±zek z Turkiem- a jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia?

Pojawi³ siê watek z Meksykaninem, a to da³o mi pomys³ zapytania o zwi±zek z Turkami. Mia³am tak owy za sob±. Powtarzam mia³am- i na szczê¶cie, jestem ju¿ po! Piêkny kraj, piêkna muzyka, piêkni ludzie... Ale powiem krótko: nigdy wiêcej TurkishLove

A co wy my¶licie o zwi±zkach Polka-Turek i na odwrót?

Pozdrawiam i czekam na odp

Edytowane przez vinitha
Czas edycji: 2009-09-16 o 10:15
vinitha jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 10:15   #2
tutmirlajt
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 381
Dot.: Zwi±zek z Turkiem- jak wygl±da³y Wasze do¶wiadczenia?

Nie wierze w takie milosci- no chyba ze dziewczyna chce byc sluzaca i poddana swojemu Panu. Mam znajoma ktora ma meza Turka i dziewczyna nawet nie moze odebrac swojego telefonu komorkowego jak maz jest w domu tylko jej maz odbiera. Poza tym mysle ze faceci z Turcji sa mili tylko przed slubem a potem wychodzi z nich ziolko. No chyba ze byli chowani od dziecinstwa w innym kraju..
tutmirlajt jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 10:17   #3
vinitha
Raczkowanie

tak, dok³adnie- zapewnienia o wielkiej mi³o¶ci, prezenty, wielka romantica..., tylko pozazdro¶ciæ
Stary 2009-09-16, 11:49   #4
natka88
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 232

Nie skusi³abym siê, bo wiem jaka jest ich kultura, ze kobiet siê nie szanuje tylko traktuje jak sprz±taczki kucharki i obiekt od seksu. Szczerze mówi±c dziwi± mnie kobiety wychodz±ce za mê¿czyznê z arabskich krajów, przecie¿ tyle siê s³yszy ¿e najpierw by³ anio³kiem a po ¶lubie kobieta nawet wyj¶æ z domu nie mo¿e bez pozwolenia Pana. Za tydzieñ lecê do Turcji - nie dam siê jakby co¶

natka88 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 11:57   #5
vinitha
Raczkowanie

Oj, i tak zazdroszczê - pomimo z³ych do¶wiaczeñ, ten kraj wcale mi nie obrzyd³, choæ niestety jeszcze tam nie by³am...
To siê dopiero napatrzysz!!! hehe
Stary 2009-09-16, 12:02   #6
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca
Konto usuniête

Wiadomo¶ci: 754

Mam nadziejê, ¿e nikt nie uzna tego za bardzo brzydkie slowa, ale na usta ci¶nie mi siê tylko: dupki dupki i jeszcze raz dupki! co kraj to obyczaj, ale oni s± 100 lat za murzynami. Kobietki w Polsce s± juz na tyle wyedukowane i niezale¿ne, ¿e zwi±zanie siê z kim¶ takim (a jestem niemal pewna, ¿e oni wszyscy maja takie chore zasady co do kobiet wpojone) jest cofniêciem sie w rozwoju. Ju¿ dawno minê³a epoko kamienia ³upanego i tego, ¿e kobietê bierze siê za w³osy i do jaskini. Never moje panie, NEVER TURKISH MEN!
a55edcd592b5250bfc801a534a15031ff4f0e57e_5ee55a8e308ca jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 12:03   #7
wsiowy_gupek
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 954
GG do wsiowy_gupek

Kole¿anka taki mia³a. W skrócie odda³a mu siê i wiêcej siê nie spotkali a gadali tylko raz

Zapuszczam:
w³osy, paznokcie i biust.

Po prostu od urodzenia jestem chora na lenia
Wszystko co robiê - robiê tak od niechcenia...

Bo wolny czas to jest co¶ co lubie,
tych co pracuj± i siê ucz± nie rozumiem!
wsiowy_gupek jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 12:12   #8
vinitha
Raczkowanie

Fakt, ¿e kobiety pomimo ¶wiadomo¶ci czêsto godz± siê na zwi±zek ma³¿eñski z mê¿czyzn± z krajów muzu³mañskich, a co gorsza- na wyjazd z nim do jego ojczystego kraju...
My¶lê jednak, ¿e o wiele bardziej we wschodniej Turcji panuje tradycyjny pogl±d na kobietê i mê¿czyznê. Na zachodzie prêdzej szerzy siê rozpusta, gdzie faktycznie kobieta traktowana jest jako obiekt po¿±dania. I co najbardziej zakazane- Kurdowie. Czarnow³osi przystojniacy o niebieskich oczach, ochy i achy
Stary 2009-09-16, 12:27   #9
uparta Marti
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 033

w zwi±zku z turkiem nie by³am ale mimo tego ,¿e niektórzy z nich s± przystojni mam niemi³e skojarzenia z nimi.
bed±c w niemczech spotyka³am ich na ka¿dym kroku i nie odpêdza³am siê od adoracji.co wiêcej niektórzy byli bardzo nachalni a chodz±c samotnie po niemieckich ulicach nie by³o to bezpieczne.zaczepiali,dot ykali,od jednego dosta³am kwiaty z pytaniem czy zostane jego kobiet±

my¶lê ,¿e inaczej jest jak turek mieszka np w Polsce od d³u¿szego czasu.Moja znajoma ma kolege Turka,który w³asnie mieszka od 7 lat w Polsce i jest to zupe³nie inny Turek ni¿ Ci,których spotyka³am w Niemczech.
Stary 2009-09-16, 12:45   #10
wisienka3a
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 20

hm ja równie¿ mam w miarê mi³e wspomnienia z zwi±zku z turkiem odrazu zaznaczam ¿e przebywa³am w niemczech on tam by³ wychowywany od ma³ego a to niesie za sob± wpojanie nowej mentalno¶ci nie mniej jednak turkiem siê urodzi³ haha po 2 miesi±cach ju¿ dosz³o do o¶wiadczyn ale dla mnie to by³a tylko przygoda! Nie uwazam aby by³o dobrym posunienciem ¶lub b±dz zobowi±zania uczuciowe z tym ¿e narodem jeszcze raz zaznaczm inna mentalno¶c, religia, przyzwyczajenia s± bardzo konserwatywni na d³u¿sz± mete to nie przejdzie nie polecam nikomu...
wisienka3a jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 12:46   #11
vinitha
Raczkowanie

To prawda, s± bardzo nachalni- ja od tego, z którym zwi±za³am siê przygodnie nie mog³am siê odpêdziæ przez nastêpne dwa lata po rozstaniu! Od tych dwóch lat jestem ju¿ w zwi±zku z Polakiem, który jest w¶ciek³y, bo pan S. nie daje mi spokoju... Póki nie spotykam go na ulicy jest ok. Ale jak tylko mnie zobaczy- tragedia! Smsy, nachodzenie- raz ¶ledzi³ mnie w drodze do domu, zablokowa³ na klatce schodowej- skoñczy³o siê na moim p³aczu.
Przystojniak, niejedna ogl±da³a siê za nim, kiedy szli¶my ulic±
Ale osobi¶cie nie pope³niê tego samego b³êdu. Turcy to naród uparty, zw³aszcza mê¿czy¼ni. Nie spoczn± póki nie dopn± swego i mowa tu o kobietach, a ju¿ tym bardziej je¶li s± to jeszcze dziewice...

p.s. haha, ten mój po dwóch tygodniach chcia³ mieæ juz ze mn± gromadkê ¶licznych dzieci

Edytowane przez vinitha
Czas edycji: 2009-11-11 o 21:37
Stary 2009-09-16, 13:16   #12
wenedka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 609

A ja znam te¿ g³upich, nachalnych i chamskich Polaków
- Mo¿e pan tak¿e wzi±æ ze sob± skrzypce.
- Dziêkujê w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
pij±!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 13:20   #13
LilyHoney
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 988

Wiedz±c jacy s± mê¿czy¼ni z krajów islamskich (co bynajmniej nie wydaje siê byæ stereotypem :/) dziwie siê kobietom decyduj±cym siê na taki zwi±zek a co dopiero na wyjazd z nim do jego kraju - to ju¿ jak dla mnie wrêcz lekkomy¶lno¶æ i g³upota.

Co innego przelotna znajomo¶æ na wakacjach a co innego ma³¿eñstwo.
LilyHoney jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 13:28   #14
vinitha
Raczkowanie

Oczywi¶cie Polacy to tak¿e dupki. I tak¿e najczê¶ciej kieruj± siê tradycj±- najlepiej, by ¿ona nie wychodzi³a z domu- zero rozrywek, kole¿anek, czasem nawet pracy- liczy siê tylko obiad, m±¿ i licz± siê tylko dzieci...
S± zdrajcami i draniami. Choæ owszem zdarzaj± siê wyj±tki- polak d¿entelmen...- rzadko¶æ.
Stary 2009-09-16, 13:36   #15
wenedka
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 10 609

Cytat:
Napisane przez vinitha Poka¿ wiadomo¶æ
Oczywi¶cie Polacy to tak¿e dupki. I tak¿e najczê¶ciej kieruj± siê tradycj±- najlepiej, by ¿ona nie wychodzi³a z domu- zero rozrywek, kole¿anek, czasem nawet pracy- liczy siê tylko obiad, m±¿ i licz± siê tylko dzieci...
S± zdrajcami i draniami. Choæ owszem zdarzaj± siê wyj±tki- polak d¿entelmen...- rzadko¶æ.

Zatem jaki cel tego w±tku?
By³y zreszt± podobne.
- Mo¿e pan tak¿e wzi±æ ze sob± skrzypce.
- Dziêkujê w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
pij±!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 13:39   #16
Wyrak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 268

Cytat:
Pojawi³ siê watek z Meksykaninem, a to da³o mi pomys³ zapytania o zwi±zek z Turkami. Mia³am tak owy za sob±. Powtarzam mia³am- i na szczê¶cie, jestem ju¿ po! Piêkny kraj, piêkna muzyka, piêkni ludzie... Ale powiem krótko: nigdy wiêcej TurkishLove

A co wy my¶licie o zwi±zkach Polka-Turek i na odwrót?

Pozdrawiam i czekam na odp
Cytat:
Napisane przez tutmirlajt Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wierze w takie milosci- no chyba ze dziewczyna chce byc sluzaca i poddana swojemu Panu. Mam znajoma ktora ma meza Turka i dziewczyna nawet nie moze odebrac swojego telefonu komorkowego jak maz jest w domu tylko jej maz odbiera. Poza tym mysle ze faceci z Turcji sa mili tylko przed slubem a potem wychodzi z nich ziolko. No chyba ze byli chowani od dziecinstwa w innym kraju..
Turcja jest jak na standardy kraju islamskiego wysoce liberalna - kobiety nie musza nosis zadnych specjalnych strojow, maja dostep do edukacji i rynku pracy, w zeszlej dekadzie kobieta byla premierem Turcji. To jest jedna strona medalu, druga jest taka, ze jest bardziej liberalny zachod i mniej rozwinieta prowincja, a takie rzeczy jak np. mordy na wlasnych corkach wciaz maja miejsce. Ciezko generalizowac, ale nalezy pamietac o wielkiej roznicy kulturowej w stosunku do wyznawcow islamu.

Cytat:
Napisane przez natka88 Poka¿ wiadomo¶æ
Nie skusi³abym siê, bo wiem jaka jest ich kultura, ze kobiet siê nie szanuje tylko traktuje jak sprz±taczki kucharki i obiekt od seksu. Szczerze mówi±c dziwi± mnie kobiety wychodz±ce za mê¿czyznê z arabskich krajów, przecie¿ tyle siê s³yszy ¿e najpierw by³ anio³kiem a po ¶lubie kobieta nawet wyj¶æ z domu nie mo¿e bez pozwolenia Pana. Za tydzieñ lecê do Turcji - nie dam siê jakby co¶

Turkowie NIE SA Arabami

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:37 ----------

Cytat:
Bez obrazy, ale porownywanie norm zachowan i praw kobiet w kulturze lacinskiej a islamie i stawianie pomiedzy nimi znaku rownosci to wielka bzdura.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 14:01   #17
vinitha
Raczkowanie

Nie widzia³am w mojej wypowiedzi znaku równo¶ci...
Utworzony przeze mnie w±tek mia³ na celu podzielenie siê do¶wiadczeniami i prze¿yciami zwi±zanymi ze zwi±zkiem polsko- tureckim.
Wspomnia³am, ¿e polscy mê¿czy¼ni traktuj± kobiety niemal tak samo. Zreszt± jak niejeden facet na tym globie, bez znaczenia z jakiego kraju pochodzi.
Pozwólmy wiêc kontynuowaæ wypowiedzi, hmm?

Pozdrawiam

Edytowane przez vinitha
Czas edycji: 2009-09-16 o 14:02
Stary 2009-09-16, 14:24   #18
LilyHoney
Zadomowienie

Cytat:
Bez przesady, wszêdzie s± ró¿ne przypadki ale nie porównujmy Polski do kraju kultury islamu gdzie pewne postawy s± w niej g³êboko zakorzenione

Cytat:
Napisane przez Wyrak Poka¿ wiadomo¶æ
Turcja jest jak na standardy kraju islamskiego wysoce liberalna - kobiety nie musza nosis zadnych specjalnych strojow, maja dostep do edukacji i rynku pracy, w zeszlej dekadzie kobieta byla premierem Turcji. To jest jedna strona medalu, druga jest taka, ze jest bardziej liberalny zachod i mniej rozwinieta prowincja, a takie rzeczy jak np. mordy na wlasnych corkach wciaz maja miejsce. Ciezko generalizowac, ale nalezy pamietac o wielkiej roznicy kulturowej w stosunku do wyznawcow islamu.
Po czê¶ci siê zgadza.
Ale z drugiej strony by³am niedawno w Stambule, oczywi¶cie w tak krótkim czasie nie da rady poznac miasta czy pañstwa, ale jak zd±zy³am zauwa¿yæ pracuj± g³ównie mê¿czy¼ni, kobiety widywa³am wyjatkowo rzadko a na ulice zak³adaj± przewa¿nie tradycyjne stroje.
Stary 2009-09-16, 14:40   #19
vinitha
Raczkowanie

I tak samo w Egipcie- kobiety nie pracuj±... Ale mog±, tylko przyjê³o siê, ¿e nie i tak siê dzieje.

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-16, 14:56   #20
LilyHoney
Zadomowienie

No w³a¶nie. Prawo jedno a kultura i obyczaje to drugie
Stary 2009-09-16, 18:15   #21
Heledore
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 538

Cytat:
I tak samo w Egipcie- kobiety nie pracuj±... Ale mog±, tylko przyjê³o siê, ¿e nie i tak siê dzieje.
W Polsce z czasów moich dziadków, a nawet rodziców, równie¿ tak by³o
Nawet teraz w mniejszych miastach s³yszy siê jeszcze od czasu do czasu, ¿e kobieta powinna siedzieæ w domu z dzieæmi. A wiêc có¿, chyba nie ró¿nimy siê tak bardzo od Egiptu

Odno¶nie Turków - parê osobników pojawi³o siê kiedy¶ u mnie na uczelni jako studenci z wymiany. Nie mam o nich najlepszego zdania, ale w porównaniu ze studentami z Syrii, to wrêcz wzór d¿entelmenów

Heledore jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 20:13   #22
larva
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 434

Jeden Turek chcia³ kupic mamê mojej kole¿anki za kurtkê skórzan± . Nie oddali bidulki, ca³e szczê¶cie.
larva jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-16, 20:59   #23
Wyrak
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 19 268

Cytat:
Napisane przez Heledore Poka¿ wiadomo¶æ
W Polsce z czasów moich dziadków, a nawet rodziców, równie¿ tak by³o
Nawet teraz w mniejszych miastach s³yszy siê jeszcze od czasu do czasu, ¿e kobieta powinna siedzieæ w domu z dzieæmi. A wiêc có¿, chyba nie ró¿nimy siê tak bardzo od Egiptu

Odno¶nie Turków - parê osobników pojawi³o siê kiedy¶ u mnie na uczelni jako studenci z wymiany. Nie mam o nich najlepszego zdania, ale w porównaniu ze studentami z Syrii, to wrêcz wzór d¿entelmenów
Ja tam mysle, ze jednak sie roznimy. Podejrzewam, ze stastyki udzialu kobiet w sile roboczej w obydwu krajach by to potwierdzily

Cytat:
Napisane przez larva Poka¿ wiadomo¶æ
Jeden Turek chcia³ kupic mamê mojej kole¿anki za kurtkê skórzan± . Nie oddali bidulki, ca³e szczê¶cie.
No pewnie, za kurtke? Trzeba sie targowac, nie ma lekko

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-17, 09:09   #24
vinitha
Raczkowanie

No to chyba Arabowie bardziej doceniaj± piêkno kobiety, bo za moj± ciotkê proponowali wielb³±da i co jeszcze- próbowali targowaæ siê o ni± z jej mê¿em
Stary 2009-09-17, 13:17   #25
Heledore
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 538

Cytat:
No to chyba Arabowie bardziej doceniaj± piêkno kobiety, bo za moj± ciotkê proponowali wielb³±da i co jeszcze- próbowali targowaæ siê o ni± z jej mê¿em
tu nie o piêkno chodzi. Przeczytaj jak±¶ ksi±¿kê traktuj±c± o tamtej kulturze.

Heledore jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-09-17, 16:49   #26
vinitha
Raczkowanie

Przecie¿ ¿artujê
Stary 2009-11-11, 12:08   #27
toja1987
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

dla mê¿czyzny muzu³manina to hañba ¿eby jego ¿ona pracowa³a, dlatego mimo prawa nie pozwalaj± swoim ¿onom na pracê.
toja1987 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-11-11, 14:08   #28
InstantForgotten
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 12
GG do InstantForgotten

Cytat:
Napisane przez larva Poka¿ wiadomo¶æ

¶wiat siê koñczy
Stary 2009-11-11, 17:38   #29
sportsmenka86
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 713

Cytat:
Napisane przez toja1987 Poka¿ wiadomo¶æ
dla mê¿czyzny muzu³manina to hañba ¿eby jego ¿ona pracowa³a, dlatego mimo prawa nie pozwalaj± swoim ¿onom na pracê.
To ja nie wiem dlaczego, mama mojego przyjaciela pracuje

Nie mam ¿adnych rasowych, kastowych czy religijnych uprzedzeñ. Jedyne co mnie obchodzi, to czy dana jednostka jest istot± ludzk± i to mi wystarczy. Gorsza ju¿ byæ nie mo¿e.

Po co mi suwaczki? Mi³o¶æ nie jest na pokaz. Do mi³o¶ci trzeba dwojga, a nie Internetu.

sportsmenka86 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2009-11-11, 21:40   #30
vinitha
Raczkowanie

Czasem przecie¿ zdarzaj± siê pewne wyj±tki, ale no w³a¶nie- czasem...

Nowe w±tki na forum Forum plotkowe

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2021-01-17 19:10:54

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:05.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.