|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
Pokaż wyniki sondy: Czy pójdziesz na "Galerianki" do kina? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
95 | 48,47% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
101 | 51,53% |
Głosujący: 196. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Galerianki
Hej hej
![]() Film oglądałam razem z TŻ i mimo, że może był trochę podkolorowany, wstrząsnął nami... Tym bardziej, że w rodzinie mam podobny przypadek, polecam każdemu ten film, bo warto obejrzeć, nawet jeśli jest ciut przesadzony. Przeżywałam go kilka dni ![]()
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Kinowej wersji filmu nie widziałam, tylko tą krótkometrażową.
Mam zamiar wybrać się jednak razem z TŻ-tem do kina ![]() Galerianki widziałam nie raz. Nie trudno je rozpoznać zwłaszcza jak po kilku minutach obserwowania zaczynają zaczepiać starszych panów ![]()
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
też wybieram się na ten film. Temat zainteresował mnie od czasu , jak na zajęciach z sexuologii mieliśmy o galeriankach. Moj profesor badał tą sprawę.
Najmłodsza Galerianka ze stolicy, miała 10 lat. Problem występuje gł. w wielkich miastach, wiadomo, gdzie są centra handlowe. Galerianki można spotkać oprócz wspomnianych sklepów kosmetycznych itd. w takich "umownych" miejscach. Często są to sklepy z zabawkami, ławeczki w CH. Mieszkam w trójmieście i to zjawisko widziałam. Może własnie tez z racji obserwacji na zajęcia. Wstrząsające, i szkoda , ze mało kto zajmuje sie tym tematem.
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Byłam dzisiaj na "Galeriankch" z klasą. Szczerze mówiąc po zwiastunie spodziewałam sie czegoś bardziej... jak by to określić....trzymającego sie kupy i weselszego. Zwiastun to wszytskie najlepsze teksty i sceny posklejane razem. Film jest nudny, akcja przewidywalna, strasznie dużo przekleństw...Film jest przygnębiający, jakis taki szary.Po seansie miałam mieszane uczucia. Jedno wiem na pewno- drugi raz nie poszłąbym na "Galerianki", jak dla mnie to strata czasu.
EDIT: Czuję potrzebę dopowiedzenia, iż: mimo tego, że film niezbyt niekawy, to aktorstwo tych dziewczyn naprawdę świetne. Dobrze, że ktoś zdecydował się w końcu na ukazanie tego problemu. Aha... wychowawczyni po wyjściu z kina stwierdziła, że na pewno nie przemilczy tego tematu na najbliżseszj godz. wychowawczej. Myślę, że ten film mimo tego, że troszkę nudnawy poruszając ważny temat zmusza do refleksji.
20.09.2014r. ![]() Edytowane przez Kwaśna truskawka Czas edycji: 2009-10-02 o 18:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
No ale oglądając krótkie fragmenty, to te dziewczyny rozmawiają o tym samym co każdy tylko po prostu w inny sposób.
![]() |
![]() |
#67 | |
... choć nie Westwood
|
Dziś obejrzałam.
A upadek moralny Alcicji przypomina mi w pewien sposób wątek z "Panny Nikt". Niepozorna dziewczyna, wzięta pod pieczę pewniejszych siebie kumpelek... i wychodzi co wychodzi. Cytat:
![]() Dla mnie było oczywiste, ze taki film ma być przejaskrawiony, ma szokować, ma pokazywać, że takie galerianki mimo fajnych ciuszków i przekonaniu o wysokim poziomie swojego życia wcale nie żyją tak kolorowo jakby chciały. Bo w końcu spadają na dno.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
Na film się wybiorę, może nie z TŻ ale obejrzę.
Pracuję w Galerii Handlowej... mieszkam wydaje mi się w dużym mieście :P ale z Galerianką się nie spotkałam... Jasne czasem zastanawiam się czy ta dziewczyna jest w sklepie ze swoim "facetem" czy może tatusiem... życie czy nam się podoba czy nie
![]() |
![]() |
#69 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Przed obejrzeniem go nie wiedziałam, że istnieją takie dziewczyny - galerianki. Nie chciałam powiedzieć, że sprzedające sie nastoletnie dziewczyny powinny być ukazane w bardziej zabawowy sposób. Po prostu źle wyraziłam to, co chciałam powiedzieć.
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Ja byłam na tym filmie wczoraj.
Wg mnie jest bardzo dobrze wyreżyserowany, dziewczyny grały świetnie. Przekonująco i prawdziwie. Jeśli chodzi o to czy widziałam kiedykolwiek podobne zjawisko w CH nasuwa mi się tylko jedna sytuacja. W Galerii Bałtyckiej, w Gdańsku, w damskiej toalecie, ja wychodziłam a przy lustrach stały dwie młodziutkie dziewczyny w krótkich spódniczkach, na obcasach. Wokół kranów miały porozkładane kosmetyki i się bez jakiegokolwiek skrępowania tapetowały ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
Gdybym miał kino u siebie w mieście to bym poszedł, a tak obejrzę na kompie. Zupełnie nie mój klimat (preferuje o thrillery, filmy o więzieniu).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
ja obejrzałam tyle co na youtube, to co widzialam jakoś nie przekonuje mnie to, żeby iść na cały seans do kina
![]()
![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Realia polskiej rzeczywistosci ![]() Nie mowiac o tym, ze robienie z kazdego wymalowanego podlotka galerianki to absurd kompletny. Cos mi sie zdaje, ze masz swoja wizje tematu, zupelnie niezalezna od rzeczywistosci. Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Przydałaby się sonda na temat czy ktoś kiedykolwiek widział na własne oczy albo słyszał od znajomych o galeriankach. Bo jak na razie jest to tylko temat nagłośniony przez media i chyba nie aż tak powszechny ani groźny jakby się przez to wydawało.
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Co do galerianek to już jakiś rok temu czytałam artykuł o poznańskich galeriankach. Od czasu do czasu bywam w poznańskich centrach handlowych i nic takiego nie zauważyłam-ale o tym w tym wszystkim chodzi.
Zazwyczaj te dziewczyny nie wyglądają pstrokato i wyzywająco jak w filmie tylko jak normalne nastolatki, które urwały się z lekcji by pochodzić po sklepach. Już sam fakt,że są młode przyciąga klientów. Z takim klientem można się przecież umówić przez internet wcześniej albo wyhaczać na miejscu. Zjawisko jest od dawna,nowość polega na tym,że dotyczy dużych galerii handlowych a puszczanie się za prezenty to przecież na osiedlu ma miejsce. U nas każdy zna 14latki co za pieniądze czy coś fajnego pójdą do piwnicy. Albo choćby wysyłanie swoich nagich fotek przez telefon za doładowanie konta itp. Jednym słowem pojawiło się nowe miejsce ale zwyczaje są bez zmian. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
No może, ale chodzi o to że wykluczony jest seks w kiblu w wymienionym CH które póki co jest największe w okolicy.
Niedługo otwierają galerie Rumia, ciekawe co tam się będzie działo :P
![]() |
![]() |
#81 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
... choć nie Westwood
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
ja też nie znam galerianek, nie widziałam, nie spotkałam się nigdy.
myślę, że one sie dobrze maskują, bo przecież jakby ich ktoś złapal w takiej Galerii, szczególnie te nieletnie... na prawdę , szok . A na pewno gdzieś tam są, bo gdyby ich nie było to taki film by nie powstał. W końcu stworzony został na faktach... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
nie.
"Płoń blisko mnie, zmysły przypalaj, poparz mnie sobą, nasącz lawą żaru, przeniknij płomieniem wyzwalającym energię z rozgrzanego ciała, przygrzej mocniej jeszcze, pustkę wypalaj, wypełniaj wszystko istotą siebie..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Obejrzalam film i szczerze mowiac spodziewalam sie czegos wiecej...zwlaszcza na koncu.Napewno nie zaszkodzi obejrzec.Osobiscie po obejrzeniu zapowiedzi zaczelam jakos bardziej zwracac uwage na to zjawisko.Oczywiscie nie mozna brac za galerianke kazdje nastolatki ktora maluje sie przed w toalecie jakiegos CH,lecz czasami mysle skad taka mloda osobka(ok 14,15 lat) w mini,kozaczkach i rozowa torebusia ma kosmetyki Chanel,Dior...ostatnio spotkalam sie z tym w toalecie w ZT...wymalowaly sie i wyszly.pozniej widzialam jak siedzialy na lawce.Ale jak juz mowilam nie trzeba generalizowac
![]() Jakis czas temu jadac autobusedm uslyszalam rozmowe dwoch osob i jedna z nich opowiadala jak wlasnie w ZT jakas dziewczynka podeszla do jej brata i zapytala czy kupi jej adidasy za seks... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
no...ze mną do klasy chodzą takie dwie. na niedomyty makijaż zawsze nakładają nową warstwę tapety, nie dbają o to, żeby ciuchy mieć czyste i świeże, a d**u dają na prawo i lewo...tylko że za to wolą amfe a nie kase ;pp
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Film widziałam. Spodziewałam się czegoś lepszego. Temat MEGA ciekawy- jak dla mnie- ale wykonanie i realizacja, raczej przeciętne. Interesowałam się już wcześniej tą tematyką, po obejrzeniu filmu znów zaczęłam wypatrywać galerianek w centrach handlowych, ale jakoś z marnym skutkiem :/ Z jednej strony to dobrze, bo wskazuje, że problem nie jest taki duży, ale z drugiej, moja ciekawość niezaspokojona
![]() Nadmienię, że interesuję się tym z zawodowego punktu widzenia, można powiedziec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
A czym się takie galerianki różnią od zwykłych porostytutek ? Sprzedają się za pieniądze, ciuchy, kosmetyki. Problem stary, tylko teraz nagłośniony. No bo prostytutka to wkoncu najstarszy zawód, a czy sprzedaje się na ulicy czy, galerii to nie ma dla mnie różnicy.
Na filmie byłam. Mocny, może troche przejaskrawiony, ale skłania do myślenia. Poleciłabym obejrzenie go niektórym osobom.
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Chyba różnią się tym, że te z galerii (przynajmniej na filmach) chodziły do gimnazjum...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj widziałam jedną. Siedzę sobie w Tarasach i idzie taka dziewczyna , koło 16, nijak ubrana, ni to piękne ni to brzydkie. Idzie obładowana torbami z najlepszych sieciówek. Speszona nieźle, gdyż obok niej idzie jakiś facet, dałabym mu ok. 35 lat, w garniturku, rozwalonym krokiem, dumny jak Pan cwaniaczek. A dziewczyna oglądała się tylko czy nikt nie patrzy na nich. Wątpię, że to był ktoś z jej rodziny.
Swoją drogą. Ostatnio dałam w gazecie OFERTA ogłoszenie , że poszukuję pracy w biurze. Co najmniej co godzinę miałam sms i telefon czy nie szukam "sponsora" i czy nie interesuje mnie "sponsoring" Doszly do tego także propozycje "osobistej" asystentki. ![]() Jeden wielki żal dla tych starych gburów, po prostu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:54.