![]() |
#61 | ||
Rozeznanie
|
Dot.: Dręczenie w klasie;(
Cytat:
Cytat:
A moze jednak da sie cos zrobic? Poczekajmy ,az autorka watku wcieli w zycie to co zaplanowala wraz kolezanka. Mam nadzieje ,zdradzisz jak poszlo ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
albo piszesz sama o sobie, albo boisz się z nią zaprzyjaznic, zeby i ciebie nie gnębiono. innej opcji nie ma.
![]() |
#63 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja bym jej jednak doradzała zmianę szkoły. Pewnie i tak nic nie wyjdzie z prób wpłynięcia na tamtą grupę. Niestety, tak już jest, że z ludzi potrafią wyjść najgorsze instynkty. Szczególnie w sytuacji kiedy MOGĄ i MAJĄ NAD KIM się poznęcać i są w grupie. Nakręcają się wzajemnie, tracą granice, czują się aż nazbyt pewnie. Wychowawca na nich nie wpłynie. Rodzice też pewnie nie, szczególnie że większość rodziców nie dowierza, że wychowywane przez nie dziecko może się nad kimś znęcać.
Nie ma tu rady, po prostu z czasem życie sprawi, że i oni znajdą się na niepewnym gruncie i wtedy przy odrobinie szczęścia może im przejść. Ale zastraszone dzieciaki w szkole nie będą miały dość siły przebicia, najwyraźniej. Sądząc z tego,co pisze autorka - są wszyscy zastraszeni. Przykre ale prawdziwe. Nie ma co się unosić dumą w takiej sytuacji, dziewczyna powinna ratować swoje ZDROWIE, a nie myśleć o honorze, dumie i takich tam. Edit A ta dręczona dziewczyna wcale nie musi się poczuć lepiej po jakiejś reakcji nauczycieli, rodziców itp. Po pierwsze, poczuje, że teraz wszyscy wiedzą jaką poniosła porażkę na gruncie klasowym. Będzie jej wstyd przed innymi. Po drugie dobitnie sobie uświadomi, że nie może sobie sama dać rady i wszyscy dokoła muszą jej bronić bo ona sama nie umie. Dlatego to od niej powinny wyjść takie rzeczy jak zgłaszanie do dyrekcji, wychowawcy, włączanie rodziców... A przynajmniej w porozumieniu z nią. Żeby miała jakieś poczucie kontroli nad tym co się dzieje. ---------- Dopisano o 01:27 ---------- Poprzedni post napisano o 01:19 ---------- Nawet gdyby problem leżał w niej (a możliwe, że częściowo tak jest), to i tak zmiana szkoły byłaby wskazana. Bo przebywanie w tym samym niszczącym ją środowisku mogłoby niweczyć wszelkie korzyści terapeutyczne. Jak miałaby wraz z terapeutą wypracowywać pewne umiejętności, przekonania itp, skoro po każdej sesji miałaby przed sobą kolejny tydzień wśród ludzi, którzy ją prześladują. Możliwość "zaczęcia od nowa" może pomóc z zmianie pewnych rzeczy, to jakby mieć czystą kartę, bez bardzo obciążającej przeszłości. Edytowane przez Lexie Czas edycji: 2009-11-23 o 00:24 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
To nie może byc tak,ze grupa wyrostków(tak wyrostków bo koło elity to oni nawet nie stali) dominuje cała klasa/szkoła.Ustawia sobie dyrekcje bo ta podobno sie ich boi
![]() Owszem tak jak nademna napisała Lexi koleżanka nie koniecznie moze poczuc sie lepiej jak sie "góra "dowie o wszystkim,jednak tak zostawic tez tego nie mozna. Przeraza mnie to jak wiele sie o takich sytuacjach słyszy i ten brak zainteresowania od strony"góry".Mam dwóch synów w szkole i u jednego w klasie(dodam,ze to dopiero 1 klasa szkoły podstawowej)jest chłopiec który nie potrafi sie zachowac w stosunku do kolegów.Nie poda normalnie reki i nie powie czesc,ale szturchnie,pchnie,kopnie i tak wymieniac mozna wkoło.Dzieci milczały długo,jednak zaczeły w pewnym momencie mówic co sie dzieje.|Nauczycielka udaje,ze nic nie wie,zaprzecza wszystkiemu.Rodzice tego chłopca"ale jak to,państwo sie uwzieli przecie on aniołek".My jao rodzice wzielismy sprae w swoje rece bo jestesmy przerazeni juz w tym momencie-bo brak kontroli na nim a co bedzie pozniej? Dlatego ja jestem za podejmowaniem odrazu radykalnych kroków,informowaniu o zajsciach zawczasu i zapobieganiu. Jak sama chodziłam do szkoły-niejednokrotnie stawałam w obronie słabszego.Nie wolno sie bac i czekac na niewaiadomo co.Trzeba reagowac stosunkowo wczesnie.
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Podstawowa zasada dla psychiatrów, psychologów, psychoterapeutów - NIE LECZY SIĘ WŁASNEJ RODZINY!! Nie wolno - koniec, kropka. Dziwne, że ciocia o tym nie wie.. Dziewczynie przyda się terapia, jak najbardziej (ale nie "u rodziny"). Druga sprawa - pójście z tym do pedagoga czy nauczycieli raczej guzik da (chyba, że jest ktoś w szkole, kto ma realny autorytet, charyzmę, z czyją opinią się liczycie - do takiej osoby warto pójść i zasygnalizować, że coś się dzieje). Jakieś akcje ze strony rodziców dziewczyna może odebrać jako totalny wstyd, poniżenie etc. Natomiast 1 kwestia mnie tu wkurza - dlaczego, do diabła, się za nią nie wstawisz? Takie rzeczy się dzieją, bo "reszta" daje przyzwolenie na to. Boisz się, że ciebie też wezmą na z celownik? Jeśli tak, to też możesz zaliczyć się do tej "elyty". Nie ma sensu przyjaźnić się z kimś na siłę, ale jeśli ktoś zachowuje się bardzo nie fair wobec tej dziewczyny, to wstań i to powiedz. Może się okaże, że 10 osób w klasie myśli tak jak ty i przetrzesz im szlak. Jesteś w stanie zrobić o wiele więcej, niż my - po drugiej stronie kabelka.
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ile ich w tej grupie jest(zapomniałam)?Dajmy na to,ze 6 osób a klasa liczy 20.Proste równanie 20-6=14! to czemu te 14 osób patrzy na wszystko i nic nie robi?Strach jest najgorszy. Z tego co tu czytamy dziewczyna ma problem z soba i potrzebuje pomocy ale tak jak Deede pisze nie w psychiatry rodzinnego. Zaostało tez wyzej napisane,zeby szkołe dziewczyna zmieniła.Owzem tak bybyło najprosciej ale skoro tutaj nie potrafi sobie poradzic to skąd wiadomo,ze w innej da rade?Wazne jest znalezienie zródła problemów a nie tylko ucieczka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zmiana szkoły nie wyklucza szukania źródła problemów. Zresztą tu pewnie problemy są dwa, tzn zetknęła się silna grupa z osobą słabą, która nie umie się obronić. Gdyby dziewczyna umiała to zrobić, to by się czepili kogoś innego. Jak komuś coś zagraża, tak jak tej dziewczynie, to lepiej żeby uciekł ale to "przeżył", niż żeby bohatersko chciał stawić czoła i "zginął". W tym konkretnym wypadku już chyba zbyt wiele zaszło, żeby można to było odwrócić bez szkody dla tej dziewczyny. Co z tego, że teraz, po dłuższym czasie, ktoś jakoś zareaguje, skoro po pierwsze dziewczyna już jest psychicznie sponiewierana, a po drugie - tamci (po przywołaniu do porządku przez szkołę/rodziców) i tak prawdopodobnie znajdą sposób by dalej jej wtykać szpile, tylko w "białych rękawiczkach". Tym bardziej się będą mścić za wpadnięcie w kłopoty. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
chyba, ze tak naprawde ta ciocia wcale nie przeprowadzala z nia rozmowy, tylko dziewczyna konfabuluje zeby wbudzic z autorce litosc. Bo naprawde nie chce mi sie wierzyc, ze psycholog tak powiedzial pacjentowi i zamiast ja wyslac do kogos innego zajela sie terapia
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ciocia przeprowadziła z nią rozmowę i tu już z tego co wiem 7 razy. A moja koleżanka nie jest taka aby coś wymyślać. Po za tym dzisiaj przeprowadziłyśmy rozmowę z naszą dyrektorką i jutro wybrane osoby poprosci do swojego gabinetu. Jestem tylko ciekawa czy to coś da i własnie jak ktoś wspominał wcześniej NIE ROZPĘTA JESZCZE WIĘKSZEJ WOJNY !! Tego się obawiam. Ale jeżeli to nic nie pomoże to ja z moimi koleżankami sobie z nimi pogadamy. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
To moze Ty z kolezankami zalozysz sobie wlasny gang i zaprosisz tam kolezanke? Czlowiek samotny nie jest juz taka ofiara ,gdy stanie sie czescia grupy i ktos za nim stoi..
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeżeli nie zadziała interwencja naszej wychowawczyni ani dyrektorki to na pewno się za nia postawimy. Koleżanka (dręczona) napisała mi teraz na gg , że na wywiadówce dzisiejszej nasza wychowawczyni powiedziała, że cała interwencja raczej nic nie da a jeszcze bardziej pogorszy sprawę..;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
Ze sie tak spytam. ile trwa juz to dreczenie? Od poczatku i wy sie dopiero teraz za to bierzecie?
![]()
jeśli kochasz to wybacz jeśli wybaczysz to nie wypominaj jeśli nie masz sił to odejdź od niego jeśli odejdziesz to już nie wracaj jeśli chcesz być z nim mimo wszystko to przeczekaj zestarzeje się i już nie będzie zdradzał lecz swoje najpiękniejsze lata stracisz na czekaniu na jego starość |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Pytasz o sens mojej wypowiedzi?? W takim razie ja pytam o sens twojej. Nie podałam propozycji rozwiazania problemu? Widocznie ominełaś fragment mojej wypowiedzi w której poleciłam oglądanie filmu 'nasza klasa'. Albo nie grzeszysz bystrością i nie zrozumiłaś co mam na myśli. Pamiętam jak oglądaliśmy go klasowo i mocno to nami wstrząsneło i dało do myślenia. A w tym wątku szukamy rozwiązania problemu autorki ale to nie znaczy ze nie moge napisać co myśle na ogół o takich problemach i opisac swoje uczucia. no chyba że cię tym strasznie uraziłam. w takim razie wybacz ale mam prawo mówić i pisać co myśle.
Edytowane przez ciasteczko0 Czas edycji: 2009-11-23 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i widocznie nie jestem dostatecznie bystra.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
Ale jak by nie było, to nie powinna jej mówić jakim to ona jest trudnym przypadkiem, nie powinna w ogóle się brać za terapię. Wiadomo, są dobrzy i kiepscy lekarze. Są też tacy, którzy uważają, że sobie poradzą nawet w takiej sytuacji, kiedy są osobiście zaangażowani. Może chodzi też o kwestie finansowe, za "terapię" z ciotką rodzice nie muszą płacić jak sądzę, poza tym jest do dyspozycji od zaraz i często, a nie jak w publicznej służbie zdrowia - najczęściej po odczekaniu jakiegoś czasu w kolejce i raz na miesiąc. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
pisałaś już o problemie z tej strony co ci podałam? tam znajdziesz fachową poradę,co zrobić. [QUOTE] Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Zareaguj, powiedz bydlakom żeby6 się od niej odczepili, jak reszta klasy zobaczy, że ktoś się postawi too staną po jej stronie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dobra rada... ![]()
![]() |
![]() |
#81 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Owszem to ta dziewczyna musi znalesc siłe,zeby z reszta klasy zgłosic problem.Za plecami załatwianie czegos takiego nie wiele moze pomoc,gdyz dajmy na to w momencie podjecia rozmowy owa kolezanka przemilczy sprawe albo uda,ze nie wie o co chodzi. Co zrobilismy? ![]() ![]() Zmiana szkoły tak jest moze i dobrym rozwiazaniem ale dziewczyna z tego co mozemy przeczytac psychicznie jest zmeczona.Czy w takim przypadku to cos zmieni?Najwazniejsze jest chyba tozeby ona wyjeła głowe z piasku i nabrała pewności i wiary w siebie. Cytat:
Uprzedziłas mnie z pytaniem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
JA TO BYM TYM BYDLAKOM, CO JEJ DOKUCZAJĄ wpier*** na miejscu klasy, a nie takie tchórze, że aż wstyd!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Rozeznanie
|
Uprzedziłas mnie z pytaniem
![]() No wlasnie tez chyba to przeoczylam ![]() ![]()
![]() |
#84 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
choc ta sprawa wygląda na trudną to zawsze jest wyjście. jak wspominałam wcześniej byłam na spotkaniu w szkole na temat przemocy fizycznej i psychicznej i można takiej osobie pomoc. musi jednak zgłosić ten problem do odpowiednich służb.podając link do strony w necie można zasięgnąć anonimową poradę i porozmawiać z psychologiem ,a on poradzi co zrobić dalej. pamiętam słowa policjanta,że często wystarczy postraszyć taką knąbrną młodziez ,a oni bojąc się konsekwencji zmieniają swoje postępowanie. policjanci-psychologowie mają na to swoje sposoby. trzeba to tylko zgłosić. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-11-24 o 12:13 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najbardziej bulwersuje mnie w tym wszystkim postawa wychowaczyni, to że umywa ręce zamiast interweniować... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A jeśli chodzi o resztę osób w klasie, tzw. obserwatorów to mimo wszystko warto wstawić się za kimś prześladowanym, najlepiej po prostu znależć rozsadną przeciwwagę dla tej grupki prześladowców (słowo 'elita' w tym kontekście jest wyjątkowo nieadekwatne ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Po prostu badz przy niej chodzcie razem na zakupy spacery umawiajcie sie po szkole w klasie jesli jestes z nia siedz z nia w lawce jesli ktos ja upokozy poprostu odpowiedz na to albo zacznij robic mine w stylu ``pff a do czego to bylo``
![]() ![]() powodzenia ![]()
![]() |
#87 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
No wlasnie zastanawiam sie teraz czy moze jest tak wogole jakis konkretny powod? Czym ta osoba sobie zapracowala zeby byc tak traktowana? Moze na wyliczanki? Kogo sobie pognebimy? Oooo wypadlo na Ciebie!!! Nie rozumiem. Czesto takimi ofiarami padaja osoby bardzo biedne, lub nieatrakcyjne, gorzej ubrane. jakies niezadbane...ale jesli autorka pisze ,ze dziewczyna jest normalna? Nie kumam tego..
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
taka"banda" potrzebuje się dowartościować poniżając innych. być może nie ma siły przebicia i wszelkie docinki bierze do siebie.w młodym wieku nastolatki bardziej wierzą w słowa grupy,niż bliskich,a akceptacja w grupie jest silniejsza niż w rodzinie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Rozumiem doskonale i zdaje sobie sprawe ,ze nie trzeba byc ani biednym ani zle ubranym itd. Jednak jak wiadomo to sa bardzo czeste powody. Widzisz, ja tez mialam w klasach osoby ciche i wrazliwe i mialam tez takie osoby ,ktore gromadzily wokol siebie tych poewnych siebie ,tworzac taka wkurzajaca paczke ,ale bez powdu cichych i wrazliwych sie nie czepiali . Skandaliczne jest dla mnie wlasnie to ,ze mozna tak zaczac komus dokuczac zupelnie bez powodu. Droga autorko czy moglabys jasniej napisac jak wyglada taka typowa scena w Twojej klasie? Np. taka ,ktora najbardziej Cie poruszyla. I jak to sie do diabla zaczelo? ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.