![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dręczenie w klasie;(
Dziewczyno, to tylko szkoła, a ta elita, jak ja nazywasz, to tylko dzieciaki. Dla nauczyciela, czy wogole osoby dorosłej taki problem rozwiazac to błahostka. Wystarczy wezwac rodziców tych uczniów i sytuacja przynajmniej w polowie sie poprawi.
Osobiscie ja bym staneła w obronie tej dziewczyny, powiedziała do słuchu wyrostkom, a dziewczynie, zeby sie nie przejmowała, bo szkoła to nie wiecznosc, a jedynie ułamek zycia. Znajomosci szkolne sie koncza, zaczynaja sie nastepne. naprawde nie ma co sie przejmowac takimi głupotami. Czasami trzeba byc madrzejszym i zwyczajnie sie nauczyc olewac mniej wazne sprawy, zeby nie skonczyc z zawałem przed 30stką. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dopoki nie znajdą się dowody i świadkowie nic nikomu nie zrobią. pamiętam,jak mojemu synowi okradli plecak ,wylewali picie .byłam u wychowawcy i nic. uczniowie wiedzieli kto ukradł drogi gadżet,ale nikt nie chciał powiedzieć. nikogo nie ukarano,a sprawa rozmywła się po kościach. wiecie jak się to skończyło? nakazałam mu się bronić i w razie ataku uzywac siły,a sama postraszyłam ucznia policją. już trzeci rok,jak ma święty spokoj |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Raczkowanie
|
Jutro mamy wywiadówkę w szkole. Także przed nią pogadam sobie z dyrektorką i wychowawczynią, tymbardziej , że się bardzo lubią
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jesteś bardzo mądrą mamą ![]() do autorki - dlaczego WASI rodzice nie interweniują?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
Tylko co zrobię rodzice? pogadają z nimi i tyle, a oni (elita) to i tak obróci na swoją korzyść, że oni przeciez nic nie robią..ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a u dziewczyny z depresji rozwinie się schizofrenia.. tak jak u siostry mojego TŻ zaszczutej w szkole średniej... jest Was w klasie 18, a "elyta" liczy 8... więc zostaje 10- nie umiecie się im przeciwstawić? stworzyć drugą grupę, która ma ich gdzieś? widzę, że nie.. to przynajmniej ich olejcie- nie zwracajcie uwagi na to co mówią, nie róbcie z siebie ofiar i publiczności, która słucha obelg rzucanych pod czyimkolwiek adresem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to smutne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja kradziez torebek zgłaszałam z 4 razy- z tego 50% pozytywnie dla mnie, bo znaleziono złodzieja i odzyskałam rzeczy, choc wiem, ze bywa roznie. Edytowane przez Gwiazdeczka1978 Czas edycji: 2009-11-22 o 18:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem jednak bez dowodow nic nie zrobisz i można tylko walić głową w mur. było indywidualne przesłuchanie dzieci z klasy i nikt nie puścił pary z gęby.kazdy bał się szajki 2 małolatow. po krtkim czasie dowiedziałam się,że ow uczeń wyrzucił skradziony gadżet,więc śladow przestępstwa nie było. a skąd wiem? bo słyszałam kiedy rozmawiał z moim synem przez telefon na głośno mowiący,a przed dyrekcją wyparł się wszystkiego. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-11-22 o 18:52 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
i wiecie co jest najgorsze?
kiedy nie udowodnisz winy,a winowajca wie nic mu nie grozi to życie ucznia zamienia się w piekło. bez pomocy osob postronnych i dorosłych nie ma szans sama wygrać. musi być ktoś kto podniesie samoocenę,przypomni o możliwości obrony własnej godności,a także wysłucha. osoba zastraszona nie widzi pozytywow ,nie potrafi się bronić,przyjmuje słowa na poważnie. Edytowane przez TmargoT Czas edycji: 2009-11-22 o 18:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ile lat ma latorośl? bo ja właśnie się zorientowałam, że nasza pokrzywdzona ma 19... i załamałam ręce. bo osoby w tym wieku nierzadko mają już swoje pociechy. kobito, czas stawić czoła dorosłemu światu. myślałam, że mówisz o 4 klasie podstawówki. poważnie ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=AaNUsia1990;1543791 4]Tak właśnie ta dziewczyna ma rację, która to napisała. Kiedy ja się odezwę również stanę się ofiarą. I kochana moja moja klasa liczy 18 osób, a elitka w tej klasie góruje i ma zawsze najwięcej do powiedzenia. I nie chodzi tu o mnie tylko o nią. A te teksty mam stąd jak powtarzam: , że z nią pisałam na gadu i tylko to przekopiowałam i dałam tutaj na forum. Chcę jej pomóc , ale sama też nie mam zamiar przeżywać wszystkiego na nowo tak jak w podstawówce. Ty chyba nie rozumiesz , że oni górują!! A przyjaźń to ja mam ze swoją inną koleżanką, a jej chce pomóc czy to takie ciężkie do zrozumienia ? Przechodziłam przez to więc wiem co to znaczy!!
Co wy mnie macie zamiar oceniać?? Jak widać nawet nie można tu liczyć na nikogo, bo wszyscy od razu Cię krytykują.. jestem ciekawa gdyby to ona napisała ..też byście jej tak doradzili? Ciekawe. dziewczyna dopiero by popadła w depresje. Normalnie szkoda słów. ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:13 ---------- Boisz sie i to jest widoczne jak na dloni. Boisz sie ,ze staniesz sie ich kolejna ofiara i owszem, tak zapewne by bylo. Ale nie rozumiem , jakis odpowiedzi spodziewasz sie tutaj na forum skoro Twoim zdaniem zadna ze opcji "ratowania kolezanki" nie wchodzi w gre. Odrzucilas kazda propozycje , kazda porade twietdzac ,ze to nic nie da bo to i tamto. Rozumiem frustracje, sama miewalam wklasach takie ofiary, ale tak sie sklada ,ze z moim charakterem oprawcy dlugo nie pozostawali w szkole ![]() ![]()
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Szkoda że niektóre osoby nie umią sie postawić w sytuacji tej dziewczyny i nie rozumieją co oznacza być nieakceptowanymw swoim środowisku. Po dłuższym czasie przebywania z takimi ludźmi zaczyna sie wierzyć w to co o nas mówią. Popada się w depresje. A najgorsze jak nie ma się nigdzie i w nikim poparcia. Najlepiej jest mówic: powiedz rodzicom, poskarż się wychowawcy. Znam przypadek ze rodzina jest patologiczna ojciec pile, wieczne kłótnie, dzieciaki samopas. A wychowcczyni (ciotka jednej pani z elity) ma to w dupie czy jedna osoba w jej klasie jest wyzywana od najgorszych i poniewierana. Większość nawet nie umie sobie tego wyobrazić a co dopiero przezyć. Takie sytuacje nie dzieją sie w ciągu tygodnia on czasem ciągną sie latami. A takich tragedi jest więcej dziecko zdane tylko na siebie, wyobcowane od całej reszty traci sens życia. Bo po co ma żyć? zeby znosić te poniewiewierania przez wyszystkich? Elita nie zależnie od liczby osób w nią wchodzących umie sobie porozstawiac wszytskich po kątach,rzadko kiedy znajdzie sie ktoś odważny żeby się wstawić za ofiarą. Znęcanie psychiczne jest równie straszne jak fizyczne Z tą różnicą, że w psychice rany znacznie dłużej się goją a czasem zostawiają ślad na całe życie. Osobiście polacam takie filmy jak 'nasza klasa' lub 'słoń' Pierwszy film w połowie przepłakałam To ludzie ludziom zgotowali taki los.
Edytowane przez ciasteczko0 Czas edycji: 2009-11-22 o 19:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
ZAQOCHANA - ja się mogę wypowiedzieć nawet jako ofiara
![]() na szczęście doświadczenia lat poprzednich nauczyły mnie, że nie ma co podkulać uszu. dlatego wcale nie jestem gołosłowna. bo i moje szkolne życie przeżywało kryzysy. ale bój się boga! masz 19 lat !! ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=aktaga13;15441328]ZAQOCHANA - ja się mogę wypowiedzieć nawet jako ofiara
![]() na szczęście doświadczenia lat poprzednich nauczyły mnie, że nie ma co podkulać uszu. dlatego wcale nie jestem gołosłowna. bo i moje szkolne życie przeżywało kryzysy. ale bój się boga! masz 19 lat !! ---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:47 ---------- Naprawde, taka postawa, ( owszem, milo ,ze pomyslalas) Postawa biernej obserwatorki w niczym nie pomoze Twojej kolezance. Irytuje mnie sam fakt ,ze nie w klasie liczacej 30 osob nie mozecie znalezc sposobu na grupke rozpuszczonych ,tchorzòzliwych baranow!!!!! No przeciez ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#48 |
Raczkowanie
|
aktaga13 Przykro mi z twojego powodu( tej nieakceptacji). Niektórzy są silni i potrafią sobie sami z tym poradzić. Nie mówiłam nic o tym że trzeba siedzieć bezsilnie i patrzeć się na ludzkie tragedie. Ale nie wszystcy umią tak jak ty zapobiegać takim wydarzeniom. Niektórzy (tzw. obserwatorzy) podporządkują się grupie i nie są w stanie odezwać się nawet słowem żeby pomóc wyobcowanej osobie albo (co dotyczy ofiar) czekają kiedy ich dzień udręki się wreście skończy (koniec podstawówki, gim.) W żadnym wypadku nie namawiam tu do tego żeby dawać sobą dalej pomiatać. Przytaczam jakie są realia. Większośc ludzi to robi bo nie umie sobie pomóc albo inni nie umieją pomóc jej.
Edytowane przez ciasteczko0 Czas edycji: 2009-11-22 o 20:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
2) doskonale znam realia 3) na tym wątku szukamy ROZWIAZANIA PROBLEMU. a ty nie podalas nawet jednej propozycji jak to zakończyć... pytam więc o sens?
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
hmm dyrektor podstawówki jako jedyny postawił się bandzie małolatów, rozbili mu szyby w aucie. Potem parkował w garażu i nadal powtarzał że się nie boi ;p
tak, nauczyciele boją się uczniów. Ale to taka troche ciapa nie nauczyciel.
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Raczej nie powiem nic nowego w tym temacie. Dziewczyny maja rację. Bierne przyglądanie sie całej sytuacji i współczucie koleżance niczego nie zmieni. Sama byłam w czasach gimnazjum w takiej sytuacji. Moja klasa była bardzo podzielona. Była grupa w wiekszości dziewczyn, które właściwie bez powodu mnie nienawidziły(a raczej były pod wpływem jednej z dziewczyn która delikatnie mówiąc nigdy nie darzyła mnie sympatią) Nigdy nie była typem głośnej i wygadanej osoby więc idealnie nadawałam sie na ofiarę, wiadomo było, że nic nie zrobię. Reszta klasy biernie się całej sytuacji przyglądała i nikt nigdy nie stanął w mojej obronie. Wszyscy przyjęli taką postawę jak Ty teraz : lepiej sie nie mieszać bo jeszcze sobie narobimy kopotów. Dlatego szczerze mówiąc krew mnie zalewa jak czytam, że tak bardzo chcesz jej pomóc, ale boisz się postawić tej elicie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.filmweb.pl/f433313/Nasza+klasa,2007
Edytowane przez strawberka Czas edycji: 2009-11-22 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Albo książka 'Inny Eliot'
http://www.wysylkowo.pl/product_info...ducts_id=64407 też smutna.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
dziwią mnie Wasze wypowiedzi niekonstruktywne. "zrób coś , zrób coś", a sami oprócz "weź się z nią zaprzyjaźnij" lub "naskarż dyrekcji" nie potraficie podsunąć nic. to są prawie 20letni ludzie! grono pedagogiczne (poza nielicznymi wyjątkami) doprawdy nie jest zainteresowane kłótniami uczniów. a Ci uczniowie również swych rodziców sprawnie oszukują, uspokajają. a pisanie o grupie wstawienniczej, obozie obronnym świadczy o tym, że słabymi jesteście obserwatorami, nieżyciowymi. te osiem osób jest silniejsze charakterami od pozostałych dziesięciu, stąd strach reszty. reszta to szare, zahukane i zakompleksione dzieciaki. najwyraźniej.mają wrzynać wojnę? personalnie nie mieliby szans. a Ty autorko tematu, faktycznie przepisz się do innej szkoły, jeśli w obecnej nie widzisz rozwiązania. może w innej się odnajdziesz, zaczniesz znajomości odnowa. i przestań chować głowę w piasek. skoro tak Cię szykanują musisz przyciągać ich własną postawą - ofiary. na interwencje rodziców i nauczycieli jesteście chyba zbyt dorośli. czy nie? uciekaj stamtąd, najwyraźniej nie pasujesz do tamtejszego środowiska. po co tracić czas, cierpieć? dopóki będziesz wpośród nich depresja i niska samoocena nie przeminą. a w nowym miejscu stworzysz nowy wizerunek. udawaj pewniejszą siebie, a w końcu staniesz się taka.powodzenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
film na pewno sobie ściągnę i obejrzę
![]() ![]() ![]() Mam nadzieję, że to coś zmieni, chociaż za pewne nasz idiotyczny kolega w klasie i tak będzie dalej to samo robił, bo to totalne dziecko, które niszczy innym psychikę;/ no cóż zobaczymy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Przyczajenie
|
ps. serdecznie polecam książkę i film "secret". uczy metody wizualizacji- zmyślania oraz tworzenia własnego świata w świecie rzeczywistym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Gdyby kazdy tak mial uciekac to w ciagu swojego zycia zmienialby szkole 10 razy, a prace chyba z 1000. Ucieczka nie jest rozwiazaniem. Niby z jakiej kurxx racji ktos ma zmieniac szkole bo banda znudzonych bachorow sie z niego wysmiewa?
Edytowane przez ZAQOCHANA Czas edycji: 2009-11-22 o 21:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Przyczajenie
|
czasem warto się wycofać. jeśli 19 letnia! dziewczyna przezywa depresję i ma myśli samobójcze, to wybacz, jest zbyt słaba by się postawić, po co ma tam tkwić. może warto zrobić rachunek sumienia, rozliczenie z przeszłością i teraźniejszością - jak doszło do tego, że jestem dziś ofiarą i jeśli banda młodzieży jest na tyle popsuta, że nie radzisz sobie wśród nich, to znajdź sobie inne stadko. z myszki lew nagle nie powstanie. ma czekać aż się załamie do reszty? trudno, nic nie zrobisz, że na tym świecie są silniejsze i słabsze ogniwa. niestety siła nie jest zależna od mądrości. jak widać. a wypisywanie patetycznych haseł, że tylko tchórze uciekają jest żenujące. bo tchórzem zostałaby ochrzczona skarżąc się "Pani". z pewnością nasza och ach elita zechciałaby się zemścić. a kiedy się dziewczyna przeniesie do innej szkoły nawet nikt nie zauważy. jeśli jednak w kolejnej szkole sytuacja by się powtórzyła, wtedy znaczy, iż problem leży w zainteresowanej.
ps. przede wszystkim pisanie bądź odważna, nie bój się, bądź silna to bardzo piękny gest, jednak to słabe rady dla kogoś kto jest kompletnie nieodważny, słaby i bojaźliwy. uwaga! tacy ludzie również istnieją. Edytowane przez damail Czas edycji: 2009-11-22 o 22:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.