![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielkie oszczędzanie! Kto ze mną? :)
A ja trzymam za was kciuki!
![]() U mnie oszczędzanie jest automatyczne. Zawsze staram się mieć jakiś cel, na który odkładam pieniądze - i nieważne jakiej wartości; raz to był laptop, później pierścionek albo coś innego drobnego. Przykład: gdy chciałam sobie kupić jakąś gazetę, to automatycznie przeliczałam, że gdy jej nie kupię, to jestem 8 zł do przodu ![]() Oczywiście jakby mnie była ta gazeta (poprowadzę dalej ten przykład) potrzebna, to ją kupię, ale staram się ograniczyć kupowanie zbędnych rzeczy. Właściwie to już dawno to wyeliminowałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Też tak sobie czasem przeliczam jak ty z tą gazetą
![]() ![]() ale kilka moich patentów: - zamiast kupowania czasopism przeglądam sobie różne portale na necie, info praktycznie to samo a zawsze parę złotych zostanie ![]() - kiedy mam ochotę na coś słodkiego to czytam listę składników i po kilku bezoesanach sodu i E55 już nie mam na to ochoty ![]() - kiedy wpadnie mi coś w oko na allegro to dodaję to do obserwowanych i zapisuję dokładnie dzień w którym to oglądałam, po tygodniu wracam do tego - zazwyczaj już mi się nie podoba albo zastanawiam się po co w ogóle miałoby to mi być potrzebne ![]() - kiedyś wydawałam fortunę na plastry do depilacji z woskiem, jednak udało mi się naoszczędzać na dość dobry depilator i już co miesiąc zostaje sporo kaski i efekty o wiele lepsze ![]() - kiedy zaczyna mi się kończyć jedzenie to improwizuję - jem ryż z marchewką, ziemniaczki smażone z sosem do spaghetti itp, nic się nie psuje, wydaję mniej a też zawsze można wymyślić jakieś oryginalne danie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale dzisiaj już musiałam trochę wydać, a więc: -9,26zł- pasztet, sos grzybowy, mąka, cukier puder -2,99zł- mleko, -1zł- pomidor -4,10zł- słodkości na uczelni RAZEM= 17,35 ![]() Więc do skarbonki dzisiaj nie idzie nic ![]() ---------- Dopisano o 11:44 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Cytat:
![]() Ja właśnie też czasem tak mam, że oszczędzam, oszczędzam, a potem nagle sobie myślę, po co mam sobie żałować, przecież życie jest tylko jedno i trzeba z niego korzystać... Tak jak ostatnio schowałam sobie 200zł, w portfelu zostawiłam chyba 50zł, był poniedziałek i chciałam za to przeżyć do czwartku, to już we wtorek poleciałam do rossmana, po drodze wstąpiłam do papierniczego po długopis - wyszłam z długopisem PARKERA za 48zł ![]() ![]() Właśnie się boję, że znowu najdzie mnie takie coś i kupię coś zbędnego... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Komplikatorka
|
Ja dzisiaj wydałam:
10 zł - karta do tel. 20zł - składka na prezent dla dyrektora 25 zł- karta pamięci do aparatu rodziców Dowiedziałam się,że dostane stypendium naukowe - co miesiąc będę odkładać na drugie konto ![]()
#66 |
Wtajemniczenie
|
A ja dziś nie wydałam jeszcze nic
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
after hours
|
to i ja się dołączam do Was
![]() cel ważny i spory -> wesele ![]() zaczynam od stycznia. studiuję dziennie i dodatkowo zaocznie (ale bezpłatnie) miesięcznie mam ze stałych dochodów 1000 zł, z czego bilet: 42 zł/mies, rachunek za telefon ok.50 zł (m.in 45zł-abonament), czasem przejazdy prywatną komunikacją: ok.10 zł, dojazdy do TŻ - ok.30 zł miesięcznie, rata za laptopa 100 zł. około 700 zł daję babci, u której mieszkam. zostaje jakieś 50 zł - które odkładam na OKO - na podróż poślubną. z dodatkowych dochodów to około 60 zł tygodniowo - z korepetycji. przez niecały miesiąc udało mi się odłożyć z korepetycji 200 zł, a miałam sporo wydatków na początku roku akademickiego. właściwie, to nie wiem, na co dokładnie wydaję, bo zawsze się te pieniądze znajdą, na zjedzenie czegoś z TŻ na mieście, na jakieś wyjście, na ubrania itp, spróbuję sobie to dokładniej podliczyć w przyszłym miesiącu, chociaż wiadomo - grudzień może być kiepskim miesiącem na statystki - święta idą, trzeba jakiś prezent chrześniakowi zakupić.. ale spróbuję skontrolować bardziej swoje wydatki. W ogóle już dużo rozsądniej robię zakupy. nie kupuję gazet wcale, na początku października zakupiłam tylko sudoku na wykłady ![]() słodycze - ostatnio coraz mniej - staram się odchudzać, najwięcej wydaję na jedzenie na mieście, chociaż i tak mniej, niż w zeszłym roku. na uczelni - rzadko coś jadam, 1-2 razy na tydzień, jestem w stanie wytrzymać jakieś 8 godzin bez zjedzenia czegokolwiek, chociaż to zależy kiedy ![]() zamierzam więcej odkładać, jak się uda z tych korepetycji - -postaram się odłożyć około 200-300 zł miesięcznie. nie dużo - ale zawsze coś. może teraz trochę mniej będę musiała dawać babci, bo jeszcze jedna osoba z domu poszła do pracy, więc może tu się uda coś zaoszczędzić. ale się rozpisałam, wybaczcie. Edytowane przez Ayo22 Czas edycji: 2009-11-25 o 13:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
dołączam się do oszczędzających
![]() zbieram pieniądze "na życie" ponieważ chcę się pod koniec lutego wynieść z domu ale jednocześnie nie obciążać tą wyprowadzką rodziców- żeby dawali mi tyle, ile wydaliby na mnie w domu. no i będę sobie musiała trochę odmawiać. zwykle kasę ze stypendium naukowego przewalałam na ciuchy (co prawda SH ale za to w dużych ilościach), książki i kosmetyki, dużo kasy pochłaniają też wizyty u tż we wrocławiu (dwa weekendy w miesiącu), bo zawsze gdzieś wychodzimy ![]() z tego co dostaję muszę odłożyć jakieś 250-300 zł miesięcznie. do tego płacę ratę za laptopa 125zł więc na przyjemności mogę poświęcić jakieś 150 zł(chyba że coś mi wpadnie/wypadnie poza planem), to niby sporo ale biorąc pod uwagę ile wydawałam wcześniej trudno będzie się przestawić ![]() w każdym razie zamierzam się tu spowiadać z każdego grzechu, to mi może pomoże trzymać się planu natomiast nie wyobrażam sobie wydać 150 zł na jedzenie. mój tż wydaje więcej choć je rzeczy tanie, okropnej jakości i niewiele- no chyba że masz z czego schudnąć ![]()
#69 |
BAN stały
|
Eee no i dziś nie przyoszczędzę nic
![]() Impreza Andrzejkowa w klubie... ![]() No trudno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
ja dziś znowu wydałam zamiast oszczedzac... ale jedzenie kosztuje wiec sa też wydatki, podsumowujac wydałam 19 zł a kupiłam
- 3 filety z kurczaka - kalafior - 3 opakowania płatków fitella cynamonowych - 1 opakowanie płatków fitella bananowych - przecier pomidorowy - o,5 kg pieczarek - masło - buraczki tarte wiec w sumie chyba nie tak źle ![]()
kocham kawę ![]() ![]() hybrydy moja nowa pasja ![]() Być może ten, którego kocham Jest moich marzeń wiernym cieniem I jeśli o mnie śni po nocach, jest moim życiem i spełnieniem ![]() ( 26.07.2008 forever )
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyno, w jakim Ty sklepie robisz zakupy? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
CoffeeWithMilk zakupy były w TESCO
![]() a tu szczegóły: - Filet z kurczaka 0,65 dkg 9.00 zł - pieczarki 2,50 zł - kalafior 2,25 zł - płatki fitella 4 x 0.99 zł = 3,96 zł - koncentrat 0,96 zł - buraczki 1,39 zł BARDZO prosze i zapraszam ![]() ![]()
kocham kawę ![]() ![]() hybrydy moja nowa pasja ![]() Być może ten, którego kocham Jest moich marzeń wiernym cieniem I jeśli o mnie śni po nocach, jest moim życiem i spełnieniem ![]() ( 26.07.2008 forever )
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() jak ci idzie i co robisz? ja zamierzam sie wziac za siebie, mierzę 165cm ważę 56kg ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
aneszna jak widzisz w pasku dobrze mi idzie odchudzanie
![]() mamy tyle samo wzrostu 165 cm, Ty masz 56 kg a jeszcze chcesz schudnac, oj oj ![]() ![]() ![]() ostro walczę ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#76 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:23 ---------- Cytat:
![]() Fitella 0,99zł , ja wydaję zawsze ponad 1zł, w sklepie obok domu jest po 1,69!! ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Miałam nic nie kupić dziś, ale niestety zachciało mi się mufinek więc musiałam kupić czekolade i przy okazji lizaka dla siostrzeńca
![]() Siedze bez pracy, kończa mi sie pieniądze, mam dość ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | ||
Zakorzenienie
|
CoffeeWithMilk no właśnie Fitella za 99 gr - dlatego kupiłam 4 opakowania, ale nie wzięłam kokosowych wiec jutro chyba znowu się wybiore, a mieszkam prawie pod tesco
![]() u mnie w osiedlowym sklepie cena sie wacha od 1,29 do 1,69 ![]() ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
dzisiaj zakupy żywieniowe ( pieczywo wieloziarniste, 4 duże bułki i 2 kg szyjek drobiowych) ok 7zł
Byłam też kupić prezenty gwiazdkowe, większa część już kupiona-uff. Wydałam ok 130zł, wykorzystałam fakt że znajoma ma kartę do hurtowni i tam zrobiłam zakupy |
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Oj dziewczyny u mnie dzisiaj nie ciekawie
![]() W sklepiku na uczelni na jakieś bzdety wydałam 6,40 W aptece 37 zł tabsy. A tyle jeszcze wydatków zostało, kończy mi się podkład, tusz, przydałby się fryzjer bo odrosty już widać, prezenty dla rodziny, chrześniaka, Tżta ![]()
#83 |
after hours
|
muszę kupić nową myszkę do laptopa, bo zepsułam swoją wczoraj :/ już sobie zażyczyłam od Św Mikołaja (TŻ) słuchawki, bo też zepsułam i wspomniałam TŻ o tej myszce, to powiedział, że dopisze załącznik do listu św mikołaja
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
U mnie kiepsko z ciulaniem i dusigroszeniem- bylo tak koszmarnie nudno w pracy ze kupilam krzyzyowki, potem oczywiscie zachcialo mi sie czegos czekoladowego- wiec Milka Lila starsy,- niby nie jest zle ale kurcze na takie drobiazgi schodzi najwiecej kasy;/Do tego Andrzejki sie zblizaja;/Cos czuje ze po nich juz mi same muchy beda wylatywac z portfela<sciana>
"Zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje jeszcze rozpusta..." ![]() http://www.lastfm.pl/user/Vampirria_85 www.azja.edu.pl Edytowane przez Vampirria Czas edycji: 2009-11-25 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny!!! Gratulować!!! 500zł do laptopka jest
![]()
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dla oszczednosci oducz sie korzystania z myszki. Ja uzywam tylko pada ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
after hours
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;15504206]A myszka nie jest na gwarancji? Moze sprobuj oddac?
Dla oszczednosci oducz sie korzystania z myszki. Ja uzywam tylko pada ![]() tamtą dostałam dwa lata temu ![]() ---------- Dopisano o 22:45 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- wow. super ![]() żebym ja w takim tempie odkładała kasę na wesele to byłoby bosko ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
Zaszłam do SPOŁEM i jestem z siebie dumna, bo kupiłam tylko to co było mi potrzebne:
-woda Żywiec niegazowana - 1,99zł -makaron spaghetti - 2,34zł - kinder maxi (dla osłody życia) - 1,31zł RAZEM: 5,64zł ![]() A stałam już przy gazetach i świeczkach, stałam, stałam i uciekłam szybko do kasy, chwilę dłużej bym postała i koniec!! A tak Glamour się do mnie nowe uśmiechało! Eh! ![]() 5zł idzie do skarbonki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Liama WOW super gratulacje
![]() a teraz mzoe mi ktos pogratuluje... bo miesiecznie z wypłaty odkładam 1 000 tys + mężuś 800 zł na własne mieszkanko - mam nadzieje,ze za rok o tej porze juz tam w nim będę ![]()
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.