![]() |
#61 | ||||||
Zakorzenienie
|
Dot.: ALKOHOL. czy to normalne???
Cytat:
---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
A na zielono, noooo chwyciła się autorka wątku tego, że nie pije codziennie, jak tonący tratwy ratunkowej z ołowiu ![]() ![]()
Edytowane przez Fresa Czas edycji: 2009-11-28 o 15:30 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
no alkohol wprawdzie odwadnia, ale zacznijmy od zaczęcia, skoro pijesz w taki wieczorek dajmy na to 5-6 piw, to Ty ze względu na tych 5 czy 7 % wypijasz do 2 litrów płynu, Twój facet jakieś 2,5. Już samo to jest mało zwykłe, wiekszość ludzi 2 litrów nie wypije przez cały dzień w wodzie i herbacie.
![]() Dobrze, że zapytałaś, masz szansę spróbować coś z tym zrobić ![]() ![]() ![]() A co tego 3-4 drinki, pewnie spryciarz to rozpowszechnia jako sposób jak się pozbywać korków na drogach. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Niewielkie ilości alkoholu służą zdrowiu lepiej niż całkowita abstynencja.
![]() Cyt. z czasopisma:"Vita" nr 1'08 "Czy wznosząc toast, pijemy naprawdę "na zdrowie"? Podczas spotkań towarzyskich częściej niż zwykle sięgamy po alkohol, gdyż ma on wielką władzę - potrafi szybko i łatwo zmieniać nasze emocje. Już niewielkie dawki sprawiają, że czujemy się odprężeni, swobodniejsi, wręcz szczęśliwsi. Łatwiej nam nawiązywać kontakt z ludźmi. Mamy mniej problemów, a te, które są, wydają się mało istotne. Ale alkohol nie wpływa tylko na nastrój. Kiedy dostaje się do naszego krwiobiegu, spowalnia aktywność ośrodkowego ukladu nerwowego. Wolniejszy jest przepływ neuroprzekaźników - substancji odpowiedzialnych za przenoszenie sygnałów między komórkami układu nerwowego. Czas naszych reakcji na różne bodźce wydłuża się więc, a zdolność prawidłowej oceny sytuacji - pogarsza. Chwilowy dobry nastrój i zawroty głowy nie są jedynymi skutkami spożywania alkoholu. Jeśli pijemy go częściej niż na sylwestra, ma całkiem spore znaczenie dla naszego zdrowia. Okazuje się, że alkohol nam służy. Istotna jego ilość. Dla kobiet bezpieczna dawka to 14 jednostek tygodniowo. Mężczyźni mogą sobie pozwolić na nieco więcej - około 21 jednostek tygodniowo. Tylko wtedy, kiedy nie przekraczamy tych dawek, możemy liczyć na dobroczynne dzialanie alkoholu na organizm. Jedna jednostka to 8 g czystego alkoholu. Tyle zawiera 250 ml piwa= 125 ml wina = 25 ml wódki. Warto pamiętać, że 2 jednostki wprawią nas w dobry nastrój, ale każda większa ilość ma już negatywne skutki o różnym natężeniu (od bełkotliwej mowy do - nawet - utraty świadomości).
Większe ilości mają niestety, zdecydowanie negatywny wpływ na zdrowie, a uklad krwionośny w szczególności. Ryzyko kłopotów z krążeniem zwiększają zwłaszcza alkohole wysokoprocentowe (np. wodka, whisky). Uwaga! ![]() Często w klubach serwuje się drinki, które są połączeniem napoju energetyzującego (np. Redbull, Burn) i alkoholu. To bardzo niebezpieczna mieszanka. Znacznie podwyższa ona ciśnienie krwi, co u osob, ktore już mają problemy z krążeniem, może doprowadzić nawet do ataku serca.
Jeśli ktoś wybiera słodkie wino, nie powinien spodziewać się utraty wagi. Uwaga! Alkohol jest bardzo kaloryczny: gram wódki dostarcza 7 kcal (1g tłuszczu to 9 kcal). Co gorsza są to tzw. puste kalorie, które zapewniają organizmowi energię, ale bez niezbędnych substancji odżywczych. Dodatek soku czy coli zwiększa kaloryczność drnka dwukrotnie. Jedna szklaneczka wermutu z colą to ok. 200 kcal (lampka czerwonego wina - 70 kcal) ![]()
Piwo wpływa też na zdrowie włosów i paznokci. CIEMNA STRONA KIELISZKA. ![]() Wiadomo tez, że regularne picie alkoholu, zwłaszcza sporych ilości powoduje duże szkody w organizmie.
![]()
KOBIECE SPRAWKI. ![]() Alkohol działa nieco inaczej na kobiety i mężczyzn. Mimo, że panowie piją alkohol częściej i więcej, jest on bardziej szkodliwy dla kobiecego organizmu. Po wypiciu takiej samej porcji do krwi mężczyzny trafi mniej alkoholu. Te różnice wymikają m.in. z mniejszej masy, innego składu ciała i innego metabolizmu. Wchłanianie alkoholu jest u kobiet szybsze dzięki innemu skladowi enzymów w soku żołądkowym, a także dodatkowo zwiększane przez żeńskie hormony, estrogeny. Dlatego panie są bardziej podatne na uszkodzenia wątroby, mózgu lub serca. Uwaga! Nie ma takiej dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla kobiet w ciąży. Każdy kieliszek wypity przez mamę jest też"wypijany" przez jej nienarodzone dziecko. Zawartość alkoholu we krwi jest u obojga identyczna, tyle, że z organizmu matki zostanie on usunięty przez wątrobę. Dziecko nie ma tego mechanizmu obronnego. Problem jest naprawdę niabagatelny. Do picia alkoholu przyznaje się w Polsce 1/3 ciężarnych kobiet. Sprzyjają temu obiegowe opinie typu: " czerwone wino zwiększa ilość żelaza we krwi" lub "piwo wspomaga laktację". Oczywiście są one nieprawdziwe. W skrajnych przypadkach picie alkoholu przez kobiety w ciąży grozi urodzeniem dziecka z licznymi wadami rozwojowymi." ![]() W tekście mowa jest o czerwonym winie, nie białym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem macie problem z alkoholem.
ta regularność że co weekend trzeba się czegoś napić.. bardzo łatwo może przejść w stan dziś też mi jest źle więc się napiję i rozluźnię. i to taki pewnik, ooo już niedługo piąteczek więc będzie drineczek. Spróbowałabym na waszym miejscu przerwy od tego typu atrakcji; I zacząć ograniczać ilości wypijanego alkoholu dla przyjemności. na smak 1-2drinki, 1piwo, lampkę wina. Jeśli nie będziecie mogli się powstrzymać przed wypiciem wiekszej dawki, to bym się zaczęła poważnie zastanawiać nad problemem alkoholowym. Bo te ilości co wypijacie są zatrważające. Pomijam ilości alkoholu, ale właśnie objętość płynu (jak jedna z wizażanek zauważyła), i pytanie w jakim tempie wypijacie to wszystko? Swoją drogą mi by było szkoda przepijać co weekend tyle pieniędzy, wolałabym z mężem gdzieś wyjść, pojechać, kupić coś sobie nawazajem, do domku; no chyba ze wszystko już macie i nie ma co robić z $$ ![]()
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pani Magister farmacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem wypijacie ogromne ilosci alkoholu jednorazowo. Częstotliwość nie jest może zabójcza, ale... Jesteś w stanie wypocząć w weekend wypijając w ciągu wieczora 5 piw? Ja np. w sobotnie wieczór poprzestaję na 2 piwach. W tygodniu nie piję wcale.
Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2009-11-29 o 11:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
a ja nie wiem czy to takie nienormalne. Zastanawiam sie jak zachowuja sie moi znajomi, przedzial wiekowy 20-40 lat ... i nie obracam sie w jakims dziwnym, nienormalnym towarzystwie, to rozne przedzialy wiekowe ale schemat ten sam - w weekend impreza, moze niekoniecznie impreza ale wyjscie do pubu, klubu, do znajomych, no i alkohol. Tak jakby to bylo norma
![]() Ilosc alkoholu, nie mierzmy tego jedna miara. Moja kolezanka upija sie dwoma piwami gdzie ja moge wypic 5, i nie zataczam sie. To samo tyczy sie wodki, jedna odpadnie po polowce flaszki, ja nic po takiej ilosci nie czuje ![]() ![]() ![]() a tak serio, alkoholizm sie szerzy, wazne zeby miec w tym umiar. Nie uwazam zeby to bylo nienormalne, tez tak spedzalam wieczory ze znajomymi, teraz mam mniej czasu ale kiedy tylko jest okazja, wychodzimy do baru ![]()
![]() |
#69 | |
BAN stały
|
Cytat:
Masz dowód na to, że nie zawsze warto wierzyć w to, co ludzie mówią. ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-03 o 15:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten kto pije mało alkoholu i rzadko - szybciej sie upija. Ten kto pije często - odwrotnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A do autorki pierwszego postu, dopóki masz kontrole nad swoim ciałem i umysłem jest ok. Jesli wypijesz te powiedzmy 2 piwa zamaiast 5-ciu bo tak sobie postanowiłaś i nie stanowi to dla ciebie żadnego problemu, nie ciągnie cię aby wypić więcej jest ok ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
hej! no więc rozmawiałam na ten temat z moim TŻtem i on stwierdził że może faktycznie coś jest w tym alkoholiźmie weekendowym... a więc w zeszły weekend wyjechaliśmy w góry gdzie spędziliśmy bardzo fajne chwile bez kropli alkoholu, a w ten weekend wybieramy się do cioci abstynentki więc też nie będziemy pić
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
ten watek w końcu zainspirował mnie do tego żeby zastanowić się nad sobą....i po wczorajszym przesadzeniu z alkoholem pomimo postanowienia wypicia jednego piwa również uznałam, ze do sylwestra ani kropelki. muszę sama sobie udowodnić, że mogę
![]() choć u mnie problem jest raczej z częstością a nie z ilością
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:38.