|
|
#61 | |||
|
BAN stały
|
Dot.: czy opłaca się kupowaćd drogie buty?
Cytat:
![]() Cytat:
) żeby często buty wymieniać/napędzać handel a wcześniej produkcję. To samo dotyczy ciuchów, które w większości nawet jednego sezonu nie przetrzymują. Skończyły sie czasy ubrań i butów na kilka sezonów. Masz kupować, kupować, kupować !!!---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
Snobizm w tym wydaniu to raczej kupowanie butów bardzo drogich (dla mnie bardzo drogie buty zaczynają się już od ok. 700 zł w górę - uściślijmy Dodam, że nie ma to tak bardzo związku z moją sytuacją materialną a raczej od tego pułapu zaczyna się dla mnie podejrzana/naciągana relacja cena/faktyczna wartość produktu, bo jak mówiłam, nawet gdybym miała dużo więcej pieniędzy niż mam, to nie sądzę żebym się przesiadła na szpilki w cenie powyżej zdrowego rozsądku - nie lubię jak się ze mną frajerkę robi Chociaż to być może zależałoby od tego z jakim trudem przyszłoby mi zdobycie fortuny ) głównie ze względu na markę, a walory "użytkowe" są raczej na dalszym planie.
Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-16 o 10:12 |
|||
|
|
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem tak, butów z załącznika w pierwszym poście, to bym za darmo nie wzięła. Nie ważne, kto je firmuje nazwiskiem, dla mnie to paskudztwo
![]() A co do butów w ogóle, to opłaca się nie tyle kupować drogie buty, ale takie w których cena odzwierciedla jakość. Wtedy jakoś 500 czy 600 zł za kozaki [bo chyba jednak to bardziej realna dla nas cena niż 2-3 tysie] mniej boli A tak snobistycznie powiem, że nie wyobrażam sobie nosić butów innych niż skórzane, z wyłączeniem 1sezonowych sandałków, czy trampek. Żal mi stópEDIT: W ogóle, to zawsze mnie fascynowało, jak Carrie i jej podobne mogły sikać po nogach z zachwytu na widok Mahnoli za minimum 500 dolców, kiedy toto bazarkowe badziewie przypominało. Nie wiem, jak z wykonaniem, piszę tylko o estetycznych walorach
gdybyś była trochę większa upiekłbym Cię w słodkim cieście Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne! Edytowane przez Cathas Czas edycji: 2009-12-16 o 10:23 |
|
|
|
|
#63 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ten problem też mnie "gryzie" Kiedyś zwierzyłam się nawet z tego koleżance, która butów posiada par tysiąc pięćset sto dziewięćset, tzn. powiedziałam, że chętnie też bym sobie sprawiła więcej par (bo mam z jakieś 7 ) tylko, że mi się mało co podoba - a ona na to: no bo gust masz niewyrobiony Zapytałam: przez kogo ? To zapadła krępująca cisza ![]() Co dzień bogu dziękuję, że minęła era buta z tzw. czubem. Nie mogłam patrzeć na to paskudztwo. Ech, ten brak gustu....Człowiek niewyrobiony, to nie wie co ładne. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-16 o 10:58 |
|
|
|
|
|
#64 |
|
Zakorzenienie
|
o, buty z czubem były fuj
a w ogóle zauważyłam że wiele markowych rzeczy pomijając tzw. klasyki to straszna tandeta z wyglądu jakieś świecidełka, błyskotki, wielkie logo i inne. na bogato :P jak się dobrze nie przyjrzysz szczegółom czyli jakości gatunkowej, szwom to pomylisz z bazarem.a ja nie lubię butów i w sumie to mam tylko botki, oksfordy, kozaki i trzy pary trampek :P
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2009-12-16 o 16:30 |
|
|
|
|
#65 | |
|
BAN stały
|
bo bazarki udają Manolo, a że łatwiej narodowi kupić buty za 50 zl ze skaju niż za 500 dolców szpilki przeczące prawom grawitacji;-) to potem jest jak jest.
![]() Choć dla mnie i tak nic nie przebije jednej pary kozaczkopodobnego czegoś pewnej tzw. artystki, za jakieś 3 tyś zł. generalnie nie zgodze się z opinią, że to jakoś szczególnie boli, wydaje się byc wygórowane i naciaganie. Od pewnego pułapu przychodów (tudzież posiadów , bo nie każdy pieniądze zarabia, można wygrać w totka lub odziedziczyć ), moim zdaniem, to się staje dość naturalne, że bez żalu wydajesz większe pieniądze na luksusowe rzeczy. po prostu, zaczynają się lepsze lokale, samochody, nianki do dzieci. To widać nie tylko po garderobie, że jedwabie to nie wiskozy ;-), ale choćby po wnętrzach, wiesz, że ''to nie są lampy z ikea za 150 zł''. ;-)Tym bardziej, że tak jakdla PL buciki 2 tyś - tak jednak dla tych innych 700 dolców, a nie 2000 zetów. Dla jednych torebka 1200 - dladrugich4 tyś. ;-)Chociaż rzeczywiście, za snobizm uważam zakup szklanej bransolety za kilka(naście) tysięcy dolarów (cena ze względu na nazwisko projektanta). No, ale podobno po coś się w końcu zyje. ;-) ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#66 |
|
Zakorzenienie
|
no bo Carrie polatala w Manolo..to caly swiat oszalal..jakby polatala w relaxach...to pewnie tez by tak bylo
|
|
#67 |
|
Zakorzenienie
|
bazarki udają oczywiście, ale wychodzi na to że to nie one są źródłem tandety i kiczu jak to się powszechnie uważa
co prawda w rzeczach bazarkowych dochodzi także niska jakość, ale jesli chodzi o sam wygląd to co za różnica czy wielkie logo jest zrobione z brylancików czy plastikowych błyskotek- efekt ten sam, drażniący poczucie estetyki
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
1. Jak masz kasę to kup
to są tak piękne buty, że po prostu warto.. takie moje zdanie ( ale jestem butomaniaczką ;D)Cytat:
wiesz - widzisz 2 tysiace złotych za jedną parę butów i z miejsca zaczynasz przeliczać ile naprawdę warte są buty a ile naprawdę płacisz za markę. To liczymy.. Według mnie koszt wytworzenia takiej pary butów może wynosić ok. 500zł pewnie usłysze, że za dużo ale wiesz - w takim wypadku takie buty to : - skóra, nawe najlepsza, najwet najcudniejsza.. a w dodatku droższa bo każdy jeden uszczerbek odpada a generuje ksozty - takie odruzcanie najmniejszych wad potrafi podnieść koszty materiału kilkukrotnie - fachowiec - no ceni sie na pewno konkretnie - projektanci - oni tez swoją działkę w tym mają, projekty się skąś biorą i też kosztują kasę - utrzymanie zakładu, sklepów, reklama - to wszystko wlicza się w ksozt jednostkowy takiej pary butów - odrzutki - jestem w 100% przekonana, że już gotowe buty w których stwierdzi sie najmniejsze wady zostają odrzucone. Masz pojęcie jakie to straty ? Tam mają kontrolę jakości na najwyższym poziomie, na sprzedaż nie moze wyjść bucik z najmniejszą skazą, pewnie nawet stabilność sprawdzają.. To daje niezły udział w kosztach jednostkowych posrednicy odpadają bo kupujesz w firmowym butiku. ... myślę, ze 500zł spokojnie jest taka para warta. Przy cenie 2000zł to daje 25% płacenia za wyrób i 75% płacenia za markę. I z powodu tego stosunki nie kupiłabyś tych butów - ok. To teraz ci coś ładnego pokaże ![]() Kupujesz długopis. Płacisz za nie go dajmy na to 5zł. Masz pojęcie jaka jest rzeczywista wartość wyprodukowania przez producenta tego długopisu ? Pwoiem Ci - ok 10 - 20gr. Reszta ceny Twojego długopisu to po prostu koszty posredników bo - ktoś musiał to przesłać z chiń gdzieś tam i potrzymać na magazynie, ktoś musiał to przesłać dalej i znowu potrzymać na magazynie, i tak ok. 3 razy. Potem trafiaj do hurtowni w Polsce i kolejna kasa. Potem na sklep który też na tym zarabia... i tym magicznym sposobem kupujesz sobie chiński długopis za 5zł z czego 2% to wartość długopisu a 98% jakieś dodatkowe koszty nie majace związku z producentem i produkcją. Ale w ten magiczny sposób cię to nie przeraża bo to tylko 5zł. ( informacje mam z zajęć zarządzania produkcją itp itd - różne porojekty robiłam na rzeczywistych danych właśnie z serii dochodzenia do kosztów jednostkowych wyrobu - czasem warto sobie uświadomić wartość liczb)
Edytowane przez eyo Czas edycji: 2009-12-16 o 18:23 |
|
|
|
|
|
#69 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
bo utarło się, że wszelkiego rodzaju błyskotki to kicz i nie podchodź, plastik, spalona solarą skóra, perłowa pomadka z brązowym konturem, mini i dekolt do pępka, srebrna kurtesia. fakt, że jak to pisze żartobliwie pratchett o szkle, niektóre sztuczne 'brylanty' błyszczą bardziej niż te prawdziwe, no bo jako szklane musza się wykazać. Osobiscie trochę to widzę jako skierowane w stronę powłok aurora borealis. ![]() ale wg mnie to wcale nie jest tak, że masakra, jedna z sukni cała w swarovskich (nie chce mi się szukac jej zdjęć w sieci) kosztuje jakieś 200 tyś dolarów. W ogóle te kiece (mówie teraz o tych z pokazu swarovskiego) tanie bynajmniej nie są. Ale tandetne to na pewno też nie. Tu akurat zaczyna się rozmowa o gustach. Ja może nie jestem zakochana specjalnie w stylu Keri , stąd nie piałam razem z nią np. na widok tych butow, na ktore Miranda była uprzejma oddać wody płodowe , ale nie uważam, by złotko i brylancik robiły z buta obciach. No niestety, magia, bywa, lezy w szczególe (jakości). Dobra koronkowa bielizna to też nie to samo co, hm, taniutkie seksi koszulki. ![]() ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:23 ---------- za to ja jestem przekonana, że nie ma odrzutów, gdy rzemieslnik czy rzemieslnicy wykonują coś własnoręcznie. zwyczajnie, wtedy kontrolują jakośc wykonywania wyrobu na poszczególnych etapach, jak coś nie wyjdzie, to się zmienia, ale nie wywala do kosza cały produkt. ![]() dlatego wlaśnie mnie bawi stwierdzenie, że czasem oryginalna torebka niby jest tansza, bo to odrzut ze względu na wadę (y). mowa o wyrobach luksusowych.co do samej wartości zaś, tak ogólnie, to nie wiem;-), czy do końca jest tak jak mówisz, bo, np. jak ja to kiedyś zapamiętałam z programu o jednej z firm - buty warte 20 dolarów idą potem za 300. I wierzę, że ich wyprodukowanie gdzieś w Indonezji np. tyle (20 ;-)) kosztowało. Ja tu nie widziłabym 75%. ![]() ---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ---------- Cytat:
Nie wiem też w sumie, czy (całe;-)) Chiny to 3eci świat. ;-) ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2009-12-16 o 18:54 |
||||
|
|
|
|
#70 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Nie no, wiem o co chodzi, tylko wiesz...można wydać na pióro 30 000, a można też i też na dobre poprzestać na 3 stówach (i to już jest i tak mega wyczes i gruba przesada ). O to mi chodzi.Nie no, ja rozumiem, że luksus jest z założenia pomyślany dla tych co to nie żyją od pierwszego do pierwszego, ale ja tam jednak cenię u ludzi zdrowy rozsądek. Zwłaszcza u tych, którzy akurat mogliby zaszaleć. I nie ma to nic wspólnego ze skąpstwem, które akurat bardzo mnie razi w ludziach. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-12-16 o 20:36 |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Program na temat imitacji ciuchów drogich marek? Nie widziałam, ale z ciekawości będę musiała obejrzeć. Ogólnie ciekawy pomysł na program.
|
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przecież firma musi też zarobić, bo przecież nie wyprodukuje buta,ciuchu i odda ot tak bez zysku
|
|
|
|
#73 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
A to, czy opłaca się kupować drogie buty, jest pojęciem trochę względnym, bo zależy od tego, co dla kogo znaczy drogie. Dla mnie buty za 700 zł będą już bardzo drogie... Nie zwracam uwagi na markę, raczej na wykonanie i zawsze kupuję buty ze skóry naturalnej. Wolę mieć mniej par, ale mieć pewność, że są porządne. |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.

Nie płacisz za metkę i reklamę 
Buty nie wytrzymują już nawet sezonu.
) żeby często buty wymieniać/napędzać handel a wcześniej produkcję. To samo dotyczy ciuchów, które w większości nawet jednego sezonu nie przetrzymują. Skończyły sie czasy ubrań i butów na kilka sezonów. Masz kupować, kupować, kupować !!!
) głównie ze względu na markę, a walory "użytkowe" są raczej na dalszym planie.

A tak snobistycznie powiem, że nie wyobrażam sobie nosić butów innych niż skórzane, z wyłączeniem 1sezonowych sandałków, czy trampek. Żal mi stóp
a w ogóle zauważyłam że wiele markowych rzeczy pomijając tzw. klasyki to straszna tandeta z wyglądu

to są tak piękne buty, że po prostu warto.. takie moje zdanie ( ale jestem butomaniaczką ;D)