![]() |
#61 | |
Klientka w krawacie
|
Dot.: Stwórzmy własną listę lektur ;}
Cytat:
A literaturę światową czytamy po polsku, co także wpływa na kulturę naszego języka. Co do męczenia młodzieży: to moja wypowiedź. Rozumiem, że jest kontrowersyjna. Jak tak teraz na to patrzę to wydaje mi się, że większe zastrzeżenia (pisząc tę wypowiedź) miałam do polonistów. Bardzo często nie potrafią "zachęcić" do lektury np. omawiając ją w ciekawszy sposób. Jedyna słuszna interpretacja i zachwyt kompletnie do mnie nie trafiają. A tak na marginesie: przydałoby się więcej godzin polskiego- może to rozwiązałoby problem.
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Bez przesady, ja mam 6 godzin i czuję że mi uszami wychodzi.
kasiaen1 kompletnie zinfantylizowałaś nasze argumenty i wszystko strasznie demonizujesz. mam wrażenie (nadal) że ty wcale nie chcesz rozmawiać o zmianach tylko skaczesz po nas jak po materacu ![]() Język polski więc CZYTAMY PO POLSKU a nie CZYTAMY POLSKIE DZIEŁA. Na angielskim też czytamy książki i readingu PO ANGIELSKU a nie Z ANGIELSKIEJ PRASY (koniecznie). ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
Ale koniec kropka, mam kochać Mickiewicza i nie ma innej opcji. Maglujemy maglujemy maglujemy bo to tony tekstu i teoretycznie to ja jako czytelnik nawet nie mogę mieć zdania na ten temat bo to zdanie jest ustalone a mam zbyt mały autorytet żeby podważyć jego boskość. Ale po prostu NIE LUBIĘ, wolę co innego i mi się NIE PODOBA... No ale uczeń nie może mieć własnego zdania ![]() (*ten kto uważa że wykreślenie jakiejś części Dziadów to zbrodnia, ciekawe czy pamięta drogę nad przepaścią w czufut kale mirza i pielgrzym, bakczysaraj, bajdary lub ajudah ![]() ach ![]() Skąd Litwini wracali? - Z nocnej wracali wycieczki... ![]()
![]() Edytowane przez rapifen Czas edycji: 2010-03-02 o 20:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | ||
Zakorzenienie
|
Rapifen - to strasznego nauczyciela masz.
W ogóle większość nauczycieli polonistów to debile (sama jestem polonistą). ![]() Wpaja się ludzią, ze Mickiewicz jest boski itd. Ja się Mickiewiczem nie zachwycam, ale to przecież nasz wieszcz narodowy. I z tego co pamiętam to LO omawia się 4 fragmenty i 3 całość (3 jest najważniejsza - bo podejmuje dyskusje na temat mesjanimu itd.) Tylko, ze u nas literatura zostaje mega spłycona. Omawia się bez kontekstów, bez odniesień. Omawia się linijka po linijce Wielką Improwizację - totalnie bez sensu. Jest to ważne z tego względu, ze literatura to nie takie tam książki - tylko ciąg, jedno dzieło odnosi się do drugiego i tak dalej. Moim zdaniem na podstawie obsolutna klasyka:Rej, Kochanowski, Mickiewicz, Słowacki, Krasiński, Norwid, Prus, Sienkiewicz, żeromski, reymont, wyspiański, witkacy, Gombrowicz, Borowski, Białoszewski (tu koniecznie pamiętnik) itd. to z polskiej Tylko, ze nikt nie bierze pod uwagę zdolności percepcyjnych współczesnych czytelników, uczniom karze się czytać, choć czasami jest to nie wykonalne, ale dlaczego nie wspomóc takich uczniów, choćby teatrem (szczególnie własnego autorstwa), czy wykonaniami muzycznymi (np. pamiętnika Białoszewskiego) to też odbiór kultury. Moim zdaniem nikomu się nie chce czytać, bo tak naprawdę nic z tego nie wynika, nie pokazuję się np. jaki wpływ na literaturę, czy ogólnie kulturę współczesną miałby choćby ten nieszczęsny Mickiewicz. Moim zdaniem problem nie tkwi w lekturach tylko w sposobie prowadzenia zajęć z tychże. I tego, ze u nas lektury omawia się w taki sposób, ze charakteryzujemy bohaterów, streszczamy, a tak naprawdę nie wchodzi się w głąb utworu, w to co on niesie nie tylko dla ówczesnego świata, ale i współczesnej kultury, no i pomijam już fakt jednostronnego omawiania pod klucz ![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
Albo Tristan i Izolda, w LO wmawiali mi, ze o piękna historia o miłości, a na studiach udowodniła nam babka, ze to g... prawda, ze to ma tyle wspolnego z miłoscią co... Przykłady można by mnożyć. Problem jest w tym, ze naprawdę nie wiele osób potrafi zainteresować książką. Schulz - na studiach miałam prof. którego się z rozdziawioną gębą słuchało jak opowiadał - sypał takimi ciekawostkami. Ale niestety program jest przeładowany i n-l nie może uczyć jak chce, musi się wyrobić z planem, co sprowadza do spłycenia wszytskiego. To siem rozpisała ![]() ---------- Dopisano o 00:05 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ---------- Cytat:
Ja bym dodała jednak odrobinę literatury popularnej - ale tej z dwudziestolecia międzywojennego. Dodałabym Idę Fink, albo Żydowską wojnę Grynberga - żeby się zastanowić nad stosunkami polsko-żydowskimi. Koniec na dziś ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
mam nadzieję, ze Ty jesteś nieomylna. być może chodziło mi o karanie czytaniem i ten drugi wyraz ma złą końcówkę :P
Uwielbiam to ![]() Edytowane przez Scio Czas edycji: 2010-03-13 o 23:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.