![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Stwórzmy własną listę lektur ;}
Giaura bym zostawiła, bo to jedna z moich ulubionych lektur
![]() Ferdydurke też bym zostawiła, bo mimo wszystko ma to jakiś 'sens'. Zdecydowanie wywaliłabym trylogię, bo tego ścierpieć nie mogę ![]() Mogliby zrobić coś takiego, że każdy uczeń wybiera sobie jakąś książkę z danej epoki np. romantyzmu, taką, jaka mu pasuje - jasne, że też taką która ma sens ![]() Albo w ogóle żeby nawet te współczesne książki czytał, a potem jakoś omawiał. Ale jest to dość abstrakcyjny pomysł z wieloma 'ale', który zresztą teraz przyszedł mi do głowy ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Claaire, racja, abstrakcyjny pomysl, bo niby skad uczen mialby wiedziec, ze chce siegnac akurat po te lekture? Poza tym w szkole jest zbyt malo czasu, zeby sprawdzic czy uczniowie cokolwiek przeczytali we wlasnym zakresie. Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie w liceum nauczyciele caly czas narzekali, ze brakuje im czasu na zrobienie programu, a co dopiero na dodatkowe lektury.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Choć teraz też idą- niewiele osób czyta lektury, przynajmniej u mnie.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Proszę nie bić, ale myślę, ze każda z tych lektur w spisie jest wartościowa i najbardziej charakterystyczna dla danej epoki. Zawsze uważałam, ze są pozycje, które wypada znać - nie trzeba lubić, ale znać należy. Nikt nikomu nie każe pasjonować się przykładowo historią, ale gdy usłyszałam od koleżanki, ze jedyną datę, jaką pamięta, jest rok 1525, stanęłam jak wryta.
Dużo zależy o podejścia nauczyciela. Miałam szczęście mieć cudowną nauczycielkę, ideał po prostu - uwielbiana przez wszystkich uczniów. Nawet najbardziej znienawidzona lektura miała tendencję zwyżkową po omówieniu jej. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Aktualnie podniecam się losami Wokulskiego, jestem w połowie pierwszego tomu i jestem przerażona że on zaraz zbankrutuje...
![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Wywalić Sienkiewicza. Toż to katorga jest. Katorga. Żeromski - tragedia.
"Kordian" - próbowałam, poddałam się. "Nie-boska.." mnie zachwyciła, poezja Norwida również, natomiast nienawidzę Słowackiego. Witkiewicz, Gombrowicz, Schulz tylko na rozszerzeniu powinni być, nie wiem jak jest, bo mam fakultet z polskiego (10godzin tygodniowo w sumie ![]() Dużo więcej poezji powinno być! I to nie tysięczny raz Treny, ale ja bym stawiała na Baudelaire przynajmniej. I Heaney'a, Puszkina, Rilke.. Połowa uczniów liceum nie wie kto to. Jeżeli lektury są ciekawe, to naprawdę, uczniowie je czytają. Wyżej wspomnianego Dostojewskiego przeczytali w mojej klasie wszyscy, kilka lekcji minęło nam na dyskusjach o słuszności/niesłuszności jego postępowań, nawiązaniach do Nietzsche;go, itp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
szkoła powinna kształtować gusta literackie społeczeństwa i dlatego powinno czytać się literaturę dobrą i ważną. "Nie-boska komedia" jest literaturą z najwyższej półki, dlatego nie wyobrażam sobie, żeby tego nie przeczytać.
Dobra lektura wymaga myślenia - za to słyszę tu głosy, aby wykreślić to, co jest niezrozumiałe. Idąc tym krokiem, w ogóle nie czytajcie, bo na pewnych etapie i baśnie są niezrozumiałe. Po to się czyta, aby zrozumieć. Gombrowicz jest trudny, owszem, ale kto ma czytać jednego znajlepszych polskich pisarzy jak nie My? Też mi się nie wszystko podobało, ale omawianie lektur dlatego jest ciekawe, bo można podyskutować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dobrą.. Dla ciebie Gombrowicz jest jednym z najlepszych polskich pisarzy a dla mnie jednym z najgorszych (biorąc pod uwagę tych, z którymi mamy do czynienia w szkole). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Klientka w krawacie
|
Cytat:
Czytałam Ferdydurke w liceum i umierałam z nudów, teraz po 3 latach wróciłam i już inaczej patrzę na tę książkę.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzeba czytać, nawet trudniejsze książki aby wyrobić gusta. Może po skończeniu edukacji ktoś wróci do tego czy innego autora, pozna inną twórczość. I zgadzam się, że lektury czytane po latach mają zupełnie inny smak, ale ilu po nie sięga? Na taką konfrontację stać nielicznych. Po to w szkole powinno się pokazywać wielką literaturę, aby społeczeństwo nie zachwycało się "Domem nad rozlewiskiem" i Coelho... Cytat:
I to nie DLA MNIE Gombrowicz jest jednym z najlepszych polskich pisarzy - to zaszczytne miano nadali mu mądrzejsi ode mnie. Natomiast Twój subiektywny stosunek do Gombrowicza nie powinien rzutować na edukację młodzieży. To, że dla Ciebie ktoś jest najgorszym pisarzem jest doprawdy mało interesujące - tym bardziej, że brak Ci stosownych argumentów poza tym, że jest niezrozumiały. A to już nie problem pisarza czy dzieła, ale odbiorcy. Edytowane przez anemeon Czas edycji: 2010-02-27 o 13:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Podpisuję się pod tym! Wszystkim, czym podpisać się mogę. (; Kto jak kto, ale Gombrowicz - ironiczny ewenement wśród naszych hipermartyrologicznych dzieł w kanonie musi zostać! Żeby człowiek po maturze nie widział jedynie przez pryzmat Sienkiewicza, a mógł jasno ocenić, czy wycieranie narodowych brudów Gombrowiczem i nazywanie go tchórzem i zdrajcą ojczyzny jest słuszne (chyba pamiętacie wojnę o "Trans-Atlantyk" z byłym - całe szczęście - ministrem edukacji Wielkim Romanem?). No, ale cóż - stary uczniowski problem: "Jak zachwyca, jeśli nie zachwyca?", poruszony właśnie przez Gombrowicza, jest wiecznie żywy. (; Z tym rozszerzeniem bohemy i poetów wyklętych to genialny pomysł, jestem zdecydowanie za! Swoją drogą, współczuję polonistów, którzy podają jedyną słuszną interpretację... Mam szczęście, że trafiła mi się fajna babeczka, z którą można podyskutować i, która ma zdrowe podejście do literatury.
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
W kanonie lektur nie ma ani jednej, która bezpośrednio nawiązywałaby do bohemy. Ewentualnie, można by podciągnąć Wesele ale będąc w klasie humanistycznej nie zauważyłam by ktokolwiek miał po tej lekturze choćby najmniejsze pojęcie o cyganerii. Tymczasem większość lektur (mam na myśli już te od romantyzmu) nawiązuje do tego samego problemu.
Poza tym, oczywiście, że ocena Gombrowicza jest subiektywna. Bo jaka ma być skoro jest moja i skoro temat wątku brzmi: stwórzmy własną listę lektur? Swoja drogą chętnie zapoznałabym się z tą listą najlepszych polskich pisarzy wg. mądrzejszych od nas. Nie wiem też skąd wnioski, że Gombrowicz jest dla mnie niezrozumiały i dlatego wykreśliłabym go z listy lektur. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Podkreślenie - oni, zdaje się, już stworzyli taką listę. Korzystają z niej uczniowie ![]() Co do pogrubionego - pomysł na wykreślenie Gombrowicza z listy lektur nie mógł wziąć się z pełnego zrozumienia lektury. Zapewniam, że ona miał pewien cel, pisząc tak a nie inaczej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
Klientka w krawacie
|
Cytat:
Dom nad rozlewiskiem (+ Grochola) to papka dla mas- przeczytać można, myśleć nie radzę. A Coelho i jego "psychologia"... Szkoda słów. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro nie podoba mi się Gombrowicz, to nie znaczy, że go nie rozumiem. Zapewniam cie, że doskonale wiem jaki cel przyświecał Gombrowiczowi, co więcej zgadzam się, z niektórymi jego postulatami czy teoriami. Mimo to nie przemawia do mnie. A skoro pytanie jest o moją własną listę lektur to dzielę się odczuciami co do tego pana. Zresztą, zdaję sobie sprawę jak sprzeczne uczucia wywołują jego powieści, niech każdy oceni ich oryginalny styl sam. Możliwe, że nie dojrzałam by czytać dzieła pisane w ten sposób a możliwe, że są nie dla mnie. Wracając do listy lektur, sądzę, że uczniom by się krzywda nie stała gdyby, np. Jądro ciemności zostało zamienione chociażby na wyżej wspomnianego Żeleńskiego. Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2010-02-27 o 16:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Bohema, cyganeria, poeci przeklęci, Młoda Polska, symbolizm - baaaardzo pobieżnie traktowane przez program nauczania, nad czym szczerze ubolewam, toż to moje ukochane okresy. Z drugiej strony, z całym szacunkiem dla profesorki uczącej mnie na podstawach, nie chciałabym, żeby tak programowo przerabiano genialne dzieła, naprawdę. Już lepiej nie wiedzieć nic, niż myśleć szablonami i "pod klucz". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Boska Komedia, Świętoszek - książki które TRZEBA znać, klasyki, wysoka półka.
Ale co dalej? Dalej mamy Potop którym bym najchętniej się zabiła, Nad Niemnem które stanęło mi niczym kilo sucharów w gardle, Gombrowicz przy którym malowałam sobie paznokcie.. A gdzie klasyki światowej literatury? Gdzie pani Bovary? Czemu kładziemy taki nacisk na niezrozumiałe polskie dzieła zamiast otwierać oczy na piękne - zagraniczne? Bo Polskie? I co? Znaczy że lepsze? W innych krajach lektury zachęcają do czytania - "władca much" na przykład - w Polsce - ? Raczej w drugą stronę. Eugenia Grandet można by wpisać zamiast Potopu A czemu niby nie czytać Portretu Doriana Graya zamiast trzeciej części Dziadów? Germinal na miejsce Kordiana Bohater naszych czasów - bo czemu niby nie? Jeden z najwybitniejszych XIX wieku... Przepraszam bardzo ale jest multum wspaniałych światowych dzieł które mogłyby zachęcić uczniów do czytania lektur zamiast zabijać w nich miłość do książek. Czemu brakuje mi Wizyty starszej pani? No czemu? Z tego mogłoby być więcej plusów niż minusów. Przeciętny uczeń zapomina o takiej lekturze jak Kordian a na dźwięk słowa "potop" w myślach spada mu kowadło na głowę. A są wspaniałe książki które mogłyby zachęcić do myślenia. Nieznośna lekkość bytu mogłaby wpłynąć jakoś na życie młodych ludzi. ---------- Dopisano o 00:31 ---------- Poprzedni post napisano o 00:30 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
rapifen - Mnie sie wydaje, ze tu nie chodzi o to, czy lepsze, bo polskie. Chodzi o to, zeby poznac literature swojej ojczyzny.
Podobnie postepuja inne kraje. Dopisek - Bardzo podobaja mi sie serie, ktore co jakis czas wypuszczane sa na rynek. Pamietam, ze byla seria ``Arcydziela literatury swiatowej``(mnostwo tytulow zagranicznych, na przyklad wspomniany wyzej ``Germinal``Zoli), ``Arcydziela literatury wspolczesnej``(takze mnostwo dziel zagranicznych). Teraz jest, o ile sie nie myle, seria ``Wielcy filozofowie``. Widze, ze Polska stara sie zaznajomic czytelnikow z szerszym spektrum dziel literackich. Edytowane przez Hvid Czas edycji: 2010-02-28 o 07:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jądro ciemności - to genialna książka. Nie rozumiem, po co miałaby być wykreślona. Ponadczasowa, uderzająca w ludzką naturę. Cytat:
Ale zamiana Mickiewicza na Wilde'a?! "Portret..." jest świetną książką, bardzo lubię, ale "Dziady" - dramat, który tworzy polskość? Bo, wierzcie mi lub nie, ale romantyzm stworzył Polaków - wszyscy jesteśmy w nim zanurzeni - chcecie lub nie. Nie wyobrażam sobie, żeby "Dziadów" nie czytać. A teraz czemu bardziej polska literatura niż światowa - bo w szkole jest przedmiot znany: JĘZYK POLSKI, który ma za zadanie nauczyć nas poprawnie mówić, pisać i czytać w języku polskim, który powinien być powiązany z kulturą szeroko rozumianą - przede wszystkim polską. Jak sobie wyobrażasz Polaka, który zamiast Mickiewicza czyta Wilde'a (podkreślam: ZAMIAST)? I przepraszam, jeśli kogoś uraziłam przy Gombrowiczu - pojawiają się tutaj głosy, że jest niezrozumiały, "jeden z najgorszych pisarzy polskich" - no, jeśli dla kogoś to jest argument to nie mam o kimś takim dobrego zdania. A lektury nie są po to, żeby się podniecać - proponuję obejrzeć raczej filmy odpowiedniej kategorii. Lektura ma pokazać pewien problem, szkoła jest po to, żeby ten problem omówić ciekawie - może Wasza niechęć do lektur jest spowodowana złymi nauczylami/nauczycielkami, a nie złym wyborem lektur. No i jeszcze jedno: to, że chcecie omawiać lektury, które Was zainteresowały nie jest złe, ale podejście, że (parafrazując) "złe, bo polskie"jest głupie i świadczy o tym, że nie całkiem czujecie klimat polskiej literatury. A arcydzieła literatury światowej obronią się same - można spokojnie poczytać samemu i porozmawiać ze znajomymi na ich temat. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z wykreśleniem Mickiewicza się nie zgadzam, bo to faktycznie ikona polskiej literatury. Edytowane przez balletoevs Czas edycji: 2010-02-28 o 09:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
btw a kto ikoną nie jest? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
ale trzecia część jest najważniejsza!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
skądże znowu. więc wykreślić 2 i 4 a zostawić 3
![]()
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Nie chce się czepiać, ale w programie jest chyba tylko trzecia część Dziadów
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
Nie no błagam, wykreślmy Mickiewicza, Żeromskiego, bo "nudne" i "po co męczyć młodzież"?
![]() Mówimy o kanonie lektur, czyli czymś co ma być, trwać przez lata, bo kształtuje naszą kulturę i tożsamość narodową,a nie podążać za modą i gustami, bo w takim przypadku z tej kultury nie zostaną niedługo żadne korzenie..Niech będą nudni, niedzisiejsi, niezrozumiali, ale nie można iść ciągle tam gdzie łatwo i bez przeszkód. Jestem za uelastycznieniem kanonu, tzn. nie wymaganiem od polonistów ścisłego trzymania się listy i czasu poświęconego na lektury, omawianiem książek proponowanych przez uczniów, ale to nie tyczy się tych pierwszych wśród równych, jak Mickiewicz, Żeromski, Wyspiański. To podobne do przerażającego w swej głupocie argumentu "młodzież nie chce czytać- obetnijmy kanon o połowę"..Język polski oraz cała edukacja nie jest wieczorkiem czytelniczym, ale poznawaniem jakichś podstaw, i chociaż Żeromskiego nie trawię, to nie wyobrażam sobie ukończenia lo bez wiedzy o "Rozdziobią nas kruki.." , czy innych, a do tego doprowadziłaby jakiś dziwny nurt zmian na to co "fajne". I błagam, pamiętajmy że to język polski, a nie kulturoznawstwo i odpowiednie proporcje pomiędzy literaturą polską a światową powinny byc zachowane.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:56 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie mam z tym problemów, natomiast dyskusja o kanonie lektur bez znajomości elementarnych zasad kultury, nieco się gryzie u Ciebie ![]() jeśli wolisz coś więcej- moja wypowiedź była po prostu uogólnioną refleksją, a nie wypowiedzią odnoszącą się do kogokolwiek, bo nie twierdzę że ktoś w tej dyskusji chce całkowicie pozbyć się Mickiewicza chociażby, jeśli o to Ci chodziło ![]() ![]() Edytowane przez kasiaen1 Czas edycji: 2010-03-02 o 16:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:53.