![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się:)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#62 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Wiecie co, ja tez mam nadzieje, ze na tym watku nie bedzie klotni i obrzucania sie blotem.
wanilia: od paru miesiecy ucze sie sama w domu hiszpanskiego. Z programu super memo - no hay problema. Polecam (: jak sie nie ma np. mozliwosci zapisania na kurs. Szczerze mowiac, nie wiem, jak Wy to robicie, ze wysylacie codzienie po kilkanascie cefalek? Ktos tu tak pisal. Ja jak znajde 3-4 ogloszenia dziennie i wysle 2 cefalki, to jest dobrze. Dzisiaj na przyklad znalazlam trzy, ale jeszcze nic nie wyslalam. A co do 'uzalania sie nad soba' i laczenia tego watku z watkiem 'depresja': czasem fajnie sie nad soba pouzalac, byle nie za dlugo. No i chyba nie jest jeszcze (przynajmniej ze mna) tak zle, zeby mowic o depresji. (: |
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Kokodrylla, dzięki za książkę ![]() A co do tego wysyłania kilkunastu CV dziennie to nie wydaje mi się, żeby było to realne, jeśli szukasz pracy już dłużej niż tydzień/dwa i nie mieszkasz w Warszawie. Generalnie im większe miasto tym łatwiej i im dłużej szukasz tym pole ofert się zawęża. Są firmy, które prowadzą nabór cały rok i można im zostawiać CV, ale przecież nie będę im tego samego CV wysyłać codziennie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
wanilia: nie ksiazke, tylko program komputerowy. To znaczy, on faktycznie jest z ksiazka, ale spokojnie mozna sie uczyc bez ksiazki (;
I jeszcze chcialam Wam powiedziec, ze ten blog http://alexba.eu/ jest naprawde dobry.. Czytam sobie, mozna sie wiele dowiedziec. Zawsze bylam przeciwniczka tekstow typu 'poradniki jak zyc' czy 'jak sie lepiej sprzedac na rynku pracy', ale chyba nadeszla pora zmienic poglady. |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
Bezrobotną też jestem ;/ niestety...
Ratują mnie staże, bo normalnej pracy nie ma;/
#69 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Też tak to odczułam.
#72 |
Raczkowanie
|
A wiecie na co wczoraj wpadłam , technik farmacji 2 letnie technikum, zaoczne, hmmm też ciekawa sprawa , tylko strasznie dużo nauki, albo terapeuta zajęciowy poczytajcie całkiem fajne profesje , stosunkowo krótka nauka, tylko ciekawe jak z zapotrzebowaniem na te zawody.? Co do technika farmacji to wiem że duże !Wiem, wiem kombinuje jak koń pod górkę , ale po
![]() ![]() ps; Tylko obym ją znalazła przed 50 urodzinami hihihihihi
#73 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Kolejny wątek o użalaniu się z powodu braku pracy... Nie będę się powtarzać, że wypadałoby połączyc te wszystkie tematy w jeden wielki, bo to, ze nie macie pracy i macie mnostwo czasu na grzebanie w internecie nie znaczy, ze ci, ktorzy pracuja i chca wam pomoc, moga robic to samo.
Wydaje mi sie, ze sens tego typu tematow jest wtedy, kiedy wypowiadaja sie na nim nie tylko bezrobotni, ale takze ci, ktorym sie udalo. Wiec uszanujcie czyjs czas i pozwolcie na konstruktywne porady, wnioski, opisy doswiadczen, a nie tylko gadki pt.: " bedzie dobrze, nie martw sie, na pewno cos znajdziesz". Sorry, ale dla mnie takie slowa wcale nie sa wsparciem, lecz tylko pustym sloganem, nie pomagajacym w znalezieniu pracy. |
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też nie jestem zwolenniczką smęcenia z powodu braku pracy. Ale może dlatego, że szukam pracy od niedawna. ![]() Czekam zatem na te konstruktywne porady, chętnie poczytam. ![]() ![]() I nie wiem która część wskazuje na nie-szanowanie czyjegoś czasu. ![]()
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:15 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Gdzieś wyczytałam, ze należy kłamać na rozmowach o prace buhahaha Ja jestem zwolenniczką prawdy ![]() Uznaje, że kłamstwo ma krótkie nogi. Nie chciałabym pracować w takiej firmie, gdzie ktoś kogoś właśnie za bajeczki zatrudnił. Jakie jest Wasze zdanie na ten temat??? ---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Wątek brzmi: BEZROBOTNI łączmy się ![]() ---------- Dopisano o 11:43 ---------- Poprzedni post napisano o 11:24 ---------- Proszę o pisanie na temat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A jak dokładnie brzmiała ta czyjaś wypowiedź o kłamstwach? Trzeba kłamać na temat swoich umiejętności? ![]() ![]() Co do Twojego pytania to ja też jestem za prawdomównością. W mojej poprzedniej pracy przyjęli dziewczynę do obróbki zdjęć. Dziewczyna wcześniej pracowała u fotografa gdzie "wszystko musiało być idealnie zrobione". Jak się później przekonałam na własne oczy, jej obróbom zdjęć było do ideału baaardzo daleko. ![]() ![]() Dużo osób pisze, żeby połączyć wątki o braku pracy. Na początku pisałam w wątku "depresja z powodu braku pracy", choć depresja mnie na razie nie dotknęła. Podoba mi się wątek stokrotki, jest jakiś taki bardziej optymistyczny. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Cv trzeba ubarwić, że jak się czegoś nie umie, to i tak trzeba powiedzieć że się to zna, umie, że niektórzy tak właśnie dostają pracę. Hmmm ja tak nie uważam, bo co powiem, na rozmowie o prace, że znam np. jezyk włoski, potem przyjdzie co do czego i nie będe umiała nic powiedzieć??? Chyba bym się ze wstydu spaliła. No cóż najwidoczniej są osoby które mają wpojone inne wartości. Cieszę się, że podoba się wątek. Właśnie chciałabym aby nie był pełen pesymizmu.Właśnie dlatego załozyłam ten wątek. Zgadzam się z Tobą, że brak pracy to nie powód do radości ![]() Musimy dać rade, wiem że to za mało... Chciałabym, żeby tutaj wypowidałay się osoby które też mają ten problem-brak pracy. A nie tego typu wypowiedzi, że po co, że już jest, że użalamy się itp itd. Również jestem za tym aby działać, robić coś. Nie powiem, czasem mam takiego doła, popłaczę troszkę w poduszke przeważnie przed snem, rano już jestem pełna radości. Wiem, że znajdę pracę i tylko tak trzeba myśleć ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Życzę udanych WALENTYNEK ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#80 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Odnosnie klamania w CV - temat dosc trudny i sama nie umiem sie do niego jednoznacznie odniesc - raz mam takie zdanie, raz calkiem inne. Z doswiadczen wiem, ze jesli juz chce sie klamac, to w kwestiach nie do wykrycia - na pewno nie w kwestii jezykow i konkretnych programow komputerowych. Inne umiejetnosci sa tak elastyczne i granica miedzy klamstwem a prawda tak cienka, ze mozna napisac sobie wszystko. Grunt to sie dobrze do tego przygotowac. Dobry HRowiec wychwyci wszystko !! Ja na jednych rozmowach bajerowalam, ile sie dalo. Cuda wymyslalam. I dostawalam prace - na szczescie nie byly to klamstwa dot. moich konretnych umiejetnosci, ale raczej tego, czym sie interesuje, co w zyciu robilam, dlaczego tak, a nie tak. Ale tez klamalam wlasnie nt programow komp az wpadlam z tymi kitami. Roznie bywa. Na innych mowilam sama prawde, i rowniez prace dostawalam albo nie. Kwestia podejscia... Nie ma zlotego srodka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No to dość dziwne podejście według mnie. Ja tam wolę być sobą niż walić jakieś ściemy, żeby inni mnie lepiej postrzegali. ![]() ![]()
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wierze, ze kazda z was jest nieskazitelna jak aniol i nigdy z niczym nie klamala. Chyba, ze faktycznie tak jest... i dlatego powstaja tego typu watki ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mówienie prawdy bywa czasem zgubne. Oczywistością jest, że kłamstwo ma krótkie nogi i mówienie nieprawdy w sprawach tak oczywistych jak nasze umiejętności nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lecz pewne niedomówienia czy ,,ulepszenia" rzeczywistości bywają bardzo pomocne. Na przykład w kwestii naszych wad, mocnych cech. Mnie kiedyś pytano jak długo wytrzymam dojeżdżając do pracy (była to praca w innym mieście) pociągiem i dano mi jasno do zrozumienia, że nie chcą kogoś kto dojeżdża. Skłamałam wtedy. Powiedziałam, że właśnie robie kurs na prawo jazdy (wtedy jeszcze nie robiłam i nawet nie zamierzałam). Dzięki temu dostałam tą pracę. Gdy mnie po jakimś czasie ktoś zapytał o ten kurs ja już dawno miałam przygotowaną bystrą odpowiedź. Sytuacji, gdy kłamstwo na rozmowach popłaca może być dużo. Oczywiście każde powinno być uważnie przez nas przemyślane.
![]() |
#84 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powstają takie wątki, ponieważ dziewczyny nie mogą znaleźć pracy bo nie koloryzują w CV i na rozmowach? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() I dla mnie to raczej smutne, że toczy się "walka" o pracę. Takie trochę "po trupach do celu"... A później wielki powód do dumy - pokonałam ją, dostałam pracę bo zmyśliłam to i tamto. ![]() ![]()
Wciąż uczę się żyć na własnej skórze i płacę jak umiem ten dziwny rachunek. Edytowane przez maupiatqa Czas edycji: 2010-02-15 o 01:28 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak na moje oko to nikt tu się jeszcze nie kłóci. A nawet się nie zanosi. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W wielu wątkach widzę odpowiedzi "a po co ten wątek?". A po jajco! ![]()
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wiele razy już napisałam, że po co te pytania-"a po co ten wątek"??? To jest nie na temat. Nie uważam się za "sierotę życiową", jak ktoś tak uważa bezrobotnych to ja dziękuje, niech lepiej zostawi sobie takie komentarze ![]() Podsumowując maupiatqa zgadzam się z Tobą w 100% ![]() ![]() ![]() ![]() Widać te same priorytety ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
ufff to się lekkie zamieszanie zrobiło....uwaga, to miał być kulturalny wątek, bo zaraz Stokrotka będzie interweniować...
co do koloryzowania w CV i kłamstw na rozmowach....hmmmm? 1. moje CV; nie ma kłamstw, ale podkreśliłam te tzw. mocne strony, a to co nie jest powodem do dumy odpusciłam...i to chyba nie jest jakies nieetyczne, 2. Rozmowy; Nigdy nie umiałam kłamać więc nie próbowałam. Niestety nie byłam na wielu, bo po wysłanych setkach cv odezwano się do mnie kilkanascie razy, najgorsze, że proponując zupełnie inne stanowiska niż w ogłoszeniach...a mnie akwizycja i umowy zlecenia nie interesują, Chodziłam wyluzowana i mówiłam co myślę, tak jak jest naprawdę...i zazwyczaj proponowali mi pracę....choć to tak naprawdę kpiny a nie praca. Nie potępiam nikogo za kłamstwa na rozmowach. Pumas ma rację. Można pokolorować niektóre fakty, wiadomo, ze odnośnie umiejętności i języków to szybko wyjdzie........ale jestem zdania, ze skoro osoby rekrutujące kpią sobie z kandydatów, to dlaczego my musimy się na to godzić! Każdy robi według uznania
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiście , że to żadna radocha dostać pracę za jakieś wymysły. Ale co byś zrobiła w sytuacji, gdy okazujesz idealną kandydatką do tej pracy (o której zawsze marzyłaś) i wiesz, że zdyskwalifikuje Cię np. to, że mieszkasz w innym mieście? Poddałabyś się? Wiedząc, że byłaś najlepsza pozwoliłabyś żeby zatrudnili kogoś innego? Widzisz, w moim przypadku, który wyżej opisywałam to ja byłam najlepsza pośród reszty kandydatów. I wygrałam szczerością , uczciwością, własnymi umiejętnościami i wiedzą. Przegrałam jednak tym, że do pracy mam dalej niż inni. Czy według Ciebie postąpiłam źle i nieuczciwie mówiąc o kursie na prawo jazdy? I ja tej pracy za wymysły nie dostałam. I owszem miałam wówczas wielki powód do dumy, że pokonałam ponad 100 kontrkandydatów. Czy według Ciebie nie powinnam się wtedy cieszyć? Czy według Ciebie zdobyłam ta pracę nieuczciwie? Każdą pracę jaką dotychczas miałam zdobyłam swoją wiedzą, umiejętnościami i doświadczeniem. Każdy pracodawca, u którego dotychczas pracowałam docenił we mnie to co przez wiele lat zdobywałam. I w tym była 100% prawda, uczciwość i szczerość. Nawet mówiąc o zainteresowaniach mówiłam zawsze prawdę, ponieważ to również bardzo łatwo jest zweryfikować. Ale zdarzało się że na rozmowach pytana o pewne rzeczy mówiłam pracodawcy to co chciała usłyszeć, np. lubię bardzo pracę z dziećmi (była to praca jako pomoc przedszkolanki w okresie wakacyjnym), a prawda jest taka, że nie lubię dzieci w za dużej ilości. Czy według Ciebie powinnam powiedzieć prawdę? Inny przykład, gdy pytają mnie o plany macierzyńskie (coraz częściej się to zdarza niestety), prawda jest taka, że za jakiś rok chciałbym mieć dziecko. I oczywiście kłamie, że nie, że za młoda, że jeszcze długo nie. Czy może powinnam powiedzieć prawdę i olać tego pracodawcę, bo jest zwykłym chamem, że pyta o takie rzeczy? Widzisz, ja każdą pracę zdobywam własnymi kwalifikacjami, nie mówię prawdy jedynie w takich kwestiach jak powyższe. I jeżeli w takiej sytuacji dostaję pracę, to wg. Ciebie zdobyłam ją nieuczciwie? Naopowiadałam bajeczek? I nie powinnam dostać tej pracy? Ja teraz też jestem bez pracy 7 miesięcy. Szukanie pracy to niestety walka, nie zawsze czysta. Ja uważam, że gram uczciwie. To pracodawcy, którzy zwracają uwagę na to co mniej istotne są nie w porządku. Nie w porządku są też ci, którzy kłamią w kwestii tego co potrafią, a co nie. Nieuczciwi są ci, którzy dostają pracę po znajomości. Nie traktuj mojego postu jako ataku na Ciebie. Nie miałam takiego zamiaru. Masz inne podejście od mojego (a może takie samo) i ja chciałabym jedynie Cię zrozumieć. Napisz proszę szczerze co myślisz o tym co napisałam.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.