![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Zwróciłyście kiedyś uwagę obcym osobom ?
Cytat:
![]() Gdyby moj syn mial ublocone buty,zrzucal produktu z pulek,wyrzucal mi rzeczy z koszyka, to napewno by w nim nie siedzial. Nie mam jednak problemu z dziecmi siedzacymi z ksiazeczka po turecku w wózku.Nawet jesli maja 6 lat.
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko widzisz.To właśnie zależy od podejścia.Bo ja wychodzę z założenia, że 6 letnie dziecko jest już na tyle duże, że można je nieco "okrzesać" nawet jeżeli idzie obok |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
No właśnie moim zdaniem jeśli ktoś wkłada dziecko do wózka w obłoconych butach to jest juz przesada, nigdy mi to aż tak nie przeszkadzało, ale teraz faktycznie wkładamy do wózków mięso np. niby w woreczkach ale zawsze tam coś się przedostanie dziecko tego dotyka potem rączki do buzi i o zatrucie nie trudno. Ale zawsze można przypilnowac lub dziecku umyć rece po wyjściu z koszyczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Byłam dziś w sklepie i oczywiście widziałam babcię z dzieckiem w wózku, nóż mi się w kieszeni otworzył, ale................
Dziecko stało potem w wózku bo chciało towar wyjąć na taśmę. Tak sobie pomyślałam: 1. Jakby się wózek przesunął to ładnie by sobie krzywdę zrobił. 2. Ok mówicie, że zakupy które wkładamy do wózków są w opakowaniach, tak oczywiście. Tylko np. kupujemy mleko w kartonie (opakowanie) wkładamy do wózka w którym dziecko było butami (kurz, piach z ulicy nie daj Boże coś gorszego) potem przychodząc do domu wkładamy do mleko do lodówki!!! Czyli cały syf też!! Nie wierzę, że to którym to nie przeszkadza, "bo zakupy są w opakowaniach" wycierają każdy karton, torebkę i inne rzeczy. Fakt że mycie wózków też pod to podciągam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
aja1 ja akurat wszystko w domu myję i przekładam do pojemników takich "domowych" (mam taki zestaw z ikei do przechowywania żywności i przekładam tam nabiał, mięso, wędliny, warzywa, owoce itd.) ale prawdę mówiąc nie dlatego, że dzieci chodzą po wózkach w butach tylko ogólnie nigdy nie wiadomo kto tego dotykał, gdzie leżało itd. Ale mleka to masz rację - nie przelewam tylko chowam w butelce.
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Wiecie co Ja na prawdę nie rozumiem jak można być tak głupim i nieodpowiedzialnym! A to powód moich nerwow : Byłam wczoraj na zakupach w markecie, upał niesamowity i co widzę, idzie taka wyrozbierana jak by z plazy prosto przyczłapała mamusia i przed sobą pcha wózek z może 2-miesięcznym maleństwem ubranym w czapeczkę i przykrytym złożonym na 4 razy kocykiem polarowym!
![]() ![]() ![]() ![]() Wkurza mnie też zachowanie starszych osób, którym zwraca się uwagę. Oburzają się one(mimo braku racji) i na dodatek potrafią zwyzywać od gówniarzy i jak można im zwracać uwagę skoro oni są starsi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A mnie się coś jeszcze przypomniało co mnie wkurza. Kiedy stoję w kolejce a ktoś się przede mną pcha na chama ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio musiałam odpowiedzieć na zwrócenie mi uwagi. Spaceruję z dzieckiem 2miesięcznym , mróz - 5 i słyszę komentarz dwóch "pań" przechodzących obok, że taki mróz a ja z dzieckim... bez przesady co za matka! Więc zapytałam grzecznie czy może mają specjalizację z neonatologii ( nie wiem czy wiedziały co to jest...), poradziłam się dokształcić i wtedy komentować ..... Kiedyś bałam się wyrazić swoje zdanie - zwłaszcza jeśli różniło się od innych, cieszę się, że te czasy minęły i teraz czuję się "bardziej" wolna.
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w ogóle to mnie wkurza traktowanie młodych matek jak jakiś kretynek - głównie przez starsze pokoleniem pań. A ja wczoraj miałam straszną ochotę zwrócić komuś uwagę. Spacerowaliśmy z małą a obok nas pan z pieskiem. Piesek zrobił wielgachną kupę a pan odwrócił głowę w drugą stronę udając, że nie widzi ... ale powiem wam, że czasem mi się już nie chce...
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-23 o 09:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Klarisa ale trzeba czasem zwracać uwagę.
A co do psów to mi się przypomniało jak ( jeszcze w ciąży7m-c) idę sobie do auta przez skwerek.(miejsce bardzo uczęszczane) I widzę jak w moją stronę biegnie ujadający kundel sporych rozmiarów. Jak był parę metrów ode mnie to słyszę jak woła go paniusia z córką u boku. Pies na szczęście zawrócił ale nie przestał ujadać. Więc ja do paniusi ,że psa ma na smycz zapiąć i założyć mu kaganiec bo jest dość agresywny. A ona na mnie żebym się nie wtrącała bo to jej pies i jeszcze nikogo nie ugryzł ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Ja raz jeden zwróciłam uwagę matce, ale chyba każdy przy zdrowych zmysłach by to zrobił, mimo że obawiałam się, czy nie oberwę za wtrącanie. Ale do rzeczy. Mamy na osiedlu park w którym są wydzielone miejsca dla załatwiania przez czworonogi swoich potrzeb. Taka piaskownica ogrodzona drewnianym płotkiem. Niestety nigdzie nie jest napisane, że to dla psów i też bym taka mądra nie była, tylko chodze tam często i nie raz widziałam jak ludzie wyprowadzaja tam psy. Otóż któregoś dnia jadę sobie z wózkiem i z daleka widze, że przy tym właśnie psim WC stoi matka a w środku siedzi dziecko i gołymi rękami grzebie w piasku. Zebrałam się na odwagę, żeby do niej podjechać i powiedzieć co to za piaskownica. Matka dziękowała mi, bo nie miała pojęcia że to dla psów...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez Amani Czas edycji: 2011-02-03 o 09:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Jakie tu drastyczne przypadki opisujecie
![]() Ja dzisiaj widziałam na przystanku autobusowym mamę z ok. 3-letnim chłopcem w wózku. Dzisiaj było strasznie zimno, niby -5, ale wiał silny wiatr i było duuużo zimniej. A chłopczyk w wózku siedział, tylko w polarkowych spodenkach, za krótkich, że widać było rajtuzki, buty nie kozaki (dużo śniegu w Rzeszowie jest, był co prawda w wózku, nie chodził pewnie), ale takie adidasy tylko, żadnego szalika ani golfa - szyja na wierzchu!, czapka za mała, kurteczka też taka lekka ![]() Aż mi się cisnęło, "nie za lekko go Pani ubrała"?, ale ugryzłam się w język i wsiadłam do autobusu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nikt nie ma prawa zwracać uwagi że dziecko jest ubrane za ciepło, za zimno, za bardzo kolorowo, zbyt czarno... Za to kiedy widzisz nieprawidłowe, złe zachowanie rodziców (np. biją dziecko, popychają...) to uważam że możesz zwrócić uwagę. W sklepie osiedlowym widziałam taką sytuację: matka, ojciec, dziewczynka. Ojciec stoi i się gapi. Matka dwadzieścia siatek i sterczy w kolejce, widać że zaraz wystrzeli. Córka biega i przekłada marchewki, sałaty, rzodkiewki, jest wszędzie... Wreszcie matka rzuca siatki, łapie córkę, potrząsa nią, wydziera się, trzyma ją za jedną rękę i rzuca z lewej na prawą jak szmacianą lalką... Dzieciak absolutnie nie wie co się dzieje. Ojciec nadal wpatrzony w sufit. Matka właśnie ma atak furii. Nikt, zupełnie nikt nie reaguje. Podeszłam do ojca i powiedziałam mu żeby natychmiast zabrał córkę na plac zabaw który jest tuż obok i pozwolił żonie spokojnie dokończyć zakupy. Spojrzał na mnie niewzruszony. Dzieciak w tym czasie zaliczał głową kolejne skrzynki. Mówię więc do niego że jeśli nie zareaguje to zadzwonię na policję. Wyszedł z dzieciakiem. Podałam babce wodę z półki, kazałam się napić, uspokoić... Płakała... Coś ją przerosło. Nie ważne. Ważne że nikt, nawet jej mąż nie reagował. A działo się coś złego.
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć. (Albert Einstein) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ech, łażenie z niemowlęciem po centrach handlowych, gdzie dziecko jest w ubraniu zimowym,a wózek opatulony jest nagminne-niestety.I niestety również jestem zdania,że zwrócenie uwagi nic nie pomoże,a może byc nawet odwrotnie-matka na przekór nam (czyli jakieś beszczelnej babie wtrącającej się w jej życie) malucha nie rozbierze.
Musi być jakiś inny sposób, może ktos powinien zrobić na ten temat jakąs kampanię w tv-tak jak sie robi,żeby zapobiec pijanym za kierownicom,czy porzucaniem zwierząt przed wakacjami. To byłby niezły pomysł.Może jak np. tatusiowie by zobaczyli z 6 razy w przerwie programu sportowego,to uświadomiliby sobie,że to jest niewłaściwe,bo mam wrażenie,że po prostu tego nie wiedza i dlatego się nie wtrącają.A wiadomo,że każda matka jest "najmądrzejsza" i tatusiowie zwykle nie wtracaja się w takie rzeczy,jak ubieranie ich dzieci. Ja to bym zrobiła ten materiał w ten sposób,żeby zawstydzić takie matki,żeby po prostu w obawie przed tym wstydem rozebrały tego malucha z tego kombinezonu-bo pewnie niewiele matek przyzna się do błedu i zrozumie,że robiiły źle |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1. matka wie najlepiej (co wiadomo nie jest prawdą) 2. dziecku jest zimno (co wiadomo nie jest prawdą) 3. matka opatula dziecko bo jemu jest zimno o czym ona wie najlepiej... ![]()
Ważne jest by nigdy nie przestać pytać. Ciekawość nie istnieje bez przyczyny. Wystarczy więc, jeśli spróbujemy zrozumieć choć trochę tej tajemnicy każdego dnia. Nigdy nie trać świętej ciekawości. Kto nie potrafi pytać nie potrafi żyć. (Albert Einstein) ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Pewnie nikt się nie weźmie za tą akcje i tak, bo to jest "mała szkodliwość czynu"
![]() Ale jakby np. centra handlowe były obwieszone takimi plakatami,może takiej jednej i drugiej mamusi zrobiłoby się głupio... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Kobieta z klasą
|
Już ktoś tutaj pisał o starszych osobach - ostatnio jedna taka starsza pani prawie wlazła mojemu synkowi na głowę, bo wg niej za długo wybierał serki. Podeszła do półki i ręką, w której trzymała torbę sięgała po towar i siłą rzeczy uderzyła torbą akurat w głowę mojego syna. Zwróciłam jej spokojnie uwagę, że mogłaby chwilkę zaczekać przecież to dziecko, więc wybór zajmuje mu więcej czasu tym bardziej, że było mnóstwo smaków i rodzajów. Nie chcielibyście zobaczyć jej reakcji i usłyszeć tego jadu w głosie. Bo jakże to , ja śmiem zwracać uwagę starszej osobie? Przecież to młodzież jest taka nie wychowana .... Dałam sobie z nią spokój, często chodzę do tego sklepu a że darła się na cały głos to wiadomo ... Ale było mi wstyd przed moim synem, bo uczę go szacunku do babci, dziadka i innych starszych osób ale także tego, że on też powinien być szanowany a on patrzył na mnie ze zdziwioną miną i pytał dlaczego ta pani tak krzyczy, przecież nic jej nie zrobiłem? I jak mam mu wytłumaczyć, że są na świecie ludzie ... hm lekko nie teges?
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Karena, miałam podobną sytuację i dylemat wychowawczy zarazem ![]()
Edytowane przez taszkin Czas edycji: 2011-02-04 o 17:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Moja matka zwróciła wczoraj uwagę kobiecie w autobusie.
![]() Dziecko w wieku 3-5 lat, bardzo rezolutna dziewczynka, która jednak nie rozumiała, że trzeba zachować pewne zasady, żeby w autobusie ustać. Trzymała się jedną ręką i coś tam gadała, pokazywała... A matka strofowała ją cały czas, że ma się trzymać, nie pokazywać, tego i srego nie robić, bo zaraz wysiądą i będzie szła na piechotę. Nikt się nie odzywał, a babsko chyba z 20 razy powtórzyło groźbę, gdy tylko dziecko jedną rękę oderwało od poręczy. W końcu przyszedł czas wysiadania, matka ją za fraki i "wysiadamy". Dziecko zgłupiało. Mała była święcie przekonana, że wysiada za karę i zaczęła strasznie płakać i zapierać się, że nie, ona już nie będzie, ona nie chce... Żal było patrzeć. Tym bardziej że matka nie zamierzała wytłumaczyć nic dziecku i zaczęła je z tego busa wyciągać. Moja matka nie wyrobiła i babę opieprzyła. ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zadomowienie
|
Mysle,ze w wielu sytuacjach powinno sie zwracac uwage
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
nic nowego nie napiszę.Sytuacja ze sklepu,rozebrana mama prowadzi ubranego po zęby 2latka,dziecko płacze więc grzecznie mówię
-nie chcę się wtrącać,ale może pani rozbierze dziecko -to sie pani nie wtranca |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
zła forma
![]() ![]() jak jesteś za grzeczny to Cię zjedzą ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Można też to osoby towarzyszącej, np głośno do swojego dziecka: "popatrz, pani sama się rozebrała a o dziecku? zapomniała!, ale z pani gapcio"
![]()
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:21.