![]() |
#61 | ||
BAN stały
|
Dot.: Allegro problem
Cytat:
Zgodnie z regulaminem Allegro, "kliknięcie" towaru jest równoznaczne z zawarciem umowy kupna - sprzedaży, od której już tak łatwo wykręcić się nie da. W ciągu 7 dni, jeżeli kupujący nie nawiąże kontaktu ze sprzedawcą i nie zapłaci, ten może wystąpić do Allegro o zwrot prowizji i wystawić negatywny komentarz. Cytat:
Od razu mówię - to nie usprawiedliwia chamskiego tonu w jakim tamten facet zwraca się do autorki wątku w swoich mejlach. A po co ? Przecież u Ciebie można kupować i nie płacić, a Ty nie masz z tym problemu. Dziwny ten apel po deklaracji, że Tobie tam wszystko pasuje. Widać masz dużo wolnego czasu i lubisz się bujać z nieodpowiedzialnymi ludźmi. Pozazdrościć. Już nie popadaj w histerię. Ma mu wytłumaczyć swoje stanowisko, powiedzieć, ze nie życzy sobie tego typu mejli i obrażania, ze swojej strony przeprosić, bo ewidentnie zrobiła facetowi świństwo i zerwać kontakt. Takie trudne ? Co to ma wspólnego z godnością kobiety, już bez przesady. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mylisz sie Sine.iro, : Cytat:
Tak jak Ci wcisna garnki w telesprzedazy, mozesz od niej odstąpić. To jest Twoje prawo jako konsumenta. Niestety jak widac malo ludzi o nim wie a jeszcze mniej uzywa.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
na drugie mam Irena
|
przesadzacie z tym świństwem, każdy kto przeczyta ten komentarz skapnie się o co chodzi
za to co wypisuje żadnego komentarza bym nie usuwała autorka ma za swoje dostała negatywa i po sprawie człowiek uczy się na błędach i tyle co ten facet niby stracił, negatyw mu się należy za te pogróżki, szkoda tylko że już dopisac tego w komentarzu nie można
![]() |
#64 | |
BAN stały
|
Cytat:
A zwrot towaru do sklepu to chyba też odstąpienie od umowy ![]() Po prostu cywilizowany człowiek pisze do sprzedawcy wyjaśnienia, przeprasza za kłopot i szuka wspólnego rozwiązania tak, żeby obie strony były zadowolone i obyło się bez negatywów - w przypadku Allegro. Tylko o to mi chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem jak mozna komukolwiek wcisnac garnki no ale idioci tez sie zdarzaja zdaje sie ze odstapienie od zakupu nie musi byc uznane szczegolnie gdy zakupu dokonuje się od osoby prywatnej. tez zdarzylo mi sie 3 takie osoby "bez pieniedzy" i szlag mnie trafia ,ze musze do nich pisac i prosic o kase za przedmiot ktory kupili,szczy bezszczelnosci po prostu ,szczeniackie zabawy :-/ oststnio trafil mi sie koles ktory chcial dac 2 razy wiecej za towar i wczesniej zakonczyc aukcji ,na drugi dzien napisal prosbe o odwolanie jego oferty bo jednak ma taki towar w domu ! a potem pretensje ze nie odpisuje co mozna bylo sprawdzic ,że nie loguje sie na allegro ,mozna bylo zadzwonic ale nie . zbesztalam kolesia i skulil ogonek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
BAN stały
|
na pewno bym mu nie dała 10 zł za nic, na zasadzie, że pan straszy, tylko jak chcesz swoją dychę, to dawaj moja płytę. Bo jeśli by oczekiwał pieniędzy ale płyty wyslac by nie zamierzał, to chyba by to była próba wyłudzenia.
I tu oczywiście dochodziłyby wtedy jeszcze koszty wysyłki. A te jego posty to aż nie wiadomo ( ![]() A prowizji od 10 zl jeśli to jest bodajże 3 % bo nie pamiętam to byłoby jakieś 30 gr. Inna sprawa, że sprzedający ponoszą również koszty wystawienia aukcji, jeśli była jednoprzedmiotowa, tzn. tylko dla 1ego kupującego, to może stracić jeszcze np. 1,5 zł. I tego zdaje się, allegro już nie zwraca. Np. Jak bezprzedmiotowa, to jak dla mnie bez różnicy, nie zablokowałaś jakoś szczególnie innym możliwości zakupu na tej konkretnej stronie. Cytat:
---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- a czemu ten pan od wiadra nie zażądał badania dna czy tam innych mikro-śmikro-śladów;-), udowadniających, że jego but i wiadro weszły ze sobą w kontakt? ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-02 o 18:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napisałam mu jak było zaraz na następny dzień że przepraszam i że niestety nie będę mogła mu wpłacić tych pieniędzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kajdanki też Ciebie nikt nie zakuje, możesz być spokojna ![]() Cytat:
![]() Żeby udzielać takich porad, to warto by się jeszcze orientowac, co z czym połączyć ![]() Na allegro się nie znam, nie handluje, nie sprzedaję, więc nie doradzę ![]() Wiem tylko, że rozsądny człowiek MYŚLI, zanim kliknie, a nie na odwrót. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Twierdzisz, że nie MYŚLĘ? \ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
DOMator
|
Pomijając lekkomyślne kliknięcie na aukcji bez upewnienia się, że autorkę stać w danym momencie na zakup, to reakcja sprzedającego jest mówiąc delikatnie "niestandardowa", a mówiąc wprost użył gróźb, które są karalne. W tym przypadku o ile sprawę umowy sprzedaży reguluje kodeks cywilny, to pogróżki i straszenie podpadają pod kodeks karny. I to autorka wątku jeśli czuje się zastraszona groźbami powinna pójść z tym na policję. W końcu nie wiadomo na jakiego wariata trafiła, a facet w mailu od allegro dostał na tacy jej nazwisko i adres. Normalni ludzie korzystają z tych danych do wysłania paczki, a nienormalni mogą wykorzystać do dalszego zastraszania - w końcu nie wiadomo co siedzi w głowie takiego furiata.
Gdyby się okazało, że facet nie zrezygnuje i wyśle kolejne maile domagając się kasy, to odpisz mu krótko, że albo odpuści wyłudzanie pieniędzy i straszenie, albo to ty idziesz na policję. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Przestan
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |||
BAN stały
|
Cytat:
Teraz twierdzi, że tak. OK, niech będzie, że to prawda. Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie to dwie strony są siebie warte.
Jedna klika dla relaksu, przy czym po kliknięciu uświadamia sobie brak pieniędzy, druga wykłóca się dla relaksu. A wszytko rozchodzi się o 10 złotych. I spoko maroko - kazdy miał swoją chwilę rozrywki, negi rozdane po równo.
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na przyszłość może obie strony będą miały nauczkę
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
śliczny.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-02 o 22:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Wy lubicie w sposób lekko mówiąc niemiły dawać do odczucia człowiekowi jakim to zerem jest, brawo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
BAN stały
|
nikt tu nie dał nic takiego Tobie odczuć i tak jak wcześniej pisałaś - na pewno nikt nie napisał, że jesteś głupia. Jest różnica między zdaniem "Jesteś głupia" a "Twoje zachowanie jest głupie" czy "Zachowujesz się głupio"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
No pewnie, jakby mnie facet nachodził i dręczył to byście go poparły
![]() Temat do zamknięcia... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nikt tutaj zachowania tego faceta nie popiera ale tak samo nikt nie poprze ciebie i wystawiania odwetowego negatywa wtedy jeszcze niewiennemu sprzedawcy (bo ja mu wystawiałaś negatywa to nie był niczemu winien, dopiero na to "źle" zareagował..)
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
BAN stały
|
Cytat:
Konstruktywną krytykę się przyjmuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zadomowienie
|
Konsekwencje poniosłam więc nie mam zamiaru 'wysłuchiwać' ,że nie myślę i że nie powinnam się brać za handel w internecie, bo nie ja jedna i nie ostatnia nie kupiłam wylicytowanego przedmiotu...
Facet mnie już nie stręczy, podejrzewam że to jakiś gówniarz piszący z konta ojca... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do pogrubionego to przepraszam, ale nie mogłam się powstrzymać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I zapewne nie pocieszy żadnego z potencjalnych sprzedających. Co się śmiejesz, może facet chciał zrekompnsować sobie utratę 10 złotych odbierając swój procent z utargu ![]()
![]() |
![]() |
#89 |
BAN stały
|
Ogólnie powiem Ci tak. Regulamin allegro wyraźnie, jeślo db pamiętam, określa, a on też powstał w oparciu o konkretne narzędzia, że - podjęłaś udział w zakupach, zawarłaś jak najbardziej wiążącą umowę. To z tego powodu np. sprzedawcy mają opcję ceny minimalnej, albo np. sami określają, od jakiej kwoty zacznie się licytacja, by np. nie musieli sprzedawać żaglówki za 3 zł, jesli tylko za tyle ktoś wylicytuje rzeczoną żaglowkę. (Nieprzekroczenie ceny minimalniej nie zobowiązuje sprzedającego do zakupu).
Awia cytuje ustawę, ale w tej ustawie w kążdym chyba punkcie pada ''poza lokalem przedsiębiorstwa'', to by, jak sądzę, znaczyło, że aby Awia miala tu rację, Twój sprzedający musiałby prowadzić sprzedaż ciągłą (mieć firmę na to czym handluje, po prostu). Spieprzyłaś niechcący sprawę tym negatywem, bo facet miał prawo go wystawić, trudno, ale wolno mu było podjąć taką decyzję- i tym jak rozumiem zogniskowałaś na sobie jego, mało przychylną dla siebie, uwagę. Nie wiem, co można Ci doradzić, poza tym, że chyba rzeczywiście powinnaś doprowadzić transakcję do końca. I powinnas zapłacić, ale też powinnaś otrzymać swoją płytę. Nie ma czegoś takiego, że Ty masz mu zapłacić 10 zł bo on tak chce, jako np. jakieś zadośćuczynienie. Chyba, że od początku jest mowa o tym, że Ty normalnie zapłacisz /płyta i wysyłka/ a on Ci wysyła towar. Ogólnie sprawa sie trochę komplikuje, bo nie myslisz racjonalnie (tzn., denerwujesz się, boisz, a prawda jest taka, że jeśli facet chciałby Ci narobić problemów, to technicznie może, bo może założyć sprawę cywilną, i doszłyby potem koszty sądowe), a i Twój przeciwnik zachowuje się, w mojej opinii, jak jakiś palant (policja razem z ich kajdankami to tutaj 'z lekka' s-f, nie mówiąc o tym, że 'dziewczynko' to on sobie może;-) mówić, moim skromnym zdaniem, np. do laski w burdelu, jeśli oboje mieliby takie życzenie, do Ciebie to co najwyżej 'proszę pani' ![]() Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-08-04 o 01:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
sine.ira
nie obrażaj mnie proszę!!! Trzeba być wyrozumiałym i tyle!!! Mówię tu o prawach konsumenta!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:22.