![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak oryginalnie poprosić o pieniądze?
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Topór chama jak mówi moja mama hehe.. Może dopisz jeszcze jeden wers np ""##A jeśli kasy nie macie -to trudno w domu zostańcie ""## Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- To w końcu stać cię czy rodzice was współfinansują??:confused :
czy tam bedzie lepiej ci? zostan tutaj zostan ze mną, pomóż mi. Edytowane przez aga24zuzia Czas edycji: 2010-08-19 o 21:55 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na dobrą sprawę to większośc ludzi wie, że mamy XXI w. i że młodzi ludzie wszystko mają skoro mieszkali razem przed ślubem - na prawdę nie ma potrzeby robienia z gości ułomnych... Jak ktoś ma - to z miłą chęcią da pieniądze... Prezenty dają Ci, których nie stać, a chcą nam cos ofiarować... Ja to widze tak: Mam przyjaciółkę - studentkę dzienną, nie zarabiającą, będącą na utrzymaniu rodziców... Jest to dla mnie ktoś bardzo ważny, kogo nie wyobrażam sobie, żeby nie było. I teraz dajmy na to ona stoi przed wyborem: 1) iść na wesele, kupić mi komplet filiżanek za 50zł i szczerze życzyć mi szczęścia 2) powiedzieć, że bardzo jej przykro ale jedzie na 99 urodziny babci na drugi koniec kraju, bo nie może jej sprawić przykrości i na weselu nie będzie (czytaj: nie mam żeby włożyć conajmniej 200zł w kopertę, a 50zł to wstyd) Pisząc takie głupoty na zaproszeniach niektórych gości po prostu nie zobaczymy - pytanie: czy pieniądze są tego warte??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Ja dostałam ostatnio zaproszenie a w nim dodatkowa karteczka z wierszykiem. Dokładnie nie pamiętam jak brzmiał coś w deseń, że miło by było gdyby dać kase, dozucic sie do ich mieszkania - ale wierszyk subtelnie ubrany ;P
Ale i tak na swoim ślubie nie będę chciała dawać komuś do zrozumienia, że chce pieniążki ![]() ![]()
![]() |
#65 |
Raczkowanie
|
każdy ma prawo do własnego zdania, więc i ja się wypowiem:
ja na swich zaproszenicha napisałam 2 wierszyki- o kopercie i totku zamiast kwiatów powiem szczerze, że do głowy mi nie przyszło, że to foux pas (tak to się chyba pisze ![]() ja nie żałuję. z TZ mamy własne mieszkanie i całe wyposażenie. tylko ze świadkami i moimi siostrami ustalilismy, że kupuja nam extra elegancką zastawę na 18 osób (mamy duuuużą rodzinę) bo własnie tego nam brakuje. nie chcę mieć 5 żelazek!!! ![]() ![]() co do kwiatów: samochód kwiatów to zarówno kłopot dla nas jak i dla gości, a i koszt większy niż totek ![]() a jak ktoś przyniesie prezent lub mało w kopercie- też się nie obrażę ![]() a co do pamiatek- to fakt, że fajnie jakby coś zostało, ale są przecież kartki z życzeniami itp ![]() no i my będziemy mieć zastawę ![]() co do zawartości koperty: ja i tz pracujemy, więc mamy stabilność finansową, więc dajemy zawsze 500zł (chyba, że drużbujemy itp) + totka/wino lub co młodzi chcą. aaa!!! dam Wam przykład: moja znajoma dostała 2 kieliszki Swarowsky uwaga za 1500ZŁ!!!!! ZA KOMPLET!!!! (i stoją w szafce bo boją się, że zbiją ![]() ![]() ![]() iwona Edytowane przez iwonap79 Czas edycji: 2010-08-20 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
My na kazde wesele, na ktore jestesmy proszeni dajemy do koperty tyle, zeby mniej wiecej "zwrocilo sie " za miejsce.
Niestety czasy sa takie, ze nie kazdego stac na wyprawienie wesela. Prawie kazda z Was pisze tutaj, ze chce miec tylko najblizszych na weselu, ktorzy uczcza z Wami ten dzien. Ja tez tego chce, tylko, ze moja rodzina i rodzina TŻ sa naprawde spore. Prawie z kazdym utzymujemy kontakt i nie chcemy, zeby ktos poczul sie urazony dlatego, ze nie bedzie nas stac, zeby go zaprosic. Tym bardziej, ze mieszkamy teraz za granica i okazje, zeby z kazdym sie spotkac sa teraz ograniczone. nie kazdy teraz na starcie ma swoje mieszkanie, w dodatku wyposaznoe i wgole. Nie dziwi mnie fakt prosby o pieniazki. my mamy mieszkanie. Dostalismy je od mojch Dziadkow. Pomimo tego chcemy zamiast prezentow dostac pieniazki. Wtedy mozemy przeznaczyc je na taki cel, jaki bysmy chcieli. Wydaje mi sie, ze kazdy z gosci bylby bardziej zadowolony wiedzac, ze jego "prezent" w kopercie bardziej sie przydal, niz cos nietrafionego. I jeszcze jedna prosba do wszystkich dziewczyn ! Nie obrazajmy jedna drugiej za wypowiedzi ! Kazda ma prawo do swojego zdania i napisania go tutaj. Sa gusta i gusciki ![]() ![]() ![]() Naprawde, dziewczyny .. wiecej wyrozumialosci ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Rozeznanie
|
To się temat rozwinął...
![]() Nie wiem tylko czemu wszyscy uczepili się tak tych żelazek? Czy jeśli nie damy karteczki o "znaku wodnym" to znaczy, że dostaniemy same nietrafione prezenty typu, 4 żelazka, 5 kompletów pościeli, ręczniki, obrusy i nie wiadomo co jeszcze? Tak może było 10 lat temu. Teraz większość gości daje pieniądze, bo tak im wygodniej (przynajmniej ja mam takie odczucie). Albo pytają wprost co by się nam przydało. Na weselach na których ostatnio byłam to może 1 prezent na 40 był nietrafiony. Ja mam ślub za 3 tygodnie. Żadnej karteczki o pieniądzach nie dawałam. Zapraszaliśmy gości, których znamy, lubimy, z którymi my lub nasi rodzice mają częsty kontakt, którzy wiedzą co u nas. Mieszkamy już razem ponad 2 lata i chyba goście się domyślają, że mamy żelazko ( ![]() ![]() ![]() I jeszcze jedno: karteczki o winie zamiast kwiatów dawaliśmy tylko młodym i znajomym, bo jakoś nie wyobrażam sobie mojej 80-letniej babci, która idzie do sklepu i wybiera wino ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
A z tym dawaniem pieniędzy do ręki - dawno takiego rozwalającego tekstu nie słyszałam. Czy Ty nie masz za grosz klasy i taktu? Jak można parze młodej plik banknotów do ręki wcisnąć? I może jeszcze innym gościom przez ramię zaglądacie, ile dają? Masakra... |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
hmmm
piszecie,ze proszenie o pieniadze zamiast prezentow jest nietaktowne,bo przeciez to goscie,a nie sponsorzy... ale tak z drugiej strony,ja osobiscie nie wyobrazam sobie pojscia na wesele z pusta reka i wprost niecierpie,gdy na pytanie:co Wam kupic?co Wam potrzeba?ludzie odpowiadaja: a wiesz...nic... no to co?mam kupic "nic"?! ja wychodze za maz w przyszlym roku i gdy ktos zapyta mnie co by nam sie przydalo,powiem wprost,ze prosze o pieniadze. Ja tam jestem szczera dziewucha ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
jak się nie wie co się kupić, to się daje pieniądze. Wiadomo, że Młodym się własnie one najbardziej przydadzą. Ja sama jednak uważam, ze jest to z lekka nieeleganckie tak wołać od gości kasę. Jak już dostane 4 komplety zastawy stołowej, to trudno. Przyda się, a jak nie to podaruję komplet rodzicom albo siostrze
![]()
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny bardzo to wszystko piekne co napisalyscie o tym, ze nie zaprasza sie gosci po to, by sponsororwali wesele. Ale nie oszukujmy sie - wiekszosc par mlodych ma z gory zalozone na co przeznacza kase z wesela. Przykladem jest jeden z watkow na wizazu, nie pamietam dokladnie tytulu, ale to bylo cos na zasadzie "Ile kasy dostalyscie w prezencie slubnym?".
My na swoich zaproszeniach umiescilismy jeden z takich wierszyków, przy czym nasi goscie wiedza, ze dziala to na zasadzie poddania pomyslu - jesli beda mieli ochote sprawic nam cos w prezencie, to kasa bedzie najlepszym prezentem. Mamy i takich gosci (z za granicy), ktorym na sile wmowilismy, zeby to co maja przeznczyc na prezent, przeznaczyli na podroz. Bo o wiele bardziej bedziemy sie cieszyc z ich obecnosci, niz z prezentu ktory daliby nam nie przyjezdzajac na wesele. invisible_01 chcialabym tylko zobaczyc i uslyszec ciebie i Twojego TZa po Waszym weselu - nie wierze, ze jak dostalibyscie 4 komplety poscieli, to z szerokim usmiechem na ustach komentowalibyscie "O jaka sliczna posciel, cudownie!". Raczej po drugim odpakowanym prezencie stwierdzilibyscie "I po co nam tyle poscieli?!". A druga rzecz - nie mów, ze jak kogos nie stac na wesele to niech nie robi, bo kazdy chce miec chociaz male przyjecie weselne, a nie tylko z Kosciola do domu i koniec. Wg mnie wiekszym brakiem elegancji i taktu jest wypowiedz w takim tonie, tym bardziej, ze jest ona skierowana do osoby,ktorej sie nie zna. P.S. Wybaczcie brak kropek i kresek - to nie lenistwo, ale brak polskich liter w komputerze ![]()
![]() Edytowane przez Elinka25 Czas edycji: 2010-08-26 o 16:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
brawo guuma ![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- Cytat:
![]() ![]() W sobote brała ślub moja siostra, gdy dwie osoby pytały co chciałaby dostać, mówiła, że ręczniki, kiedy otworzyła wszytskie prezenty okazało się, że ma 10 kompletów ręczników. Włącznie z tymi, które dostała od mamy to razem 13, sam powiedzcie, bo moim zdaniem słusznie nie potrafiła wykrzesać z siebie wielkiej radości ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
sosenka26 ja tez cenie szczerosc ponad wszystko. Tak jak napisala guuma - jesli ktos mnie pyta co chce dostac w prezencie, to po co mam mowic "nic" skoro i tak wiem, ze dana osoba da ten prezent, tak czy siak (obojetnie czy to w formie pieniedzy czy innego upominku). Wiec mowiac konkretnie z czego zrobie najlepszy uzytek, ulatwiam zycie sobie i innym. Nie oszukujmy sie, slub jest taka okazja, ze kazdy sie poczuwa do prezentow.
W innych wypadkach, jesli ktos mnie pyta co mi kupic (czyli sam nie ma koncepcji) a ja sama nie wiem, to mowie, np. kwiatka, wino, kosmetyk albo inny drobiazg. U mnie w pracy zawsze zrzucamy sie na prezent jak ktos ma urodziny i oficjalnie pytamy kogos czy chcialby cos konkretnego, czasami ktos woli gotowke bo akurat jedzie na wakacje i przyda mu sie kazda ilosc. Mnie taka sytuacja pasuje, bo o wiele bardziej przyda sie, np. talon do wybranego sklepu z ciuchami niz kupiona na sile jakas smieszna figurka. Tym bardziej, ze sa to osoby, z ktorymi nie przyjaznie sie blisko poza praca i one nie znaja mojego gustu, ani tego co lubie, wiec skad moga wiedziec co mi kupic. Tak samo zreszta w przypadku slubu - z reka na sercu niech kazda "taktowna" policzy z iloma osobami z wesela utrzymuje regularny kontakt. Zaprasza sie ich na wesele, "bo wypada". A jak bedziecie chcialy sie posmiac i zobaczyc co z taktu i elegancji zostaje po slubie, to poczytajcie ten watek https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=209023 ![]()
![]() Edytowane przez Elinka25 Czas edycji: 2010-08-27 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
wiadomo-gdy ktos pyta co sie chce dostac to wtedy sie po prostu mowi:pieniadze, recnziki czy mikser
![]() bardziej chodzilo mi o sytuacje, w ktorej dajemy zapro a dana osoba/rodzina NIE pyta sie co chcemy. i wtedy ciezko byloby mi wyskoczyc z tekstem:sluchajcie jak cos to kasa,nie? moim zdaniem nie da sie "oryginalnie" poprosic o pieniadze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Moje wesele za dwa lata, ale juz tez sama nie wiem co zrobimy. Moze i wierszyka nie damy, ale jak ktos bedzie sie pytal co chcemy, to powiemy grzecznie, ze piezniazki. Zreszta pewnie i tak sie wiesc po rodzince rozniesie, ze wolimy pieniazki.
I dodam tylko, zeby mnie zaraz tu nie zlinczowali ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiadomo,ze w troche innej sytuacji s apary,ktory juz mieszkaja razem w swoich M-3 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 | ||||||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cos mi się wydaje,że przesadzasz z odbiorem treści zaproszenia... Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
W końcu mogę wręczyć pieniądze lub kupić i podarować prezent.. A jesli dostaje z zaproszeniem taki kupon z wierszykiem jestem zadowolona, że nie muszę sie główkować co kupić w prezencie i nigdy nie pomyślałam, że to nietaktowne. Wracając do tematu wątku tutaj jest jakaś stronka z wierszykami które mozna zamieścic w zaproszeniu http://wesele.plock.pl/slub-8.html
Mam jeszcze czas żeby być grzeczną dziewczynką ![]() Zdeklarowana kociara ![]() Edytowane przez Angel Eyes Czas edycji: 2010-08-29 o 16:21 Powód: dodanie linka |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Popieram ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Można kupić zaproszenia, na których już są wypisane takie wierszyki. Wybór jest duży i są dostępne w praktycznie każdej księgarni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do kredytu na wesele, to uwierz,ze nie trzeba brac ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Zupełnie przypadkowo "weszłam" na ten wątek, ale bardzo mnie zaciekawił i przeczytałam cały.
Moim zdaniem wierszyki o tym, że para młoda woli otrzymać pieniądze nie zmuszają gości do dania kasy, tylko sugerują co młodzi by woleli. Nie widzę w tym nic zdrożnego. Zresztą i tak większość z Was dałaby pieniądze, więc tym bardziej są trafione. Jeśli ktoś woli dać prezent, to i tak go da. Jednak jeśli ktoś ma wybór, to taki wierszyk przechyli szalę. Pisanie, że taki wierszyk jest chamski jest dla mnie śmieszne. Jak dla mnie większym nietaktem jest przyjście na wesele bez prezentu lub koperty. W dzisiejszych czasach każdy wie jakie są koszty wesela i ja nie poszłabym na wesele z pustymi rękami. Takie jest moje zdanie. Uważam też, że napisanie iż liczą się tylko goście i mogą nie przynosić prezentów wystarczy, aby byli jest nieszczere. Myślę, że każdy liczy na to, iż coś jednak dostanie na nową drogę życia, tylko nie każdy się do tego przyzna.....
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
ale ja tu nie piszę o rozdawaniu komu popadnie. Ani tym bardziej o sprzedaży. Jest to niezbyt eleganckie, ale dla przykładu niech już będą te żelazka. Co miałabym zrobić z 5? mieć jedno na każdy dzień tygodnia? Nie byłam w takie sytuacji, więc trudno mi się wypowiadać na ten temat. Na razie mogę sobie tylko gdybać. Może znalazłabym jakieś inne wyjście z takiej sytuacji.
![]() |
#86 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- Cytat:
Nie rozumiem podejścia typu: gośc ma prawo wybrać, a młodzi powinni się cieszyć, że dostali 3 żelazka, bo gośc przecież nie ma obowiązku kupowac prezentu:/ Bezsens. Ciekawe co mają zrobić z 3 żelazkami? Oddać? Według mnie, tak jak wspomniałaś, nadmiana, że będziemy się cieszyć z papierka ze znakiem wodnym jest grzeczna i nie jest nietaktem, a jeśli młodzi z tych pieniędzy wyjadą w podróż poślubną będą przecież wspominać, że to dzięki gościom są na wycieczce. Znalazłam 2 wierszyki, które faktycznie są mega chamskie Droga ciotko, Podejrzewamy, że jesteś idiotką, więc podpowiedzą Ci młodzi, że bez prezentu się nie przychodzi. Powiemy Ci też bez ściemy, że jedynie kasę od Ciebie przyjmiemy. Z innym prezentem w dłoni wściekły pies Cię pogoni. już niedługo jest wesele potrzeb różnych mamy wiele więc prosimy drodzy goście już od dzisiaj rana pośćcie kasę skrzętnie odkładajcie na nic już nie wydawajcie nam się przyda każdy grosik nie musimy chyba prosić?
Never never never give up ! Winston Churchill Edytowane przez Foxy89 Czas edycji: 2011-10-13 o 13:19 Powód: dopis |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak kogoś się zaprasza jako gościa , to po to, żeby z nim uczcić ten dzień, a nie jeszcze wymagać, jaki prezent ma przynieść. Tym bardziej, że naprawdę nie wszystkich na te prezenty stać, np. niezarabiające koleżanki, starsze panie żyjące ze skromnej emerytury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie, nie traktuję wesela jak okazji do zarobienia, ponieważ jak miałabym liczyć na zwrot kosztów to grubo bym się przeliczyła i doskonale o tym wiesz ![]() Jeszcze powiedz mi, że Twoi goście mogą w ogóle nie przynosić prezentów, bo liczy się tylko ich obecność. Ja tak nie powiem, bo nie jestem hipokrytą. Zdaję sobie sprawę, że nie każdego stać na prezent, ale chociażby wino i kwiaty nie sprawią, że ktoś szczególnie zbiednieje a Młodym będzie miło. Nie wyobrażam sobie przyjść z pustymi rękami. A wracając do chamstwa i nietaktu oskarżanie kogoś o chęć zarobku na weselu z pewnością zalicza się do tych cech. Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niektóre wierszyki faktycznie są chamskie i prostackie, ale są też takie, które delikatnie zaznaczają, że JEŚLI goście mają problem z wyborem prezentu, to mogą po prostu dać pieniądze.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:01.