|
|
#61 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ekonomia - opinie.
Cytat:
Chociaż po polszemu jest to trochę z 4 liter, prościej jest się z CIMA uczyć, no ale full pakiet czyli kurs + egzamin = certyfikat to bardzo droga impreza, kilkanaście tysięcy zł musi pójść, co nie zmienia faktu, że z papierem typu CIMA, CFA itd. nie da się być bezrobotnym czy pracować za niskie pieniążki. Chociaż to i tak zazwyczaj finansuje korpo, chociaż czy takie np. Big4 to wątpię - to jest nadal takie level 2 czy nawet level 3 korpo. Ale ogólnie to cóż - jak mówiłem, IMO lepiej wybrać studia typu "Analityka Gospodarcza", albo 'Ekonometria" - przetrzepią hardcorowo z matematyki i statystyki, dodatkowo dojdzie rachunek prawdopodobieństwa oraz szalenie przydatna "logika" ( przedmiot ) czy obsługa pakietów matematyczno-statystycznych ( SAS, SAP, Program R., Matlab, Mathematica itd. ) + bazy danych, czy nawet coś z programowania (c#) oraz obiektowego (uml), optymalizacje komputerowe też fajna sprawa. I to raz, dwa się robi - przydatniejsze niż kucie miliona rzeczy IMO, a z ekonomii/finansów/rachunkowości i tak jest wystarczająco dużo rzeczy wyłożone. Robić można wszystko to co po FiRze + lepsze podstawy do analityki wszelakiej, no i rozwija to logiczne myślenie, nie bez powodu "matematyka królowa wszystkich nauk". ![]() Ale z tym, że przerabianie IFRS się nie przydaje to się absolutnie nie zgodzę, to trzeba trochę robić żeby się w tym pewnie czuć, w Big4 nie Big4 w pół roku się tego nie nauczysz. Z tymi "nie-ekonomiczny" to różnie, niby taki trader może być po socjologii, ale infa stanowiska to hmm...chociaż też zależy od korpo - w takim McK to pewnie nie ma najmniejszego znaczenia. Cytat:
Cytat:
Jak sprawdzałem ten program kierunków zamawianych UŁ - "AG" ( na które zresztą dostali 10 mln. dofinansowania huh... ) to 50% staży jest w Łodzi...a kolejne 50% w Warszawie. Studiowanie w Łodzi żeby potem pracować w Warszawie to całkiem niezłe wyjście - edukacja dobra, miasto tak tanie, że taniej się już nie da, no i na staże może też śmigać do Warszawy. Ale to też zależy od kierunku. ![]() Na AG czy IiE ewentualnie Matematykę Finansową / Aktuariat - Łódź to całkiem niezła opcja, sporo idzie znaleźć ofert typu GuS lub pokrewne, do banku czy korpo na analizy idzie też pokombinować. Swoją drogą to AG w Łodzi jest najlepsze w kraju - nawet SGH wymięka, słyszałem od gościa z branży, że zna właśnie ludzi po UŁ na takich kierunkach - teraz modelują z BO transakcje dla Lotosu itd. - ogólnie mówiąc perełki, czyli hardcorowy model z tysiącem zmiennych, da się na tym zarobić chociaż aż tak często się to nie zdarza, dlatego ludzie też uciekają do WaWy i potem branże typu bankowość inwestycyjna czy doradztwo, chociaż w Łodzi też pewnie idzie coś tam znaleźć. Ogółem tu możesz mieć racje - stricte pod FiR Łódź może nie jest jakaś super, ale te bardziej matematyczne rzeczy, czy zupełnie inne bajki - telekomunikacja, informatyka, ogółem też inżynierskie sprawy - Łódź jest ok, wystarczy sobie zobaczyć ile tam jest rozlokowanych zagranicznych korpo z produkcją - np. tam jest nawet największa na świecie produkcja Gillette. No a z tych bardziej "Firowych" rzeczy zostaje mBank czy "Infosys", w tym 1 na infolinii może niefajnie być, ale dyrektor oddziału or smth. ^ Tak czy siak - z pracą w Łodzi jest różnie ( ciekawe też jak miasto będzie się rozwijać w przyszłości, bo są 2 skrajne prognozy na to miasto - jedna bardzo dobra, a druga tragiczna ), ale są niskie koszty życia, do studiowania fajne warunki no i jest najbliżej WaWy z wszystkich miast - więc można tam śmignąć po studiach. Ja sam mam plan, aby się przenieść na mgr. na SGH (a jestem z Katowic), prawdopodobnie na zaoczne bo chciałbym już robotę mieć, ale się zobaczy. ^
|
|
|
#62 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a wraz z wyższymi stanowiskami firma będzie organizować różne szkolenia, kursy, fundować certyfikaty. to czego się uczyłeś w szkole naprawdę nie będzie mieć żadnego znaczenia. Cytat:
a big4 to dla mnie level 1 jeśli chodzi o szybkie i intensywne zdobywanie wiedzy. dla mnie to taka przedpremiera pracy, którą planuje wykonywać w przyszłości - tyle wiedzy ile w big4 nie wyciągnę nigdzie indziej. zresztą widzę to po znajomych, którzy odchodzą po 2-4 latach w big4 do innych firm na takie stanowiska, na które normalnie musieliby się piąć latami. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
duże korporacje mają często założenie, że osoba, którą zatrudnili nie ma żadnej wiedzy merytorycznej (chociaż często ma i to dużą), ale ma wielki potencjał i jest bardzo zdolna. same stawiają sobie za cel wyszkolenie jej. Cytat:
dobra, generalnie powiem Ci, że masz większą wiedzę niż przeciętny maturzysta, ale wciąż posiadasz wiele błędnych przekonań. coś tam gdzieś przeczytałeś, zasłyszałeś, ale czasami mijasz się z prawdą. naprawdę polecam poczekać te 5 lat i przekonać się na własnej skórze (i skórze znajomych ) jak wygląda rzeczywistość na rynku pracy. ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- Cytat:
Edytowane przez 201607280909 Czas edycji: 2013-07-10 o 18:11 |
|||||||
|
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
Można wiedzieć w jakim dziale jesteś?Jesteś na praktykach czy jako A1? Fajnie się dowiedzieć czegoś ciekawego o pracy w BIG 4
.
|
|
|
|
|
#65 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#66 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() sylabusy były w usosie, do którego nie mam już dostępu. wykaz przedmiotów jest na stronie (wne uw), z tym, że w tym roku zaszły jakieś zmiany w programie. |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Co sądzicie o kierunku studiów Ekonomia?
Jestem już na 3 roku takich studiów, ale zastanawiam się czy nie tracę czasu. Studia zaczęłam dwa lata po liceum, więc mam już 24 lata, a przede mną jeszcze 2 lata studiów. Zastanawiam się czy nie powinnam już normalnie pracować i sama się utrzymywać, gdyż słyszałam, że po Ekonomii trudno o pracę. Czy są tu osoby, które ukończyły ten kierunek i powiedzą jak to jest z pracą po nim? I czy nie tracę czasu? Zależy mi, aby na studiach czegoś się nauczyć i podoba mi się ten kierunek.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co sądzicie o kierunku studiów Ekonomia?
Spokojnie możesz jeszcze te 2 lata postudiować. Z licencjatem na rynku pracy jest ciężko, bywa, że z magisterką absolwent szuka pracy 2 lata.
Jeśli już studiujesz ekonomię to może warto to studiami 2 stopnia zawęzić np. do rachunkowości, tak żebyś w razie potrzeby mogła np. założyć własną działalność? |
|
|
|
|
#69 |
|
Zadomowienie
|
Tez proponuje zawezic zainteresowania, sprzedaż rachunkowość, bankowość, ubezpieczenia - jest dużo dróg po eko
zamiast pytać sie nas bezsensownie czy jest po tym praca idź na praktyki do banku, biura rachunkowego. Napewno na 3 roku nie masz już tyle zajęć i da sie wygospodarować parę godzin w tygodniu. Wysyłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk 2 ---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:59 ---------- Póki jesteś finansowana przez rodziców chodź na kursy ucz sie języków i postaraj sie znaleźć swoją niszę w której będziesz czuć sie dobrze. Wysyłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk 2
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
Na finanse i rachunkowość właśnie zamierzam iść po licencjacie, ale wolałabym dzienne, a nie wiem czy się dostanę, bo na mojej uczelni takiego kierunku nie ma.
A praktyki w banku miałam w wakacje przez miesiąc, obowiązkowe, ale za wiele się na nich nie nauczyłam, tylko robienia porządków w papierach i kserowania. |
|
|
|
|
#71 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysyłane z mojego HTC Desire C za pomocą Tapatalk 2
|
|
|
#72 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Rzadko kiedy kierunek jest dobry sam z siebie, to zależy od uczelni, programu, dostępnych specjalizacji. Jeśli chodzi o dobre warszawskie uczelnie (UW, SGH), to nikt po dobrej specjalizacji nie ma problemu ze znalezieniem niezłej pracy. Przy czym niezła specjalizacja to zwykle specjalizacja w kierunku ekonometrii lub finansów. Po ekonomii sektora publicznego, czy jakichś integracjach europejskich tak wesoło raczej nie jest.
|
|
|
#73 |
|
Raczkowanie
|
Mam specjalizację, ale studiuję na uczelni przyrodniczej i specjalizacja jest tylko jedna: ekonomika gospodarki żywnościowej.
A szukać pracy w zawodzie zamierzam, ale to na studiach magisterskich. |
|
|
|
|
#74 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A czemu poszłaś później na studia(jeśli można wiedzieć oczywiście)? ![]() Pracowałaś już gdzieś może?
|
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
Przez pierwsze pół roku byłam na innych studiach, później trochę pracowałam, ale nie była to żadna ambitna praca i chodziłam też do szkoły policealnej.
|
|
|
|
|
#76 |
|
Przyczajenie
|
Ekonomia
Hej.
W tym roku zdaję maturę i chciałabym studiować ekonomię, jako specjalizację wybrać rachunkowość i finanse, ponieważ w przyszłości chciałabym pracować jako księgowa. Jestem na profilu biologiczno-chemicznym i nie zdaję rozszerzonej matury z matematyki. Tutaj rodzi się moje pytanie - czy mam szansę dostać się na dość dobrą uczelnię z podstawową matematyką? Oraz drugie pytanie - jakie uczelnie, gdzie można studiować ekonomię polecacie? Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
#77 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Ekonomia
Cytat:
Nie wiem, skąd u Ciebie ten pomysł brania się za kierunki ekonomiczne z maturą podstawową z matmy, ale chyba najpierw się czyta o wymaganiach na kierunkach i na tej podstawie wybiera maturę
|
|
|
#78 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez syriusz2008 Czas edycji: 2015-04-06 o 22:29 |
|
|
|
|
|
#79 |
|
Zakorzenienie
|
Dużo różnią się przedmioty na lepszych uczelniach od tych trochę gorszych?
Bo ja nie miałam ani algebry, ani rachunku statystycznego. Matematyla była łatwa, na ekonkmetri wystarczyło umiec program obsługiwać a na analizie ekonomicznej wystarczyło znać wzory i intepretacje
|
|
#80 | ||
|
Zadomowienie
|
Tak, różnią się znacząco. Trochę sobie nie wyobrażam, jak można ekonometrię mieć bez algebry
Na ekonometrii na UW musisz znać po prostu cały podręcznik, wszystkie wyprowadzenia i to samo jest ze wszystkimi kluczowymi przedmiotami - z samą znajomością wzorów i interpretacji nie ma szans nawet na 3.Cytat:
---------- Dopisano o 23:15 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
|
|
|
#81 |
|
Raczkowanie
|
Moja koleżanka spokojnie sobie radzi z dwoma kierunkami naraz - prawem i ekonomią - po klasie humanistycznej, dosyć dobra z matmy jest. Bez przesady, znam mnóstwo osób na ekonomii po humanie, może nie na topowych uczelniach, ale na dobrych już na pewno...
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:39 ---------- Poprzedni post napisano o 23:37 ---------- A na jakiej uczelni Twoja koleżanka studiuje ekonomię? |
|
|
|
|
|
#83 |
|
Zadomowienie
|
Pracuję w zawodzie, rekrutuję innych ekonomistów i cóż, poziom "dobrych" uczelni w Polsce jest tak wysoki, że ludzi jakkolwiek ogarniających zaawansowaną analizę danych i ekonometrię można szukać na TRZECH uczelniach w tym kraju: UW, SGH, UŁ. Znalezienie dobrego analityka na rynku w czasie poniżej 6 m-cy graniczy z cudem a przecież tylu jest absolwentów "dobrych" uczelni...
Tylko, że statystyczny absolwent ekonomii ma problemy z podstawowymi funkcjami Excela. Tak więc rynek sobie, uczelnie sobie, ale ważne, że humaniści sobie radzą na ekonomii Z drugiej strony nie ich wina, że uczą się jakichś śmiesznych rzeczy przez 3 czy 5 lat a potem na rozmowie okazuje się, że nie potrafią dosłownie nic.
|
|
#84 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#85 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) to słabe rozwiązanie, bo rekrutacja do innej firmy jest w takim wypadku ciężką sprawą - przez x lat zajmujesz się finansami w bardzo specyficzny dla danej firmy sposób, ale nie masz żadnego szerszego spojrzenia ani wiedzy w tym zakresie.
|
|
|
#86 |
|
Raczkowanie
|
Hmmm... nie zgadzam sie w zupelnosci co do opinii o matematyce!!! studiuje ekonomie na uł, z matury podstawowej z matmy mialam 54%, matme mialam na I roku przez dwa semestry(na I 30+30, na II 15+15) i jakos kolokwia pozaliczalam tak, ze na koniec wyszlo mi 3+. fakt, siedzialam nad matma cale niedziele po kilka h(bylo naprawde duzo zadawanej pracy domowej, ale daje to swoje skutki), ale wydaje mi sie, ze dla chcacego nic trudnego. Jednak uł nie polecam, specjalnosci z dupy za przeproszeniem... bo co niby mozna robic po 'ekonomice i finansowaniu dzial. gosp' czy innych'inwestycjach kapitalowych' konczac na 'kierowaniu mala i srednia firma'? polecam taki uniwerek, najlepiej ekonomiczny, na ktorym sa konkretne specjalnosci.
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma czegoś takiego, jak podział na ekonomię z aparatem matematycznym i ekonomię bez aparatu matematycznego. Na porządnie prowadzonym kierunku ekonomicznym absolwent każdego kierunku powinien znać solidne podstawy matematyki i zastosowań matematycznych w ekonomii, bo dzisiaj ekonomia bez matematyki nie istnieje. I specjalista od ekonomii międzynarodowej i ekonomista od przedsiębiorczości i finansista i ekonometryk muszą potrafić modelować procesy, wiadomo, że ekonometryk musi to robić na wyższym poziomie, ale podstawy musi mieć każdy. No niestety w Polsce ekonomia jest na żenującym poziomie, włączając w to tzw. "publikacje" przeróżnych profesorów i to ma potem przełożenie na biznes.
|
|
|
#89 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Studia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:27.

.

Z drugiej strony nie ich wina, że uczą się jakichś śmiesznych rzeczy przez 3 czy 5 lat a potem na rozmowie okazuje się, że nie potrafią dosłownie nic.