![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Studentki EKONOMII :) - opinie o kierunku, perspektywy
Witajcie
Od tego roku zaczynam studiowac ekonomię, chcialabym poczytac conieco na temat waszych opinii o przedmiotach (jakie przedmioty są trudne, jakie łatwe itd ) , które miałyscie na studiach oraz jaką pracę dostałyście po skończeniu ekonomii. ![]() Łączmy się ![]()
![]() |
#2 |
BAN stały
|
Dot.: (: Studentki EKONOMII :)
skończyłam ekonomię , ciężki kierunek mnóstwo nic nie przydatnych przedmiotów które nigdy mi się do niczego nie przydały , praca po tym akwizycja, fundusze inwestycyjne, naciąganie ludzi i prowizje , nigdy z tego nie skorzystałam oczywiście , nigdy nie pracowałam w niczym z tym, związanym, teraz prowadzę własną firmę , ogólnie pięć lat jak dla mnie stracone, nawet na księgową po tym się nie nadaje iść , jakieś statystyki, matematyki, prognozowanie, nic co później się do czegoś może przydać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Na razie nie mogę się podzielić żadnymi doświadczeniami, ale być moze kiedyś zasilę grono studentek ekonomii ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
Nie trzeba jakoś świetnie umieć matmy żeby skończyć ekonomie
![]() ![]() Ja kończę za rok ten kierunek, i wydaje mi się że z pracą może być krucho.. Zresztą jak praktycznie po każdych teraz studiach magisterskich ![]() Ewa810 - obecnie na ekonometrii, czy na prognozowaniu już się nie liczy ręcznie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
dziękuję za odpowiedzi
![]()
![]() |
#7 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Studiów ekonomicznych absolutnie nie traktowałabym jako przepustkę do zdobycia pracy u kogoś. Zależy mi na wiedzy, którą mogłabym wykorzystać, zakładając własną firmę. Raczej poprzestałabym na licencjacie, o ile w ogóle studia przypadłyby mi do gustu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
teraz będe na II roku, co mogę powiedzieć?
dla osoby której takie zagadnienia nie interesują, bedzie cięzko to przejść. ![]() przedmioty na pierwszym roku? matematyka, statystyka, rachunkowość, mikro, makro, msg, historia gospodarcza, systemy informacyjne, i jeszcze pare ale nie pamiętam.. ![]() a że z pracą cieżko, i tez nie jest to branża która mnie interesuje, zaczynam nowy kierunek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
ouuGlamour a jeśli można wiedzieć na jaki kierunek się wybierasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Cześć, to może ja się wypowiem. Jestem tegoroczną absolwentką ekonomii, licencjata zrobiłam z rachunkowosci i finansów oraz dodatkowo z bankowości, z kolei uzupełniające magisterskie z ekonomii menedżerskiej. Hmm z pracą to prawda ciężko, ale jakieś oferty są. Wiadomo że nie jest kolorowo, ale powiedzcie mi jakie studia sie kończy i od razu wszyscy chcą cię przyjąć do pracy... nie znam takich. Mam znajomych po automatyce i robotyce i tez mieli problemy ze znalezieniem pracy. A jeśli chodzi o przedmioty to wiadomo są prostsze i trudniejsze, ale do przeżycia. Pierwszy rok to właśnie jak już wcześniej było wspomniane: matematyka, mikroekonomia, makroekonomia, podstawy prawa, statystyka, socjologia, psychologia, w późniejszych latach filozofia, międzynarodowe stosunki gospodarcze, historia gospodarcza, ekonometria, prawo gospodarcze, finanse przedsiębiorstw, finanse samorządu terytorialnego, finanse międzynarodowe, geografia ekonomiczna i wiele innych. Nie masz się czego bać
![]() ![]() P.S. w razie jakichkolwiek pytań pisz ![]() A jeśli chodzi o prace to obecnie jej szukam, w czasie studiów już pracowałam w zawodzie, ale jak narazie to moje doświadczenie na nic mi się nie przydaje ale jestem dobrej myśli ![]() Edytowane przez Onka85 Czas edycji: 2010-08-31 o 20:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
od października zaczynam ekonomię na KULu i chętnie się czegoś dowiem
może ktoś się tam wybiera? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Hej
![]() Ja właśnie niedługo zaczynam drugi rok ekonomii. Powiem na wstępie, że trafiłam na nią przez przypadek - złożyłam a nuż się dostanę. Kompletnie mnie nie interesowała, ale sądziłam, że to opłacalny kierunek. I ... muszę przyznać, że po roku wkręciłam się ostro. Przedmioty na pierwszym roku do ogarnięcia - historia gospodarcza, geografia ekonomiczna, matematyka, TI, nauka o polityce, statystyka opisowa, analiza ekonomiczna, mikroekonomia, podstawy zarządzania, demografia ![]() A po studiach chciałabym rozkręcić własny interes. Wzięłam się dodatkowo za fotografię, może coś w mediami zawojuję- jestem dobrej myśli. Kombinować trzeba, można skończyć najbardziej opłacalny kierunek i czasami nie zawojować. To zależy od człowieka, rynku a także odrobiny szczęścia..
"Nie należy się powtarzać? Psst! | Edytowane przez naftalia1990 Czas edycji: 2010-09-01 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
angel_in_the_snow ja także zaczynam ekonomie na kulu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
w razie problemow z przedmiotami, czy mogę sie do was zwrocic o pomoc??
![]() |
#18 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() jest tu ktos z ekonomi z urz? ![]() jest jeszcze prawie miesiac do studiow i pomyslalam ze moglabym cos jeszcze powtorzyc przez ten czas ale kompletnie nie wiem co, moze doradzicie mi cos? a moze dobrym pomyslem jest znalezc jakies typowo biznesowe slownictwo po angielsku i sie nauczyc? co o tym sadzicie? Edytowane przez olkaa162 Czas edycji: 2010-09-01 o 20:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dziewczyno, proszę Cie ![]() ![]() oczywiście straszę, ale od nauki jest 9 miesięcy a nie wakacje.. ![]() co do słownictwa z ang. / nawet nie wiesz jakie poziomy angielskiego będą prowadzone u Ciebie, na jaki poziom dostaniesz się Ty. jeszcze zdąrzysz się tego nauczyć, uwierz. nie minie Cie to ![]() NADGORLIWOŚĆ GORSZA OD FASZYZMU. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Coś mi odbiło i poszłam do klasy humanistycznej,tam wiadomo były ważniejsze rzeczy niż matma... Ale na szczęście początek mam lekki na 8 przedmiotów tylko jeden jest ścisłe związany z matematyka ![]() Do tego po 4 miesiącach wakacji dziwie się osobom które nie chciałyby "coś zrobić" może dlatego że sie wyprowadzam do całkiem innego miasta i juz nie moge sie doczekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A bedziesz miała tam kogoś znajomego? Ja znalazłam sobie mieszkanie studenckie, 5 osób ( II I V rok) i ja zastanawiam sie jak sobie z tymi ludzmi poradze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A czemu wybrałaś Rzeszów a nie Lublin? URz jest lepszy? To nie moje okolice wiec nie wiem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
nie wiem dlaczego ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie dlaczego wybraliście Ekonomie? Perspektywy zatrudnienia czy raczej zamiłowanie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Hej, ja właśnie jestem po licencjacie (a właściwie bronię go w październiku). Wybieram się także na magisterkę z ekonomii a konkretnie na specjalizację rachunkowosc i podatki.
Po pierwszym roku dostałam pracę w księgowości, więc dzięki Bogu pracuję w zawodzie i robię to, z czym związane są moje zainteresowania. Co do relacji studia-praca to niestety mam wrażenie, że wszystkiego nauczyłam się w pracy. Na studiach niestety jest mało zajęc typowo praktycznych, gdzie można się czegoś nauczyc. Większosc to siedzenie na nudnych wykładach i słuchanie o rzeczach, które mnie nie interesują (np. na rachunkowości miałam wykłady z przedmiotu "Rosja a integrująca się Europa" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja studiuję na URz ekonomię ![]() tzn obroniłam licencjata w czerwcu a od października zaczynam magisterkę ![]() Po pierwsze to spokojnie, jeśli masz jakieś pojęcie z matmy to nie ma problemu - dasz radę ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:48 ---------- Poprzedni post napisano o 23:44 ---------- polecam Ci poczytać na naszym forum ![]() ![]() http://forum.urz.pl/viewforum.php?f=...d2eace9c4eb535
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.